Waarom moet je een pasgeboren baby wakker maken voor zijn voeding?

pasgeboren baby wakker maken in de nacht

Onze dochters sliepen door vanaf de geboorte. Toch vertelde de kraamverzorgster ons dat we ze wakker moesten maken als ze langer dan 3-4 uur sliepen. Maar waarom moet je een pasgeboren baby eigenlijk wekken voor een (nacht)voeding? Voor dit artikel zocht ik uit of we ze niet beter hadden kunnen laten liggen – aangezien ze uiteindelijk nachtbrakers werden. 

Doorslapers wakker maken na de geboorte

Wekker zetten om te voeden

Rose en May hadden de neiging ‘s nachts door te slapen, kort na de bevalling. Onze middelste was na de bevalling zelfs drie dagen lang zo suf dat we een washandje boven haar gezichtje moesten uitknijpen voor ze geïrriteerd een oogje open deed. Om te voorkomen dat onze meiden te veel afvielen en bijvoeding nodig zouden hebben, zetten we ‘s nachts een wekker om te voeden.

Kan je een pasgeboren baby niet gewoon laten slapen?

Eigenlijk voelde dat vreemd: ze sliepen niet voor niks door en kregen toch borstvoeding, dan zou hun lichaam zelf die behoefte moeten regelen, leek me. Moet je daar echt aan gaan sleutelen als ouders? Omdat de deskundigen het ons opdroegen deden we dat wel. Sindsdien heb ik regelmatig op websites gelezen dat sommige moeders hun kinderen bewust lieten slapen als die dat nodig bleken te hebben. Overdag dronken ze automatisch meer en zodoende kwamen ze snel aan. Dus hoe zit het nu precies? 

Waarom moet je een pasgeboren baby wakker maken?

Waarom wordt toch geadviseerd dit nachtritme te ‘verstoren’ voor voedingen en gaan we niet meer mee in het ritme van een kind? In de oertijd hadden ze immers ook geen wekker staan die het lichaam vertelde nu te moeten voeden, toch? Of is het toch ergens goed voor?

Eerst vroeg ik andere moeders (inmiddels alle drie oma) naar hun mening. Deze drie vrouwen kregen hun kinderen in de jaren tachtig. De één liet haar zoon of dochter wel liggen, een ander volgde het boekje. Daarnaast heb ik onze kraamverzorgster eens gevraagd hoe het precies zit en waarom je een pasgeboren baby moet wekken voor de (nacht)voeding.

Hoe deden onze moeders dat?

Corina (2 dochters): voeden naar behoefte

Mijn eigen moeder herkent het verhaal niet van wakker maken om de paar uur. ‘Jij werd wakker als je honger had,’ vertelt ze, ‘maar je zusje huilde regelmatig. Die liet ik lekker liggen als ze sliep. Speciaal wakker maken deed ik niet, ik voedde naar behoefte. Dat resulteerde niet perse in doorslapers, allebei sliepen jullie niet door. Ik kan me voorstellen dat het belang van ‘s nachts wekken voor de voeding bij vroeggeborenen en kleine baby’s veel groter is dan bij zwaardere.’

Jorine (3 zoons): geen voorstander van wakker maken

Ze geeft aan dat ze altijd voedde zodra haar kinderen wakker werden, maar geen voorstander is van wakker maken. ‘Overdag waren er genoeg momenten om, indien nodig, extra voeding te geven.’

Ellen (3 dochters, 1 zoon): late voeding en verder doorslapen

Zo ging het ook bij Ellen. ‘Ik gaf borstvoeding op verzoek, ‘s nachts kwamen ze ook. Op advies van de verloskundige ben ik de laatste voeding zo laat mogelijk op de avond gaan geven en maakte ik mijn kinderen daarvoor even goed wakker door met ze te spelen. Hierna sliepen ze vaak langer door en wij dus ook. Ik pakte ze eigenlijk alleen wanneer ik last had van stuwing.’

Marjolein (3 dochters): voeden volgens een schema

Marjolein kent het nog wel, dat wakker maken voor de voeding. Hoewel haar dochters toch sowieso wakker werden, ging het voeden inderdaad volgens een tijdschema. ‘Eventueel wakker maken moest van zowel kraamzorg, moeder als schoonmoeder. Ik vond het allemaal prima.’

Pasgeboren baby wakker maken: wat te doen bij flesvoeding?

Voordeel aan borstvoeding is dat je volledig naar behoefte kunt geven; kinderen geven dit zelf aan. Flesvoeding daarentegen is een ander verhaal. De voorgeschreven hoeveelheid staat immers op de zijkant van de verpakking. Maak je dan je kind wakker of laat je hem of haar slapen? Advies is sowieso 6-8 voedingen per dag te geven.

Volgens Nestlé mogen hele jonge baby’s maximaal tien uur doorslapen, omdat de glucosespiegel anders zou dalen. Ernstig gevolg daarvan zou bewusteloosheid kunnen zijn (overigens vind ik zelf tien uur slaap achtereen voor een pasgeborene wel heel erg lang, maar goed). Nutrilon adviseert goed overleg met consultatiebureau en dat je bij flesvoeding evengoed op verzoek kunt voeden. Overigens adviseren beide websites ook om borstvoeding te geven tot ten minste een halfjaar na de geboorte.

Waarom een pasgeboren baby wakker maken als hij langer slaapt dan de voorgeschreven vier uur?

Als je kindje net geboren is, kan hij nog geen goed onderscheid maken tussen dag en nacht. Daarvan was in de baarmoeder immers ook geen sprake. Om te kunnen groeien heeft je baby twee dingen nodig: slaap en voeding. Na een periode van 3-4 uur zakt de glucosespiegel (bloedsuiker) – terwijl ze juist in de groei hun glucose hard nodig hebben. Daarom is het dus slim om ze niet te laten doorslapen, maar gewoon te wekken en voeden. Ook om je melkproductie goed op peil te houden trouwens: door een constante vraag, maak je automatisch genoeg aan voor je kindje (bron).

Waarom zijn die nachtvoedingen zo belangrijk?

Mijn voormalig kraamverzorgster legt uit wat het belang van nachtvoedingen is: ‘Het prolactinegehalte [hormoon dat zorgt voor aanmaak van borstvoeding] is ‘s nachts het hoogst. Daardoor is de kwaliteit van voeding tijdens de nachtelijke uurtjes optimaal. Sowieso is het niet goed voor baby’s om de hele nacht door te slapen: mogelijk slapen ze te diep en bovendien is het tegennatuurlijk.’ (*) Het is dus heel normaal dat kinderen, ook ‘s nachts, zeer regelmatig aan de borst te drinken en niet doorslapen: zo houden ze de productie goed op gang en zorgen voor een constante toevoer van voedingsstoffen.

(*) Bron

Hoe voorkom je dat je er zelf aan onderdoor gaat?

Het klinkt in theorie natuurlijk prachtig en als moeder wil je je kindje het liefst zo goed mogelijk ondersteunen, maar ergens slaat de balans tussen goed doen en slaaptekort door. Na verloop van tijd was ik zelf zo doodop dat ik begon te hallucineren. Hoe kan je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken?

  • Schaf een co-sleeper aan! Ik ontdekte het bestaan pas toen we al bijna een jaar verder waren, maar voor wie dit tijdig leest: doen. Je kindje ligt dichtbij, niemand hoeft uit bed om hem of haar te pakken en met een beetje mazzel voelt hij/zij zich zo geborgen dat de algehele nachtrust voor iedereen beter is.
  • Vraag om hulp! Misschien wil je moeder of die aardige buurvrouw wel even een uurtje (of drie) oppassen, zodat jij kan bijkomen. Ga lekker slapen of op bed liggen niksen.
  • Onthoud dat het een fase is. Op een gegeven moment ga je die nachtelijke momentjes zelfs missen.
  • Even ter relativering: door de borstvoedingshormonen ben je aanzienlijk slaperiger dan je partner. Dus terwijl hij misschien een halve nacht naar het plafond staart, lig jij al snel weer in dromenland na het geven van een voeding.

Wanneer mag je stoppen met wakker maken?

Lactatiekundige Christine Bulsing geeft aan dat bij een gezonde groei je kindje na twee maanden mag doorslapen. Dat hoeft echter niet te betekenen dat je kind dit daadwerkelijk doet trouwens. Hier duurde het ook zo’n anderhalf jaar tot May voor het eerst een volledige nacht doorsliep.

Conclusie: het is belangrijk je pasgeborene wakker te maken als hij wil doorslapen

Het blijkt toch iets complexer te liggen dan ik in eerste instantie dacht. De artikelen over doorslapen zijn ontzettend interessant. Bovendien, of je er nu in meegaat of niet, zetten ze je aan het denken. Onze Westerse manier van denken is niet perse de juiste. Dat kinderen vaak nog ‘s nachts komen drinken, heeft dus ook van alles te maken met de gezondheid van je kindje, kwaliteit van de melk en bovendien houdt het de productie op gang. Toch maar wakker maken dus!

Maak(te) jij je pasgeboren baby consequent wakker of smokkelde je weleens ten gunste van je eigen nachtrust?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

7 thoughts on “Waarom moet je een pasgeboren baby wakker maken voor zijn voeding?

  1. Ik liet Emily gewoon slapen, maar meestal werd ze om de 3a4 uur wakker. Nu krijgt ze een flesje en dat doen we nog steeds op verzoek. Emily was 3910gr bij de geboorte en binnen 4 dagen terug op gewicht dus ik maakte me daar niet zo’n zorgen om ?

    1. Dat scheelt zeker. Hier waren ze allemaal rond de zes pond, dus dan zijn ze ook vlugger aan de lichte kant. En dat lichaampje regelt het meestal vanzelf wel. Behalve bij onze middelste dan haha, die leek wel in winterslaap! Nog steeds een slaapkop trouwens.

    1. Ja toen ik in gesprek was, herinnerde ik het me ook weer. Grappig! En toen de jongste eenmaal op gewicht zat, deed ik die wekker ook uit. Ze werd idd wel op die tijden wakker, dus het ging prima zo. Denk dat die kleintjes wel een ingebouwde wekker hebben ?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit: