Pakjesavond

Met de decemberdagen in zicht begin ik me vast voorzichtig te verheugen op deze feestmaand, die wordt afgetrapt met pakjesavond. Persoonlijk vind ik het altijd fantastisch om surprises te gaan maken, al ben ik eigenlijk geen knutselaar en haal ik me hiermee stom genoeg elk jaar weer drie surprises op de hals. Ik ben een beetje als die vis die vergeet in een aquarium te zitten, waardoor ik telkens opnieuw vol enthousiasme tegen het glas knal. Kortom, ook dit jaar gaan we weer leuk surprises maken. Mijn verlanglijstje ligt al klaar, de datum om de loten te verdelen is geprikt, dozen zijn verzameld en nu is het wachten tot ik aan de slag kan! Behalve het maken van surprises of de juten zak vullen met cadeaus, kun je het feest natuurlijk ook op andere manieren vieren:

 1. Een dobbelspel

  Via internet kun je verschillende spelregels vinden, maar deze is toch wel (in het kort) mijn favoriet: elke deelnemer haalt leuke cadeaus en minder leuke cadeaus (zoals de engel op de foto hieronder) voor een afgesproken bedrag. Bijvoorbeeld € 5,00. Dit dwingt je meteen creatief te zijn en echt op zoek te gaan naar iets afgrijselijks. De voorpret wanneer iemand jouw lelijke cadeau uitpakt is echt onbetaalbaar en aan de andere kant hoop je natuurlijk zelf met zoveel mogelijk leuks naar huis te gaan.
  Tijdens dit spel speel je een paar rondes. De eerste draait echt om het uitpakken, de tweede om het verzamelen van cadeaus. De laatste ronde kun je best een uur of zelfs anderhalf laten duren. Het leukste is als de spelleider een geheime tijd instelt, zodat niemand weet wanneer de wekker gaat en je de buit echt mag houden. Zeker met fanatieke medespelers geeft dit grote hilariteit. Zoek vooral via internet dat een spel dat je leuk lijkt. Erg leuk als je kind wat ouder is en niet meer gelooft, maar je toch nog Sinterklaas wil vieren.

 2. Surprisespel

  Je kunt van een normale pakjesavond een extra leuk feest maken met dit speciale surprisespel. Aan de hand van opdrachten maak je er een feest van, je gasten blijven bezig en je voorkomt dat kinderen al ondersteboven in de zak hangen op zoek naar hun eigen cadeaus. Je maakt deze hele week kans via Lotus Writings op dit fantastische spel! Ga naar dit blog, laat je naam en een geldig e-mailadres achter en like (als je dat leuk vindt en nog niet gedaan hebt) Lotus Writings op Facebook.

  Sinterklaashop

 3. Maak zelf cadeaus voor elkaar

  Ook hierbij kun je lootjes trekken en hilarische gedichten schrijven. Dit keer maak je echter geen onvergetelijke surprise, maar een heus cadeau voor een ander. Dat kan natuurlijk zo breed zijn als je zelf maar wil: van een fotoboek tot beschilderd theedoosje en bijbehorend glas. Mooie van deze optie is dat je een ander iets heel persoonlijks geeft, waar heel veel liefde in verwerkt zit.

 4. Verdeel cadeaus in categorieën

  Bedenk een aantal categorieën en koop voor de persoon op je lootje iets uit elke categorie. Voorbeelden: iets eetbaars, een verzorgingsproduct, kleding, hebbedingetjes. Leef je uit! (Deze tip las ik trouwens op Proud2beme.nl waar je nog veel meer leuke tips kunt vinden voor een originele pakjesavond)

 5. Bedenk zelf een spel

  Leef je lekker uit met alle creativiteit die je hebt. Je kunt kiezen om een bordspel te maken met bijbehorende opdrachten (leuk als je met niet te veel deelnemers bent), maar ook alleen kaartjes schrijven met daarop een opdracht die de deelnemer moet uitvoeren. Die kun je aanpassen op de leeftijd van alle deelnemers. Eet een kruidnootje, zing een Sinterklaaslied, pak een cadeau uit, doe een dansje, bedenk een kort gedicht…

Hoe vieren jullie Sinterklaas?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (10, 2 en 1 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

6 Replies to “5 alternatieven voor een originele pakjesavond

 1. Ik wist niet dat er zo’n groot verschil was, maar in België leggen we ’s avonds de cadeaus en chocola en letterkoekjes en mandarijntjes klaar rond de schoentjes van de kinderen en dan komen ze ’s morgens de trap af en zien ze al dat leuks tussen al dat lekkers en krijg je van die onvergetelijke geweldige snoetjes te zien. En mag je lekker mee chocolade eten bij het ontbijt 😏.
  Resaarcle onlangs geplaatst…Da’s netjesMy Profile

  1. O grappig, dat wist ik ook niet. Maar jullie manier van Sinterklaas vieren klinkt ook heel fijn en gezellig 🙂 En die gezichtjes inderdaad, onbetaalbaar!

 2. Met de familie doen we gewoon lootjes trekken en dan een cadeautje of surprise geven met gedicht. Met mijn studenten heb ik weleens het dobbelspel gedaan. Dat werkt sowieso beter dan lootjes trekken, want je wil niet weten hoe vaak studenten zonder cadeautje komen…
  Jacqueline onlangs geplaatst…Afhankelijk van een stel prutsersMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge