Ro | Mogen de kinderen geen eigen stijl kiezen?

kledingstijl

Kledingstijl van de kinderen

Ro leert steeds meer over ‘de vrouw’ – handig, aangezien hij samenleeft met vier eigenzinnige exemplaren. Sommige dingen snapt hij echter niet. Daarom vraagt hij in deze vierdelige serie hoe bepaalde dingen werken. Zoals in dit artikel de kledingstijl. Hij meent dat vrouwen een dikke vinger in de pap willen houden als het gaat om de stijl van hun kinderen. Maar is dat wel zo? En waarom zouden we dat eigenlijk doen?

Mogen de kinderen écht hun eigen stijl kiezen?

Geen tijd om de kinderen te bewonderen

Terwijl Merel, June en Rose de rekken afstruinden, gaf ik May de fles. Ik zat op een bankje bij de kleedkamers. Waarschijnlijk speciaal gemaakt voor vaders, want de aanwezige moeders hadden geen van allen tijd om uit te rusten. Ze vlogen als bezige bijen van dochter in kleedhok naar potentieel nieuwe kleding en weer terug.

Niemand nam de moeite om rustig zittend hun kind te bewonderen. Met argusogen keurden ze de gepaste outfit en geen enthousiast kindergezicht kon iets aan moeders oordeel veranderen. Ik observeerde de vrouwen gefascineerd. Waar de één koos voor de directe NEE!-aanpak, probeerde een ander juist op zachte wijze haar dochters smaak te beïnvloeden. Maar hoe dan ook, de kleding eindigde weer op het rek. Ik herkende de situatie één op één van bij ons thuis, waar ik me al vaker verwonderde over kledingdiscussies.

De vraag van vandaag:

Waarom kunnen moeders dat niet loslaten? Uiteindelijk moeten ze toch een eigen smaak ontwikkelen, ook als dat niet die van jullie is? Zolang die meiden er niet uitzien als clown zie ik het probleem niet.

Er zit meer achter die kledingstijl

Kleren maken de man (of vrouw)

Je zou op het eerste gezicht kunnen denken dat het hierboven beschreven gedrag allemaal terug te voeren is op onze kindertijd: van Babyborn naar levende pop. Maar er zit veel meer achter dan het willen domineren van hun kledingkeus. Via Google vond ik ter bewijs een blog.

Schrijfster Sanne van Rij deed onderzoek naar het belang van mode. Haar bevindingen sluiten aan op mijn verwachtingen. ‘Kleren maken de man (of vrouw)’, zoals het welbekende spreekwoord luidt. Aan de hand van je kledingstijl vormen anderen een oordeel. En je wilt toch het liefst dat je kind leuk gevonden wordt?

Vriendelijk, doch dwingend

Dat gezegd hebbende, probeer ik de kledingkeus van onze kinderen te respecteren. Ook als het dus niet de mijne is. En dat gaat op zich prima, al zeg ik het zelf. Althans, totdat ze iets uit het rek trekt dat naar mijn mening een vreemde print of onflatteuze pasvorm heeft. Of wat dacht je van veel te korte rokjes?

In gedachten kan ik het oordeel van andere kinderen – die bikkelhard zijn – al uittekenen. Dan probeer ik haar vriendelijk, doch dwingend het kledingstuk te laten terughangen. Op mijn manier probeer ik haar te beschermen en een bescheiden bijdrage te leveren aan haar maatschappelijke succes. Al ben ik allang blij dat June een goede smaak heeft, waardoor het bij haar eigenlijk bijna nooit nodig is.

Ik hoop dat je zo antwoord op je vraag hebt. En los van het wetenschappelijke antwoord: we hebben drie schitterende kinderen! Het is toch zonde ze te laten rondlopen in slonzige kleding? Waarschijnlijk vinden die andere moeders precies hetzelfde.

In hoeverre krijgt jouw kind de vrijheid zijn kledingstijl te bepalen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shuttertock

Lees ook:

About Ro

Ik ben Ro (34), vriend van Merel en (stief)vader van June (13), Rose (5) en May (4). Naast mijn werk als uitvoerder voor een grote energiemaatschappij, steek ik veel tijd en liefde in ons gezin. Op Lotus Writings schrijf ik over onze moderne kijk op ouderschap, mijn hobby's (voetbal en Formule 1) en andere dingen die me bezighouden.

3 thoughts on “Ro | Mogen de kinderen geen eigen stijl kiezen?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten