Dit is de reden waarom het leven als dertiger leuker is

leven als dertiger

‘Hoe voelt dat nou, als je dertig bent?’

Op mijn negentiende startte ik mijn carrière bij een vooraanstaande verzekeraar. Ik behoorde echt tot de jonkies van mijn afdeling: collega’s waren gemiddeld vijfentwintig jaar en ouder. Dat voelde voor mij bijna als bejaard! Ik weet ook nog goed hoe ik een bevriende collega pestte toen hij ‘the big 3-0’ aantikte en wilde weten of dat nou echt heel anders voelde en of hij geen last had van die befaamde (of gevreesde) dertigersdip?

Inmiddels ben ik zelf tweeënhalf jaar over de magische grens heen. We zijn drie kinderen verder, ik woon samen en zit op zaterdagavond tegenwoordig het liefst lekker op de bank met Ro – iets dat ik destijds als burgerlijk bestempelde en waar ik me verre van zou gaan houden. Inmiddels weet ik dat je de kwaliteit van je leven niet kan afmeten aan hoe vaak je gaat stappen. Ik geniet namelijk echt van deze periode in mijn leven. 

Sterker nog; na je dertigste besef je bepaalde dingen waardoor je leven – in mijn ogen althans – echt leuker is. Waar ik het over heb? 

lekker thuis met Ro. Ik leef het leven dat ik toen bestempelde als burgerlijk en iets waar ik me verre van zou houden. Maar helaas voor mijn jongere zelf, 30+ houdt voor mij inderdaad niet in dat ik de kwaliteit van het leven afmeet aan hoe vaak ik ga stappen. Erger nog, het hoogte-, of dieptepunt, sloeg laatst op de fiets echt in. De mouwen van mijn vest zakten af en ik verlangde voor een paar seconden hartstochtelijk naar mouwophouders. En toch ben ik blij ben ouder te zijn:

Waarom het leven leuker is als je dertigplus bent?

Uiterlijk is relatief en dat is een verademing

Toegegeven, dit geldt lang niet voor iedereen: het aantal cosmetische ingrepen is nog nooit zo hoog geweest als de laatste jaren. Maar ik merk aan mezelf in hoeverre het heerlijk is om boven de dertig te zijn. Toen ik 18 was kon ik me werkelijk om alles druk maken: 

 • Te dik (ja echt, ook met mijn maatje 36 destijds!)
 • Te veel puistjes
 • Wallen
 • Kromme neus
 • Een buikje (hoe dan?)
 • Stevige benen

En natuurlijk heb ik best nog momenten waarop ik niet helemaal lekker in mijn vel zit of me om kleine dingen druk maak, maar het is zoveel minder. Want mijn lijf heeft me drie kinderen gegeven. Ik had destijds bovendien helemaal geen reden tot klagen. En hoewel dat nu waarschijnlijk wel zo is, accepteer ik steeds beter wie ik ben. Inclusief flaws. Want het maakt me uiteindelijk wel tot wie ik ben.

Als anderen me niet aardig vinden… 

Vroeger vond ik dat verschrikkelijk. Tegenwoordig weet ik dat je nu eenmaal niet altijd aardig gevonden kunt worden. En door de jaren heen leerde ik dat ik met de meeste mensen wel kan opschieten. Bovendien, hoe onaardiger de ander zich opstelt, des te onzekerder hij waarschijnlijk is. Inmiddels kan ik dat veel beter bij de ander laten en betrek ik het niet meer zo op mezelf.

Blunders zijn om erom te kunnen lachen

In mijn jongere jaren kon ik me daar soms echt druk om maken. Wat als ik stil zou vallen uit verlegenheid? Of dat ik zou vallen (zoals tijdens het North Sea Jazz festival)? Waar ik eerder wel door de grond had kunnen zakken, kwam ik nu niet meer bij van het lachen. En eerlijk, ook ik heb pijnpuntjes waar ik nog steeds (over)gevoelig op reageer, maar het is zoveel minder geworden door de jaren heen. 

Ik durf te leren van anderen

Jaren verder besef ik dat ik niet alles weet. Ik vat ongevraagd advies (meestal) niet meer persoonlijk op of als een irritante bemoeienis, maar als een teken dat de ander je wil helpen. Door de jaren heen leerde ik dat mensen die ouder zijn meer ervaring hebben, nuchterder naar de wereld kijken en dat je dus best naar ze kan luisteren. Wie weet hebben zij namelijk het wiel uitgevonden; bespaart jou weer tijd! 

Relaties horen in evenwicht te zijn, weet ik nu

Als jong meisje was ik een pleaser, probeerde anderen het naar de zin te maken en paste me aan. Dat had natuurlijk ook te maken met die onzekerheid: ik wilde vooral aardig gevonden worden. Nu nog steeds wel hoor, maar dan graag om wie ik écht ben. Wanneer Ro Formule 1 op zet en ik heb daar geen zin in, ga ik iets anders doen. En hij vindt me ook niet ineens stom als ik hem vertel een hekel te hebben aan Walking Dead. Andersom weet ik ook dat hij is wie hij is, daar verandert niet veel aan en zal ik het mee moeten doen. Heb ik even mazzel dat hij hartstikke leuk is!

Kortom, die zelfacceptatie maakt het leven voor mij echt beter nu ik dertiger ben!

Wat vind jij een voordeel aan ouder worden?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

12 thoughts on “Dit is de reden waarom het leven als dertiger leuker is

 1. Nou, dat dus allemaal! Met meest bevrijdend vind ik nog wel dat die onzekerheid van toen ik jong was grotendeels is verdwenen. Ik was echt belachelijk onzeker, sloeg nergens op. En terwijl ik nu veel meer dingen heb om onzeker over te kunnen zijn, ben ik dat niet.

  1. Ik hoop het echt voor je! Je bent zo’n mooi mens, niks om onzeker over te zijn (al snap ik dat het makkelijk praten is voor een buitenstaander)

 2. Ik vond 30 ook een heerlijk bevrijdende leeftijd. Kwam ook vooral omdat achteraf de jaren 20 gewoon erg druk waren. Ik trouwde, kreeg kinderen, kocht een huis, ging scheiden. Ik voelde mij op een gegeven moment gewoon door alles geen twintiger meer maar ouder en wijzer. Toen ik 30 werd, voelde dat beter bij mijn levenservaring. Al die onzekerheid, drukte en het gebrek aan relativeringsvermogen vielen weg. Wat jij zegt het leven begint bij 30.

  1. Snap ik. Je hebt dan zoveel meegemaakt op jonge leeftijd… Geldt voor mij ook wel (jong moeder, relatie verbroken etc), nu begrijpen vriendinnen me beter omdat ze ouder zijn en vaak inmiddels zelf kinderen hebben. Scheelt toch!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten