Borstvoeding | Opnieuw stuwing na ruim anderhalf jaar?

stuwing na anderhalf jaar

Eén van de meest waardeloze ervaringen van borstvoeding geven, vond ik toch wel de stuwing. Doordat de productie van borstvoeding op gang komt, voel je je voor even Lolo Ferrari (en het doet al pijn zodra iemand ook maar naar je voorgevel kijkt. Maar goed, een paar dagen later neemt die gevoeligheid alweer af en verdwijnt die ervaring naar de achtergrond. Tot ik dus laatst opnieuw stuwing kreeg!

Weekendje weg

Sinds de geboorte van May ben ik nooit langer dan een paar uur uit haar buurt geweest. Inmiddels geef ik nog 1-2 voedingen per dag. Soms sla ik een dagje over, maar dan had ik eigenlijk nooit ergens last van. Daarom onderschatte ik misschien hoeveel invloed het alsnog zou gaan hebben om een weekend van huis te zijn.

Donderdagmiddag gaf ik de laatste voeding aan May. Die avond bracht Ro de kleintjes naar bed en kon ik me volledig toewijden aan het inpakken van mijn koffer. Ik nam me voor vrijdagmiddag wel even te voeden, maar dat kwam er in de praktijk niet van. Zodoende kwam ik anderhalve dag na mijn allerlaatste borstvoeding aan in Zuid-Limburg.

Een heel apart gevoel van binnen

Die avond voelde ik me een beetje raar. Ik schonk er niet veel aandacht aan en eigenlijk verdween het weer naar de achtergrond. Tot een avond later: alsof ik veel te veel gegeten had. Ik had het een beetje benauwd ook, was moe en gespannen. In eerste instantie weet ik dat aan ons uitgebreide ontbijt, de chips, wijn en pizza, tot ik besefte dat het me deed denken aan de stuwing van een maand of tweeëntwintig geleden. Gelukkig voelde ik me zo op mijn gemak bij de andere dames dat ik het gewoon op tafel gooide en even kon klagen. Maar leuk was anders!

Opnieuw stuwing

Verschillen met je eerste stuwing en het moment waarop je opnieuw stuwing meemaakt zijn er gelukkig ook:

  • De allereerste keer was vrij heftig: je huid die onder grote spanning staat, melkklieren die gezwollen zijn en grotere kans op borstontsteking. Wanneer je al veel langer borstvoeding geeft (zoals in mijn geval ruim anderhalf jaar), is je lichaam daar meer aan gewend. De huid staat minder strak gespannen en je borsten zijn niet zo pijnlijk (wat niet wegneemt dat het alsnog een onprettig gevoel is)
  • Omdat je sowieso minder voedingen geeft, reageert je lichaam pas later.
  • Kort na de geboorte duurt het best even voor je stuwing verdwijnt. Dit keer was het gevoel zondag eigenlijk al over en ik heb niet eens handmatig hoeven kolven.

Kortom, het levert gewoon veel minder ongemak op dan de eerste keer. Al moet ik wel zeggen dat ik me enorm opgelucht voelde toen ik die zondag weer mocht voeden. Eindelijk de druk van de ketels! 😉

Tips om stuwing te voorkomen

Wanneer je weggaat voor een week, zou ik zeker mijn kolf meenemen als je na afloop nog wil doorgaan met borstvoeding. Maar zo niet dan hier wat tips om te voorkomen dat je opnieuw stuwing krijgt:

  • Geef je borstvoeding direct voor vertrek. Daardoor vertrek je met ‘lege borsten’ en kan je in elk geval weer eventjes vooruit.
  • Neem voor noodgevallen een (hand)kolfapparaat mee, zodat je de ergste druk kan wegnemen. Als je dat niet hebt gedaan, probeer dan af te kolven onder een warme douche.

Stoppen met de borstvoeding

Zoals jullie vorige keer hebben kunnen lezen, speel ik soms met het idee te stoppen met borstvoeding. Nog niet hoor, maar misschien als May 2 jaar oud is. Ik wil dan wel voorkomen dat ik opnieuw stuwing krijg en ga het dan in elk geval rustig afbouwen.

Heb jij weleens opnieuw stuwing ervaren?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

7 thoughts on “Borstvoeding | Opnieuw stuwing na ruim anderhalf jaar?

  1. Alleen bij de eerste heel erg gehad. Daarna wel in licht mate, als ik niet op tijd was met voeden. Maar heel gek na ongeveer een jaar na het stoppen met voeden, kreeg ik bij alledrie weer heel lichtjes stuwing. Raakte de eerste keer volledig in paniek. Maar bleek vaker voor te komen. In mijn geval niks ernstigs, hoort bij mij en bij het ontzwangeren.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten