Home » Opvoeden doe je zo! Een nuchtere handleiding

Opvoeden doe je zo! Een nuchtere handleiding

Opvoeden doe je zo… Wat zou het stiekem handig zijn als iemand een dik boek kon schrijven waarin precies stond hoe het moest. Maar helaas, uiteindelijk is elk kind en ieder gezin uniek. Wat wel kan? Handvatten aanreiken en verschillende opvoedmethodes of oplossingen bespreken. Jou geruststellen dat je niet de enige bent die soms gewoon even geen energie heeft om urenlang de knutselen. Je laten weten dat je af en toe écht tijd voor jezelf moet nemen (en zelfs dat voornemen volledig kan mislukken). En dat is oké. We komen er wel. Tot die tijd (wan)hopen we samen 😉

Opvoeden? Help! Waar ben ik aan begonnen? 

Zo’n twaalf jaar geleden begon ik aan de lange, behoorlijk turbulente reis die ouderschap eigenlijk is. Mijn prachtige dochter werd huilend op mijn buik gelegd. Zonder gebruiksaanwijzing. De eerste nacht verkeerde ik een mentale staat van paniek: hoe moest ik dit gaan doen? Kon ik dit wel? Was ik niet stiekem zelf nog een kind op mijn tweeëntwintigste?

Allemaal vragen die niemand kon beantwoorden. Niemand, behalve mijn tegenwoordige zelf. Want ja, ik kon het wel. Zoals (vrijwel) elke moeder haar kind kan opvoeden. Het is net als met katten: je komt altijd op je pootjes terecht. Waarom? Om de simpele reden dat je je kind gaandeweg leert kennen en je kind jou. Je leert vertrouwen opbouwen in je zoon of dochter, maar ook in jezelf als ouder. Je maakt fouten en maakt ze weer goed. En je ontdekt dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf ooit voor mogelijk had gehouden.

Hoe moet je kinderen opvoeden?

Wanneer je online of in boeken kijkt, kan je tonnen aan informatie vinden. Maar hoe je moet opvoeden? Heel eerlijk gezegd heeft niemand de wijsheid in pacht. Zelfs deskundigen spreken elkaar tegen. Maar ook ouders onderling kunnen behoorlijk (fel) tegen elkaar ingaan. Allemaal omdat ze zelf denken het beter te weten.

Basisregels van het opvoeden

Let love rule (Lenny Kravitz)

Liefde is heel belangrijk als basis voor je gezin. Verder ben ik van mening dat ieder kind uniek is en dat de methode die in gezin A goed werkt, daardoor bij B compleet kan mislukken. Er is geen eenduidige richtlijn. Wel zijn er handvatten waarmee ik je hopelijk kan helpen. Want op Lotus Writings vind je wel heel veel informatie: allemaal om jou een beetje op weg te helpen op het moment dat je het even niet meer weet. Of om je te laten zien dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Aan jou de taak om te ontdekken welke weg het best bij jullie gezin en situatie past.

Relaxed en nuchter opvoeden

Naast liefde is nuchterheid volgens mij ook heel belangrijk. En dan bedoel ik natuurlijk niet zozeer dat je aan algehele alcoholonthouding hoeft te doen. Wat ik met relaxed en nuchter opvoeden bedoel, is dat je fouten durft te maken. Dat je het allerbeste van jezelf vergt, maar dat je soms niet verder komt dan Woensdag Pyjamadag. Of stiekem een halve reep chocola naar binnen werkt achter de koelkastdeur en vervolgens met droge ogen tegen je kind zegt dat we pas vanmiddag een snoepje mogen.

De ideale opvoeding bestaat niet

Ja, wel in theorie natuurlijk. Maar in de praktijk bestaat er om te beginnen al niet zoiets als de ideale situatie.

  • De kinderen staan om 06.00 uur naast je bed te tetteren dat ze Dora willen kijken
  • Je hebt uren in de file gestaan, komt thuis en het huis lijkt ontploft
  • Het is de tijd van de maand en je wil het liefst ver weg onder het dekbed kruipen met chocola, wijn en Netflix. Alleen.
  • Er komt een dramatische playdate met je kind mee na school
  • Je zit in de ballenbak

Ik kan nog wel uren doorgaan, maar je snapt mijn punt denk ik wel. De ideale opvoeding bestaat gewoon niet. Je kan prima streven om de allerbeste moeder te zijn die je in je hebt, maar je dat mag soms ook gewoon Ma Flodder zijn. Zonder de kaplaarzen en sigaar althans.

Voorbeeld uit de praktijk: borstvoeding

Ik zal eenvoorbeeld geven om het te verduidelijken. Onze jongste dochter May kreeg tweejaar lang borstvoeding. Op de momenten dat ik het even niet meer zag zitten,zocht ik op internet, maar kwam overal artikelen tegen waardoor ik me eenslechte moeder voelde. Dat ik flink baalde van ons slaaptekort, lag aan mij. Ikmoest me erbij neerleggen dat borst gevoede kindjes minder doorslapen en wildeik haar dan van de haute cuisine onder de melk weerhouden? Twee jaar was denorm. Of sterker nog, het minimum. En wist ik niet hoe verschrikkelijk slechtNutrilon was?

Nou ja, om een lang verhaal kort te maken: ik ervoer de borstvoeding weliswaar als iets moois, maar zeker ook als een twee jaar lange worsteling met mezelf en de hormonen. Een gevecht tegen borsten die op springen staan door de stuwing, intense vermoeidheid en T-shirts die te pas (en vooral onpas) naar beneden werden getrokken. Ik vond het helemaal niet altijd leuk. We gaven bovendien weleens Nutrilon. Een opluchting! Daarom schreef ik nuchtere artikelen over borstvoeding: wel met de informatie die je nodig hebt, maar ook met de ruimte om soms te klagen of te zeggen dat je niet meer kan. Dat mag namelijk best. En vind je het wel fantastisch, dan mag dat ook. Zonder dat we elkaar iets toewensen!  

Samen komen we verder

Onze oudste dochter voedde ik tijdelijk alleen op, vanaf het moment dat ze anderhalf was tot haar zevende. Wat ik uit die periode meenam, is dat het echt waar is wat ze zeggen: it takes a village to raise a child. Kortom, je moet het samen doen. En dat geldt ook voor ouders in het algemeen. Dus dat we elkaar als ouders soms echt naar het leven staan en dat discussies soms hard tegen hard gaan, is zonde. We kunnen zoveel van elkaar leren.

Opvoeding is: van elkaar leren

Daarom riep ik de serie Merel Onderzoekt in het leven. Omdat ik eens met eigen ogen wilde zien hoe bepaalde dingen werken en op basis daarvan mijn eigen conclusie kon trekken. Want iedereen roept wel om het hardst dat houten speelgoed fantastisch is, maar waarom eigenlijk? En waarom kiezen sommige mensen ervoor om niet in te enten? Is het echt zo dat teken uit bomen kunnen springen of luizen van de ene capuchon naar de andere wandelen?

Dus wat is een goede opvoeding?

Een goede opvoeding is volgens mij de opvoeding die bij jou en jullie gezin past. Eentje waarbij je kind zich veilig voelt en kan opgroeien tot de persoon die hij in zich heeft. Op Lotus Writings vind je tal van informatie en artikelen waaruit je kunt leren. Het zijn handvatten waar je wellicht mee verder kunt of anders blogs en columns die hopelijk een lach van herkenning op je gezicht toveren.

We kennen immers bijna allemaal toch wel dat moment dat je kind tegen de muur opvliegt en jij maar zit te peinzen waardoor het komt. Ligt het aan je opvoeding? Doe je iets anders dan anders? Of zou er iets ergs aan de hand zijn…? Tot die ene moeder op het schoolplein zucht dat ze zo verschrikkelijk toe zijn aan vakantie. Hoera! Probleem niet per se opgelost, maar je hebt een verklaring. Zie mij als die moeder. Of jezelf, wanneer ik mijn onzekerheden met jou deel en jij me kan vertellen dat het echt allemaal wel weer goed komt. Dat het gewoon weer een fase is ?

Wat vind jij het moeilijkst aan opvoeden? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten