Home » Familie » Ouderschapsverlof in een mannenwereld? Daar is weinig ruimte voor!

Ouderschapsverlof in een mannenwereld? Daar is weinig ruimte voor!

Gastblogger Ro vertelt over het opnemen van ouderschapsverlof in een mannenwereld. Als uitvoerder in de hoogspanning heeft hij hier ervaring mee. Bij zijn collega’s is het huishouden veelal traditioneel verdeeld: mannen zorgen voor het geld, vrouwen bleven thuis bij de kinderen. Ouderschapsverlof wordt dan ook nog niet vaak opgenomen. Hij doet dat wel. In deze blog vertelt hij over het positieve sneeuwbaleffect van zijn keuze.

Het opnemen van ouderschapsverlof in een mannenwereld?

Ik werk in een mannenwereld. Zo eentje waar loslopende vrouwen een oer-reactie oproepen, ruim tachtig procent kostwinner is in het gezin en waar mannen, naar eigen zeggen, het liefst de traditionele rolverdeling in stand houden.

Zo zei een oudere collega bij een ander bedrijf ooit over zijn vrouw: ‘Zij wilde toch kinderen? Dan mag ze ervoor zorgen ook.’ In die wereld is het niet zo gebruikelijk om ouderschapsverlof op te nemen. Sterker nog: mannen die het wel graag zouden willen, kijken wel uit.

De opmerkingen op de werkvloer en tijdens vergaderingen zijn niet van de lucht en bovendien denken ze dat het hun carrière in de weg staat. Hoe kan je immers ambities nastreven als je maar vier dagen per week werkt?

ouderschapsverlof
Vader en dochter – Shutterstock

Ouderschapsverlof? Ik moest het via een collega horen

En toen kwam ik bij het bedrijf werken waar ik nog steeds zit. Gemiddeld vijftien jaar jonger dan de rest en al snel met een dochter op komst, vol voornemens om een heel betrokken vader te zijn. In een gesprek met een collega, vertrouwde hij me toe dat hij spijt had dat hij nooit ouderschapsverlof had opgenomen. Hij ontdekte pas welke mogelijkheden er waren, toen zijn dochter de maximale leeftijdsgrens van acht jaar al lang en breed had overschreden. Daar baalde hij van. Hij hoorde glimlachend aan hoe trots ik nu al praatte over onze ongeboren Rose en vertelde me waar en bij wie ik moest zijn. Zo gezegd, zo gedaan.

Ze moesten wennen op de werkvloer

In de praktijk bleek het toch even wennen. Omdat ik de eerste was binnen de afdeling, moest iedereen wennen aan die ‘parttimer’. Voor mij was het vooral lastig dat ik overal 100% wil geven en nu geneigd was vijf dagen in vier te proppen. Daar heb ik echt mijn weg in moeten vinden, maar langzaam lukte dat en accepteerde iedereen gewoon dat ik elke vrijdag met mijn kinderen doorbreng.

In de organisatie begon er vervolgens langzaam iets te rommelen. Na mij volgden vier directe collega’s en ook werd ik een keer gebeld door een paar jongens die ik had leren kennen tijdens mijn studie. Zij wilden ook graag ouderschapsverlof opnemen en vroegen me hoe ik alles in gang had gezet. Inmiddels ken ik een stuk of tien jonge vaders die wekelijks een dag met hun kinderen doorbrengen.

Het aantal mannen dat ouderschapsverlof opneemt, stijgt

ouderschapsverlof

Deze situatie staat niet op zichzelf, zo blijkt uit gegevens van het CBS. Mannen zijn inderdaad vaker ouderschapsverlof gaan opnemen in de periode 2005-2015 (bron: De Volkskrant, 8 augustus 2016). Natuurlijk zegt dit nog niet veel over de precieze aantallen werknemers die kiezen voor ouderschapsverlof in een mannenwereld, maar de vaders zijn in het algemeen zeker goed op weg. Nu die tendens volhouden en uitbreiden!

Kleine nuance

Ik ben me ervan bewust dat vrouwen op de werkvloer veel vaker tegen weerstand aanlopen. Blijf je volledig thuis voor de kinderen, levert dat een gat op in je cv en ben je niet geëmancipeerd; ga je werken dan zou je de kinderen verwaarlozen en als parttimer zou het je aan ambitie ontbreken. 

Dus vergeleken daarmee zijn de mannenproblemen op de werkvloer misschien luxeproblemen. Toch wilde ik ook eens mijn kant van het verhaal doen. En de hoopvolle boodschap brengen natuurlijk dat onder mannen ook langzaam een omslag plaatsvindt.

Laten we hopen dat we in de toekomst allemaal de mogelijkheden krijgen die we ambiëren – zonder dat anderen daar moeilijk over doen.

Ging jouw man voor ouderschapsverlof in een mannenwereld? Heeft hij deze keus bewust gemaakt of juist niet?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Afbeelding – Shutterstock

Ro

Ik ben Ro (34), vriend van Merel en (stief)vader van June (13), Rose (5) en May (4). Naast mijn werk als uitvoerder voor een grote energiemaatschappij, steek ik veel tijd en liefde in ons gezin. Op Lotus Writings schrijf ik over onze moderne kijk op ouderschap, mijn hobby's (voetbal en Formule 1) en andere dingen die me bezighouden.

41 gedachten over “Ouderschapsverlof in een mannenwereld? Daar is weinig ruimte voor!

  1. ik heb voor het eerst ouderschapsverlof genomen vorige zomer – 1 volledige maand (mss ander systeem in belgie) en dat ging absoluut niet van een leien dakje 🙁

  2. Bij mij op het werk is het zo dat vaders meestal wat later hun ouderschapsverlof opnemen! Gelukkig kan het hier in België opgenomen worden tot je kind 10 jaar is geloof ik

  3. Wij hebben heel lang een papa-dag gehad toen ik full-time werkte. Hij werkte dan van thuis uit en kon dan voor de kindjes zorgen, maar werkte tussen door nog wel wat en ‘s avonds wat langer.
    Nu is dat niet meer nodig…

    Ik ben wel blij dat de optie er is…

  4. Jammer dat het nog steeds als iets uitzonderlijks gezien wordt. Mijn man neemt ouderschapsverlof op in een 4/5 stelsel en hij geniet hier echt van ookal vindt hij het ook best zwaar. Alsof het een gemakkelijkheidsoplossing is. Zijn collega’s lachen er soms mee, maar hij antwoordt steeds dat zorgen voor veel zwaarder is dan gewoon een dagje gaan werken.

    Van zodra de tweede er is, ga ik halftijds ouderschapsverlof opnemen tot de oudste naar school gaat (2.5 in BE). Daarna zien we wel weer! Ik ben erg blij dat deze stelsels bestaan!

    1. Dat zegt Ro idd ook altijd: thuis is het pas écht hard werken. Fijn dat jullie het zo kunnen regelen met elkaar, dan heb je allebei die exclusieve momenten.

  5. Ik ben een zelfstandige ondernemer en werk vanuit huis. Toen mijn man destijds ouderschapsverlof wilde opnemen (1 dag per week) werd er gedreigd met ontslag. Ja serieus. Volkomen onredelijk als je het mij vraagt.

  6. Ik zou zeker niet zeggen dat het een luxeprobleem is dat het niet overal geaccepteerd wordt om als vader ouderschapsverlof op te nemen! Heel goed als hier verandering in komt! Vrouwen kunnen meestal wel hun ouderschapsverlof opnemen en worden waarschijnlijk minder raar aangekeken als ze besluiten (tijdelijk) te stoppen met werken dan mannen, voor hen is de situatie dus echt beter. Sinds ik ouder ben sta ik steeds opnieuw versteld van hoe ontzettend groot de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland is, zo jammer.

    1. Nee in deze zin inderdaad niet. Voor vrouwen valt er op heel veel andere gebieden nog meer gelijkheid te behalen, voor mannen wat dit betreft. Vind het een belachelijke situatie dat je soms als man nog steeds wordt afgestraft als je voor je kind wil zorgen. Tijd voor verandering!

  7. We hebben er op dit moment voor gekozen dat ik drie dagen werk en man 5. Mocht hij de behoefte krijgen, dan gaat hij minder werken of ouderschapsverlof opnemen. Carrieretechnisch is dat voor hem nog niet echt handig.

    1. Eigenlijk erg dat die keus invloed zou hebben op zijn carrière. Maar soms heb je geen keus en blijft een werkgever zo conservatief. En sommige mannen voelen zelf de behoefte niet om meer betrokken te zijn. Kan natuurlijk ook.

  8. Mijn vriend hopt al jaren van jaar contract naar jaar contract. Hij zat net een week bij een nieuw bedrijf toen ik beviel van mijn dochter. Ik beviel op woensdag. Op maandag moest hij weer beginnen. Als het mogelijk was had hij zeker meer dagen opgenomen.

    1. Ik denk dat er in dit artikel een heel ander soort ouderschapsverlof aan de orde is. Geen bevallingsverlof in ieder geval.

    2. Ja dat is idd wat Eke zegt een ander soort verlof, maar alsnog balen dat hij geen vast contract heeft. Dan kan je wel willen, maar de kans dat je ouderschapsverlof mag opnemen is dan denk ik vrij klein.

      1. Ook zonder vast contract heb je gewoon recht op ouderschapsverlof (sinds kort direct vanaf het moment dat je met een nieuwe baan start, ik denk dat dat in de situatie van Melanie nog niet zo was). Het is in principe geen kwestie van mogen maar iets waar iedereen recht op heeft! In mijn omgeving nemen best veel mensen met een tijdelijk contract ouderschapsverlof op.

        1. Dank je voor je reactie. Doet me goed om te lezen. Al kan ik me voorstellen dat het sommige mensen tegenhoudt, maar hopelijk verandert dat ook!

  9. Toevallig las ik zojuist dat VVD het ouderschapsverlof voor vaders weer in de ijskast zet. Het zou mooi zijn als er iets meer vrijheid komt in het opnemen van dat verlof, zodat je samen thuis de lusten en de lasten ook beter kunt verdelen. Leuk bedacht, die gelijkwaardigheid van man en vrouw, maar in de praktijk blijft het nog eventjes ietwat ouderwetsch…. Vrouw verlof, man vakantiedagen 🙂

    1. VVD wil het verlof voor vaders na de bevalling in de ijskast zetten. Niet het ouderschapsverlof waar zowel vader als moeder recht op hebben tot het kind 8 jaar is.

    2. Even los van dat het idd bevallingsverlof is, vind ik de beslissing echt absurd. Het maakt me zo kwaad! Anno 2017 zo’n belangrijke beslissing tegenhouden…

  10. Mijn man is zelfstandig ondernemer, dus nee geen ouderschapsverlof. Tevens is hij ook kostwinner. Toen ik nog werkte, trouwens ook in een echte mannenwereld, werd er af en toe wel vreemd opgekeken als de man, “papadag” had. Werd zelfs soms belachelijk over gedaan.

    1. Nee soms gaat het idd gewoon niet.

      Herkenbaar. Idioot toch? Waarom zou je als man niet mogen zorgen voor je kinderen als die mogelijkheid er is? Terwijl de rol die hij heeft in het gezin juist heel belangrijk voor ze is.

  11. Met mijn vorige vriend hadden we altijd het idee dat hij de thuispapa werd en ik ging werken. Daarna ook mensen gedate, en als het ter sprake kwam waren die mannen altijd positief over het idee om minder te werken… Ik merk dat mijn generatie (25-30) hier echt wel anders over denkt dan ouderen. Mijn vader vond het bijvoorbeeld stom toen ik het een keer zei dat ik gewoon wil blijven werken (al dan niet parttime) dat is een heel andere generatie, en inderdaad ook uit een mannenberoep (bouwvakker) waarin het absoluut niet gebruikelijk is dat je als man minder werkt dan fulltime.

    1. Vooruitstrevend! En idd het is de jongere generatie die heel modern in het leven staat. Als vrouw kan je prima de kostwinner zijn en als man mag je zorgen. Gelukkig hoeft het allemaal niet meer zo zwart-wit als vroeger.

  12. Mijn man heeft bij onze oudste ouderschapsverlof opgenomen en dat heeft hij geweten ook… Ja natuurlijk mag het. Maar je werkgever mag je vervolgens ook overplaatsen naar een andere afdeling, waardoor de reistijd ineens van 30 minuten naar twee uur op een dag gaat. En dan mis je nog de tijd met je kind, terwijl je wel een deel van je salaris opoffert.
    Bij de tweede dus geen ouderschapsverlof, maar hij is wel bijna altijd voor half vijf thuis. Dat is voor ons dan toch meer waard dan die ene dag alleen thuis met de kinderen.

    1. Ik was echt even in shock. Wat een eikel van een werkgever! Sorry hoor, maar hoe wil je mensen demotiveren om ouderschapsverlof op te nemen? Dat snap ik ja, je kiest dan liever eieren voor je geld.

  13. Ik heb 3 jaar 4/5 gewerkt in tijdskrediet. Sinds februari werk ik terug voltijds en sindsdien neemt mijn man ouderschapverlof op en blijft de vrijdag thuis. Geen rush voor mij op vrijdagochtend, ik kan rechtstreeks naar mijn werk gaan i.p.v. eerst naar school te rijden, de kinderen komen tussen de middag door naar huis om te eten,… Kortom wij zijn allemaal blij dat papa thuis is op vrijdag 🙂

  14. Mijn man en ik werken altijd afwisselend van elkaar waardoor we allebei drie dagen alleen hebben met de kindjes. Officieel is het geen ouderschapsverlof maar werkt hij gewoon vier dagen. Wel hele betrokken papa dus!

    1. Goed geregeld. Het is jammer dat je elkaar hierdoor minder ziet, maar toch ook wel een luxe positie (ook voor de kinderen) om bijna alles zelf te kunnen regelen. Idd betrokken papa!

  15. Mijn man heeft sinds de geboorte van onze zoon 1 dag in de week ouderschapsverlof opgenomen, nu is hij net van baan gewisseld en heeft hij een contract van 32 uur. Dus hij is iedere woensdag gezellig met de kids thuis terwijl ik met een gerust hard kan gaan werken.

    1. Fijn zeg, zo’n 32-uurscontract. Dan kan hij ook zo blijven werken, tenzij hij zelf anders beslist. Heerlijk! En het doet de band met de kinderen ook echt goed, zie ik hier thuis. Jij ook?

  16. Mijn man neemt dat niet op maar dat komt omdat we ons dat ook niet kunnen veroorloven. Plus weet ik niet of dat überhaupt kan als je geen vast contract hebt! Wel heel goed om te zien dat steeds meer mannen dat kunnen en ook doen ??

    1. Snap ik, je moet idd financiële ruimte hebben voor een stap terug. En vermoed dat ze er iig niet om staan te springen als je een vast contract hebt. Daar valt ook nog wel een verandering te behalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten