Home » Persoonlijke ontwikkeling » Purpuz Planner | Van beter plannen naar een nieuwe manier van leven *

Purpuz Planner | Van beter plannen naar een nieuwe manier van leven *

Mensen die me kennen, weten dat ik geen planner ben. Nooit geweest – althans het komt me niet van nature aanwaaien. Ik hoopte dat de Purpuz Planner daar enigszins verandering in kon brengen. Ik mocht een planner testen. Inmiddels zijn we een paar maanden verder. Wat heeft het me opgeleverd? Ervaar ik inderdaad meer structuur en rust in mijn leven? 

Plannen voor beginners

Ik kan veel van mezelf zeggen, maar niet dat organisatie en planning hoog op mijn kwaliteitenlijstje staan. Geeft niks, ik kan andere dingen weer heel goed denk ik dan maar. Alleen is het wel regelmatig irritant voor mijn omgeving: ik vergeet afspraken, kom soms (gigantisch) te laat en plan dubbel, waardoor ik het – voor mij – totaal onverwachts ineens heel erg druk heb. Best confronterend om te tikken trouwens: ik besef plots waarom Ro weleens geïrriteerd raakt wanneer ik voor de zoveelste keer na de afgesproken tijd naast hem neerplof in de auto. ‘Maar de kinderen…’ zeg ik dan meestal, terwijl het echte excuus is: ‘Maar ikzelf…’

Nou ja, goed, het mag duidelijk zijn dat er voor mij werk aan de winkel was. En toen hoorde ik van de Purpuz Planner – een soort heilige graal op het gebied van organisatie en planning. Zou dat dé oplossing zijn? Een fijne agenda met heel veel ruimte voor alle afspraken die ik bovendien niet kwijtraak? Ik mailde Clen, bedenker van de planner, en al snel kreeg ik mijn eigen exemplaar. Ik neem jullie even mee in de planner en zal daarna vertellen of het ook daadwerkelijk helpt enigszins orde in mijn verschrikkelijke chaos te scheppen.

Purpuz Planner

Als de Purpuz Planner voor je ligt zie je een dik boekwerk met linnen kaft. Indrukwekkend! Hij weegt ook behoorlijk, dus je kan hem niet even snel in je handtasje proppen. Maar, bij even doorbladeren blijkt: daar is hij ook helemaal niet voor bedoeld. Met de Purpuz Planner schep je niet alleen orde in de chaos, maar creëer je ook een moment van bezinning: waar was je, waar sta je nu en waar wil je precies naartoe? Het houdt je scherp en geeft je concreet voor ogen welke doelen je deze dag, week, maand of zelfs op jaarbasis wil behalen.

Dagen

Waar ik bij reguliere agenda’s tegenaan loop, is dat de ruimte bij je dagen vaak vrij summier zijn. Prima wanneer je op de middelbare school zit, maar wanneer je werkt niet altijd handig. Zeker niet met veel wisselende afspraken of things to doIn de Purpuz Planner heeft elke dag een ruime opzet, waarbij je van 06.00-22.00 uur kunt schrijven. Tijdens werktijd krijg je zelfs twee regels. Ik kan me zo indenken dat dit ook ideaal is voor leraren in het basisonderwijs (mede doordat mijn zusje zo enthousiast was trouwens). Boven elke dag kun je het doel voor die dag opschrijven, onderaan is ruimte voor reflectie: wat ging goed en waarin ben je gegroeid?

Week

Behalve dat je wekelijks een overzicht hebt van alle dagen, krijg je ook naast elke week een quote die motiveert. Ook kan je privé- en werkdoelen stellen en onderaan de linkerpagina (yay me) een to do lijstje invullen. Zowel privé als zakelijk. Dus genoeg ruimte om ook administratieve dingen niet te hoeven vergeten bijvoorbeeld of een algemene planning die je niet direct in je dagoverzicht kwijt kan. En dan is er tot slot een vrije ruimte waar je je creativiteit de vrije loop kan laten. Ik schrijf daar weleens potentiële blogonderwerpen op die me zomaar te binnen schieten of teken wat voor me uit.

Maand

Elke maand kan je de belangrijkste zaken opschrijven in een groot overzicht waarbij de weeknummers en dagen staan vermeld. Onderaan vind je, net als bij de weken, een privé en zakelijke to do list, aan de zijkant staan vier aparte vakjes:

  • Afspreken met
  • Waar naar toe
  • Experimenteren met
  • Beloning aan mezelf

Dit maakt je bewust van de zaken die minstens zo belangrijk zijn als het zakelijke aspect: vrienden, familie, jezelf ontplooien, uit je comfort zone stappen en echt even tijd voor jezelf nemen.

Jaar

Je vindt voorin de planner een jaaroverzicht, de belangrijkste feestdagen en vakanties. Hier wil ik trouwens ook even complimenten geven aan Clen, die niet alleen de Christelijke feestdagen benoemd, maar ook belangrijke Islamitische data zoals het begin van de Ramadan en de start van het Joods Nieuwjaar (Rosj Hasjana).

Hiernaast krijg je uitleg hoe je de planner optimaal kunt gebruiken om je doel te bereiken via een stappenplan dat je helpt visualiseren, structureren en creëren.  Door alles op te schrijven, overzie je waar je heen wil en wordt alles concreter. Dat kan op zakelijk gebied zijn, maar misschien wil je ook wel een studie oppakken naast je baan/gezin of beginnen aan een nieuwe hobby. Dat kan je er allemaal in kwijt. Ik ga verder bewust niet te veel in op de methode waarmee je dit voor elkaar krijgt trouwens; dat kan je allemaal terugvinden in de planner.

De Purpuz Planner in de praktijk

Eigenlijk heb ik niets dan lof voor de Purpuz Planner. Hij straalt de soort kalmte uit die je nodig hebt tijdens overvolle dagen, biedt je overzicht wanneer je hoofd het niet meer ziet zitten én (dat is voor mij misschien nog wel het prettigste) ik hou hem bij. In tegenstelling tot andere agenda’s, die ik binnen een maand al ergens liet slingeren, hou ik deze al een tijd trouw bij. Daarnaast zijn er nog meer voordelen.

Indrukwekkend

Wanneer je Purpuz Planner met een zachte plof op tafel landt, wordt het even stil – zo zie ik dat voor me, althans. De planner is namelijk behoorlijk indrukwekkend, alleen al vanwege de dikte en het stevige papier. Je tovert geen bonte toverbal uit je tas, maar een zakelijk en overzichtelijk accessoire in rustige kleuren. Ik heb al een paar keer ontzag geoogst toen ik hem uit mijn tas haalde. Dat is echt het gevoel wat je planner opwekt bij anderen.

Structuur

Soms voelt het alsof ik verzuip wanneer ik gevoelsmatig honderd taken heb en ik moet ze allemaal onthouden. Voorheen krabbelde ik alles op verschillende blaadjes – die ik daarna weer kwijtraakte – en dat leidde tot nog meer stress. Door alles te kunnen opschrijven, zowel de to do’s als mijn dagelijkse doelen en afspraken, klopt het weer.

Rust

Je kan in één oogopslag zien wat je wanneer gaat doen. Dat geeft zo’n rust. En wat ik hierboven al benoemde: ik hoef niet alles meer op losse papiertjes te schrijven. Zelfs als ik heel erg veel te doen heb, ervaar ik toch minder chaos wanneer ik duidelijk heb afgebakend wat wanneer plaatsvindt.

Doelen

Ik deed eigenlijk altijd alles als een kip zonder kop met de houding: ‘ik zie wel waar het schip strandt’. Niks mis mee op zich, maar ik merk nu dat door concrete doelen te stellen, ik veel duidelijker overzie waar ik eigenlijk mee bezig ben. Een soort helikopter view en die is heel prettig.

Reflectie

Even stilstaan bij wat je hebt gedaan, wat beter kon, maar ook wat je hebt bereikt in de afgelopen periode. Je ziet dat het soms niet erg is wanneer je bepaalde doelen niet haalt en dat je soms dingen veel sneller voor elkaar krijgt dan je had gepland. Ik deed dat eigenlijk nooit, terwijl het eigenlijk heel belangrijk is. Vooral terugkijken naar wat je voor elkaar hebt gekregen. Het maakt je dankbaarder.

Voorkomt dat je jezelf verliest

Door de planner ontdekte ik hoeveel ik op een gegeven moment bezig was met mijn werk. Ik riep Ro erbij (uiteindelijk is hij de échte organisator hier thuis) en vroeg om hulp. Ik overzag even niet meer waar ik nog ruimte had om tijd te nemen voor mezelf. Hij gaf me wat advies, merkte op dat hij blij was zelf minder druk te zijn, en inmiddels verdeel ik mijn werk iets anders.

Houdt je scherp

Waar ik heel wel bij vaar, is dat je doelen moet opschrijven en daarmee concreet op papier hebt waar je heen wil. Ik neig nog weleens naar afdwalen als ik onderweg iets anders tegenkom dat ook aandacht verdient. Nu schrijf ik dat op voor een later to do lijstje. Deze aanpak leverde me bijvoorbeeld ook 400 nieuwe volgers op Instagram op, om maar iets te noemen. Ik maakte daar bewust een moment voor vrij en deed dat niet meer steeds tussendoor.

Purpuz Planner PINK 2019 review

Zijn er dan geen zaken die je laat voor wat het is?

Ja natuurlijk. Ik schreef voor mezelf op welke doelen ik wilde behalen voor het eind van het jaar en zette daar ook bij hoeveel tijd ik er aan wilde gaan besteden. Uiteindelijk heb ik dat tijdpad nooit meer gevolgd. Daar staat overigens wel tegenover dat ik twee van de drie doelen heb behaald (een keer minstens 10.000 unieke bezoekers op mijn website en 1.500 volgers op Facebook) en het andere bijna (1.000 volgers op Facebook – waarvan ik er op het moment van schrijven 951 heb mogen verwelkomen). En dat telt uiteindelijk. Dus hoewel ik niet alles gebruik, werkt het zeker voor mij.

Waar kan je de Purpuz Planner kopen?

Wil je zelf niet langer wachten en ook aan de Purpuz Planner? Hier vind je de speciale pink edition 2019!

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten