Waarom wel een foto maken en geen hand uitsteken?

ramptoerisme

Ken je dat? Iemand raakt in nood en eromheen staat een aantal schapen te filmen of fotograferen. Annemarel zet in deze scherpe blog vraagtekens bij dat gedrag. Want waarom zou je niet gewoon je hand uitsteken en helpen? Al is het mij ook weleens overkomen dat ik erbij stond en er een beetje verslagen naar keek, zonder ook maar iets te doen.

Met volle verbazing zat ik vorige week achter het stuur van mijn auto. Ik stond vast in een kleine file, bijna vooraan. Twee auto’s stonden tegen elkaar, veel blikschade, glas op de weg, politie, ambulance én … een stuk of 20 mensen die op de stoep stonden te kijken. Zeker de helft van het publiek filmde of maakte foto’s van het ongeluk. Ramptoeristen!

Mijn eerste kennismaking met ramptoeristen

Mijn eerste bewuste kennismaking met ramptoeristen was bijna 19 jaar geleden. Samen met een groep medestudenten stond ik op het station. We keerden terug van een kamp op sportcentrum Papendal. Terwijl wij op de trein stonden te wachten, besloot een man zich voor de intercity, die het station passeerde, te storten. De impact hoef ik jullie niet te beschrijven. Het trauma ook niet. Maar wat me bij is gebleven als de dag van gisteren, waarschijnlijk omdat ik het (in mijn eigen paniek) ab-so-luut niet kon snappen, waren de ouders met kinderen die vanaf het viaduct de gevolgen gingen bekijken.

Understatement 2.0

Ik bedoel … serieus??? Spoor (lekkere woordspeling) je niet??? Stel je even voor wat je je kind aandoet!!  De kinderen waren in basisschoolleeftijd. Schijnbaar ging er net ergens een school uit, want ze kwamen in grote getalen. Het eerste het beste scenario uit een Tarantino film was er niets bij. Understatement 2.0

Maar op dat moment besluit je dus als ouder om je eigen nieuwsgierigheid (die ik überhaupt al niet kan snappen) boven het welbevinden van je kind te stellen.  Welke gedachtenkronkel heb je dan? Welke wissel heb je gemist bij het uitdelen van gezond verstand?

Wat zijn ramptoeristen?

Voor wie onder een steen heeft geleefd, Wikipedia geeft de volgende omschrijving van de term ‘ramptoeristen’:

Ramptoerisme is het verschijnsel dat mensen die, als ze vernemen dat er ergens een ongeluk, brand of andere ramp heeft plaatsgevonden erheen snellen om de situatie in ogenschouw te nemen.

Deze mensen, ramptoeristen genoemd, bieden meestal geen hulp maar kunnen juist de hulpverleners hinderen door massaal in de weg te staan.

Ramptoerisme in de media

Ramptoerisme is de laatste tijd vaak in de media. Want in de tijd van de mobiele telefoon komt het steeds vaker voor, dat nabestaanden via (social) media moeten vernemen dat er iets ernstigs is gebeurd met hun naasten. Picture this: je scrollt ff lekker door je Facebookpagina, terwijl je het eten voor jou en je geliefde staat te koken. Ineens zie je een livestream van een ongeluk op je tijdlijn. Al kijkend besef je ineens dat het jullie auto is! Die traumaheli voorspelt niet veel goeds. Hoe machteloos moet je je dan voelen? Als de agenten daarna bij je aan de deur komen, hoef je alleen nog maar te antwoorden met: “weet ik al…”.

Aanspreken op moreel besef

Toch is er niet veel meer aan te doen dan mensen aanspreken op hun moreel besef. Al lijkt deze soms zeer ver te zoeken. De politie mag alleen bekeuren als iemand al ‘langsrijdend’ filmt of wanneer ze de agenten belemmeren hun werk te doen. Maar hallo …volgens mij moeten ze daar helemaal niet mee bezig zijn op dat moment! Of in ieder geval … het zou niet nodig moeten zijn!

Voor eigen rechter spelen is geen oplossing

Weet je … het liefst had ik mijn auto aan de kant gezet, was ik uitgestapt en had ik al die telefoons onder mijn wielen gelegd (met de hand die er aan vast zat ). Maar voor eigen rechter spelen is geen oplossing. Je stem laten horen wel en in mijn geval gaat dat het beste via papier. Dus uit ik hier mijn frustratie en hoop ik dat ik íemand aan het denken zet … al is het er maar ééntje …

Liefs Annemarel

Hoe denk jij over ramptoerisme? Ben je zelf weleens naar een ongeluk gaan kijken of heb je misschien weleens een foto gemaakt? Discussieer mee!

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Mangpink – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

11 thoughts on “Waarom wel een foto maken en geen hand uitsteken?

  1. Ik snap het uberhaupt niet dat mensen de behoefte hebben om iets te filmen of fotografen maar goed wie weet wordt er wel belangrijk bewijs op die manier soms vastgelegd al zou ik het zelf totaal niet doen

  2. Gelukkig nooit echt meegemaakt, maar ik zie soms wel dat er van die jongens op scooters met grote camera’s er bij staan om foto’s te maken voor op FB. Ik snap daar niets van

  3. HELEMAAL MEE EENS. Ik zou er zeker wat van zeggen als ik het zou zien gebeuren. Helaas ben je (denk ik) op dat moment je ook niet bewust van diegene die dat aan het doen is.. (denk ik hoor).
    Rare wereld leven we soms in..

  4. Verschrikkelijk dat mensen dat doen! Ik heb het gelukkig nog nooit meegemaakt. Zou er dan wel wat van willen zeggen, maar denk dat dat weinig nut heeft.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten