Alternatieven voor Pakjesavond

Sinterklaas | De 6 leukste alternatieven voor je standaard Pakjesavond!

ALTERNATIEVEN VOOR PAKJESAVOND – Met twee kleine kinderen in huis zullen we voorlopig nog even de standaard viering aanhouden. Maar zodra iedereen ouder wordt en het geloof in Sinterklaas verliest, is het leuk om de avond eens anders te organiseren. Ik zocht de 6 leukste alternatieven voor je uit, zodat je ook met grotere kinderen een fijn feest viert op 5 december! Van een toffe spelletjesavond en een heuse Sint Speurtocht tot een origineel, nieuw dobbelspel. 

Onze traditionele Pakjesavond

Met de decemberdagen in zicht begin ik me vast voorzichtig te verheugen op deze feestmaand, die wordt afgetrapt met pakjesavond. Persoonlijk vind ik het altijd fantastisch om surprises te gaan maken, al ben ik eigenlijk geen knutselaar en haal ik me hiermee stom genoeg elk jaar weer drie surprises op de hals. Ik ben een beetje als die vis die vergeet in een aquarium te zitten, waardoor ik telkens opnieuw vol enthousiasme tegen het glas knal. Kortom, ook dit jaar gaan we weer leuk surprises maken.

Mijn verlanglijstje ligt al klaar, de datum om de loten te verdelen is geprikt, dozen zijn verzameld en nu is het wachten tot ik aan de slag kan! Behalve het maken van surprises of de juten zak vullen met cadeaus, kun je het feest natuurlijk ook op andere manieren vieren.

De leukste alternatieven voor Pakjesavond

 1. Bedenk zelf een spel

  Leef je lekker uit met alle creativiteit die je hebt. Je kunt kiezen om een bordspel te maken met bijbehorende opdrachten (leuk als je met niet te veel deelnemers bent), maar ook alleen kaartjes schrijven met daarop een opdracht die de deelnemer moet uitvoeren. Die kun je aanpassen op de leeftijd van alle deelnemers. Eet een kruidnootje, zing een Sinterklaaslied, pak een cadeau uit, doe een dansje, bedenk een kort gedicht…

 2. Sinterklaas Surprisespel

  Je kunt van een normale pakjesavond een extra leuk feest maken met dit speciale surprisespel. Aan de hand van opdrachten maak je er een feest van, je gasten blijven bezig en je voorkomt dat kinderen al ondersteboven in de zak hangen op zoek naar hun eigen cadeaus.

 3. Maak persoonlijke cadeaus voor elkaar

  Echt homemade, past ook perfect in de huidige trends van duurzaamheid en minimaliseren. Trek lootjes en maak een persoonlijk cadeautje voor jouw persoon. Dat kan natuurlijk zo breed zijn als je zelf wil (en kan): van een mooi fotoboek tot beschilderd theedoosje en bijbehorend glas. Mooie van deze optie is dat je een ander iets geeft waar heel veel liefde in verwerkt zit. Doe er een fantastisch gedicht bij en je maakt het helemaal af!

 4. Verdeel cadeaus in categorieën

  Bedenk een aantal categorieën en koop voor de persoon op je lootje iets uit elke categorie. Voorbeelden: iets eetbaars, een verzorgingsproduct, kleding, hebbedingetjes. Leef je uit! (Deze tip las ik trouwens hier waar je nog veel meer leuke tips kunt vinden voor een originele pakjesavond)

 5. Dobbelspel

  Op Lotus Writings vind je een overzicht met dobbelspellen. Deze is toch wel mijn favoriet: elke deelnemer haalt leuke cadeaus en minder leuke cadeaus (zoals de engel op de foto hieronder) voor een afgesproken bedrag. Bijvoorbeeld € 5,00. Dit dwingt je meteen creatief te zijn en echt op zoek te gaan naar iets afgrijselijks. De voorpret wanneer iemand jouw lelijke cadeau uitpakt is echt onbetaalbaar en aan de andere kant hoop je natuurlijk zelf met zoveel mogelijk leuks naar huis te gaan. In de blog vind je ook printables met kaartjes. Erg leuk als je kind wat ouder is en niet meer gelooft, maar je toch nog Sinterklaas wil vieren of met vrienden.

 6. Doe het grote Pakjesavondspel

  Linda bedacht een fantastisch spel om Pakjesavond een heel nieuwe invulling te geven. Inclusief een geweldige speurtocht vol opdrachten, zoekspelletjes en cadeautjes natuurlijk. Ideaal als je geen zin hebt in stuiterende kinderen (die kunnen immers hun energie kwijt in het ontrafelen van allerlei raadsels en vinden van de volgende aanwijzing).

Een geweldig gedicht schrijven?

Bij een alternatieve Pakjesavond hoort meestal toch ook een goed gedicht. Mocht je daar nu echt moeite mee hebben en zoek je een beter alternatief dan de gedichtengenerator? Lees hier dan snel de 5 beste tips voor een fantastisch Sinterklaasgedicht!

Hoe vieren jullie Pakjesavond?

Sinterklaas – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

12 Replies to “Sinterklaas | De 6 leukste alternatieven voor je standaard Pakjesavond!

 1. Wij spelen met de familie ook het dobbelspel met 1 gekocht cadeautje en de rest vanuit huis meegenomen. Dit hebben we overgenomen van de studentenvereniging (niet met sinterklaas) en werd niet voor niets Het Grote Hebzucht Spel genoemd 😉 Was echt een jaarlijkse traditie waar naar uit gekeken werd en heel lang kon duren.

 2. Ik wist niet dat er zo’n groot verschil was, maar in België leggen we ‘s avonds de cadeaus en chocola en letterkoekjes en mandarijntjes klaar rond de schoentjes van de kinderen en dan komen ze ‘s morgens de trap af en zien ze al dat leuks tussen al dat lekkers en krijg je van die onvergetelijke geweldige snoetjes te zien. En mag je lekker mee chocolade eten bij het ontbijt 😏.
  Resaarcle onlangs geplaatst…Da’s netjesMy Profile

  1. O grappig, dat wist ik ook niet. Maar jullie manier van Sinterklaas vieren klinkt ook heel fijn en gezellig 🙂 En die gezichtjes inderdaad, onbetaalbaar!

 3. Met de familie doen we gewoon lootjes trekken en dan een cadeautje of surprise geven met gedicht. Met mijn studenten heb ik weleens het dobbelspel gedaan. Dat werkt sowieso beter dan lootjes trekken, want je wil niet weten hoe vaak studenten zonder cadeautje komen…
  Jacqueline onlangs geplaatst…Afhankelijk van een stel prutsersMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge