Mijn kind gaat naar de overblijf (terwijl ik thuis ben)

naar de overblijf terwijl mama thuis is

Vanaf deze week gaat Rose naar de TSO (overblijf) terwijl ik gewoon thuis ben. En waar ik dat vroeger altijd een beetje raar vond bij andere ouders, kijk ik er nu stiekem best naar uit!

Ouderschap = je mening herzien

Ouderschap bestaat voor mij uit een aaneenschakeling van momenten waarop ik terugkom op een vroegere mening. Zoals je kinderen te veel televisie laten kijken. Twee kinderen krijgen binnen een jaar tijd. Of scheiden. Je kinderfeestje uitbesteden. Vond ik allemaal wat van – en ik heb het allemaal gedaan. Inmiddels kan ik een nieuwe aan dit rijtje voegen: je kind naar de overblijf brengen, terwijl je zelf thuis bent.

Waarom ik het raar vond om je kind naar de overblijf te brengen als je zelf thuis bent?

Eigenlijk dacht ik altijd dat samen thuis eten een soort moederlijk cadeautje was, zeker omdat June jarenlang continurooster had en ik haar dan toch miste. Je bent thuis en dus kan je kindje lekker thuis komen eten. Het is gezellig, even een moment samen en vooral ook leuk voor je kind zelf. Toch? Gebruik maken van de overblijf terwijl je zelf thuis bent, zag ik voorheen als een overbodige luxe.

Toch gaat ze vanaf deze week naar de TSO

Eigenlijk begon mijn verlangen naar de overblijf een ruim halfjaar geleden. Rose en May zijn hartstikke gezellig en lief, maar met ze naar school wandelen is toch nog steeds een crime. De één rent er vandoor terwijl de ander op zijn elfendertigst achter de feiten aan sukkelt. Ze maken ruzie. Willen niet mee naar huis. Hadden liever bij een vriendinnetje gegeten. Ik kan wel honderdduizend dingen bedenken waardoor de wandeling richting huis of school tegenzit.

Haar verkering zit ook op de overblijf

Rose’ verkering ging een tijd geleden al naar de overblijf en zijn moeder verzuchtte dat het wel lekker was. Ze heeft nog een kindje, iets jonger dan May, en ze was klaar met elke keer dat gedoe heen en weer, nauwelijks de tijd hebben om fatsoenlijk te eten en ook geen tijd meer hebben om iets leuks te doen met haar jongste. Sinds hij op de overblijf zit, heeft hij meer rust en zij thuis dus ook. Dat bracht mijn eerdere mening hard aan het wankelen. Geen gedoe tussen de middag? Dat wilde ik ook!

Ik informeerde dus terloops of het Rose leuk leek, maar die wilde toen nog voor de rest van haar leven lekker bij mama zijn. Dat was dan wel weer superlief trouwens. Maar laatst dacht ze er ineens toch anders over. ‘Ik wil ook naar de overblijf, mama!’ riep ze enthousiast. Sindsdien vraagt ze elke dag of ze al mag beginnen, heeft de juf vast ingelicht en is er volgens mij helemaal klaar voor.

Ik ben dus zo’n moeder geworden…

Ondanks dat ik gewoon thuis ben, gaat ze straks naar de overblijf. Overdag heb ik dan op dinsdag gewoon lekker de tijd om met May aan te rommelen. Willen we een keertje naar het strand of de dierentuin, dan is die mogelijkheid er. En hebben we zin om een dagje te niksen, dan kan dat ook. Zonder dat je om 11.59 uur een obstinate peuter probeert aan te moedigen om door te lopen.

En May gaat straks ook

Veel mensen vragen me of ik er niet tegenop zie dat alle kinderen vanaf komend jaar op school zitten. ‘Zal wel stil worden in huis.’ En dat klopt. Ik ben de afgelopen vijf jaar vooral bezig geweest met rennen en vliegen en dat is straks weg. Maar het lijkt me eerlijk gezegd vooral prettig om meer rust te hebben. May gaat daarom straks ook overblijven. Geen gedoe meer met rennen en eten tussendoor. Dus ja, waar ik dit dus eerder een beetje gek vond, kijk ik er nu naar uit. Weer een beetje balans in onze hectiek! Zowel voor de kinderen als voor mezelf.

Gaan jouw kinderen naar de overblijf of hebben jullie continurooster?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Monkey Business Images – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

8 thoughts on “Mijn kind gaat naar de overblijf (terwijl ik thuis ben)

  1. Mijn kinderen gaan ook naar de tso, ze hebben 45 min pauze, 15 min om thuis te komen, 15 min om te eten en dan 15 min om weer op school te komen ……wat een stress! Wat nou relaxed thuis eten??? Op school eten en tijd hebben om buiten te spelen…hier heeft de tso de voorkeur en ik snap ze helemaal…..

    1. Nou dat had ik idd ook. Eerst voelde ik me een beetje schuldig, maar bij nader inzien had ik deze stap wel eerder kunnen zetten. T lucht enorm op! Ze vindt het zelf ook superleuk en we hebben zoveel minder stress!

  2. Onze kleuter gaat sinds een paar weken ook naar de overblijf. Fantastisch vindt hij het en wil het liefst iedere dag (i.p.v. 2x in de week). Waarschijnlijk vanaf volgend jaar ook maar 2x per week bso, want dan starten ze met continurooster. Zolang je kind het leuk vindt en het voor iedereen beter uit komt…Why not?

    1. Leuk om te horen! En fijn dat ze starten met het continurooster, meer rust voor de kinderen. Je hebt gelijk, t kostte hier iets meer tijd om er ook zo tegenaan te kijken 🙂

  3. Ik vind het juist zo onrustig naar huis racen en snel eten en weer terug. En als het dan regent, hagelt, sneeuwt helemaal een ramp. Erg blij met continue rooster

  4. Mijn zoon heeft continurooster, maar ook hiervoor lieten we hem eigenlijk gewoon overblijven. Het is heel gezellig samen met je kind eten, maar je hebt in principe maar een uur, waarin je naar huis moet, eten, en dan weer naar school moet. Het zorgde juist voor heel stress! En bij de overblijf at hij een stuk beter want gezellig met vriendjes.

    1. Ja, dat heen en weer rennen vind ik zelf ook niet prettig. En met één kind gaat het allemaal prima hoor, want we wonen op 500 meter van school geloof ik. Alleen met twee die niet doorlopen of hun kont tegen de krib gooien aan tafel werd het inderdaad een stressvolle situatie. Ben heel blij met deze optie! En continurooster is prettig, zijn ze gewoon met zijn allen.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten