Pasen | De lekkerste recepten met Matzes (en waar ze vandaan komen)

PASEN – Traditioneel eten we jaarlijks hetzelfde paasontbijt. Dit jaar inclusief Matzes. En om deze heerlijke ronde lekkernij te eren, dit jaar een kleine ode aan de matse. Want hij is niet alleen lekker, maar kwam dit jaar ook nog eens heel goed van pas. 

Paasontbijt

De oven piept. Terwijl het halve gezin nog in dromenland ligt, zet ik heel voorzichtig de bakplaat met croissantjes erin. De eieren tikken gemoedelijk tegen de zijkant van het steelpannetje en het sinaasappelsap zit (gezeefd, dat wel) in de maatbeker. Het is één van mijn favoriete feestdagen. Het is hartje lente, de temperatuur gaat langzaam weer omhoog en het bijbehorende ontbijt is een feestje op zich.

Wat er volgens mij niet mag ontbreken bij het paasontbijt?

  • Croissantjes (gevuld met ham, kaas en een likje mosterd)
  • Versgeperste jus
  • Krentenbrood met spijs
  • Gekookt eitje
  • Matse met bruine suiker

Niet allemaal door elkaar trouwens, want daar word je hartstikke misselijk van. Maar deze dingen verdeeld over twee ochtenden kom ik de Pasen wel door! 

Tradities met Pasen

Matse

Wist je dat de oorsprong van de matse eeuwen terug gaat? In het Jodendom herdenken ze nog altijd trouw de bevrijding uit de tijd dat ze nog als slaven dienden voor Egypte. Volgens de traditie eten traditionele Joden in de week voor Pesach geen producten die gist bevatten; enkel matses. Vervolgens is deze traditie ook overgenomen in het Christendom.

Hoe eet je de matse?

Traditioneel met boter en bruine suiker

We kregen een pakket vol heerlijke Matzes van Hollandia om te proberen. Rose schoof nieuwsgierig aan tafel terwijl ik die van mij belegde met boter en bruine suiker. Na één hapje was ze om: ‘Mag ik ook, mama?’

Met hartig beleg: kaas, kipfilet en komkommer of ham

Ook heerlijk is een matse in combinatie met kaas – Rose’ favoriet. Ikzelf hou erg van jam en ham is een goede afwisseling. En wil je originele inspiratie? Mirjam schreef hier een artikel over met opties als avocado en filet americain.

Zoet beleg: honing, jam of pindakaas

Het voordeel van de neutrale smaak van Matzes is dat eigenlijk alles wel smaakt. Wil je hem beleggen met vruchtenhagel? Of ben je juist meer van de gestampte muisjes of chocopasta? Het kan allemaal, want je proeft de smaken van je beleg extra goed.

Andere toepassingen van Matzes

Pizza’s

Zeker nu we op onze gezondheid letten, blijven we op zoek naar lekkere alternatieven die minder calorieën en suikers bevatten. Laatst hadden we al een keer pizza gegeten, gemaakt van wraps. Maar waarom niet ook van matse? Bestrijk de matse met tomaten passata en beleg met kaas, ham, paprika, ui, champignon, kipfilet… Whatever you like! 

Bron

Flammkuchen

Deze Duitse lekkernij wordt oorspronkelijk gemaakt van heel dun brooddeeg, maar kan natuurlijk ook heel gemakkelijk worden gemaakt van een matse. Klik hier voor een lekker recept.

Andere opties

Er zijn nog zoveel meer dingen mogelijk. Je kan er taart mee maken, gebruiken in soepen en zelfs als basis voor hartige taart! Je laat de matzes dan even kort weken in water om ze iets zachter te maken en kan ze dan gebruiken als basis.

Niks is zo lekker!

Nog een voordeel aan de matse is dat er weinig in zit: geen zout, geen conserveringsmiddelen . Dat kwam heel goed van pas toen May ziek was en niks binnenhield. Alleen matses dus. De suiker gaf haar bovendien net het beetje energie dat ze nodig had. Hoewel het nog even duurde voor ze weer de oude was, begon haar herstel in elk geval hiermee.

Verschillende soorten Matzes

  • Matze Original (de grote matzes) (*)
  • MatzeCrackers (de kleine matzes) (*)
  • MatzeCrackers biologisch (**)
  • MatzeToast

(*) Verkrijgbaar in oranje (naturel) en geel (volkoren)
(**) Ook verkrijgbaar in groen (spelt)

Al trek gekregen? Gelukkig kan je Matzes het hele jaar door eten, dus mocht je deze Pasen overslaan, dan kan je dinsdag alsnog een pak in huis halen. En zoals je al las, zijn ze ook nog eens goed om te eten wanneer je last hebt van de griep en verder weinig binnenhoudt. Hebben dus!

Wat mag bij jullie niet ontbreken op de paasontbijttafel?

About Commerciële redactie

Onze commerciële redactie zoekt voor je uit wat je moet weten op het gebied van tof speelgoed, de leukste kledingtrends van het moment en bijvoorbeeld welke bioscoopfilms zeker de moeite waard zijn!

One thought on “Pasen | De lekkerste recepten met Matzes (en waar ze vandaan komen)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten