Kinderfeestje overleven? Zo doe je dat!

kinderfeestje organiseren organisatie

Kinderfeestjes zijn onlosmakelijk verbonden met de basisschool. Hartstikke leuk, tenzij je er dus totaal niet voor gemaakt bent. Hoe het toch een succes wordt? In deze handleiding voor kinderfeestjes vind je alle antwoorden die je nodig hebt om te overleven. 

Kinderfeestjes

Sommige vrouwen zijn ervoor gemaakt. Die zorgen liefdevol en geduldig voor een groep van minimaal vijf kleuters en leveren ze met een beetje weemoed weer af bij hun ouders. Ze knutselen met de kinderen, houden iedereen in het gareel zonder enige wanhoop te voelen en glimlachen oprecht. Niet verbeten, zoals ik. Niet oververmoeid, zoals ik. Ze worden niet bang wanneer het woord ‘kinderfeestje’ überhaupt valt, zoals ik lange tijd wel had.

Ik benijd ze, die vrouwen. God, wat zou ik graag zo relaxed zijn en net als mijn eigen moeder de hele middag gezellig gaan knutselen met kinderen of speurtochten bedenken. Maar het ontbreekt me echt aan zo’n beetje alle ingrediënten die je nodig hebt voor een geslaagd kinderfeestje. Sterker nog, ik probeerde sinds June op de kinderfeestjesleeftijd kwam zo’n beetje alles uit te besteden. En nog kwam ik gestrest thuis. Niet herkenbaar? Dan hoef je niet verder te lezen, want dan heb jij deze Survivalgids voor Kinderfeestjes helemaal niet nodig. Zo wel, dan is de redding nabij! Na 12 jaar ervaring met ouderschap heb ik namelijk wel wat handige tips voor je.

Survivalgids voor kinderfeestjes: waar moet je aan denken?

Budget

Voor je allerlei wilde plannen maakt, is het verstandig eerst je budget even onder de loep te nemen. Wil (en kan) je er een paar honderd euro tegenaan gooien? Of kan je er niet te veel aan uitgeven? Stel vast binnen welk budget het feestje gerealiseerd moet zijn en hou je daaraan. Uiteindelijk moet het leuk blijven!

All out

Heb je alle budget in de wereld, dan kan je het complete feest uitbesteden. Je hoeft zelfs niets te plannen, want er bestaan heuse party planners die voor jou het hele huis (of de gehuurde ruimte) op stelten zetten. Met pony’s, goochelaars, huiskamerconcerten van favoriete artiesten en complete styling van ruimte en kind. Niks is te gek. Dus tja, als je het geld ervoor hebt… Scheelt je in elk geval nadenken. Ook de ideale oplossing als je een hekel hebt aan kinderfeestjes.

Medium

Ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat de meeste (jonge) ouders binnen deze en de volgende categorie vallen. Met een mediumbudget kan je ook heel veel doen zonder er erg veel stress om te hebben. Denk aan:

 • Bowlen
 • Naar de dierentuin
 • Dans-/theaterworkshop
 • Kindproof museum bezoeken (niet dat je straks alsnog moet dokken voor die ene omgestoten, peperdure vaas uit de Mingdynastie)
 • DIY’en op locatie (zo heeft June weleens een graffiti kunstwerk gemaakt, prachtig kussentje en een tas)
 • Zwemmen
 • Kookworkshop (of bakken: lekker taart maken!)
 • Bioscoop
 • Lasergame
 • Indoor speeltuin (a.k.a. Krijspaleis a.k.a. grote kans op griep, maar aan de andere kant vinden de kinderen het altijd geweldig)
 • Rollerdisco
 • Glow-in-the-dark midgetgolf
 • Escape Room (leuk als tienerfeestje)

Kijk vooral naar wat je kind leuk vindt en wat de mogelijkheden zijn.

Small

Met een klein budget kan je een leuk kinderfeestje thuis of in de buurt organiseren:

 • Speurtocht
 • Oud-Hollandse spelletjes (eierrace, spijkerpoepen, koekhappen)
 • Jachtseizoen (uitleg volgt hieronder)
 • Watergevecht (of sneeuwballen, afhankelijk van het seizoen)
 • DIY’en – als je durft
 • Een zelfbedachte sport- en speldag
 • Thuisbioscoop
 • Geblinddoekt proeven
 • Stoelendans
 • Quiz
 • Fotoshoot (waarbij je zelf de foto’s maakt)
 • Zelf cakejes bakken en versieren
 • Sport- en spel (een soort sportdag zoals op school) op een grasveldje in de buurt

Budgetvriendelijke uitstapjes:

 • Naar de kinderboerderij
 • Het plaatselijke museum bezoeken
 • Wandelen in het bos
 • Uitstapje naar het strand (mits dat dichtbij ligt)
 • Naar een natuurspeeltuin of blotevoetenpad in jouw regio

Speluitleg: jachtseizoen

Een soort spoorzoekertje, maar dan anno 2018. Je verdeelt de groep in tweeën en spreekt af wie vooruit loopt en wie volgt. Groep 1 is in dit voorbeeld de groep die vast op pad gaat, groep 2 moet hen zoeken. Enige voorwaarde is dat je een smartphone hebt met Google Maps en WhatsApp. Je kan er bij kleinere kinderen natuurlijk voor kiezen om een volwassene als groepsleider aan te wijzen met de telefoon.

 • Groep 1 gaat de deur uit, de wijk in. Groep 2 blijft twee minuten wachten.
 • Het teken om te vertrekken is wanneer groep 1 een locatie doorstuurt.
 • Aan groep 2 om zo snel mogelijk door te hebben welk spoort groep 1 precies volgt (die elke keer om de twee minuten een locatie blijft doorsturen).

Goed voor je conditie, de kinderen zijn lekker bezig en het blijft toch een beetje spannend!

Voorbereiding

Gouden regel bij het plannen van een kinderfeestje is dat je voorbereiding goed is. Als dat klopt, dan is het op het feestje zelf alleen maar een kwestie van uitvoeren.

Thema

Wil je werken met een thema? Bedenk wel dat het je al snel meer geld gaat kosten, maar het maakt het tegelijkertijd makkelijker om mee te werken. Je kan bijvoorbeeld een speurtocht doen met alle piraten en zoeken naar de schat (via een speurtocht, aan de hand van een heuse schatkaart) of alle prinsesjes laten meedoen met een prachtige fotoshoot.

Pinterest is je beste vriend

Echt, geloof me! Zoek op Pinterest naar het thema van je keuze en je vindt talloze inspirerende knutselwerkjes die zelfs een schele giraffe nog fatsoenlijk in elkaar kan zetten. No offense, ik heb het hier over mezelf. Voor je het weet, krijg je er nog plezier in ook!

Boodschappen

Wat moet je in huis halen? Probeer een beetje ruim op tijd te zijn, zodat je alles al hebt liggen en staan. Dat scheelt echt. Zeker als je in alle verjaardagsstress iets vergeet te halen – dan ook heb je alle tijd om het nog te herstellen.

Verlanglijstje

Wanneer je een verlanglijstje opstelt (wat wel handig is als je wil voorkomen dat je kinderen worden overladen met meuk), schrijf dan cadeaus op voor ieder budget. Want waar de één gemakkelijk tien euro neerlegt, zal de ander iets minder te besteden hebben.

Het gemiddelde bedrag dat mensen uitgeven aan cadeaus voor een kinderfeestje ligt tussen de € 5-10. Hou de wensen dus een beetje rond die bedragen. Wij zijn namelijk weleens uitgenodigd voor een feestje waarbij de jarige poppen spaarde die minimaal € 12,50 waren. Dat had ik destijds niet te besteden en het voelde allemaal heel ongemakkelijk. Kortom, hou het bescheiden 😉

Hypocriet opruimen?

Ik geef het grif toe: ik ben niet de beste huishoudster. De genen van mijn beide oma’s hebben me namelijk volledig overgeslagen – helaas. Daarom beperk ik me tot hypocriet opruimen. Tegenwoordig wel een dag van tevoren, zodat ik me niet druk hoef te maken. En oké, ik moet eerlijk toegeven dat onder de bezielende leiding van Ro tegenwoordig de ergste chaos alsnog meevalt. Maar toch. En waarom ik dat doe? Niet zozeer vanwege de kinderen – die maken er een bende van – maar voor mezelf. En de andere moeders die hun kinderen komen brengen. Kan er niks aan doen.

Uitnodigingen: wie mogen komen?

Ik vroeg me ooit op mijn site af of het oké is om de keus in vriendschappen bij kinderen te manipuleren. In het geval van kinderfeestjes heb ik daar maar één antwoord op: ja. JA! bedoel ik. Met alle respect, maar sommige kinderen zijn gewoon niet te doen. Als je weet dat je onder normale omstandigheden al helemaal gek wordt als kind X op bezoek is vanwege gezeur/ongepaste nieuwsgierigheid/een grote mond/wat dan ook, zorg ervoor dat hij of zij niet komt. Het is dan niet jouw feestje, maar je moet er wel mee dealen. Ik kan je nu al garanderen dat juist die kinderen, op het moment dat je onder flinke stress straat, het bloed onder je nagels vandaan zullen halen. En of dat nu terecht is of niet; een kinderfeestje is niet de plek om daarover gaan zitten filosoferen.

Uitnodigingen dus: wat staat erop?

Nu je weet wie er komen, ga je de uitnodigingen maken. Wat erop moet komen te staan?

 • Locatie (bij jou thuis of ergens anders?)
 • Worden ze opgehaald en/of thuisgebracht?
 • Datum en tijdstippen: wanneer begint en eindigt het feestje?
 • Moeten de kinderen zelf spullen meenemen (zwemspullen, oude kleding, een slaapzak?)
 • Op welk nummer ben je te bereiken?

Thema van het feestje

Wanneer je inderdaad kiest voor een themafeestje, kunnen de uitnodigingen daar natuurlijk mooi op aansluiten. Misschien ben je niet goed in DIY’en met kinderen in de buurt, maar wel heel creatief als ze niet meehelpen? En anders kan je ook je kind zelf een mooie tekening laten maken die je verstuurt met de belangrijkste gegevens erop geschreven. Of je koopt gewoon kant-en-klare kaartjes!

Wanneer geef je de uitnodigingen?

Sommige scholen hanteren bewust het beleid dat je de uitnodigingen buiten school geeft. Zo niet dan staat het je op zich vrij. Een alternatief is bij iedereen langsgaan en de kaartjes in de bus doen.

Waarom het soms goed is om kinderen op een later tijdstip de uitnodiging te geven? Esmée vertelt in deze ontroerende blog hoe het is als je kind nooit gevraagd wordt.

Handig: maak een app-groep in

Al weet ik dat zeker niet alle moeders dol zijn op app-groepjes, denk ik zelf dat het bij zo’n feestje hartstikke handig is. Je kan als ‘ouder van..’ de rest op de hoogte houden en voorzien van leuke foto’s. En voor alle aanwezigen in de app is het leuk om toch iets mee te krijgen van de kinderen. Mits niet iedereen gaat zitten praten over zijn eigen sores dus. Laat alle ins en outs over de gezondheid van de kat van tante Miep voor de familieapp.

kinderfeestje organiseren organisatie

Algemene regels voor een kinderfeestje

Je hoeft niemand opnieuw op te voeden

Oké, zo voelt het soms wel. Maar kinderen zijn op feestjes vaak losser dan normaal. En onder invloed van elkaar veranderen ze soms in kleine monsters. Het is echter niet jouw taak om dat hier ter plekke op te lossen. Schaaf alleen bij om te kunnen overleven en geen horde boze mensen achter je aan te krijgen. Laat verder los. Over een paar uur is het klaar.

Regel iemand die goed is met kinderen (een must!)

Je kent vast wel iemand die werkt in de kinderopvang of juf is. Misschien wil hij of zij wel bijspringen? Hulp van iemand die er professioneel mee om kan gaan heeft verschillende voordelen. Je kan namelijk het trucje afkijken van iemand die ervoor geleerd heeft, deze lieve mensen hebben van vaak een natuurlijk overwicht en sowieso maken vele handen licht werk.

Moet het perfect? Voor kinderen?

Misschien wil je het graag tot in de puntjes op orde hebben. En dat er niemand sneuvelt of niks kapot gaat? Echt, niemand let erop of er iets mis gaat. Als je lachende kinderen aflevert bij hun ouders met rode wangen van plezier, dan was het een prima feestje. Wat daaraan bijdraagt is een moeder die lekker in haar vel zit. Perfectie en kinderen gaan sowieso niet samen dus lekker laten gaan, dan wordt het voor jou ook een stuk relaxter.

Maak het allemaal niet te lang

Volgens mij is het een prima stelregel om te kijken naar de leeftijd van je kind en zijn of haar aandachtspanne. Je doet er niemand een plezier mee als je na vier uur met een stel dolgedraaide kleuters zit en zelf wiegend in een hoekje ligt te murmelen van ellende. Dus bij kinderen van 4 jaar is twee uur lang echt wel voldoende, bij kinderen van een jaartje of 8 kan je denken aan 3-4 uur (inclusief avondeten) en bij tieners kan je er best een slaapfeestje tegenaan gooien. Maar eerder zou ik dat zelf geloof ik niet doen.

Schrijf alles op en streep af

Lang leve de lijstjes. Het lucht op wanneer je kan afstrepen, maar ook wanneer je dat ene lumineuze idee op papier kalkt. Dan hoef je niet over een uur in het luchtledige te staren met de gedachte dat je echt het meest briljante plan ooit had. Maar wat ook alweer…?

Laat het los en geniet

Uiteindelijk is het hopelijk hartstikke leuk en voel je je na dat kinderfeestje gesterkt voor de volgende editie. Voor je het weet kan je zelf een prachtig epistel schrijven voor onervaren ouders en hen voorzien van handige tips om dat gevreesde kinderfeestje te overleven 😉

O ja. En plof na afloop neer met een wijntje en chocola. Echt!

Vind jij het organiseren van een kinderfeestje leuk?
Of zou je willen dat je multimiljonair was en alles uit kon besteden?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Rawpixel.com – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

5 thoughts on “Kinderfeestje overleven? Zo doe je dat!

 1. Ik maakte altijd een heel scenario met tijden per activiteit. En dan ook nog een aantal backup activiteiten, want die kinderen waren vaak sneller klaar dan ik had berekend. Verder wisselde ik rust altijd af met wild spelen. Na het cadeautjes uitpakken deden we meestal eerst een speurtocht: dan waren ze daarna beter te hanteren omdat ze uitgerend waren.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten