Over the top kinderfeestjes: waar ligt de grens?

over the top kinderfeestje

Op TLC had je tijdelijk de serie Outrageous Kid Parties. Onbegrijpelijk, zo’n over the top kinderfeestje. Toen ik zelf ook aanwezig was op een feest dat voor mij alle grenzen overschreed, besloot ik erover te bloggen. Want is het allemaal nodig: zo’n verjaardag waarbij nog net geen reuzenrad in de achtertuin staat?

My over the top sweet 1st birthday

Een paar weekends terug waren we uitgenodigd op een feestje. De familie had een zaaltje afgehuurd, binnen bleek waarom. De rumoerige ruimte zat vol familie en bekenden van de jarige. Of misschien niet, ik was ook de anonieme +1 vandaag. Rechts van ons stond een authentieke popcornmaker zakjes te vullen voor de kinderen, verderop liep een goochelaar, ze hadden een clown gehuurd en buiten kon je op een springkussen. Links stonden lange tafels met banken opgesteld waar je kon eten.

Topdrukte! We leken rond te lopen in zo’n over extreme aflevering van MTV’s My Sweet Sixteen, maar niets was minder waar: de jarige Jet werd één. Overigens kreeg ze wel een (speelgoed)auto, ironisch genoeg. Ik keek mijn ogen uit! Wat een extreem kinderfeestje.

Lees ook: Feestje bezoeken met je kinderen? 10 tips om vol te houden!

Moet het allemaal zo over the top?

Het lijkt wel de norm. Alles moet tegenwoordig groter, beter gekker. En matchen natuurlijk: stel je voor dat je een Hello Kitty taart serveert en vlaggetjes ophangt van k3? Ik voel me op zo’n verjaardag bezwaard om met een knuffeltje aan te komen zetten. Zelfs als het kind in kwestie überhaupt niet merkt dat je aanwezig bent geweest, laat staan wat je achterliet.

Het voelt zo lullig. Zeker wanneer je bij vertrek een bak in handen gedrukt krijgt met allemaal leuke spulletjes voor de kinderen voor thuis, waaronder potloodjes, douchegel, bord, beker en bestek, snoep en iets te drinken. En dat dus drie keer.

extreem kinderfeestje
Zo kan het toch ook? – Shutterstock

Ik weet niet goed wat ik ermee aan moet

Zeker niet als het kindje in kwestie hysterisch lijkt te worden van de drukte. Of als je achteraf hoort dat mensen schulden hebben gemaakt om een verjaardag zo gigantisch te kunnen vieren. Nou ja, ook als ze geen schulden maken, dan steken ze zich in de extreme kosten. Waarom? Vindt je kind het leuker en onvergetelijker als je gigantisch uitpakt? Volgens mij willen kinderen uiteindelijk het liefst vooral lekker spelen op hun kinderfeestje en als dat met zoveel mogelijk vriendjes kan is het prima.

Ja, ik hoor je denken. En jullie dan, met die surpriseparty?

Inderdaad, toen June tien werd hebben we een surpriseparty georganiseerd. Ik zou het snappen als je denkt dat ik wijs naar een ander, terwijl we zelf precies hetzelfde doen. De uitgaven waren natuurlijk veel meer dan aan een normaal kinderfeestje. Maar toch, we hebben het volgens mij niet te gek gemaakt. De zaalhuur was het duurst, verder verdeelden we de kosten onderling. En dat viel reuze mee eigenlijk: kinderen dronken vooral limonade, ouders koffie en thee (en dat zal bij de zaalhuur inbegrepen). Al met al kostte het ons zeker geen 500 of 1000 euro en heeft June de avond van haar leven gehad.

Extreme uiting van liefde

Ik weet ook wel dat ouders die zulke exorbitante feesten geven dat doen omdat ze hun kind het beste gunnen. Maar gevolg is wel dat mensen elkaar willen overtreffen, ook als je het eigenlijk niet betalen kunt. En als visite kan het ongemakkelijk voelen om aan te komen met een goedkoper cadeau. Punt van mijn blog is vooral dat ik niet goed weet wat ik ermee aan moet. Natuurlijk, wat we niet hebben, geven we niet uit. Alleen zou ik het prettig vinden om me er niet zo oncomfortabel bij te voelen als ik binnenloop.

Ontnuchterend: het kan altijd extremer…

Heb jij je weleens ongemakkelijk gevoeld op zo’n over the top kinderfeestje dat eigenlijk too much was?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock 

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One thought on “Over the top kinderfeestjes: waar ligt de grens?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten