16 opvallende eetgewoonten tijdens de zwangerschap

gekke opvallende eetgewoonten tijdens de zwangerschap

Ik sprak met vriendinnen over hun opvallende eetgewoonte tijdens de zwangerschap. Hierdoor kwam ik op het idee er gewoon een blog aan te wijden. Want hoe zit dat eigenlijk bij andere moeders?

Opvallende eetgewoonte tijdens de zwangerschap

Iedereen kent wel de verhalen over zwangere vrouwen die extreme combinaties als augurken met slagroom naar binnen zouden werken of die maandenlang verzot zijn op ijs met sambal. Maar heb jij ze ooit gezien? Ik niet. Als je benieuwd bent wat zwangeren dan wel eten in de praktijk, lees dan door. Voor dit blog vroeg ik verschillende vrouwen wat nu echt een opvallende eetgewoonte was. De antwoorden bleken heel uiteenlopend (te beginnen met mijn eigen ervaring):

Lees ook: Merel onderzoekt: bakerpraatjes tijdens de zwangerschap

Mama’s vertellen: wat was jouw opvallende eetgewoonte tijdens de zwangerschap?

Merel

Er gingen bakken aardbeien doorheen tijdens de zwangerschap de middelste en een tijdlang ook rijstwafels met smeerkaas of rozenbotteljam. Het werd bovendien een kwestie van móeten eten. Ik werd ook heel territoriaal naar mijn eten toe: zodra iemand ook maar in de buurt van die aardbeien kwam, kon ik echt kwaad worden (dit gedrag herken ik trouwens nu bij Rose, die verzot is op aardbeien en echt niet wil dat iemand anders ze ook eet).

Bij May kon ik niet van de gele kiwi afblijven. Ook genoot ik intens van de geur van nat zand en de smaak van tandpasta, het liefst poetste ik de hele dag door – misschien geen opvallende eetgewoonte, maar wel bijzonder. Mijn eetgedrag tijdens de zwangerschap van June was trouwens aanzienlijk minder gezond: ik at me destijds letterlijk rond aan hamburgers, croissants en chocolademousse.

Michelle

Lustte ik al jaren geen tot weinig melkproducten (melk, vla, roomijs, boter), tijdens mijn tweede zwangerschap had ik één grote verslaving: chocolade-ijs. Waar ik voorheen dus alleen waterijs at, waren de bakken nu niet aan te slepen!

Sanaz

Ik heb vanaf het begin vreetbuien gehad. Alles proefde ook lekkerder. Maar ik geloof wel dat je lichaam aangeeft wat het nodig heeft. In het begin had ik bijvoorbeeld veel zin in dadels en noten; daar zit veel ijzer in. Halverwege was ik verslaafd aan melk (calcium) en zo had ik vaker een specifieke trek gedurende een paar weekjes. Maar over algemeen heb ik de hele zwangerschap lekker van alles gegeten, gezond maar ook ongezond.

Jessica

Fruit, fruit en nog eens fruit.

Lyzian

Ik had niet echt een specifieke voorkeur. Wel at ik graag zoute, droge crackers, maar dat doe ik buiten de zwangerschap om ook. Het verschil is wel dat ik destijds echt overal een pakje crackers mee naar toe nam en op mijn werk altijd eentje in de la had liggen.

Stefanie

In de beginperiode van mijn zwangerschap had ik niet echt last van cravings, dat kwam pas later. Ik was hoogzwanger in de zomermaanden en er heerste een hittegolf. Ik wist te overleven met heel veel verse ananas en ijskoude watermeloen.

Lindemarie

Behalve extra trek in sinaasappels had ik niet echt een opvallende eetgewoonte tijdens de zwangerschap.

Corina

Ik at het liefst loempia’s tijdens mijn eerste zwangerschap met heel veel sambal (hoe meer, hoe lekkerder). Toen ik voor de tweede keer zwanger was, kreeg ik ontzettende trek in zoetigheid, zoals koek en slagroom. Dat had ik daarvoor nooit zo.

Casandra

Ik heb enorme trek in versgeperste jus d’orange (anders niet), zure matjes, zoute dingen en broodjes met gesmolten kaas. Ook in red bull trouwens, maar daarvoor moet ik nog even geduld hebben voor ik die weer kan drinken.

Sophie

Als kind was ik verzot op kippenpootjes, maar nu tijdens de zwangerschap moet ik er niet aan denken! Wel heb ik enorme trek in eieren en eiersalade, fruit en ijs.

Charlotte

Waar ik de eerste vier maanden kotsmisselijk werd van chocola, was ik er de rest van mijn zwangerschap verslaafd aan! En ik nam 41 weken lang elke ochtend granaatappel met yoghurt. Sindsdien heb ik het niet meer op. Grappig trouwens dat ik, theedoos die ik ben, nu negen maanden lang geen thee meer kon zien.

Eleni

Ik had eigenlijk geen specifieke trek tijdens mijn zwangerschap, at gewoon de dingen die ik normaalgesproken ook al deed.

Merel

Bij de oudste at ik het liefst de hele dag door pizza, bij de jongste niks bijzonders.

Sandy

Ik kon werkelijk niet van de broodjes kroket afblijven!

Emily

Een opvallende eetgewoonte tijdens mijn eerste zwangerschap was toch we de droge gezouten ansjovis. Ik móest het eten, terwijl ik dit voor mijn zwangerschap zo verschrikkelijk vond stinken. En nu? Ik kon er niet van afblijven. Mijn partner snapte de drang niet (en als ik er nu aan terug denk sta ik er ook nog steeds van te kijken). In tegenstelling tot die droge stinkvis kreeg ik mijn favoriete dessert niet door mijn keel. Bij het eten van vla kwam het binnen no-time eruit! Ik hield het gewoon niet meer binnen. De eerste keer dacht ik dat het een momentopname het duurde de volledige zwangerschap. Bij de tweede had ik bijna nergens last van. Ik heb me heerlijk rond gegeten. Ik at al zure bommen maar nu gewoon de hele pot leeg, jammie! En al mocht ik geen smeerworst kon ik het soms niet laten om er een inimini lepeltje van te eten.

llva

In het begin van de zwangerschap at ik heel graag ananas. En verder fritessaus van de McDonald’s. Ik ging er zelfs speciaal langs om die te halen.

Had jij ook zo’n opvallende eetgewoonte tijdens de zwangerschap?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Lees ook: 


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

19 thoughts on “16 opvallende eetgewoonten tijdens de zwangerschap

 1. Boterham met kaas, augurk en mosterd! Soms zilveruitjes erbij. Heerlijk vond ik dat. Fruit ook trouwens. En nog veel en veel meer, haha. Maar die boterham was echt het meest opvallende.

 2. Grappig al die gekke gewoontes! Behalve heel veel honger en een slecht humeur kan ik niet echt meespreken van gekke eetgewoontes. Misschien wel meer melkproducten zoals pudding en ijsjes en een plotste afkeer van soja- en rijstmelk.

 3. Broodjes kroket bij de eerste. Veel melk bij de derde. En jus d’orange. Cornflakes en bakken yoghurt bij de laatste. Veel fruit. Best veel ijs ook. En ik moest dan ook ineens eten omdat ik anders van m’n stokkie ging, maar dat heb ik ook met borstvoeding geven. Maar ik rij niet helemaal ergens naartoe om iets specifiek te halen 😉

  1. Grappig, zo wisselend! Deed je dat in de zwangerschap wel of ook niet? Ik heb t ook nog weleens met de borstvoeding, soms móet ik eten. Alleen geen specifiek voedsel zoals toen…

   1. Nee geen speciefiek eten, ik zit wel de hele dag te kanen ja.
    In de zwangerschap viel t op zich wel mee maar het was steeds een voorkeur voor alsmaar hetzelfde. Dus ik kocht het gewoon iedere keer weer in de supermarkt ook haha.

 4. Komkommer, die at ik wel 5 in de week, en aardbeien lekker met een beschuitje. Gelukkig geen vette en ongezonde dingen ? grappig om te lezen van anderen

 5. Wat grappig al die gekke eet buien!!
  Ik had bij de eerste vooral hamburgers! En dan het liefst ‘s avonds laat
  En bij de laatste chocopops met melk…. Nu dat ik niet meer zwanger ben vind ik dat overigens echt vies

  1. Ja he? Verbaasde me dat het zo verschilde onderling. En wat grappig dat je daar nu niet meer aan moet denken, apart hoe een zwangerschap werkt!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit: