Over bloggen 41 | Pinterest gratis boosten? Zo groeide ik met 97% in 7 dagen

Pinterest gratis boosten

Heeft het nut om handmatig moeite te doen voor een grotere Pinterest groei? Of kan je beter gewoon een willekeurige app downloaden die al het werk voor je uit handen neemt? Ik besloot voor de gratis optie te gaan om te kijken wat het me opleverde. De resultaten waren verrassend! 

Je kan niet meer zonder Pinterest

Pinterest is het nieuwe Facebook als je alle blog-goeroes mag geloven. En terecht, volgens mij. Zeker na de workshop Pinterest tijdens Blogger by Nature. Hoewel ik op zich niet veel nieuws hoorde, was het heel fijn om eindelijk alle losse eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Net als anderen raadde ook Jody Hoogendoorn ons aan om een app te gebruiken als Tailwind of Boardbooster, maar ik besloot eens te onderzoeken of het ook mogelijk is om aan gratis tot een beter bereik te kunnen komen. En wat bleek? Nou ja, dat ga ik jullie vandaag dus vertellen.

Over het belang van Pinterest

Waarom Pinterest zoveel meer kan betekenen voor je blog? Dat leg ik hieronder uit.

Zoekmachine

Pinterest werkt niet vluchtig, zoals de meeste social media die je gebruikt. Denk maar aan Instagram: eenmaal gepost, verdwijnt je foto na een (halve) dag al uit de feed van je volgers. En dan moet je weer opnieuw beginnen om gezien te blijven; zo niet, dan vergeten ze je na verloop van tijd. Facebook en Twitter ongeveer net zo – al kan je bij die laatste nog wat langer blijven hangen met de juiste hashtags.

Deze app daarentegen is vooral een zoekmachine. Je gaat immers bewust op zoek naar inspiratie. Wie de app een beetje kent kan dat beamen, ik vind persoonlijk niks leuker dan prachtige plaatjes bij elkaar te pinnen om mezelf te helpen tijdens het shoppen. En met mij vele anderen: je potentiële doelgroep dus.

Zoekmachine optimalisatie

Hoe je je Pinterestpagina het best kunt optimaliseren voor mogelijke nieuwe volgers? Maak gebruik van zoekwoorden (zonder natuurlijk te overdrijven) en kies voor een heldere feed. Als iemand op je pagina komt, moet hij immers in een oogopslag kunnen vinden wat hij zoekt. Wat ook belangrijk is? Op nummer 1 staat toch wel hoe je je (zakelijke!) profiel gaat invullen.

Over je profiel

Voor je het profiel gaat invullen (of opnieuw rangschikt, al is dat in sommige gevallen een flinke klus) is het goed een paar vragen te beantwoorden:

 • Wie ben je?
 • Wat wil je uitstralen?
 • Wie wil je bereiken?

Wie ben je?

Klinkt misschien als een rare vraag, maar hij is essentieel. Hoe zou jij jezelf vatten in 5-10 steekwoorden, om maar een aantal te noemen. En wat vind je mooi? Voor mezelf kwam ik bijvoorbeeld op het volgende lijstje:

 • Bohemian/gypsy (denk dromenvangers, veertjes, zware zilveren armbanden
 • Mooie fotografie
 • Zakelijk/ambitie
 • Tattoos/beauty
 • Koken en bakken

Die vijf vormen ook de grootste borden die ik heb. Wel vrouwelijk, maar ook stoer. En sinds ik dat voor mezelf vaststelde, probeer ik ook pins te zoeken die qua stijl daarop aansluiten. Mocht ik iets anders interessants vinden, kan ik dat altijd nog op een verborgen bord zetten.

Wat wil je uitstralen?

Eigenlijk hou ik niet zo van gemaakte toestanden: wees gewoon jezelf. Maar tegelijkertijd wil ik Pinterest wel inzetten als een manier om anderen te bereiken en dan mag het er best gelikt uitzien. Uiteindelijk vind ik dat zelf ook mooier om naar te kijken.

Wie wil je bereiken?

Ik hoop vrouwen te bereiken die ook houden van zowel vrouwelijkheid en huiselijkheid als een tikje stoere en uitgesproken smaak. 

Betaalde mogelijkheden om Pinterest te boosten?

Boardbooster en Tailwind

Omdat ik beide niet gebruik, bespreek ik ze even in een notendop. Het idee achter deze boosters is dat ze voor jou de meest gunstige tijden automatisch instellen en dat jij alleen maar een afbeelding hoeft in te voeren in een schema. De app pint uit jouw naam op de beste tijden op je verschillende borden en vergroot zo je bereik, zonder dat je daar ook maar iets voor hoeft te doen. Ideaal, dat wel. Alleen betaald en ik vroeg me af of het dus ook gratis kon.

Pinterest gratis boosten, hoe doe je dat?

Plan van aanpak schrijven

Allereerst is het goed om te weten wanneer je tijd hebt en het antwoord op bovenstaande vragen te bedenken. Je kan het opschrijven, maar ook gewoon in je hoofd houden – net wat je prettig vindt natuurlijk. Een paar tips:

 • Probeer af te wisselen in de dingen die je pint, ook voor jezelf (anders heb je één bord met 480 pins en eentje met 20 – hou het een beetje in balans)
 • Focus je op de belangrijke zaken en probeer ook een beetje in het verlengde van je eigen website te gaan zitten
 • Hou het persoonlijk, anders hou je het niet vol. Dus geen pins bewaren waarvan je denkt ‘dat ze het goed doen’ maar vooral wat bij je past.

Vast ritueel

Ik besloot elke ochtend een kwartier tot twintig minuten in te ruimen voor Pinterest. Zo vulde ik langzaam mijn borden én zag waar het duidelijker kon. Daarnaast ga ik vaak ‘s avonds ook nog een paar minuten zitten, om het pinnen te verspreiden over de dag.

Probeer ook één keer per week of eens per twee weken echt even te gaan zitten om nieuwe pins te maken van je eigen blogs. Je kan immers wel content van de hele wereld gaan delen, maar uiteindelijk draait het er ook om dat je zelf meer mensen gaat bereiken met je eigen blogs.

80-20

Zoals bij wel meerdere dingen is de optimale verhouding 80% pins van anderen en 20 van jezelf. Pin je er niet op vast (kon het niet laten), maar probeer het wel na te streven.

Eigen content

Kies een eenduidige stijl in je eigen pins, zorg dat ze naar je website verwijzen (ook als je alleen kiest voor losse foto’s, dat kan ook). En laat je website (en logo) terugkomen op de afbeeldingen, zodat het herkenbaar wordt voor anderen. Je creëert vanzelf nieuwsgierigheid als je maar de juiste foto’s kiest en juiste content. Weet je niet of iets geschikt is voor Pinterest? Vraag jezelf dan af of jij het zou re-pinnen wanneer je het tegenkwam. Dat ene weekoverzicht van Pietje uit Hoorn kan (oneerbiedig gezegd) niemand inspireren waarschijnlijk, maar jouw opsomming met 9 manieren om je LACK tafel van IKEA te gebruiken wel.

Het resultaat van gratis boosten?

Eigenlijk kon ik na een week al de balans opmaken:

Pinterest-profiel (afgelopen 7 dagen)

 • Gemiddeld aantal impressies per dag steeg met bijna 97%
 • Gemiddeld aantal kijkers per dag steeg met bijna 29%

Van de meest vertoonde pins waren er drie van mezelf, waarop ook werd doorgeklikt en in mindere mate bewaard op diverse borden.

Mensen die je bereikt

 • Gemiddeld aantal kijkers per maand (28.450), een stijging van 14%
 • Gemiddelde maandelijkse betrokkenheid: +6%

De meeste mensen die mijn pins zien komen uit de Benelux, zijn vooral vrouw en daarmee precies de groep die ik zoek. En natuurlijk kan er zeker nog meer groei bij, maar om maar aan te tonen hoeveel effect het heeft om gewoon actiever te zijn op je Pinterestprofiel. Het kost je echt wel tijd – geen gouden bergen zonder enige moeite te hoeven doen helaas – maar op termijn is dat het hopelijk wel waard.

En laat voorop staan dat je handmatig nooit zal bereiken wat de app aan Pinterest groei creëert, maar het is wel een fijne oplossing als je er (nog) geen geld aan wil uitgeven. 

Waar je mij vindt?

Like @lotuswritings via deze link!

Heb je Pinterest, gebruik je het en heb je dit ervoor over om je profiel gratis te boosten?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding, Ink Drop – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

19 thoughts on “Over bloggen 41 | Pinterest gratis boosten? Zo groeide ik met 97% in 7 dagen

 1. Hallo Merel: goed artikel. Waarom ik juist Tailwind adviseer is niet zo zeer om te boosten, maar vooral als planningstool. Zo kun je in bijvoorbeeld 1 uur in de week alles inplannen voor Pinterest. Tot wel een maand of langer vooruit. Hierdoor hoef je niet dagelijks aanwezig te zijn op Pinterest en hoef je niet dagelijks te pinnen. Het is vooral om tijd te besparen. Jouw methode werkt anders, maar zoals je hebt bewezen net zo goed om meer bereik te genereren met je Pinterest account.
  Warme groet,
  Jody Hoogendoorn / Pinacademie

  1. Dank je voor je reactie en de verheldering. Ik merk idd wel dat dit op de lange termijn minder makkelijk vol te houden is, dus tailwind is de overweging waard 😊
   Groeten, Merel

 2. Jeetje wat een verschil. Ik heb een paar DIY pins op mijn Pinterest gezet en deze worden dagelijks regelmatig gevonden. Ik moet mij er dus ook echt beter in gaan verdiepen

 3. Ik betaal nergens voor. Naar mijn blog komt 85% via pinterest. Drie blogpost gingen via pinterest viraal. Wat mij in 1 maand 300% meer bezoekers op leverde. Deze zijn voor een groot gedeelte gebleven. Pinterest is zeker de investering waard. En een stuk makkelijker in gebruik dan de andere sociale media

 4. Wat een goede tips zo! Dit staat op mijn to do lijst voor over een aantal weken, dus heel fijn. Vooral even bedenken of ik er geld aan uit wil geven of tijd in wil steken, ben bang dat ik dat laatste alleen al chronisch tekort kom.

 5. Ik merk ook dat pinterest het steeds beter gaat doen dan bijvoorbeeld instagram. Leuk idee om ook gewoon foto’s vanuit je blog te pinnen, nog niet aan gedacht. Liefs Ellen

 6. O wat goed he. Ik wist wel dat het ontzettend goed is voor het beter laten vinden voor je blog. Maar ik ben er tot op heden nooit echt heel consequent mee bezig geweest. Misschien toch maar eens gaan oppakken.

 7. Ooooh wat een tijd heb je erin gestoken!
  Ik heb Boardbooster eerst gratis getest en zag zo’n verschil en kostte me zo weinig tijd dat ik nu dus de betaalde variant heb. Zie echt zo snel groei vooral qua klikt ook. Zat ik eerst nog op de 50 per dag maximaal die via pinterest binnen kwam op mijn site, is dat nu tussen de 100 – 150.
  En wie weet over een maand….

 8. Yes! Wat goed zeg! Ik ben de laatste weken steeds iets aan het doen en merk al verschil. Uiteindelijk komt het goed, ik ben trots op je! Heb je hier ook een afbeelding bij, dan pin ik hem op m’n blogtips bord.

 9. Fijn artikel, ik ben ook al aardig actief op Pinterst, maar vergeet nog te vaak pins van andere te pinnen. Ik heb de gratis Tailwind uitgeprobeerd, maar merk dat ik het net zo goed met de hand kan doen.

 10. Ik deed ook eerst gratis en met wat werk kun je ook dan echt groeien. Ik heb nu dan tailwind, en buiten dat het minder tijd kost, levert het niet heel veel meer op dan dat ik er zelf aan ga zitten. Maar genoeg om het niet zelf te doen haha

 11. Wat een goede tips. Ik heb tot nu toe nog niet veel gehad aan Pinterest, maar hoorde wel vaker dat het echt een goed middel is om je website op de kaart te zetten. Ik ga maar eens met jouw tips aan de slag! Thanks!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten