Home » Shoppen » Spelen » Review Play-Doh: structuren & gereedschap

Review Play-Doh: structuren & gereedschap

Play-Doh Spelen en Leren is de nieuwste serie van Hasbro en speelt in op de leergierigheid die peuters zo kenmerkt. Wij mochten van Hasbro Structuren en Gereedschap proberen. In deze uitgebreide review vertel ik wat je kan verwachten, over de inhoud van de doos en natuurlijk hoe Rose dit nieuwe speelgoed vond!

Kleien met Play-Doh

Altijd goed met peuters en kleuters

Als kind vond ik klei één van de leukste dingen om mee te knutselen. Lekker kneden, boetseren en iets maken. Wat ik helemaal fantastisch vond, was de Play-Doh set die mijn zusje kreeg om koekjes mee te bakken. We maakten een heleboel lekkere zoetigheden die we, eenmaal gedroogd, gebruikten als aanvulling op onze speelkeuken.

Inmiddels hebben Rose en May (in iets mindere mate) de leeftijd bereikt om lekker te spelen met klei. De ideale proefpersonen dus voor Play-Doh Spelen en Leren: structuren en gereedschap.

Structuren & Gereedschap, perfect speelgoed voor peuter Rose

Ik besloot vorige week woensdag te gaan kleien met Rose. Haar kleine zusje was met Ro mee om op ons neefje te passen, June zat op school en we hadden de ochtend dus volledig voor onszelf. Het perfecte moment dus!

Review Play-Doh Spelen en Leren: structuren en gereedschap

Inhoud van de doos

In de doos van Play-Doh Spelen en Leren: structuren en gereedschap zitten:

 • 6 kleuren Play-Doh klei (rozerood, oranje, geel, groen, blauw en paars)
 • 3 stempels (driehoeken, sterren en vierkantjes)
 • 3 verschillende rollers, waarvan 2 met structuur
 • een klei-schaar van plastic
 • een pennetje
 • een ‘pizza-roller’ van plastic
 • 3 speelmatten met voor- en achterkant
 • instructieboekje met uitleg

Doel van deze editie van Play-Doh Spelen en Leren

Fantasie, creativiteit en ontdekken, ontwikkelen van de fijne motoriek, verkennen met de zintuigen en verwerken van visuele informatie. Het speelgoed is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.

Instructieboekje

Ik vind het heel prettig dat je een instructieboekje ontvangt bij ‘structuren en gereedschap’. Je kan je kind daardoor educatief begeleiden tijdens het spelen en het optimale uit het materiaal halen. Bij elke kleurmat kan je bepaalde opdrachten uitvoeren en deze staan gerangschikt van makkelijk naar moeilijk.

Oranje speelmat

We begonnen met de oranje oefenmat, waarop diverse vormen staan en alle stempels konden worden gebruikt, net als twee structuurrollers en de pizzasnijder. Ik liet Rose de kleuren klei uitzoeken die passen bij de mat en we zochten samen naar welke gereedschappen we daarbij moesten gebruiken. Het was nog even een gepuzzel om de klei uit de potjes te halen (zat stevig vast), maar vijf minuten later konden we beginnen.

In het instructieboekje staat een bondige, duidelijke uitleg van de te volgen stappen, welke vaardigheid kinderen hiermee oefenen en een tip om ook het gesprek aan te gaan. 

Ons oordeel over Play-Doh Structuren & Gereedschap

Ik vind het allereerst heel fijn dat elke vorm zijn eigen kleur heeft. Zo zit je niet al binnen een paar minuten met een onbestemde, bruine kleur klei waar je eigenlijk niet veel meer mee kan. En de opdrachten zijn helder, simpel en passen bij de belevingswereld van Rose. De eerste vorm deed ik voor, die met de rondjes pakte ze zelf op. Al snel ging ze zelfstandig aan de slag en koos ervoor om verschillende gereedschappen uit te proberen. Favoriet zijn toch wel de schaar, de cirkelroller en de stempels.

Rose: Ik vind de klei mooi. Maar ik wil het ook mixen met elkaar. De gele kleur vind ik het leukst en de schaar. Omdat ik van knippen hou. 

Verschillende speelmatten

De paarse speelmat: pizza maken

Na het zien van de doos kon Rose eigenlijk alleen maar praten over pizza’s maken met klei. En dus pakten we na het gebruiken van de oranje oefenmat de paarse. Ik peuterde opnieuw met moeite de rode en gele klei uit de potjes, waarna zij ze met elkaar mengde voor ik er erg in had. Hebben we in elk geval lekker veel oranje…

Ik merkte wel dat deze mat eigenlijk nog iets te lastig is op educatief vlak. Ze rolde vrolijk met de snijder over haar pizza in willekeurige richtingen, dus het werden geen punten. Maar dat maakte het plezier niet minder: we ‘aten’ lekkere pizza met plakjes worst. Daarna maakte ze een grote bonk gemengde klei en ging aan de slag met een nieuwe pizza.

Is de paarse speelmat geschikt voor een peuter?

Als gezegd: deze speelmat is wat moeilijk voor Rose (net 3). Aan de andere kant hoef je natuurlijk niet volledig de instructies op te volgen. De bedoeling is om kinderen lekker bezig te laten zijn met klei en als ze daar iets van opsteken is dat mooi meegenomen. In die zin leerde ze wel verschillende structuren en gereedschappen kennen – en doet het product dus zijn naam eer aan.

Ze heeft heel de tijd gespeeld met de gereedschappen die in de doos zaten, dus in die bewijst het zijn nut wel volgens mij. Na een tijdje had ze heel goed door hoe de schaar werkt (alhoewel we daardoor dus nóg beter moeten opletten of niemand scharen laat slingeren vrees ik haha).

Klei blijft niet plakken aan de matjes: je haalt het er (gelukkig) gemakkelijk vanaf

Overigens complimenten voor de speelmatten: June kwam uit school en rolde haar balletje heel dun uit op de mat. Ik vreesde dat hij nu niet meer zou kunnen loskomen, maar gelukkig wel! En het liet geen sporen achter.

Rose: Ik heb een grote pizza gemaakt. Het allerleukste vond ik om hem te snijden. En nu wil ik koekjes maken. 

Groene speelmat: vormen en structuren oefenen

Op de groene speelmat kan je oefenen met cirkels en verschillende structuren. Zo staat er een zon op, maar ook een schildpad en koekjes dus. Ik besloot haar de gemengde klei te laten gebruiken, voor we straks na één keer spelen al een onbestemde kleur over zouden hebben. Eerst knipte ze stukjes klei, die ze daarna oprolde tot balletjes en plette met de gladde roller om koekjes te kunnen bakken. Hierbij gebruikte ze ook de speelmat als ondergrond.

Was de groene speelmat van Play-Doh een succes?

Grappig dat je sommige dingen altijd leuk blijft vinden. Ik deed mee met Rose en bakte een paar koekjes. Ik liet haar bovendien zien hoe je met de zijkant van de gladde roller perfecte rondjes kan uitsteken en dat pikte ze heel snel op. Met de pen maakte ze overal gaatjes en sterretjes in. Dit is mijn eigen favoriet vooralsnog, Rose inmiddels ook. Grappig om te zien dat ze hierbij ook speelt met letters: ze kleide een lekker koekje voor me en toen ze hem gaf, zag ik dat ze de eerste letter van haar naam erop had gezet.

Rose (n.a.v. mijn vraag wat ze de leukste speelmat vond): Ik vind deze nóg leuker dan de pizza’s.

Update maart 2019: is het speelgoed nog leuk?

We hebben nog steeds alle tools in huis en onze dochters vinden het echt leuk ermee te spelen. De matjes bleken prima bestand tegen regelmatig kleien en vouwen. En daarmee is dit product een leuke aankoop. Ik vond het ook een goede toevoeging op het normale kleien, al kiezen ze er toch in de praktijk wel voor om zelf iets te creëren.

Andere producten in de Play-Doh Spelen en Leren serie

Spelen en Leren is de nieuwe serie van Play-Doh die inspeelt op de behoefte bij (jonge kinderen) om te leren. En daarnaast is het natuurlijk heerlijk om lekker bezig te zijn met kleien en boetseren. De vier verschillende mogelijkheden hebben elk hun eigen manieren om je kindje spelenderwijs letters, cijfers en vormen te laten ontdekken. Daarnaast stimuleert dit speelgoed de fijne motoriek en kan je met behulp van het instructieboekje opdrachten kiezen die bij de leeftijd passen.

Het belangrijkst van alles blijft echter lol hebben in spelen! Zo heeft Rose met veel plezier een uur lang pizza’s gebakken met groene klei en haar verschillende gereedschappen.

Play-Doh Spelen & Leren: Cijfers en tellen

Leren tellen kan best lastig zijn, maar met de Cijfers & Tellen speelset wordt het een feest. De cijferkaarten en speelmatten helpen de kinderen bij het ontwikkelen van getalherkenning, getalbegrip, tellen, leren kijken en vergelijken en tellen. En de vriendelijke zeedieren maken het leren tellen nog een heel stuk leuker!

Bij Mammiemammie vind je een uitgebreide review

Play-Doh Spelen & Leren: Kleuren en vormen

Met deze set leren kinderen met de verschillende vormpjes en kleuren zoeken & herkennen, sorteren & combineren en kijken & vergelijken. Maak een dik of dun vormpje en versier ‘m met patroontjes.. alles is mogelijk! Door de twee zijden van de vormen te benutten kan je de grootte variëren.

Play-Doh Spelen & Leren: Letters & Taal

Als je klein bent, lijken lezen en schrijven wel pure tovenarij! Met Letters & Taal van Play-Doh licht je een tipje van de sluier op van dit grote geheim. Samen met de kleine oefen je letterherkenning en klanken. De verschillende activiteiten en speelmatten zorgen ervoor dat een basis wordt gebouwd die de lees – en schrijfvaardigheden ontwikkelt. Een en al pret en verwondering!

Over Play-Doh

Wist je dat de meest gebruikte klei ter wereld in de jaren 1930 gebruikt werd als schoonmaakmiddel voor behang? Zo’n twintig jaar later paste men het product aan en kon het gebruikt worden als klei. Inmiddels heeft het zichzelf ontwikkeld en een uitgebreide lijn aan artikelen op de markt gebracht voor kinderen, zoals 3D-kleien, een serie met onder meer My Little Pony, Frozen en Despicable Me.

Handige weetjes over Play-Doh klei

Ingrediënten

Play-Doh klei bestaat voornamelijk uit een mengsel van water, zout en meel, al geven ze de exacte samenstelling niet prijs. Belangrijk is om te weten dat het hoge zoutgehalte schadelijk kan zijn voor huisdieren wanneer deze de klei per ongeluk op eten en dat klei niet bedoeld is om te consumeren – al lijkt me dat logisch, je moet altijd blijven opletten wanneer kinderen spelen.

De Play-Doh klei is hard, wat nu?

Door een paar druppeltjes water toe te voegen en goed te kneden, kan je de klei weer zacht maken.

(Bron)

Kende jij de speelsets van Play-Doh Spelen en Leren al?
Lijkt Structuren en Gereedschap je iets voor jouw kind(eren)?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Deze blog bevat een affiliate link. Als jij iets koopt, help je me een klein beetje. De opbrengsten hiervan investeer ik in Lotus Writings. 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Play-Doh Spelen & Leren - Structuren en gereedschap
Author Rating
51star1star1star1star1star

Redactie

Onze redactie deelt graag tips met je op het gebied van interieur, administratie, trends en reizen.

10 gedachten over “Review Play-Doh: structuren & gereedschap

 1. Kleien, dat doet mijn peuter ook het liefst. En de kleuren mengen! Dat vind ík zó zónde – iets met alles wordt vies bruin of groenig. Ik heb dat los moeten laten. Het is heerlijk om haar aan te laten rotzooien -want dat wordt het vaak wel. Leuk dat er bij deze set een hoop ‘gereedschap’ zit. Die hebben we nog niet. Dat zou Sofie fantastisch vinden.

  1. Tenenkrommend he, als ze de kleuren mengen? 😀
   Maar dit is inderdaad wel echt een hele leuke set. Vooral dat schaartje (al vond ik de uitspraak: ‘deze gebruiken we niet in ons haar, he mama?’ wat alarmerend) en de pizzasnijder zijn echt favoriet. En ik vind zelf de geur van Play-Doh zo lekker 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten