gezonde babyvoeding tips maken recepten

Eerste hapje van je baby | Wat is gezonde babyvoeding?

Gezonde babyvoeding is een veelbesproken onderwerp van discussie onder ouders. Waar de ene groep meewarig en hoofdschuddend kijkt naar de paria’s die hun kinderen vergiftigen met Olvarit, vragen anderen zich af waar die eerste groep zo moeilijk over doet. En wij? Tja, wij waaien een beetje met alle winden mee. We begonnen met Olvarit, maar eindigden met puree. Maar of onze dochter May daar nu echt blij van werd… Vandaag vertel ik over onze ervaring én geef wat makkelijke, gezonde receptjes om zelf mee aan de gang te gaan. 

Olvarit of zelf pureren?

Laatst vertelde ik er ook al over in de Mommy War Tag: onze kinderen worden in de periode van 6-9 maanden vooral groot op Olvarit. Maar bij May dacht ik er toch ineens anders over. Ik wilde zelf voeding maken! Alleen is het dan wel belangrijk om te weten waar je mee bezig bent. Ik zocht uit waar je op moet letten, hoe je moet invriezen en opwarmen, welke dikte de voeding moet hebben en geef de top 3 websites waar je de lekkerste babyrecepten vindt. En natuurlijk vertel ik je onderaan nog even hoe het ons afging. Want of dat hele pureren nou een succes was…

Waar moet je op letten als je zelf aan de slag gaat met babyvoeding?

Zorg dat je hygiënisch te werk gaat. Zeker bij baby’tjes moet je goed oppassen. Goed afwassen met heet water dus of de vaatwasser en natuurlijk je handen wassen voor je begint. Al vind ik eigenlijk dat je sowieso schoon moet zijn in de keuken. 

Tip: invriezen

Een van de eerste tips die we kregen op het consultatiebureau was om extra babyvoeding te maken en het overschot in te vriezen. Dat kan heel makkelijk door het in ijsblokjesbakje te doen. Als het afgekoeld is direct in de vriezer en opmaken binnen zes weken. Vergeet dan ook niet om de data erop te zetten of in elk geval ergens bij te houden wanneer je wat hebt ingevroren (bijvoorbeeld op een lijst die je aan de koelkast hangt).

Babyvoeding opwarmen

Wanneer je de babyvoeding weer moet gaan opwarmen, zorg dan ook dat het heel goed verhit wordt. Zo krijgen bacteriën geen kans. Uiteraard wel goed doorroeren én laten afkoelen voor je het je baby geeft.

Hoe dik moet de voeding zijn?

4-6 maanden

In eerste instantie kauwen baby’s nog niet echt. Vaak hebben ze geen tanden en gaat het nog meer om de beleving van ander voedsel dan (moeder)melk. Begin daarom met zachte fruit- en groentesoorten als banaan en pompoenpuree. Ook appel kan je zachter maken: zet met een laagje water in de magnetron voor 30 seconden en pureer daarna met de staafmixer. Verse appelmoes! Een alternatief is raspen. Als je twijfelt over groentesoorten, kijk dan altijd even op internet wat wel en niet mag.

6-9 maanden

Je kan ervoor kiezen om je kindje te laten eten uit het vuistje, à la Rapley, of pureren. In dat laatste geval mag de structuur iets dikker zijn en kan je ook nieuwe soorten toevoegen aan het dieet van je kindje. Wij spiekten nog weleens op de verpakking van Olvarit als we geen idee hadden welke combinatie lekker zou kunnen zijn.

9-12 maanden

Het eten mag nu echt een stukje grover zijn. Kijk ook weer naar wat je zoon of dochter kan hebben en experimenteer een beetje met smaken. Lekkere zachte vis als kabeljauwfilet smaakt goed met spinazie en rijst of pasta, zachte vleessoorten met groente en (zoete) aardappelpuree… Je kan het zo gek niet bedenken. Op internet vind je bovendien genoeg websites met lekkere recepten voor baby’s. Dus kijk vooral even rond!

Bron 

Waar vind je de lekkerste recepten voor baby’s?

Omdat het te ver strekt om allerlei recepten te gaan uittikken die je ook elders kan vinden, mijn top 3 van websites waar je lekkere hapjes kan vinden.

  1. Allerhande – Mijn favoriet als ik zelf even geen inspiratie heb om iets te maken, maar zeker ook lekker voor de allerkleinsten. Je kan specifiek op leeftijd zoeken en gewoon alle receptjes afgaan. Leuke vind ik dat Allerhande je een beetje out of the box laat denken. Deze ratatouille met couscous zou ik zelf nog lekker vinden!
  2. Nutricia – Prettig wanneer je de basisrecepten zoekt voor de allerkleinsten. Bijvoorbeeld pastinaakpuree, wortelpuree (écht, zoek het op, want zelf proberen levert een boel geklooi op en een oranje keuken) en perenpuree. Voor oudere kindjes vind je veel extra informatie over gezonde eetgewoontes.
  3. Smikkels – Een heel uitgebreide website met allerlei hapjes. Van meloenpuree en mango-banaanmoes voor op de boterham tot de verrassende combinatie avocado/peer.

Onze ervaring: de eerste keer vers pureren

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Daarom sloeg ik een paar dagen terug in een ongebruikelijk enthousiasme verschillende soorten groenten in. Ik kreeg visioenen van mezelf in rood-wit geblokt schort, kokkerellend voor May alsof het een lieve lust was. En mijn zojuist bedachte recept kon onmogelijk veel werk vergen (iets waar je toch rekening mee moet houden wanneer er een levendige dreumes door het huis rent): vlees, groenten en rijst bereiden, je knalt er een staafmixer doorheen en daar is dat heerlijke prutje babyvoeding. Lekker verantwoord en gezond, beter kan bijna niet.

Hoe moeilijk kan het zijn, zo’n kommetje babyvoeding?

Daar ging ik dus met een voorraad snijbonen, broccoli en tomaatjes op pad. Ons eerste echte puree-feestje! Mijn zelfbedachte gerecht was als gezegd simpel: gehakt rullen, snijbonen koken en wat rijst. Het hele proces verliep wel een beetje op mijn manier (ongeorganiseerd en niets leek op elkaar afgestemd), maar dat drukte de pret allerminst. Het feit dat ik verantwoord bezig was, gaf al een ontzettend voldaan gevoel kan ik je vertellen. Popelend stond ik klaar met mijn bakje vol originele producten uit het pannetje – toen het er nog best lekker uitzag. Trots dat ik was op mijn culinaire hoogstandje…

En toen kwam de staafmixer

Om je een beeld te geven:

Gezonde babyvoeding, is dat nu lekker?

Nodigt niet echt uit, hè? Een onbestemde mosterdkleurige drab met stukjes. Geen mooie, gelijkmatige substantie, zoals meneer Olvarit je voorschotelt. Dit rook zoals het eruit zag. Zelfs Ro haalde zijn neus op toen ik hem het bakje liet zien. En even ter verduidelijking: normaal proeft hij alles, om de kinderen te laten zien dat je alles moet proeven. Dit niet, tot mijn teleurstelling. ‘Heb je het zelf al geproefd?’ confronteerde hij me. Niet echt, bekende ik beschaamd; ik ben nou eenmaal een moeilijke eter. Eerlijk gezegd hoopte ik dat hij het zou doen.

Hoe smaakte ons eerste prutje?

Uiteindelijk was hij de moeilijkste niet gelukkig. Hoofdschuddend nam hij een theelepeltje aan, roerde lusteloos in het prutje en probeerde een minuscuul beetje. Zijn kaak vertrok. ‘Hm…’ klonk het uiteindelijk. ‘Nja, ik weet niet goed wat ik hierover moet zeggen?’ Ik dacht aan de hoeveelheid liefde die er toch echt in zat en voelde me een piepklein beetje beledigd. Zou het echt zo erg zijn? Ik besloot het toch maar zelf te proberen. ‘Hm…’ zei ik toen ook. ‘Een beetje flauw. Modderig, geloof ik.’ Hij beaamde me.

Even twijfelde ik, maar ik besloot het May toch te geven. Uiteindelijk zat er niets geks in en kinderen houden van flauw, toch? En inderdaad, haar leek het uiterlijk en de geur niet te deren. Ze at tot onze verbazing alles op, met smaak nog wel! Gesterkt door haar enthousiasme heb ik me nu voorgenomen vaker hapjes te gaan maken. Echt, dit doet je beperkte capaciteiten in de keuken toch weer goed!

Welke gezonde babyvoeding vindt jouw kindje het lekkerst?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

14 Replies to “Eerste hapje van je baby | Wat is gezonde babyvoeding?

  1. De eerste is opgegroeid op Olvarit en bij de tweede dacht ik ook alles zelf te maken.
    Alleen de snijbonen met aardappels waren niet zo’n succes, dat werd een soort van lijm,…… Maar verder vond hij alles inderdaad wel lekker, hoe erg het er ook uitzag. Maar ik moet zeggen, minder afwisseling dan bij de Olvarit hapjes….

  2. Haha hier zag het er vaak ook niet lekker uit maar zoon lief vond het heerlijk. eigenlijk is het gewoon samen gepureerd aan de smaak zal het niet liggen!! En ik weet niet of je naar veel moeite en uitsloven in de keuken nog wel eens een kind hebt dat dan weigert, wat ik dan doe is schep alles uit zijn kommetje en leg het zo voor z’n neus en dat hij dan ineens begint te eten is ongelooflijk levert vaak leuke foto’s op en daarnaar even in bad en alles is weer opgelost 😂

    1. Haha!
      Goede tip, sinds kort lijkt het alsof ze minder groenten wil. Wie weet scheelt het als ze mag graaien in haar eten (hoeft ze het niet zelf op de grond te kieperen haha), dankjewel!

  3. wat leuk deze blog over zelf hapjes maken. ik heb zelf net een blog gemaakt over de voedingen van mijn zoontje. ook ik maak alles zelf. maar zoonlief eet liever wat er bij papa en mama op het bord ligt. ook al is het hetzelfde als hij heeft. alleen dan gepureerd of geprakt. en stiekem leer ik zelf meer groente eten doordat ik het voor hem in huis haal.

    1. Net gelezen, leuk. Grappig dat het voor kinderen dan blijkbaar iets mentaals is, volgende keer misschien toch maar gewoon de normale versie geven in kleine hapjes 🙂 in elk geval fijn dat t zo’n goede eter is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge