Waarom ouderschap de meest ondergewaardeerde baan ter wereld is

ondergewaardeerde baan

Natuurlijk is het ouderschap geen baan: het is veel meer dan dat. Het is toewijding, liefde, vallen en opstaan. Maar in tegenstelling tot je baas, die voor zoveel nobele inzet waardering zou tonen, hoef je dat van kinderen niet te verwachten. Er is geen pindakaas meer, de kledingkast is leeg of ze mogen niet met een potlood in het stopcontact prikken. In dit artikel geef ik 7 redenen waarom ouderschap echt de meest ondergewaardeerde baan is.  

Ondergewaardeerde baan

Ouders die de prachtige taal van het sarcasme verstaan, weten precies wat ik bedoel met ‘ondergewaardeerde werknemers’. Zeker met kinderen in de (peuter)puberteit: dan doe je alles voor dat ene kusje of die dikke knuffel. Zonder dat ene sporadische liefdevolle moment zou je sommige dagen namelijk niet volhouden. Ben ik negatief over het ouderschap? Zeker. Maar er zijn van die dagen dat je het liefst zelf achter het behang zou gaan zitten, omdat niets en niemand meewerkt. Nog niet overtuigd? Lees zelf maar hoe zo’n dag er hier thuis aan toegaat en oordeel zelf!

Lees ook: Hoe anders is moederschap na tien jaar ervaring?

Waarom is ouderschap de meest ondergewaarde baan?

Ze maken me doof

Met May in de draagzak wil ik net gaan werken. Ze ligt heerlijk te slapen tegen me aan, haar haartjes kriebelen een beetje in mijn gezicht. Ik koester het moment, maar vanuit het niets schrikt ze wakker en laat me dat weten door op haar hardst in mijn oor te gillen. Je kunt zeggen wat je wilt – ik versta je toch niet meer met links.

Stoepkrijt O-VER-AL

Om Rose tegemoet te komen, leek het me een leuk idee om lekker samen de tuin onveilig te maken met stoepkrijt. En het werkt als een trein. Eerst maakt ze een mooie tekening op de tegels en bewerkt vervolgens als ware graffiti-artiest de schutting. Maar dan wil ze een Nijntjeboek voorzien van ‘cirkels’. Afpakken leidt tot loeihard gekrijs en gehuil. Sorry buren!

Ik.Wil.Koekjes!

‘Mamaaaa? Koekje eten?’ vraagt ze lief. Maar met twee stukken fruit, een doosje rozijntjes en een koekje achter de kiezen vind ik het wel even mooi geweest voor vandaag. ‘Nee, je krijgt straks een boterham,’ was blijkbaar niet het antwoord dat ze verwachtte. Ze stort ter aarde, begint te gillen en huilen en ik vraag me één moment serieus af of het een gevalletje ontaard ouderschap zou zijn om gewoon de rest van de dag alleen in de tuin door te brengen.

Vrouwelijke wispelturigheid?

Ook zoiets: ‘Mama boterham pindakaas?’ vraagt ze een uurtje later met haar liefste stem. Maar als ik daaraan tegemoet wil komen, slaat dit om in een driftbui omdat ze wilde buitenspelen. Hallo! Had ik toch moeten weten? (Of misschien miste ik de boodschap vanwege dat slechtwerkende linkeroor?

Samen spelen, samen…

Zoet spelen de drie meisjes met de auto’s. Ik kijk tevreden toe vanaf de bank en juist als ik bedenk dat ik gezegend ben met een fantastisch stel kinderen, slaat de sfeer om. ‘Isse mij!’ roept Rose zomaar naar haar beide zussen. ‘Niette spelen, isse MIJ!’, ze maakt een slaande beweging en rent met haar politiewagen onder de arm geklemd richting de keuken. Als ik probeer uit te leggen dat samen spelen ook samen delen betekent, heb ik het gedaan. Gefrustreerd over de lange dag, denk ik: zoek het ook maar uit. En ik loop terug naar de bank. Boos rent ze achter me aan, schreeuwt me iets toe in peutertaal en gaat verontwaardigd weer in de keuken staan. Zucht

Opschieten, hallo?!

Een nepkus werkt behoorlijk op de zenuwen van mevrouw de prepuber. ‘Ja hallo, ik moet NU weg en ik wil gewoon even afscheid kunnen nemen.’ Als blikken toch eens konden doden… Is dit dezelfde persoon die zojuist nog op de bank zat te lanterfanten, volledig verloren in een aflevering van Minuscule?

Tijdrekken

‘Zo dame, het is bedtijd!’ zeggen we ‘s avonds met ons laatste beetje glimlach tegen June. Ze heeft er duidelijk geen zin in en kijkt brutaal als ze blijft zitten. ‘Ik ben nog niet moe,’ verkondigt ze. Ik tel tot tien en zeg dat ijzig kalm: ‘Je gaat NU naar boven en anders speel je komende dagen maar niet buiten.’ Zwaktebod, ik weet het, maar het werkt. Mokkend verdwijnt ze naar boven en ik slaak een zucht. Morgen is het hopelijk een stuk gezelliger…

(Er gloort trouwens hoop aan de horizon. Mijn duidelijke nee op het commando ‘Stukke worst’ leidde gistermorgen tot een peuterdriftbui. Op rustige toon vertelde ik dat we echt geen worst meer zouden gaan snoepen, maar dat ze wel mocht helpen om de leverworst in de koelkast te leggen. Wat volgde? Stilte en een tevreden meisje, dat heel keurig de worst op de juiste plank legde. Heb ik de code eindelijk gekraakt?)

Hebben jullie de gouden tip voor het omgaan met humeurige kinderen? En ervaar jij ouderschap ook soms als ondergewaardeerde baan (met een knipoog uiteraard)?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

8 thoughts on “Waarom ouderschap de meest ondergewaardeerde baan ter wereld is

    1. Haha “maar je krijgt er zoveel voor terug”… ? (wat trouwens op de goede dagen wel zo is hoor, leuke gesprekjes of humor die zich steeds verder ontwikkelt en echt leuk is, maar zo’n dag als hierboven…)

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten