Oudejaarsdag | Vroeger vs. nu (met en zonder kinderen)

oud en nieuw met en zonder kinderen

Oud en nieuw… Ik vind het meestal een beetje een teleurstellende dag. Je wacht samen op 00.00 uur. En dat was het dan eigenlijk wel een beetje. Stiekem zou ik daarom het liefst lekker met de kinderen mee slapen. Maar helemaal niks doen, voelt toch ook weer niet leuk. Kortom, ik heb een haat-liefdeverhouding met 31 december. Vandaag blik ik terug op vroeger en kijk naar nu. Want wat een verschil!

Vijftien jaar geleden

Het is nog maar vijftien jaar geleden dat deze periode van het jaar vooral draaide om één vraag: wat gaan we doen met oud & nieuw? Bij of met wie ging je het vieren? Met hoeveel drank? En wat zouden we aantrekken? Ondanks dat ik de daadwerkelijke jaarwisseling eigenlijk bijna ieder jaar weer een teleurstellend moment vond, heb ik best wat bijzondere feestjes meegemaakt waar ik nog steeds weemoedig glimlachend of zelfs grinnikend aan terugdenk. 

Inmiddels verlopen die jaarwisselingen een stukje minder spectaculair. Eind 2013 sliep ik door het vuurwerk heen op Lanzarote, in 2014 was ik net een paar maanden zwanger, op 31 december 2015 zat ik om 00.00 uur op het toilet (te plassen, fyi), het jaar daarop gingen we heel vroeg naar bed en vorig jaar verliep ook al niet heel anders. Daarom leek het me leuk om eens op een rijtje te zetten hoe je oud en nieuw beleeft als kinderloze en als moeder! Herkenbaar? 

Oud en nieuw met kleine kinderen

Drank

‘Vroeger’ kochten we eigenlijk altijd drank voor oud en nieuw. Meestal zoetig: Martini Fiero, Safari, Pisang.. Ik moet er eerlijk gezegd niet meer aan denken! Tegenwoordig houden we het bij champagne. Of niets. Maar vind champagne symbolisch wel passen bij het gevoel dat je mag stilstaan bij de successen die je behaald hebt tijdens het afgelopen jaar. 

Wat gaan we eten? 

De keuze is simpel: oliebollen met of zonder krenten. Heel anders dan de vette hap die ik nog weleens at om een bodempje te leggen. Of de shoarma rond een uurtje of 4. En dat makkelijke vind ik eigenlijk wel een voordeel. Hoef nu namelijk alleen nog maar te zorgen dat ik niet in een ellenlange rij sta bij de kraam. 

Waar gaan we naartoe? 

Waar ik vroeger minutieus uitploos welke toffe feesten je kon bezoeken, beperkt die vraag zich nu vooral tot het ‘bij jullie of ons’? Of ik het mis? Soms wel een beetje. Onbekenden in de armen vallen en ze het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar, samen dansen tot de morgen komt en het leven vieren. Soms niet. Vooral als ik de volgende ochtend opsta zonder kater. 

Met wie vier je het? 

Ook dit is niet heel spannend meer haha. Wie er ook langskomen, we kennen ze goed. En het spontane langslopen bij bekenden doen we ook niet meer. De kleintjes slapen en ik zie het eigenlijk niet heel erg zitten om door een ‘vuurwerkzee’ te moeten wandelen. Maar ik mis het wel hoor, om een heleboel bekenden te zien. Maakt het toch een stuk gezelliger! 

The day after… 

Ik heb het één keer gehad. June en ik woonden nog bij mijn ouders en nieuwjaarsnacht had vooral uit bier bestaan. Heel gezellig allemaal trouwens, maar de dag erop lag ik eindelijk te slapen toen mijn lieve dochter naast me stond. ‘Mama, wakker worden!’ Ik opende mijn ogen waarop ze vroeg: ‘Waarom hou je je ogen dicht?’ Dat zegt geloof ik alles. 

Sindsdien drink ik eigenlijk bijna niet om de dag erop in elk geval fit genoeg te zijn om het zonder kleerscheuren te redden tot ‘s avonds. Want wat was ik moe die dag! Moe, katerig, kort aangebonden. Allemaal dingen die simpelweg niet passen bij het ouderschap (zeker niet met jonge kinderen). Nieuwjaarsdag is daarom tegenwoordig vooral redelijk oké. Best fit zelfs. 

Waar vieren jullie de jaarwisseling?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, katjen – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten