Recept voor moeilijke eters | Kippensoep met kipfilet

kippensoep met kipfilet, wortel en mais

In dit artikel vind je een heerlijk recept voor kippensoep vol groenten, dat er bij slechte eters ook prima in gaat. Bijkomend voordeel: het schijnt goed te zijn bij griep en verkoudheid, dus in de winter een prima maaltijdsoep.

Kippensoep met minder zout

In het kader van de goede voornemens wil ik vaker zelf koken. Gezonder ook en iets meer buiten onze standaardgerechten om. En omdat we hier nogal een grieperige kerstvakantie hadden, besloot ik te gaan voor kippensoep. Zo’n middeltje uit ‘grootmoeders tijd’ dat altijd lijkt te werken, vol groenten en natuurlijk kip.

Ik vond alleen de kippenbouillon zo zout! Een eigen bouillon maken wordt de volgende stap trouwens, maar voor nu heb ik toch blokjes gebruikt. Ik koos voor Maggi – de standaardblokjes (dus niet speciaal voor kippensoep). Hier zit 0,25 gram minder zout in. Kies je voor een eigengemaakte bouillon dan wordt de hoeveelheid zout natuurlijk sowieso aanzienlijk lager.

Recept kippensoep met kipfilet

ingredienten kippensoep met kipfilet
Deze ingrediënten heb je nodig voor een lekkere pan kippensoep (op basis van kipfilet)

Ingrediënten

  • Een pan met 2 liter water
  • 8 Maggi bouillonblokjes
  • 2 bosuitjes
  • Een winterpeen
  • 2 stukken kipfilet (alternatief: drumsticks of kleine stukjes kip; voordeel is dat je deze niet hoeft te ‘pluizen’)
  • Suikermaïs
  • Prei
  • Een teen verse gember
  • 2 laurierblaadjes
  • Gemalen zwarte peper naar smaak
  • Een scheut ketjap manis (naar smaak)

Eventueel toevoegen:

  • Taugé
  • Een gekookt eitje (wanneer je meer trek hebt in een soort saoto-soep)
recept oma's kippensoep

Zo maak je deze heerlijke kippensoep met kipfilet

Nog even vooraf: dit kan écht niet mislukken. Ik heb het recept eigenlijk een beetje op gevoel gemaakt en het smaakte oprecht zo lekker dat ik dit binnenkort nog eens ga eten.

  1. Zet de pan met water op.
  2. Voeg de bouillonblokjes toe en de bosui in ringetjes gesneden, breng het water aan de kook. Je kunt de teen gember schillen en bij de kippensoep doen, net als de laurierblaadjes. Vergeet deze voor serveren niet uit de soep te vissen!
  3. Snij intussen de winterpeen in kleine stukjes en doe deze erbij.
  4. Wanneer het water kookt, doe je de stukken kipfilet (gewoon in zijn geheel) in de soep. Dit laat je 10-12 minuten koken.
  5. Intussen kan je mooi de prei snijden in ringetjes (wel altijd heel goed wassen voor je deze toevoegt om zandresten te verwijderen) en in de pan doen.
  6. De suikermaïs mag vervolgens ook in zijn geheel bij de kippensoep (je kunt deze in een later stadium in kleinere stukken snijden).
  7. Peper en ketjap manis naar smaak toevoegen.
  8. Wanneer de kipfilet ruim tien minuten heeft kunnen koken, haal je deze eruit en trekt hem uit elkaar met twee vorken. De kip is nu als het goed is ook gaar vanbinnen. Daarna doe je de filet weer terug in de pan.
  9. Zet de pan op een laag vuur (het kleinste pitje dat je hebt), zodat het kan pruttelen.

Na ongeveer anderhalf uur is je kippensoep klaar. Je hoeft alleen af en toe even door te roeren, maar meer is het niet. Na deze tijd is de maïskolf door te snijden (hoewel met kracht én een scherp mes). Je kunt er ook voor kiezen de maïskorrels los in de soep te doen.

Antilliaanse kippensoep met kipfilet en mais

Meer informatie over de soep

In totaal ben ik ongeveer een halfuur bezig geweest met het maken van deze lekkere kippensoep. Dat kan natuurlijk korter wanneer je ervoor kiest de groenten kant-en-klaar gesneden te kopen. Een hele pan soep is goed voor 4-5 personen. De verse ingrediënten en kipfilet kocht ik bij Lidl voor ca. € 6,00, de Maggi blokjes (€ 1,17) en laurierblaadjes (€ 1,09) bij Jumbo.

Eet smakelijk!

Wat is jouw favoriete soep?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One thought on “Recept voor moeilijke eters | Kippensoep met kipfilet

  1. Ik ben echt een soepmens! Ik hou van ramen, soto ajam, maar ook bijv. van zoete aardappelsoep met kokosmelk en rode curry, … ik kan nog wel even doorgaan haha!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten