Wat eten we? Spruitjesquiche (voor lastige eters)

Vind jij het ook zo lastig om te bedenken wat je nu weer moet eten? In deze nieuwe serie deel ik wekelijks een eenvoudig gerecht dat je kunt aanpassen aan jullie smaak en/of eetpatroon en waar je geen uren voor in de keuken hoeft te staan. Eet smakelijk!

Spruitjes? Liever niet

Eigenlijk had ik van jongs af aan een hekel aan spruitjes, zoals de meeste kinderen. Als jong meisje moest ik er evenveel nemen als mijn leeftijd, maar vanaf het moment dat ik ervoor kon kiezen maakte ik ze gewoon niet meer. Gelukkig maar, anders zou ik nu bijna 38 spruitjes moeten eten.

Toch eet ik ze tegenwoordig weer. Niet met gekookte aardappelen, maar op een andere manier. Na de geboorte van onze zoon vond ik dat we gevarieerder moesten gaan eten, zodat ik meer groenten kon aanbieden. Ik besloot spruitjes eens op een andere manier klaar te maken en, onverwachts, ik vond het lekker. Daarom deel ik het met jullie. Ze zijn in maart nog net verkrijgbaar, dus doe er je voordeel mee. Als het bij jullie net zo’n succes is, kan je het mooi opslaan voor komende winter.

Onderstaand recept is in de basis afkomstig van Keukenliefde. Ik heb het aangepast naar onze persoonlijke smaak voor dit artikel.

Benodigdheden

  • Vellen bladerdeeg (hoeveelheid afhankelijk van je quichevorm of ovenschaal; ik gebruik er ongeveer 6)
  • Zak spruitjes
  • 1 ui
  • 5 champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bakje spekreepjes (of kipfilet blokjes als je geen varken eet)
  • 200 ml ongeklopte slagroom of kookroom
  • 3 eieren
  • 1 pakje geitenkaas
  • Honing
  • Rozemarijn en tijm
  • 1 tl. provençaalse kruidenmix
  • Peper en zout naar smaak

Verder nodig

  • Quichevorm of ovenschaal
  • Boter of spray om de vorm in te vetten

Bereidingswijze

  1. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat dit ontdooien.
  2. Zet de oven op 180 graden.
  3. Pel de spruitjes en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in een pan met water en laat ongeveer 10 min koken, tot ze zacht zijn en van je vork afglijden
  4. Bak in een hapjespan de spekjes, ui, champignons en knoflook. Eventueel kan je hier ook nog andere groenten zoals wortel, prei of paprika aan toevoegen.
  5. Als de ui glazig is, de spekjes gebakken en de andere groente zacht, kan je de gekookte spruitjes hieraan toevoegen. Voeg hier ook de Provençaalse kruidenmix aan toe.
  6. Ondertussen kan je de eieren, kookroom en peper en zout door elkaar klutsen.
  7. Doe de bladerdeegvellen in een ovenschaal of quichevorm. Vul de bodem op met het spruitjesmengsel. Daarna voeg je de eieren met kookroom toe. Hier overheen verdeel je de geitenkaas en/of geraspte kaas. Voeg de honing toe naar smaak. Niet teveel en niet te weinig. En strooi een snufje rozemarijn en tijm eroverheen.
  8. Doe het baksel in de oven en na 30 minuten kan je aan tafel.

Wij eten hier 2 dagen van, met 2 volwassene en een peuter.

Wil je variëren?

Als je vegetarisch bent, kan je de spekreepjes ook vervangen voor een vega variant: van de Vegetarische Slager of, zelfgemaakt, van tofoe. Verder kan je nog andere groenten toevoegen aan de quiche, zoals paprika, prei of stukjes wortel. En houd je niet van geitenkaas? Neem dan gewone jong belegen (geraspte) kaas. Eet smakelijk!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Liudmyla Chuhunova – Shutterstock

Sophie

Ik ben Sophie (35), getrouwd met Lionel, moeder van twee geweldige zoons (6 en 3). Voor De Mamagids schrijf ik over mijn werk als juf in het Jenaplanonderwijs, het leukste speelgoed en lekkere recepten voor lastige eters. En natuurlijk af en toe over het leven als vrouw in een mannenhuishouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven