Home » Gezondheid » Pearle schenkt op ludieke wijze aandacht aan buiten zijn én lezen *

Pearle schenkt op ludieke wijze aandacht aan buiten zijn én lezen *

De resultaten van wetenschappelijk onderzoek liegen er niet om. We lopen steeds meer riscio op bijziendheid (en zelfs blindheid). Het gebrek aan natuurlijk daglicht speelt daarbij een rol, net als dat we minder vaak focussen tussen dichtbij en veraf. Een mede-oorzaak hiervan ligt in het hoge schermgebruik van tegenwoordig. Pearle bedacht daar iets op!

Het effect van schermgebruik op je zicht?

Een tijdje geleden zat ik te peinzen over nieuwe onderwerpen voor mijn serie Merel Onderzoekt. Ik vind het namelijk leuk om bepaalde zaken uit te diepen, zeker als anderen daar ook iets aan hebben. En ineens wist ik het: ik was namelijk benieuwd of het veelvuldig gebruik van mobiele telefoons (en tablets) een slechte invloed zouden kunnen hebben op je ogen. Ik had wel zo mijn vermoedens, maar klopte dat wel? 

Ik kalkte het op een papiertje (dat ik vervolgens natuurlijk verloor in mijn eigen chaos) en ging weer over tot de orde van de dag. Eerlijk gezegd raakte het wat in de vergetelheid, omdat er nog zoveel andere zaken op me wachtten, toen ik een mailtje kreeg. Of ik, naar aanleiding van de start van de Kinderboekenweek op 3 oktober, naar het Amsterdamse Bos zou willen komen met de kinderen. Daar had Pearle namelijk een heel ludieke actie bedacht om aandacht te vragen voor de positieve invloed van buitenspelen en – zijn op kinderen en hun ogen.

De invloed van tablets en telefoons

Wetenschappelijk onderzoek

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kans aanzienlijk is dat de helft van de wereldbevolking in 2050 bijziend is. Dat heeft gedeeltelijk te maken met genetische aanleg, maar kan worden bevorderd door een gebrek aan natuurlijk daglicht en de bijbehorende variatie in perspectief (afwisselend focussen op dichtbij en veraf). 

Doordat kinderen in de basisschoolleeftijd steeds vaker met hun neus bovenop hun tablet zitten en steeds minder ondersteboven in bomen hangen, neemt de kans op bijziendheid (en uiteindelijk soms zelfs blindheid) aanzienlijk toe.

Advies: voorkomen is beter dan genezen

Weliswaar kan je niet volledig voorkomen dat je slechter gaat zien als je daar aanleg voor hebt, maar je kan de gevolgen van bijziendheid wel beperken. Het advies luidt om sowieso dagelijks minimaal twee uur buiten te zijn met kinderen en hen lekker te laten spelen. Maar ook om elke twintig minuten even je focus verderop te leggen. Bijvoorbeeld door even vijf minuten naar buiten te staren. 

Confronterend

Dat het continu staren naar een schermpje vast niet goed voor je is, vermoedde ik al. En ik moet daarbij eerlijk bekennen dat ik me er sommige dagen ook behoorlijk schuldig aan maak met mijn eigen telefoon. Bovendien ben ik niet echt een buitenmens, dus mijn dagelijkse portie daglicht is waarschijnlijk (ver) onder de maat). Ik vond het dan ook echt confronterend om te lezen dat het gaat om de helft van de wereldbevolking en dat de kans op blindheid wereldwijd toeneemt. 

Buiten de pixels 3D in het Amsterdamse Bos

Buiten de Pixels

Terug naar het Amsterdamse Bos en Pearle. Speciaal ter gelegenheid van de Kinderboekenweek bracht Pearle het boek Buiten de Pixels uit, geschreven door Marco Kunst. Het verhaal stimuleert kinderen om weer naar buiten te gaan, te ontdekken en beleven. Gezonder dus voor hun ogen (en hun lijf). 

©Illustraties Anne Roos Kleiss

Levensgroot 3D-verhaal

In het Amsterdamse Bos mochten 100 basisschool leerlingen deze speurtocht doen, samen met een aantal genodigden (waaronder wij). Op verschillende plekken stonden borden met oogjes die je de weg wezen en diverse opdrachten lieten uitvoeren: 

Hoeveel ogen tel je? 

Zie je het woordje Hoog? In welke boom? Rose en May keken hun ogen uit met die grote verrekijkers!

Hier mochten ze een bloemetje plukken. 

May vond bovendien een aantal steentjes. De opdracht was zelf te verzinnen waar ze op leken. 

Stickers plakken! 

Zie je het gezicht in het woord ‘wind’? 

Gamen, maar dan anders. Het woord GAME bestond uit allemaal consoles en toetsenborden. Vonden ze natuurlijk fantastisch om in te drukken! 

Lekker spelen. Buiten is oneindig veel te zien! 

Let op! Deze speurtocht stond hier alleen ter gelegenheid van de start van de Kinderboekenweek en is dus niet meer te doen. 

Over het boek Buiten de Pixels

Vanaf gisteren kunnen alle kinderen in Nederland het boek Buiten de Pixels gratis ophalen bij een Pearle-vestiging in de buurt.

Hoe het was, zo’n dag buiten? 

Wandelend door het bos, nam ik de omgeving in me op. Ik rook de geur van de herfst die altijd door een boomrijke omgeving waart, hoorde de beukennootjes knappen onder mijn schoenen en ik zag de stralende gezichten van de meisjes. Ik ben geen buitenmoeder, vind de speeltuin stiekem niks, maar ik geloof toch dat dit iets is waarin ik over mezelf moet heenstappen. Niet alleen voor de gezondheid, ook voor onszelf. Om samen te zijn, te genieten en te spelen. Het was echt een succes. Lekker uitwaaien en tot rust komen, maar ook inspannen en spelen.

Bovendien ben ik toch wel geschrokken van de uitkomst van het onderzoek en heb ik me stellig voorgenomen regelmatig even mijn blik te richten op iets dat minimaal twintig meter verderop staat tijdens het tikken. Alle beetjes helpen!

Wist jij dat lekker buiten spelen ook goed is voor je ogen?
En gaan jullie het boekje halen?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?


Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten