Middelbare school | Wat kan je verwachten van de Open Dag?

OPEN DAG OP DE MIDDELBARE SCHOOL – Vorige week bezochten we Junes toekomstige middelbare. Iets dat me onverwachts toch de zenuwen gaf: de volgende mijlpaal is veel dichterbij dan ik dacht. Maar wat kan je nu verwachten tijdens een open dag op de middelbare school? In deze blog vertel ik je alles over onze wandeling door het gebouw! 

Open dag op de middelbare school

Eerlijk gezegd weet ik niet wie nerveuzer is: June of ik. We gingen namelijk naar de open dag van haar toekomstige (en mijn voormalige) middelbare school en zo’n halfuur voor vertrek sloeg een bijzondere mix van gevoelens toe. Ik voelde me wat zenuwachtig (hoe gaat het in zijn werking), melancholisch (ze is ineens echt niet-te-ontkennen groot aan het worden), benieuwd (hoe zal het gaan) en vol twijfel (is ze echt het meest geschikt voor de sport talentklas?).

Lees ook Middelbare school | Hoe belangrijk is de Cito-toets eigenlijk?

Start: 19.00 uur

Stipt 18.50 uur zitten we in de auto om naar een school te rijden die echt wel heel dichtbij staat. ‘We kunnen hem openen,’ grap ik tegen Ro. Het voelt verschrikkelijk onwennig om zo ontzettend vroeg naar zo’n Open Dag te gaan. Staan we straks natuurlijk tussen een horde trappelende ouders die naar binnen stormt zodra de deuren opengaan, helemaal niks voor mij. Ik ben dus eigenlijk geen spat veranderd: toen ik zelf Junes leeftijd had, was ik ook nooit op tijd op die school. Het is daarom toch een onnatuurlijke situatie. 

Tour tijdens de Open Dag op de middelbare school

Mijn moeder wenst ons vooraf sterkte:  Ik hoop niet dat ze op jullie lijkt, anders sta je binnen een kwartier weer buiten!’ Maar dat blijkt onnodig. June is heel vooruitstrevend. Ze pakt de plattegrond aan, bekijkt de lokalen en beslist dat ze helemaal bovenin wil beginnen bij ICT en Science. Dan kunnen we uiteindelijk eindigen bij de Sportklassen.

Scheikunde

In het scheikundelokaal zien we gelijk de zus van een klasgenootje. June mag gaan zitten en onder begeleiding maakt ze knalblauwe haargel. Je kan verderop shampoo maken en een docent doet verschillende proefjes.

Aardrijkskunde

June blikt even het lokaal in en besluit dat het open dag op de middelbare schoolniets voor haar is. Ze wil snel doorwandelen als de docent naar buiten springt en met een knipoog roept: ‘Zo dus jij wil het leukste vak van Nederland voorbij lopen?’ Schoorvoetend volgt ze hem naar binnen. Er staat een spectaculaire zandbak, maar onze elfjarige wil inderdaad ‘het leukste vak van Nederland’ snel overslaan en we gaan weer door.

Biologie

In het biologielokaal kan je meedoen aan een quiz. Erg leuk! Je loopt een route langs verschillende vragen en vult je antwoord op een kaartje in. Leerlingen houden de score bij op het whiteboard. June kijkt ons aan en vraagt om hulp. Overmoedig denk ik nog: hoe moeilijk kan het zijn. En de eerste vraag valt inderdaad mee. Maar al snel moet ik bekennen dat ik werkelijk geen idee heb. Er liggen botten die je moet thuisbrengen, dieren op sterk water, insecten onder de microscoop… Al snel val ik door de mand: ik was waardeloos in Bio en nog steeds. Dankzij ons eindigt ze de rit met slechts 8 van de 16 punten. Weet ze in elk geval bij wie ze straks niet moet zijn wanneer ze hulp nodig heeft 😉

open dag op de middelbare schoolEconomie

Ook in het economielokaal, een verdieping lager, kan je meedoen aan een quiz. In het hele lokaal hangt briefgeld en daarbij horen ook vragen. Weer een vak waar ik toen al geen kaas van gegeten had, al weet ik hier de meeste vragen gelukkig wel goed te beantwoorden. Geeft de burger moed 😉

Debatclub

Intussen kan je geen groter contrast zien ten opzichte van mijn eigen middelbare schooltijd. Wat is er onnoemlijk veel veranderd! Het is echt zoveel leuker nu. Je kan lid worden van diverse clubs, waaronder de debatclub. Al hadden ze die dan net wel in onze tijd, maar het oogde al een stuk professioneler. Vol overtuiging probeert een jongen uit 5VWO June naar binnen te krijgen, maar tevergeefs. Ze ziet het niet zo zitten.

Nederlands

Petje op, petje af! Een quiz die volledig draait omopen dag op de middelbare school taal. En aangezien taal toch wel een beetje mijn ding is, voel ik al aan mijn water: kat in ‘t bakkie. Op één schandalige fout (de verleden tijd van bonzen – ik dacht in een vlaag van verstandsverbijstering dat het bonsen is) heb ik alle 19 goed. Toch fijn als je gebrek aan interesse op de middelbare school destijds niet overal komt bovendrijven in de vorm van een flink tekort aan algemene kennis. 

open dag op de middelbare schoolFrans

In het lokaal Frans, dat er overigens echt heel gezellig uitziet, hangt een vreemde geur. Ik kan het totaal niet thuisbrengen, tot ik op tafel kijk: het staat vol stinkkaasjes. Hoewel ik echt heel blij word van de Franse taal, besluiten we snel de benen te nemen,. Die lucht…

Techniek

Terug op de begane grond wandelen we richting het technieklokaal. Je kan een briefje in de ‘tekenmachine’ stoppen (een kartonnen doos waar een leerling in zit te tekenen) en dat komt er aan de andere kant weer uit. Na een minuut peinzen, schrijft onze oudste ‘Starbucksbeker’ op haar blaadje. En zowaar: er komt inderdaad een mooie tekening uit aan de andere kant. Toch knap! Aan de andere kant van het lokaal mag ze haar eigen fotostandaard in elkaar knutselen met behulp van wat leerlingen.

LO

Uiteindelijk toch waar we voor gekomen zijn: de sportklassen. Ze geven demo’s in o.a.  dansen, turnen en acrobatiek. De geur is in elk geval niet veranderd: zo’n typische puberzweetlucht. Eenmaal binnen is het echter onherkenbaar. Tegen de achterwand staan klimwanden en ook de attributen hebben een flinke upgrade gekregen. Mocht ook wel trouwens. Wij sportten ook nog op toestellen uit het jaar nul. 

Conclusie van de Open Dag

En terwijl ik sta te kijken, overvalt me een apart gevoel. Is het jaloezie? Ik benijd de kinderen dat ze alles nog voor zich hebben liggen. Dat ze het zoveel leuker lijken te hebben dan wij toen we op school zaten – al was het wel echt een geweldige tijd, maar niet waar het mijn eigen motivatie betrof. Ik weet best dat je tijdens een Open Dag op de middelbare school de beste kant te zien krijgt. Dat je dus ook een beetje door de reclameboodschap moet heen prikken. Maar man, wat zou ik graag teruggaan. Met dezelfde mensen als destijds natuurlijk. Snap nu pas waarom iedereen zei dat het de beste tijd van ons leven was. Dat was het echt.

Weer naar huis

Na een hele dag werken en rondlopen, valt mijn rug uit elkaar. Ik kan niet meer. Alles doet zeer, dus ik besluit Ro en June gedag te zeggen en wandel naar huis. Buiten strijkt de koele winterlucht langs mijn wangen en is het stil. Ideaal moment om mijn gedachten de vrije loop te laten. Ik weet zeker dat ons meisje straks helemaal tot haar recht gaat komen in  de sportklassen – al vermoed ik dat Scheikunde haar ook ligt met al die proefjes. Het was fijn om weer terug te zijn en te zien dat alle ingrediënten voor een fantastische tijd voor haar en haar klasgenoten klaarliggen. Maar heel eerlijk? Ik ben blij dat we nog een halfjaar hebben om aan het idee te wennen!

Zijn jullie naar de Open Dag op de middelbare school geweest?
En hoe ervoer jij dat?

AfbeeldingSyda Productions – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

11 thoughts on “Middelbare school | Wat kan je verwachten van de Open Dag?

  1. Weer een stapje verder… Dubbel gevoel lijkt me zo 😉 Klinkt heel leuk, hoor, die open dag. Heel veel succes met je geestelijk voorbereiden de komende maanden 💋

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten