Over bloggen #32 | Feedback vragen aan je lezers

Anonieme kritiek op internet

Al een tijdje ben ik bezig met het verbeteren van mijn website, social media en alles eromheen. Daarbij hoort voor mij ook het vragen van feedback aan je lezers. Maar eigenlijk vond ik dat best spannend. Internet is immers dé reden voor veel mensen om (anoniem) ongenuanceerd en op lullige manier een mening te verkondigen die je in het echte leven meestal voor je zou houden. Tegelijkertijd heb ik onder mijn lezers nog nooit zo’n houding gemerkt, dus waarschijnlijk zou het wel meevallen. En dus besloot ik een paar weken geleden een vragenlijst op te stellen met de mogelijkheid om kritiek te ontvangen.

Waarom investeren in de band met je lezers?

Voor mij is het houden van een enquête ook een vorm van investeren in je lezers. Waarom ik dat belangrijk vind? Niet in de eerste plaats omdat het nog altijd bijzonder is om te zien dat mensen nog eens terugkeren naar je website om nieuwe artikelen te lezen. En dat ze reageren, meeleven en de discussie aangaan met elkaar. Dat sommigen van hen hier hun (heel) persoonlijke verhaal durven doen. Dus alleen al daarom vind ik het belangrijk ook te kijken naar wat anderen van mij verwachten.

Mijn enquête

Welke vragen wilde ik beantwoord krijgen?

Hier draait het uiteindelijk om: je vraagt niet zomaar of mensen je vragenlijst invullen. Ik had vooraf een paar vragen:

 • Zouden mensen het leuk vinden als ik meer persoonlijke foto’s plaats? Ik ben een enorme criticaster naar mezelf toe: heel vaak vermoed ik dat niemand erop zit te wachten en haal het dan maar weer weg. Maar misschien denken lezers/volgers op social media daar wel anders over? 
 • Vinden lezers het jammer dat ik nauwelijks actualiteiten gebruik als inspiratie voor mijn blogs? Hoewel ik meestal de boot mis op dat gebied en het echte nieuws vaak zo naar en negatief vind (en daardoor tegenwoordig meestal maar oversla), ben ik wel erg benieuwd of lezers dat dus erg vinden. 
 • Missen ze nog iets op Lotus Writings? Ben ik op de goede weg?
 • Vinden mensen Lotus Writings opvallen in de enorme berg mamablogs die je online vind? Anders gezegd: ben ik authentiek of een eenheidsworst?

Respons: 32 keer ingevuld

Inmiddels is het een paar weken geleden en hebben 32 mensen de enquête ingevuld. Dat is misschien niet heel veel op 1050 volgers, maar voor mij prima. Uiteindelijk doen sowieso niet veel mensen aan dit soort enquêtes mee volgens mij en er kwamen hele waardevolle antwoorden uit. Ik neem jullie even mee.

Wat vind je prettig op Lotus Writings

 • Maar liefst 28 van de 32 gaven aan dat ze hier herkenbaarheid vinden (87,5%)
 • Persoonlijke verhalen scoren ook goed (21 van de 32)
 • Handige tips is voor 16 van de 32 ondervraagden belangrijk
 • Daarna volgen de informatieve artikelen (13 van de 32)
 • Dat vaders hier ook worden genoemd vinden 11 van de 32 belangrijk
 • Hekkensluiter: je mooie verhalen (één keer genoemd via de mogelijkheid om zelf een antwoord te geven)

Wat mis je op mijn website/social media?

Deze vraag is door 31 mensen beantwoord. Opvallend genoeg mist 64,5% niks (20 ondervraagden). Voor actualiteiten komt niemand hier en persoonlijke foto’s staan verder bovenaan.

interessant. Sowieso dat dus niemand de actualiteiten mist, gelukkig haha. En ook dat persoonlijke foto’s en meer persoonlijke informatie wel gewaardeerd zou worden. Sowieso ben ik al een tijdje weer bezig met het plaatsen van de columns op woensdag, omdat ik het zelf ook miste om gewoon lekker te schrijven. Iets meer persoonlijke foto’s zou dus ook mogen. Daar wil ik wel invulling aan gaan geven maar hoe?

Wat zou volgens jou beter kunnen?

Hierop kreeg ik twaalf antwoorden. En eigenlijk allemaal heel positief: van ‘niks’ tot iemand die mijn blogs graag leest, maar niet meer zo vaak tegenkomt via social media. Misschien moet ik ze wel vaker gaan delen via mijn Insta Stories? Hoewel je die dus ook maar net moet zien natuurlijk. Daarnaast kreeg ik ook een tip waarmee ik aan de slag wil gaan.

Vind je Lotus Writings anders dan andere mamablogs?

Toch één van de belangrijkste dingen: iedere blogger hoopt met zijn website net iets anders te kunnen brengen dan anderen.

Ik was hier heel blij mee!

Waarom?

Met elke reactie ging ik meer blozen. En tegelijkertijd was ik zo blij dat er zoveel lieve mensen in mijn wereld zijn. Een paar van deze (hele lieve) reacties:

 • Omdat het de enige blog is die ik elke dag lees! ❤
 • Niet heel anders. Wel vind ik jouw schrijfstijl en onderwerpen prettig. Niet dat moeke gedoe wat je bij veel mamablogs tegenkomt.
 • De blogs zijn divers. Soms overeenkomsten in onderwerp met andere blogs maar toch duidelijk een Lotus Writings blog.
 • Een stuk veelzijdiger omdat het niet alleen op jonge kinderen gericht is.
 • Je bent authentiek.

Hoe is het om kritiek te ontvangen?

Over het algemeen was de tendens dus heel lief en positief. Volgens mij is het dan geen kunst meer om ook kritische woorden te kunnen ontvangen als je tegelijkertijd bakken vol liefde over je krijgt uitgestort. Ik kan hier geen echt antwoord op geven. Maar: de antwoorden waarin wel tips/kritiek stonden, was ik absoluut blij mee. Die neem ik mee in mijn plannen om de website nog verder te verbeteren.

Bedankt!

Echt allemaal ontzettend bedankt dat jullie hebben meegedaan. Ik kan hier zeker iets mee. Lief dat jullie de tijd namen om mij te voorzien van deze antwoorden en mooie complimenten. Dat doet me meer dan ik hier in woorden kan uitleggen. Dikke knuffel dus voor jullie allemaal!

Goodiebag

In mijn oproep op Facebook gaf ik aan dat de winnaar een goodiebag van me ontvangt. De winnaar is geworden…

Voor bloggers: heb je weleens feedback gevraagd aan je lezers? Hoe was dat? Voor lezers: mis jij nog iets op Lotus Writings?

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

10 thoughts on “Over bloggen #32 | Feedback vragen aan je lezers

 1. Wat goed dat je feedback vraagt. Ik schrijf en deel alles dat ik leuk vind om te delen en geen idee wat aanspreekt en wat niet. Misschien toch maar eens doen want zo te lezen krijg je veel insights

 2. Ah wat fijn allemaal positieve reacties. Maar eigenlijk verbaast mij dat ook niets. Ik lees je graag 🙂 Ik vind het inderdaad soms typerend om te zien hoe mensen zich kunnen laten gaan. Ik heb bijvoorbeeld een fotoshoot voor Klingel gedaan. En sommige outfits vindt men niet zo leuk. Kijk, als je zegt dat je mijn jas ‘stom’ vind. Prima de luxe. Wat jij wilt denk ik dan. Maar bij een collega-blogger werd er ook een opmerking over haar uiterlijk gemaakt. Dat vind ik dus echt zó niet kunnen.

 3. Zo goed dat je dit deed! Ik vraag weleens iets via de social media in een poll maar dan spreken de verschillende uitslagen elkaar toch ook weer tegen. Er is gewoon een andere doelgroep op Facebook dan op Instagram en Twitter. Jammer ook wel. Echt hele duidelijke uitslagen krijg je zo niet namelijk.

  1. Ja klopt, helemaal handig is dat niet. Misschien moet je het ook gewoon een keer doen. Al is het maar om eens te weten wat mensen nu eigenlijk van je schrijfstijl vinden. Ik had nogal wat twijfels en nu een veel beter gevoel 🙂

 4. Ik vind het ook wel een goed idee om feedback te vragen aan lezer, doe dit ook regelmatig over mijn blog maar ook over mijn instagram feed. wil natuurlijk wel dat mijn lezers blijven

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten