Home » Persoonlijke ontwikkeling » Privé » Oud en Nieuw tag | Hoe ziet jouw ideale jaarwisseling eruit?

Oud en Nieuw tag | Hoe ziet jouw ideale jaarwisseling eruit?

Nog maar een halve maand en we gaan 2018 alweer in. De tijd vliegt voorbij! Maar om nog even vooraf bewust stil te staan bij 31 december, bedacht ik de Oud en Nieuw tag, vol vragen over onze beleving van de jaarwisseling. 

Oud en Nieuw tag

Tijd voor een nieuwe tag! Tijdens het schrijven van een andere blog, bedacht ik spontaan een Oud en Nieuw tag vol vragen over (jaja, verrassend) de jaarwisseling! Want hoe vieren wij die? En is het heel anders dan toen we nog geen kinderen hadden? Hoe zou mijn ideale avond eruit zien? Antwoorden op al die vragen lees je hieronder. Neem je de tag over? Ik zou het leuk vinden als je naar me linkt, dan kom ik snel even kijken!

Oud en Nieuw tag, Q&A

Waar vieren jullie de jaarwisseling?

De laatste jaren zijn we eigenlijk elk jaar thuisgebleven. Sowieso is het niet zo heel handig om te moeten slepen met kleine kinderen als je door een vuurwerkhaard heen moet, maar ook omdat het ons rustiger leek wanneer ze lekker in hun eigen bedjes konden slapen. Vooralsnog sliepen ze er jaarlijks doorheen, dus ik ben benieuwd hoe dat dit jaar zal zijn. We vieren het in elk geval weer thuis, voor zover ik nu weet.

Geen jaarwisseling zonder oliebollen! En dan die zonder krenten, want met vind ik niet zo lekker. Appelflappen en -beignets vind ik ook wel ok, maar niks haalt het bij de oliebol. Ik heb ze tijdens mijn zwangerschap van June ook weleens geprobeerd te bakken met als resultaat dat de hele flat zwart stond van de rook. De rest van de avond bracht ik grotendeels op het balkon door. Geen succes dus! En wat te drinken? Ik ben dol op champagne of zoete witte wijn!

Steken jullie vuurwerk af?

Verder dan sterretjes kom ik niet. Ro vind het nog wel leuk om met die meiden naar buiten te gaan, ik vind het verschrikkelijk en zonde van het geld. Sterker nog, Sophie en ik richtten ooit in een lollige bui de ‘anti-vuurwerkhyves’ op. Die liep best goed. Maar dat het een pijnlijk onderwerp is, blijkt wel uit die keer dat we een doodsbedreiging kregen per mail, omdat iemand vond dat vuurwerk gewoon moest kunnen haha. Zo zie je maar: levensgevaarlijk spul 😉

Als je moest kiezen, ga je dan liever naar een feestje of kijk je de oudejaarsconference op televisie? En waarom?

Van nature ben ik wel iemand die het licht uitdoet op feestjes, dus het antwoord laat vast niet op zich raden. Maar niet met kleine kinderen. Zeker niet die van ons: ze staan meestal al rond 6 uur op en als je er pas rond drie uur ‘s nachts in ligt mét alcohol achter de kiezen, weet je zeker dat je de eerste week van 2018 bezig bent met bijkomen. Dus dit jaar gaan we nog braaf voor een spelshow of de conference.

Doe je aan nieuwe voornemens? Zo ja, welke staan er op de planning voor 2018?

Ja zeker, ondanks ik me halverwege elk jaar voorneem dit keer niet meer aan de goede voornemens te beginnen. Het mislukt toch meestal. Maar goed, dat mag de pret niet drukken. Ook in 2018 wil ik graag een aantal verbeteringen doorvoeren:

 • Afvallen, meer bewegen en gezonder leven
 • Een betere balans vinden tussen werk en gezin
 • Van mijn blog mijn werk maken
 • Vaker op tijd naar bed (!)
 • Goede daden doen
 • Ontspannen

Wat is je leukste herinnering aan oud en nieuw zonder de kinderen? En met?

Ik geloof dat ik een jaar of 18-19 was en we vierden dat jaar oud en nieuw in café Engels, Rotterdam. Een besloten feest waarvoor je ook kaarten moest kopen, maar waarbij drank en eten inbegrepen was. Eigenlijk zat ik vooraf best wel te mokken: moest het allemaal zo duur en we kenden niemand toch? Wat als we 50 gulden over de balk hadden gesmeten en gedesillusioneerd terug moesten met de taxi? Positieve instelling, kom je ver mee! Maar het werd de jaarwisseling van mijn leven. Precies om 12 uur startte de DJ met New Year’s Day en we vielen elkaar gelukzalig om de hals, bekend of (inmiddels al iets minder) onbekend.

Met de kinderen verlopen de jaarwisselingen vrij voorspelbaar dus het is niet één specifieke avond. Wat ik wel heel mooi vind, is om – wanneer ze slapen en het vuurwerk langzaam dooft – even hun kamer in te lopen, waar ik ze heel zachtjes een gelukkig nieuwjaar wens en een klein kusje op hun voorhoofd geef.

Hoe ga je gekleed op 31 december?

Grappig dat ik dat vroeger al maanden van tevoren wist. Tegenwoordig zou ik zomaar in een joggingpak kunnen schieten als ik daar zin in heb. Belangrijkste vind ik dat ik me lekker voel in wat ik draag en dat is vaak toch een beetje afhankelijk van het moment. Als ik voor netjes ga, dan wordt het in elk geval mijn nieuwe jurkje!

Stel dat je de jackpot van de Staatsloterij of de Postcode Kanjer wint… Wat ga je daarmee doen?

Ik heb een enorme lijst vol mooie plannen. Sowieso lijkt het me mooi om de mensen waar ik zielsveel van hou enorm in de watten te leggen en lekker te gaan shoppen. En geld apart zetten voor de kinderen is natuurlijk ook belangrijk, goede doelen steunen etc. Maar aan de andere kant zou ik ook niet te veel willen veranderen aan ons leven. Hoogstens vergemakkelijken, door iemand in te huren die mijn hele website voor me beheert bijvoorbeeld. Verder zijn we eigenlijk heel tevreden met ons leven, maar je nooit meer druk hoeven maken over geld lijkt me heerlijk!

Wanneer bezoek je familie om ze het beste te wensen voor het nieuwe jaar?

Als ik heel eerlijk ben, vind ik dit best een rare traditie. Het nieuwe jaar begint en symbolisch heeft dat een grote betekenis, maar op zichzelf staand is het gewoon de overgang van de ene naar de andere dag. Ik denk altijd ‘ik zie ze wel binnenkort’ en ben daarom geen voorstander van halfgaar de hort op moeten op 1 januari. Die dag is voor uitslapen, relaxen en misschien een wandeling maken (in het kader van de goede voornemens) Als je echt op bezoek wil, is 2 januari vroeg genoeg! Misschien komt dat gewoon omdat ik meer waarde hecht aan genieten van je omgeving en daar niet per se een dag aan wil vastplakken.

Ik tag…

Voor de Oud en Nieuw Tag wil ik zelf graag Nicole taggen.

Wat gaan jullie doen met Oud en Nieuw?
Hecht jij wel veel waarde aan de nieuwjaarsbezoeken?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

2018 – Shutterstock

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

16 gedachten over “Oud en Nieuw tag | Hoe ziet jouw ideale jaarwisseling eruit?

 1. ons oud en nieuw staat nog een beetje open.
  ik vindt het altijd heel fijn om met zijn 2e te zijn om 00:00 uur maar meestal gaan we daarna wel ergens heen. vuurwerk is voor ons niet besteed

 2. Goed stuk en goede uitspraken. Ik word zelf uiterst geïrriteerd van alles wat moet. Zeker als dat bij familie of vrienden vandaan komt gek genoeg. Want die zouden mij juist beter moeten kennen. Dus op 1 januari de hort op? Echt niet!
  Mijn meest memorabele Oud en Nieuw was gek genoeg een feest waar ik alleen met een vriendin naartoe was (I know, een beetje gek zonder je loved one. Maar het was een aantal jaren terug – periode pre kind – en hij had er gewoon echt geen zin in): Eyes Wide Shut van Lloyd & Accardi (google maar eens. Epic feesten) in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Op dansschoenen en in een vintage (veel te kort) jurkje heb ik de pannen van het dak gedanst. Champagne was er van de tap. En gedanst… heb ik van 11 tot 5 uur. Achter elkaar door. Ge-wel-dig!
  Maar nu? Met kind? Blijven we chill thuis. Ook nu heb ik geen zin om dat bij iemand anders te vieren. Ik wil ook dat Mila lekker in haar eigen bedje kan slapen. Ontroerend over dat Nieuwjaar wensen en een kusje geven.
  Happy 2018 Merel! Ik hoop dat al je dromen en wensen mogen uitkomen. X

 3. Mijn schoonouders beginnen paar dagen voor oud en nieuw met oliebollen bakken. Niet 1 of 2 pakjes maar stuk of 10 of 15 pakken, appelflappen, ananasbollen etc. En komt de hele buurt op bezoek voor drankje en wat lekkers. Dit is beetje traditie want dit doen ze al tig jaar zo

 4. Eerlijk gezegd haal ik middernacht zelden… Meestal slaap ik voor die tijd. De enige keer dat ik tegen heug en meug opbleef sliep ik de volgende dag uit en kon ik niet meer gaan hardlopen. Dat vond ik een slecht begin van het nieuwe jaar. Daarom ga ik nu eigenlijk weer op een normale tijd naar bed op oudejaarsavond: zo kan ik het nieuwe jaar beginnen zoals ik het hoop voort te zetten. Fris en kwiek.

 5. Mijn vriend is 30-12 jarig en ik 1-1. Bij ons is oud en nieuw dus erg druk. Soms wil ik liever lekker rustig samen met onze dochters op de bank oud en nieuw vieren zonder verjaardagen erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten