Dit is waarom je kind zoveel verzamelt

Alle kinderen houden van verzamelen, maar wanneer wordt zo’n verzamelwoede bij kinderen problematisch? Is het bijvoorbeeld normaal als je zoon of dochter een berg stenen mee naar huis neemt? Of moet je toch hulp inschakelen om te voorkomen dat je eindigt bij het RTL4-pogramma Mijn leven in puin? In dit artikel lees je waarom kinderen ’troep’ verzamelen en wanneer dit gedrag alarmerend is.

Waarom verzamelen kinderen zoveel ’troep’?

In principe was het verzamelen ooit heel nuttig. In de oertijd verzamelden mensen immers al voedsel om te kunnen overleven in tijden waarin ze minder mogelijkheden hadden om eten te vinden (bron). Een beetje zoals de eekhoorn hamstert voor een winterslaap. Tegenwoordig zit die drang er nog steeds in, alleen heeft het natuurlijk geen nut meer. Het is ook niets ernstigs, mits je het een beetje binnen de perken houdt.

Wanneer is een verzamelwoede alarmerend?

Het is heel normaal dat je kinderen thuiskomen met hun zakken vol stenen of dat ze het liefst alle stickers willen verzamelen uit hun nieuwe stickerverzamelboek van AH. Dat kan weleens vervelend zijn (voor je wasmachine, als je de zakken niet controleert), maar het is niet onoverkomelijk. Verzamelen wordt pas problematisch als je te maken krijgt met een hoarder.

Het verschil tussen hoarders en normale verzamelaars?

Een belangrijk verschil tussen normale verzamelaars en echte hoarders is dat een verzamelaar plezier haalt uit verzamelen. Ze vullen vol trots een boek met uitzonderlijke postzegels en bezoeken beurzen om nieuwe exemplaren te kopen. Soms ontmoeten ze gelijkgestemden via internet en kunnen daar hele geanimeerde gesprekken mee hebben. Het is dus naast plezierig ook een sociale bezigheid.

De hoarder daarentegen heeft een groot probleem. Deze persoon verzamelt zoveel spullen dat het bijna onmogelijk wordt om nog te leven in huis. Dit doen ze niet vanuit plezier, maar vanuit een ziekelijke neiging. Daarbij kan je de buurt in gevaar brengen doordat zoveel troep natuurlijk een enorm brandgevaar oplevert. Hoarders zijn vaak eenzaam en schamen zich, maar kunnen niets weggooien.

Hoe ontstaat hoarding?

De precieze oorzaken van hoarding zijn onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat 50% genetisch bepaald is. Toch hoef je doorgaans niet bang te zijn dat jouw kind een dwangmatige verzamelaar is, want slechts 1,5% van de wereldbevolking heeft last van deze compulsieve stoornis. De kans is dus groot dat die berg takken of stenen gewoon een plezierige vorm van verzamelen is en dat deze fase volgend jaar voorbij is.

Mocht je het niet vertrouwen en neemt de verzamelwoede dwangmatige vormen aan? Vraag dan voor de zekerheid advies aan je huisarts of een andere deskundige.

Verzamelingen en autisme

Kinderen met autisme hebben vaak moeite met het opruimen en bijhouden van hun kamers. Ze zien de rommel niet en vinden het soms heel fijn om spulletjes te verzamelen. Dat geeft een gevoel van veiligheid.

Meer weten? Hier vind je meer over autisme en verzamelen en krijg je handige tips.

soorten verzamelingen bij kinderen
©Nicky87 – Shutterstock

Wat verzamelen kinderen?

Veel voorkomende verzamelingen bij kinderen:

  • Mooie stenen
  • Stickers
  • Dingen die je kan sparen bij de supermarkt (Albert Heijn is hier natuurlijk koning in: denk aan de Wuppies, voetbal- en dierenstickers of mini’s voor in je kartonnen speelgoedwinkel destijds)
  • Tijdschriften met elke week een nieuw onderdeel, zoals DeAgostini
  • Postzegels
  • Oude Donald Ducks en stripboeken

Kortom, bepaalde dingen zijn nuttig (een oude Donald Duck kan je nog eens lezen), maar aan andere heb je helemaal niks.

Merel: ‘Als een boer met kiespijn kijk ik naar de halve grindbak die June uit haar jaszak trekt. ‘Niet doorvertellen hoor, maar die heb ik uit de tuin van tante gehaald. Misschien wordt ze boos als ze ervan hoort. Ik vond ze gewoon zo mooi.’ Ik kijk naar de mintgroene kiezels, waarvan ik weet dat mijn zusje ze liever kwijt dan rijk is. Met die boosheid zal het dus wel meevallen. Alleen zit ik met iets anders in mijn maag: waar moeten we het laten?’

wat doe je met verzamelingen kinderen
©SHUSTIKOVA INESSA – Shutterstock

Hoe ga je om met een grote verzamelwoede bij kinderen?

Stel grenzen aan de verzameling van je kind

Je wil je kind niet teleurstellen in zijn kinderlijke enthousiasme over de – in zijn ogen – schitterende frutsels van ‘onschatbare waarde’ die hij meeneemt. Maar tegelijkertijd zal je wel moeten als je niet wil dat je huis een berg vol troep wordt. Daarom is het belangrijk om je kind duidelijk te maken wat wel en niet mag.

Spreek een maximale hoeveelheid af

Wil je zoon of dochter graag stenen verzamelen? Hou het dan een beetje acceptabel door te vertellen dat ze maximaal vijf mooie stenen mag neerleggen bijvoorbeeld. In haar kamer. Dat houdt de verzameling overzichtelijk en zorgt ook dat ze zorgvuldiger uitkiest welke nieuwe steen erbij komt. Je kan uiteindelijk niet alle stenen mee naar huis nemen en hij moet het dan wel waard zijn.

Spreek een maximumperiode af

Je kunt het verzamelen van een bepaald object koppelen aan een seizoen. Zo mogen er eikeltjes of dennenappels in huis als het herfst is en bloemetjes in de lente. Kinderen leren hiermee meteen dat je na verloop van tijd je spullen weggooit. Dat kan later van pas komen als ze hun lievelingsjurk niet meer passen: je kan niet alles houden.

Creëer een speciaal plekje voor de verzameling

Het is voor je kind prettig dat je niet alleen moppert, maar ook laat zien dat je geeft om de dingen die voor hen belangrijk zijn. Maak een speciaal plekje in huis: een mooi kleedje op een tafel, kistje aan de muur of een plank in huis. Hier mogen verzamelobjecten komen. Dit zorgt niet alleen voor meer gezelligheid in huis, maar voorkomt ook dat je overal in huis stenen, eikels of uitgedroogde bloemetjes tegenkomt.

Maak iets moois met de verzameling

Zo kan je van een berg stenen misschien wel toffe happy stones maken en die samen verstoppen in de buurt. Niet alleen nuttig, maar je bent ook meteen van de troep af. De takken gebruik je voor een lekker knus vuurtje in de achtertuin (met marshmallows), schelpen plak je op een doosje en nemen ze heel veel kastanjes mee naar huis? Maak daar dan spinnen van om je huis in herfstsfeer om te toveren. Gebruik je creativiteit (en/of Pinterest) en er is een heleboel mogelijk!

Maak foto’s van de verzamelde objecten en gooi ze daarna weg

Zeker in het geval van knutselwerkjes (je kunt niet alles in huis houden, denk maar aan die eindeloze verzameling kinderknutsels van de basisschool) is het ook een idee om foto’s te maken en ze daarna weg te doen. Dan kan je ze even in huis staan, bijvoorbeeld zolang het seizoen duurt. En daarna de foto en enkeltje kliko. Echt mooie tekeningen of gevonden voorwerpen kan je bij elkaar doen in een map of mooi doosje.

Waarom is het goed om (nutteloze) verzamelingen weg te gooien?

Als je toelaat dat er steeds troep mee naar huis mag zonder ook maar iets weg te gooien, vergroot je de kans dat Lieke van Lexmond over een paar jaar op de stoep staat met het team van Mijn Leven In Puin, terwijl je dochter hysterisch in een vuilcontainer staart naar haar verzameling troep: ‘Niet die schelp, misschien plak ik die nog weleens op een glazen potje!’ of ‘Dat is nu net mijn lievelingsmuizentrappetje’.

Dus alleen al daarom!

Verzamelingen zijn dus menselijk, zolang het niet omslaat in hoarding. Wel hebben de meeste kinderen enige begeleiding en begrenzing nodig om te leren dat je niet alles zomaar in huis kan houden. Heb jij ook een groot verzamelaar in huis? Wat verzamelt (of verzamelde) jouw kind het liefst? En herken je het gedrag van vroeger of zijn ze hierin juist heel anders dan jij?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Galina Kovalenko – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven