Home » Vrije tijd » Reizen » Parc La Clusure in de Belgische Ardennen

Parc La Clusure in de Belgische Ardennen

Parc La Clusure
Parc La Clusure zoals je het ziet bij aankomst

Afgelopen weekend brachten we door in de Belgische Ardennen. Even geen werk, maar vooral genieten met zijn vijven. In deze review vertel ik hoe we het beleefden als gezin, wat je zeker moet doen en waar je naartoe kan gaan in de omgeving. Is de camping zijn 4,5 van de 5 sterren waard?

De eerste keer weg met zijn vijven

Parc La Clusure
Parc La Clusure zoals je het ziet bij aankomst

Waar sommige stellen al binnen drie maanden na de geboorte van hun telgje op een tropisch eiland zitten, zijn wij nog nooit als gezin van vijf op vakantie geweest. Sterker nog: de laatste keer dat Ro en ik met ons gezin weggingen was twee maanden voor Rose’ geboorte, in een huisje in Zeeland. Nou ja, tot afgelopen weekend dus, toen we op uitnodiging van Parc La Clusure in de Belgische Ardennen mochten komen genieten.

Over Parc La Clusure

In het zuidoosten van België, vlakbij de Duitse, Luxemburgse én Franse grens ligt camping Parc La Clusure. In 1992 neemt het echtpaar Jan en Nympha Jehee een camping over en breiden deze uit tot het grootste openluchthotel van de Belgische Ardennen, dat ook in 2018 weer 4,5 sterren scoort bij de ANWB. Vooraf kijken Ro en ik nog even een aflevering van KampeerTV. Dat belooft veel goeds.

https://www.youtube.com/watch?v=RPRYA8lLnZw

De afstand

Eerlijk gezegd baarde me de kaart wel even zorgen. Een gebied dat zo dicht bij Luxemburg ligt, zal vast wel uren rijden zijn. Zeker wanneer je ook onderweg nog files tegenkomt. Maar het valt dus reuze mee. De kortste route is namelijk niet meer dan tweeënhalf uur. Niet voor niets is de camping zo populair bij Nederlandse gasten. Uiteindelijk duurde onze reis wel ruim vier uur lang, door files rondom Antwerpen en Brussel. Maar eenmaal daar voorbij werden de heuvels steeds hoger en de dalen indrukwekkender: veel groen en pittoreske dorpjes tussen glooiende bloemenweiden. Prachtig! En gelukkig konden we in Parc La Clusure meteen aanschuiven in het restaurant.

Parc La Clusure
Al snel stond deze maaltijd voor onze neus. Heerlijk!

Echt even weg

We waren eraan toe. En eigenlijk vond ik dat altijd zo’n onzinnige opmerking, we gaan weinig op reis en vinden dat allemaal wel prima. Maar het is een beetje als met plassen: zodra je dichterbij huis komt, kan je het steeds minder goed ophouden. Gekke vergelijking misschien, maar dat had ik dus met dit reisje: de datum kwam in zicht en ik kon eigenlijk niet meer wachten. De filmpjes op YouTube maakte me nog enthousiaster en het weer van afgelopen week deed nog meer verlangen naar een weekendje relaxen en samen zijn.

Parc La Clusure
De supermarkt

Geen werk

Behalve fotograferen en af en toe verslag doen van mijn gevoel; verder wilde ik zoveel mogelijk beleven en ervaren wat Parc La Clusure allemaal te bieden heeft. Voor de kinderen en Ro waarschijnlijk ook wel lekker dat ik even niet constant aan het werk was 😉 Dat is ook de reden dat ik – naast noodzakelijke informatie – jullie vooral wil meenemen in mijn beleving van La Parc Clusure.

Parc La Clusure: hoe is het?

Aankomst

Kort na de ontvangst van de sleutel nemen we plaats in het restaurant. Allemaal vermoeid van de reis, toe aan iets lekkers. Al snel staat een jonge man aan onze tafel die gelijk inspeelt op de situatie: de kinderen krijgen een kleurplaat en potloden, wij een lekker zoet wijntje voor onze neus en binnen twintig minuten eten we. Moe en voldaan rijden we daarna naar onze stacaravan, pakken de spullen snel uit en leggen de kinderen op bed. Grijnzend kijkt Ro me aan. ‘Die blog van jou is toch zo gek nog niet.’ Want hoewel hij weleens moppert op de hoeveelheid tijd die het kost, zijn dit natuurlijk de mooiere momenten. 

Parc La Clusure

Onze stacaravan is van alle gemakken voorzien. We zitten in een rustig laantje met nog negen andere caravans van dezelfde soort. Je zit bij elkaar in de buurt, maar ver genoeg om nog privacy te hebben. Nu in het voorseizoen helemaal trouwens: de andere negen zijn nog leeg. Buiten is het snel donker en stil. Ideaal om bij te komen van de reis, al voor half elf liggen we allebei in dromenland. 

Echt even weg

Kwetterende vogels. Ik hoor het geruis van de beek verderop en het zonnetje verwarmt mijn gezicht. Het is vroeg in de ochtend en ik zit in de meest inspirerende omgeving die je maar kan bedenken, zonder laptop. Om te voorkomen dat ik ter compensatie alles op mijn telefoon ga uittikken en halverwege weer verdwaal in mijn Facebook-timeline, besluit ik mijn notitieblok te pakken en ‘ouderwets’ te gaan schrijven zoals al eeuwenlang verhalen ontstaan: overpeinzen, mijmerend voor je uitkijken, de omgeving in je opnemen en je woorden zorgvuldig kiezen. Een soort mindfulness; schrijven zoals schrijven ooit bedoeld was. 

De trein raast voorbij, de kerkklok verraadt dat het half tien is en een hommel vliegt loom naar een van de vele paardenbloemen verderop. Het leven heeft hier een prettige soort eenvoud die ons allemaal goed doet. Naast onze stacaravan staan een schommel, zandbak en houten salamander waar de kinderen overheen kunnen lopen. Vanaf het moment dat ze wakker zijn, krijgen we Rose en May er bijna niet meer toe om iets anders te doen dan spelen. Ze voelen zich hier duidelijk vrij en scharrelen op hun gemak over de camping rond.

Parc La Clusure
Niet onze stacaravan, maar wat een mooi plaatje zo ‘s ochtends vroeg toch?

Vroeg wakker

Parc La Clusure

Vanmorgen begon extra vroeg: May huilde om 5 uur. Wat de oorzaak precies was, weet ik niet. Wel dat we vanaf nu wakker blijven. Maar ondanks de verschrikkelijke vermoeidheid geniet ik met volle teugen. Van onze peuters die binnen de kortste keren hun laarzen vol zand scheppen en schateren van de pret, van het stromende beekje verderop dat heerlijk verkoelend is in de brandende zon en van mijn productfoto’s die mooier worden dan ik had durven hopen. Zeker wanneer ik mijn Kneipp flessen neerzet en een vlindertje nieuwsgierig komt kijken. Ik neem plaats op een kei en laat mijn voeten in het heldere water zakken. Het geruis en de fluitende merels, stoeiende vlindertjes en onze dochters die verwoede pogingen doen om platte keien over het water te laten scheren… Wat een rijkdom! Zo zou ik elke dag wel willen doorbrengen.

De Doegie Knutselclub

Om een uurtje of tien slenteren Rose, May en ik op ons gemak richting de knutselclub. Ze gaan hier bloemen maken: een kleurplaat kleuren, uitknippen en plakken op gekleurd papier. Daarna worden ze aan een mooi lintje geregen en kunnen we ze ophangen in de stacaravan. Ik klets gezellig met de andere ouders en meiden van het animatieteam, terwijl de kleintjes in opperste concentratie zoet zijn. Na afloop staat Ro bij de ingang van de tent om ons op te halen. Mooi moment om het zwembad te verkennen met zijn vijven.

Zwemmen

Bij binnenkomst staat aan de rechterkant een fantastisch peuterbad. Helaas nu nog zonder water, maar dat komt binnenkort goed weet een medewerker van het park te vertellen. Verder is er een groter, rechthoekig bad dat afloopt van 60-140 cm. Je mag er dus niet duiken, maar het is natuurlijk perfect om lekker af te koelen en bovendien krijg je echt het zomervakantiegevoel op je ligbedje. Rose en May plonzen in het water, spelen krokodil met June en doen pogingen tot zwemmen. Ze genieten. Ro en ik ook. Mijn huid begint na een klein uurtje licht te branden. Tijd om naar huis te gaan en me extra goed in te smeren

Parc La Clusure

Voor de stacaravan pak ik mijn notitieblok er weer bij. Het is mooi om te merken hoeveel meer je van je omgeving opmerkt wanneer je gewoon gaat zitten schrijven. Verderop sloft een oudere campinggast naar de gemeenschappelijke ruimte om zijn vaat te wassen. Blije kinderstemmetjes doorbreken de stilte en halverwege mijn zin worden mijn ogen zwaar. Ik doe een dutje. Voor vijf minuten althans, want dan vraagt June of we nog teruggaan naar het zwembad. We sluiten de middag af met overgooien en heel even zou ik wensen dat we tijd konden stilzetten. 

Vertrek

Parc La Clusure

Maar aan alles komt een einde. Na het avondeten, in het restaurant op het park, breng ik de kleintjes naar bed en gaat June badmintonnen met Ro. Om stress in de ochtend te voorkomen (aangezien we hopen dat ze dit keer wel zullen uitslapen), pakken we al het grootste deel van de spullen vast in. June zucht een paar keer dat ze baalt nu al te moeten gaan. Ze had nog wel veel langer willen blijven op het park: elke dag zwemmen, ongestoord spelen en genieten van de prachtige natuur. Tja, niet bepaald een straf! 

De volgende ochtend ruimen we de laatste dingen op, maken schoon en vertrekken iets na half 11 richting huis. De rit verloopt voorspoedig en binnen anderhalf tot twee uur rijden we de Nederlandse grens alweer over. Mét stapels mooie nieuwe herinneringen. 

Parc La Clusure: praktische gegevens

Activiteiten

Eigenlijk is het onmogelijk je te vervelen in deze prachtige omgeving. Je kan een bezoekje aan de grotten van Han combineren met een uitgebreide wandeltocht en klimmen in de steengroeve, zoals je op het filmpje al kon zien. Maar mocht je daar allemaal geen zin in hebben, dan is er op de camping ook meer dan genoeg te beleven. Uiteindelijk zoveel dat van onze plannen in de praktijk niet heel veel meer terecht kwam: tijdens de minidisco lag May te slapen en we zaten in het restaurant toen de Sportmix voor tieners begon.

Zaterdag 21 april

 • Doegie club (knutselen)
 • Speedminton (combinatie tussen badminton en tennis)
 • Mini disco
 • Sportmix 10+

Zondag 22 april 

 • Doegie club (knutselen)
 • Viking Kubb
 • Mini Disco
 • Sportmix 10+
  Genoeg ruimte om lekker te sporten en spelen

Tieners

Zoals je hierboven al kan zien, richt de camping zich ook op tieners. Ideaal, want zo richting de middelbare school komen kinderen toch vaak in een leeftijdscategorie waarbij op vakantie gaan met je ouders niet altijd meer evenveel enthousiasme oproept. Dan is het extra fijn als ze vrienden kunnen maken en er voor hen ook genoeg te doen is. Al moet ik zeggen dat June nog net niet haar koffer pakte toen ze hoorde dat we een weekendje weggingen, dus hier speelt het (gelukkig) niet. Maar toch goed om te benoemen, want ik denk zeker dat de camping daarmee onderscheidend is van andere vakantiebestemmingen.

Tips voor een ontspannen vakantie op Parc La Clusure

Wil je ook even helemaal tot rust komen en lekker ontspannen in de Ardennen op Parc La Clusure, dan is het goed om rekening te houden met een aantal dingen:

 • De supermarkt is elke dag drie uur open: in de ochtend van 08.30-9.30, de middag 12.30-13.30 en richting de avond van 16.30-17.30 uur. Het is mogelijk om brood te bestellen voor de volgende dag. Doe je dat niet, dan bestaat natuurlijk de kans dat je misgrijpt. Het is daarom ook wel handig om in elk geval voor de eerste ochtend je eigen boodschappen mee te nemen. De stacaravans bevatten een ruime koelkast en vriezer.
 • Heb je even helemaal geen zin om te koken? Ga dan lekker uit eten bij het restaurant Le Val Joli. De eerste avond aten Ro en ik biefstuk, de tweede avond nam ik spaghetti bolognaise en hij schnitzel. Beide keren echt heerlijk! Voor de deur van het restaurant is bovendien een ruime speeltuin. Dus als je iets langer moet wachten, kunnen de kinderen zich in elk geval lekker uitleven.
 • Ga lekker wandelen in de omgeving of langs het water voor het ultieme vakantiegevoel.
 • Voor bloggers: neem producten mee voor fotografie. De omgeving is zo ontzettend mooi dat zeker beautyproducten extra mooi uitkomen.
 • Je kan de auto naast je stacaravan neerzetten. Daar is voldoende ruimte voor en het scheelt natuurlijk enorm met het in- en uitladen. Op het park zijn de wegen eenrichtingsverkeer dus let daar wel op bij het wegrijden.
 • Huur een keukenlinnen- en handdoekenpakket, zodat je dat niet mee hoeft te nemen van thuis.
Flappie: een echte aanrader volgens June

Stacaravan Jardenne (6 personen)

Wij zaten in een stacaravan voor 6 personen: de Jardenne. Je stapt binnen in de woonkamer met eettafel en zithoek met televisie. Aan de linkerkant vind je de boilerkast met daarnaast de badkamer (douche, föhn en wastafel). Achter de eettafel is de keuken met zespitsgasstel, magnetron, vaatwasser, koffiezetapparaat en ruime koelkast/vriezer. Daarnaast, aan de linkerkant, tref je (ouder)slaapkamer met tweepersoonsbed, spiegel en kastruimte. Rechts van de televisie vind je beide andere slaapkamers en het toilet.

Overal is genoeg bergruimte voor je kleding, toiletspullen en eventueel dat ene goede boek dat je nog graag wil uitlezen. Het verbaasde me eerlijk gezegd dat een stacaravan nog zo mooi kon zijn. Je hebt de voordelen van de camping, maar dan met iets meer ruimte en luxe. 

Toeristische trekpleisters in de Ardennen

Geschiedenis

In de Ardennen liggen meerdere steden waar de sporen van de Eerste- en Tweede Wereldoorlog nog zichtbaar zijn. Ook staan er verschillende kastelen. Ben je dol op geschiedenis, dan kun je hier dus je hart ophalen. Aanraders zijn de steden Bastogne, La Roche-en-Ardenne en Neufchâteau.

Grotten

De grotten van Han

Op minder dan een kwartier reistijd vind je de bekende grotten van Han. Bij de grotten zit ook een wildpark. Voor € 30,00 krijg je toegang tot zowel de grotten als het park (kinderen van 4-11 tegen gereduceerd tarief: € 21,00), voor de grotten alleen betaal je € 20,00. Persoonlijk vonden we het wat duur, maar zeker de moeite waard als je een uitstapje wil maken in de buurt.

Grotten van Hotton

Toen één van de moeders bij de knutselclub vertelde over de grotten van Hotton, keken de anderen elkaar verbaasd aan. We kenden deze grotten helemaal niet. Ze blijken ook in de buurt van het park te liggen, op zo’n 36 minuten rijden van de camping. De prijs is vriendelijker dan de grotten van Han: € 10,00 voor volwassenen en € 7,00 voor kinderen. Hier zijn kinderen onder de vier dus niet gratis.

Natuur

Om de natuur te zien, hoef je niet ver te reizen. In de welkomstmap op Parc La Clusure krijg je een boekje met wandelroute. Het opent met een heel mooi gedicht van Rutger Kopland, dat zo treffend verwoordt:

Laten we de tijd gaan
waarheen hij wil
en zie dan hoe weiden
hun vee vinden,
wouden hun wild,
luchten hun vogels,
uitzichten onze ogen.

Watervallen van Coo

Heb je zin om een stukje te rijden, dan kan je op een ruim uur rijden ook naar de bekende Watervallen van Coo (of Spa). De moeite zeker waard én gratis. Overigens hebben we dit ook niet gedaan, omdat we dan nog tweeënhalf uur naar huis moesten rijden. Iets te veel van het goede met twee peuters 😉 

Eindoordeel over Parc La Clusure

Ik zou nog heel lang kunnen vertellen over hoe fantastisch het was, maar ik vermoed dat dat wel uit mijn tekst spreekt 😉 Hou je van natuur, maar vind je het ook leuk om iets van cultuur mee te pikken tijdens je vakantie? Wil je niet te ver reizen en zoek je naar een bestemming die zowel kindvriendelijk als hondvriendelijk is (mits je met de caravan of tent komt)? Dan is deze camping echt een aanrader: schoon, gezellig, niet te ver reizen en voorzien van alle gemakken die je nodig hebt voor een onvergetelijke vakantie (of weekendje weg).

Overigens beseffen we ook dat we enorm veel geluk hadden met het weer. We troffen de zonnigste lentedagen die we tot nu toe hebben gehad en dat maakte onze beleving natuurlijk nog mooier. 

TIP!
Komende Hemelvaart kan je voor vier nachten naar Parc La Clusure voor de prijs van drie! Meer informatie vind je op de website.

Ga jij graag op vakantie? En ben je weleens in de Ardennen geweest?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

We bezochten Parc La Clusure op uitnodiging. Deze review bevat onze eerlijke mening. 

 
Summary
Review Date
Reviewed Item
Camping Parc La Clusure, Belgische Ardennen
Author Rating
51star1star1star1star1star

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

14 gedachten over “Parc La Clusure in de Belgische Ardennen

 1. Wat een heerlijk ontspannen weekendje weg! Ik werd helemaal meegenomen in je verhaal. Fijn dat jullie er even lekker tussen uit konden met z’n allen

 2. Cultuur en natuur vind ik heel mooi om mij in te kunnen verdiepen. Ook belangrijk is het om gewoon dagjes niets te doen. Vind ik heerlijk althans. Fijn dat jullie een goede periode hebben gehad.

 3. Heerlijk lieverds! Prachtige omgeving daar en die grotten zijn geweldig. Dat jullie het fijn hebben gehad straalt er wel vanaf, je werd er zelfs poëtisch van ❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten