11 kinderprogramma's die wel leuk zijn voor ouders

Deze 11 kinderprogramma’s zijn wél leuk (voor ouders)

11 kinderprogramma's die wel leuk zijn voor ouders

Vind jij het vaak saai om met je kind mee te kijken? Dat hoeft niet! In deze blog bespreek ik daarom de leukste televisieprogramma’s voor kinderen die ook leuk zijn voor ouders.

Kinderprogramma’s

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar persoonlijk val ik negen van de tien keer in slaap als ik meekijk naar kinderprogramma’s. En toch zijn ze niet allemaal zo slecht. Voor één maken Ro en ik zelfs tijd om terug te kijken. Kindloos dus. Iets dat ik zeker niet van alle tekenfilmseries kan zeggen (denk: Igam Ogam, Dora, Max en Ruby, om maar een paar verschrikkingen te noemen). Daarom bedacht ik dat een rijtje met de leukste kinderprogramma’s voor volwassenen wel een keer leuk is!

Deze 11 kinderprogramma’s zijn wel leuk

De regels van Floor

Met stip op 1. Kinderen of niet, deze is het kijken waard. Het sarcasme, de droge humor, het stalen gezicht van de briljante hoofdrolspeelster en haar broertje en ouders… Geen hele poespas of een miljardenbudget, maar gewoon gefilmd aan de keukentafel. Ik heb echt een paar keer met tranen in mijn ogen gezeten van het lachen.

Mees Kees

Ik moest in eerste instantie nog wel een beetje wennen aan de nieuwe Mees (omdat ik die in de film zo ontzettend leuk vond), maar de televisieserie doet zeker niet onder voor de films. En ik heb geluk, want de kinderen vinden het ook grappig.

De avonturen van Bert en Ernie

Een heel slimme zet van Sesamstraat om twee comedians te contracteren als stemmen voor Bert en Ernie. Ik hield al van ze als kind en die liefde is nooit weggegaan. De grapjes tussendoor, het spelen met intonatie en toch ook wat nostalgie maken dat ik Bert en Ernie nog steeds leuk vind om aan te zetten voor de kinderen.

Casper en Emma

Een van de sterkste punten van Casper en Emma vind ik dat het programma zich heel genderneutraal opstelt. Vrouwen doen (traditioneel gezien) mannenberoepen, Casper is juist een beetje schuchter terwijl Emma vol bravoure overal op afstapt. Daarnaast heb ik ook gewoon een zwak voor Scandinavische tv-programma’s. Pippi Langkous vond ik ook altijd leuk om te zien, net als Lotte (die onzichtbaar wordt als ze op haar navel drukt).

In het verlengde hiervan liggen trouwens de films van Casper en Emma, zoals Casper en Emma maken theater (2018) en Casper en Emma op jacht naar de schat (2019).

Dunya en Desie

Ook voor oudere kinderen en afkomstig uit mijn eigen jeugd, maar tijdloos. Een beetje net als De Regels van Floor: eenvoudig gefilmd, geen overdreven toestanden en sterk door de plots zelf. Herkenbaar, grappig en hun rebelse karakters sluiten goed aan op de belevingswereld van tieners. Mooi ook dat de serie ingaat op het leven van een meisje wiens ouders uit een andere cultuur komen en haar gevecht met zichzelf: wie wil ze zelf eigenlijk zijn?

De boterhamshow

Heel flauw met veel woordgrapjes tussendoor, maar daardoor ook wel weer leuk. Eigenlijk geschikt voor kinderen van 6-8, maar peuters lachen er ook om.

SpangaS

Al moet ik wel zeggen dat het al een tijd geleden is dat ik heb gekeken, omdat de afleveringen nu verplaatst zijn naar een tijdstip dat niet zo handig is voor ons: precies tijdens het eten. Jammer, want ik keek echt graag naar Spangas. Vooral omdat het ook moeilijkere onderwerpen niet mijdt. June kijkt het graag. En ik dus ook.

Taarten van Abel

Het bijzonderste aan deze hele show vind ik de ontwapende houding van Abel naar de kinderen toe. Hij behandelt ze niet als kinderen, durft moeilijke vragen te stellen en voelt feilloos aan waar het verhaal zit. Samen maken ze een mooie taart voor iemand die dat heel erg verdient. Ontroerend, grappig en alsof je zelf in de keuken zit.

Mega Mindy

Is het heel gek dat ik de televisie hier zelf voor aanzet? En dat ik dus ook heel enthousiast doe tegen de kleintjes: ‘Jongens, kom, we gaan Mega Mindy kijken!’ Alsof ik het aanzet voor hen. Misschien omdat ik eigenlijk niet zo van échte spanning hou en dit nog net in mijn straatje past? Geen idee, maar feit blijft dat ik het oprecht leuk vind om te kijken.

Checkpoint

Ik vind het altijd wel leuk als je ook nog iets opsteekt van een programma. Daarom hou ik van het Discoveryprogramma Myth Busters. Klaas brengt met Checkpoint een soortgelijk programma voor kinderen op de Nederlandse tv. Ze proberen van alles uit en ontdekken hoe je de zwaartekracht soms kunt trotseren of briefjes kunt overbrengen via een ingenieus buizenstelsel. Hou ik van!

Bassie en Adriaan

Ja, ik geef toe: het is vooral een heleboel nostalgie. Maar ik vind Bassie en Adriaan stiekem nog steeds leuk. Net als Samson en Gert. Daar kan ik dus uren naar kijken, met of zonder de kinderen. Embrace your inner child, zeggen ze toch?

Welke kinderprogramma’s vind jij leuk om mee te kijken?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, Africa Studio – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

11 Replies to “Deze 11 kinderprogramma’s zijn wél leuk (voor ouders)

  1. haha ik keek dounia en desie zelf ook vroeger en vind het inderdaad nog steeds leuk. Mooie lijst heb je gemaakt en zo zie je maar, het is niet altijd afzien als ouders, maar soms ook lekker mee genietnen.

  2. Super dat je zegt Bassie en Adriaan en Samson en Gert. Ik heb van de laatste dit voorjaar de dvd gekocht van de nieuwe serie. Echt ouderwets genieten in het nu!

  3. Leuke programma’s kijken jullie! Ik verheug me op Spangas op zomervakantie, dat begint zaterdag 2 juni om 9 uur en gaat de hele vakantie door. Nieuwe afleveringen dus! Heerlijk, want verder is het toch echt al komkommertijd op televisie

  4. Leuke programma’s kijken jullie! En gelukkig vooral echte series, niet alleen maar animaties, Brrr. wat Spangas betreft, dat gaat dit jaar de hele zomervakantie door met nieuwe afleveringen las ik, Vanaf 2 juni iedere zaterdagochtend om 9.00 uur en zondagmiddag rond half 5 de herhaling. Spangas op zomervakantie heet het. Lijkt me echt leuk, want ik kijk ook graag met de kids mee 😉

  5. Hier kijken ze alleen naar checkpoint ( van dit rijtje) de beste vrienden club en momenteel ducktales. Ik vind Mees kees erg leuk, maar zij niet 🙂 Spangas zie we altijd een klein stukje voor Klokhuis begint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *