Open dag op de middelbare? Dit kan je verwachten

We bezochten in 2018 de open dag van de middelbare school, samen met onze dochter. Wat kan je precies verwachten en waar moet je een beetje doorheen prikken? Ik deel in deze blog onze ervaring met je en geef handige tips!

Wanneer vindt de open dag voor de middelbare school plaats?

De meeste middelbare scholen organiseren een open dag aan het begin van het kalenderjaar. Vaak in januari of februari. De centrale eindtoets is dan nog niet afgenomen, het uiteindelijke schooladvies nog niet gegeven.

De open dag is echt bedoeld om je te kunnen oriënteren: naar welke middelbare school gaat je kind?

Waarop selecteer je een middelbare school?

Sommige mensen vinden het prettig om alle middelbare scholen in de regio te zien, anderen gaan op verhalen van bekenden af en een volgende selecteert heel bewust. Kortom, dit is allemaal heel persoonlijk. Zaken die kunnen meespelen in je afweging:

  • Geloofsovertuiging (katholiek, protestants), openbaar onderwijs of levensvisie (Dalton, Vrije School, Jenaplan)
  • Studierichting (overkoepelende mavo-havo-vwo of juist een gymnasium)
  • Afstand
  • Extra mogelijkheden (bij kinderen die op hoog niveau sporten: kunnen ze extra uren besteden aan hun sport? Is er kennis van bijvoorbeeld ADD/ADHD?)
  • Naar welke school de meeste klasgenoten gaan
  • Staan hoge cijfers voorop of juist de sociale of creatieve ontplooiing van je kind?
  • De manier van lesgeven (heel veel met tablets of juist uit boeken)

Wanneer maak je de definitieve keus voor je middelbare school?

In groep 8, voor het eind van het schooljaar, vul je een inschrijfformulier in. Hierop kun je aangeven of er misschien een bijzondere gezinssituatie is, of je dochter of zoon wellicht extra aandacht nodig heeft en andere belangrijke gegevens. Je hoeft dan nog geen keus te maken voor de vervolgopleiding. Soms bepaalt je Cito-score namelijk anders dan het voorlopig schooladvies aangaf.

Waarom werken sommige scholen met een lotingssysteem?

Zeker in de grote steden zijn bepaalde middelbare scholen erg populair. In die gevallen wordt vaak geloot om iedereen een eerlijke kans te geven. Je zult daar ook meerdere scholen moeten opgeven als keus.

Waarom je niet te veel moet kijken naar de keus van beste vriendjes of vriendinnetjes

Onze dochter begon ineens te twijfelen. Haar beste vriendinnetje ging naar een andere middelbare school: was het geen idee als zij ook zou gaan? Ik begreep het wel. Het is toch een stukje gewoonte en bovendien veilig om te kiezen voor wie je goed kent. Maar uit ervaring wist ik allang dat je op de middelbare school snel nieuwe vrienden en vriendinnen maakt. Ook wanneer je met goede vrienden van de basisschool in de klas zit.

Dat is fijn. Belangrijk voor de sociale ontwikkeling ook en het verbreedt hun wereld. Bovendien merk ik nu aan onze oudste dat ze bepaalde vriendinnetjes nog steeds ziet, ondanks dat ze in andere klassen terechtkwamen of op een andere school. Ze houden genoeg om over te kletsen. We zien dat onze dochter helemaal op haar plek zit op deze middelbare; zelf is ze ook blij dat we haar keus niet lieten bepalen door dat ene moment van twijfel en de keus van haar beste vriendin.

Lees ook Middelbare school | Hoe belangrijk is de Cito-toets eigenlijk?

Ga je naar de open dag van de middelbare school? 7 handige tips!

Ga op tijd weg

Hoewel ik het in eerste instantie overdreven vond dat Ro al voor 19.00 uur aanwezig wilde zijn, was ik hem achteraf dankbaar. We hadden geen haast en konden dus blijven hangen waar we dat wilden en doorlopen als we geen zin hadden.

Bedenk (vooraf) goed welke vakken je graag wil bezoeken

Wij lieten onze dochter hierin leidend zijn. Ze had zelf een aantal vakken waar ze graag wilde langsgaan en dat kwam uiteindelijk overeen met ons. Dat scheelde. Bovendien keken we overal wel even, ook omdat er gewoon ontzettend veel te doen was.

Dit punt geldt ook als je naar verschillende middelbare scholen gaat. Het is dan handig om de belangrijkste vakken te kunnen vergelijken.

Ga alleen met je kind op pad

Hoe gezellig het misschien ook lijkt (en is) om met vrienden op pad te gaan, je zit wel aan elkaar vast. Wanneer je een aantal vragen hebt voor de docenten is het prettig wanneer je die tijd ook kunt nemen. Bovendien zal je kind dan ook minder serieus zijn. Geen onoverkomelijke ramp verder, maar het draait wel om zijn of haar persoonlijke toekomst.

Alternatief: wel samen gaan, maar afspreken dat je niet aan elkaar vast zit.

Neem rustig je tijd in de verschillende lokalen

Persoonlijk vond ik het prettig om even rond te kijken, een boek door te bladeren en af en toe het gesprek aan te gaan met de leerkrachten. De rest van het jaar krijg je deze kans niet meer. Normaal gesproken kom je namelijk alleen nog op de middelbare school voor tien-minutengesprekken en informatieavonden. Ik vond het tijdens de open dag heel fijn om een beeld te krijgen van de school.

Kiezen ze volgend jaar een talentklas? Ga daar dan ook zeker even kijken

June wilde graag de sportklas gaan doen. We hebben daarom een tijdje in de gymzaal gestaan om de demo te zien. Ze vertelde ons over de gymlessen die ze al hadden gedaan met hun basisschool en wist bepaalde dingen aan te wijzen.

Tijdens de open dag van de middelbare school krijg je vooral de pluspunten te zien

Misschien overbodig, maar goed om te beseffen. Het is dan ook goed om een beetje door de vrolijke boel heen te kijken. Je ziet tijdens de open dag vrijwel alleen middelbare scholieren die enthousiast zijn en hun steentje willen bijdragen. Dat is dus niet per se representatief. Datzelfde geldt voor de verschillende vakken. Bij biologie kregen we nu een grappige speurtocht, maar normaal gesproken gaat dat er natuurlijk heel anders aan toe.

Schrijf na afloop alles voor jezelf op

Zeker wanneer je nog één of meerdere scholen op je lijstje hebt staan. Je vergeet vaak al snel wat je fijn vond of minder prettig. Dus wanneer je naar een open dag bent geweest, raad ik je aan een lijstje te maken met positieve en negatieve punten. Dan kun je nog eens goed vergelijken wanneer je alle middelbare scholen hebt gehad.

Open dag op ‘onze’ middelbare school

Eerlijk gezegd weet ik niet wie nerveuzer is: June of ik. We gingen namelijk naar de open dag van haar toekomstige (en mijn voormalige) middelbare school en zo’n halfuur voor vertrek sloeg een bijzondere mix van gevoelens toe. Ik voelde me wat zenuwachtig (hoe gaat het in zijn werking), melancholisch (ze is ineens echt niet-te-ontkennen groot aan het worden), benieuwd (hoe zal het gaan) en vol twijfel (is ze echt het meest geschikt voor de sport talentklas?)…

Persoonlijk vond ik die open dag ook de eerste keer dat het écht niet langer te ontkennen valt: je kind wordt groot, in rap tempo. Leuk, maar tegelijkertijd betekent het opnieuw loslaten.

Onze ervaring tijdens de open dag van de middelbare school

Lekker op tijd aanwezig

Stipt 18.50 uur zitten we in de auto om naar een school te rijden die echt wel heel dichtbij staat. ‘We kunnen hem openen,’ grap ik tegen Ro, aangezien de open dag om 19.00 uur begint. Het voelt verschrikkelijk onwennig om zo ontzettend vroeg te zijn. Staan we straks natuurlijk tussen een horde trappelende ouders die naar binnen stormt zodra de deuren opengaan, helemaal niks voor mij. Ik ben dus eigenlijk geen spat veranderd: toen ik zelf Junes leeftijd had, was ik ook nooit op tijd op die school. Het is toch een onnatuurlijke situatie.

Later ben ik hem dankbaar. Per slot van rekening gaat het om onze dochter en we hebben nu alle tijd om de school op ons gemak te verkennen. We merken dat zij dat ook prettig vindt. Geen gehaast, gewoon rondlopen.

Route uitstippelen

Mijn moeder wenst ons vooraf sterkte:  Ik hoop niet dat ze op jullie lijkt, anders sta je binnen een kwartier weer buiten!’ Maar dat blijkt onnodig. June is heel vooruitstrevend. Ze pakt de plattegrond aan, bekijkt de lokalen en beslist dat ze helemaal bovenin wil beginnen bij ICT en Science. Dan kunnen we uiteindelijk eindigen bij de Sportklassen.

Scheikunde

In het scheikundelokaal zien we gelijk de zus van een klasgenootje. June mag gaan zitten en onder begeleiding maakt ze knalblauwe haargel. Je kan verderop shampoo maken en een docent doet verschillende proefjes.

Aardrijkskunde

June blikt even het lokaal in en besluit dat het niets voor haar is. Ze wil snel doorwandelen als de docent naar buiten springt en met een knipoog roept: ‘Zo dus jij wil het leukste vak van Nederland voorbij lopen?’ Schoorvoetend volgt ze hem naar binnen. Er staat een spectaculaire zandbak, maar onze elfjarige wil inderdaad ‘het leukste vak van Nederland’ snel overslaan en we gaan weer door.

Biologie

In het biologielokaal kan je meedoen aan een quiz. Erg leuk! Je loopt een route langs verschillende vragen en vult je antwoord op een kaartje in. Leerlingen houden de score bij op het whiteboard. June kijkt ons aan en vraagt om hulp. Overmoedig denk ik nog: hoe moeilijk kan het zijn. En de eerste vraag valt inderdaad mee. Maar al snel moet ik bekennen dat ik werkelijk geen idee heb. Er liggen botten die je moet thuisbrengen, dieren op sterk water, insecten onder de microscoop… Al snel val ik door de mand: ik was waardeloos in Bio en nog steeds. Dankzij ons eindigt ze de rit met slechts 8 van de 16 punten. Weet ze in elk geval bij wie ze straks niet moet zijn wanneer ze hulp nodig heeft 😉

Economie

Ook in het economielokaal, een verdieping lager, kan je meedoen aan een quiz. In het hele lokaal hangt briefgeld en daarbij horen ook vragen. Weer een vak waar ik toen al geen kaas van gegeten had, al weet ik hier de meeste vragen gelukkig wel goed te beantwoorden. Geeft de burger moed 😉

Debatclub

Je kan verder lid worden van diverse clubs, waaronder de debatclub. Vol overtuiging probeert een jongen uit 5VWO June naar binnen te krijgen, maar tevergeefs. Ze ziet het niet zo zitten. Die moet dus nog een beetje aan de slag met zijn overredingskracht.

Nederlands

Petje op, petje af! Een quiz die volledig draait om taal. En aangezien taal toch wel een beetje mijn ding is, voel ik al aan mijn water: kat in ‘t bakkie. Op één schandalige fout (de verleden tijd van bonzen – ik dacht in een vlaag van verstandsverbijstering dat het bonsen is) heb ik alle 19 goed. Toch fijn als je gebrek aan interesse op de middelbare school destijds niet overal komt bovendrijven in de vorm van een flink tekort aan algemene kennis. 

Frans

In het lokaal Frans, dat er overigens echt heel gezellig uitziet, hangt een vreemde geur. Ik kan het totaal niet thuisbrengen, tot ik op tafel kijk: het staat vol stinkkaasjes. Hoewel ik echt heel blij word van de Franse taal, besluiten we snel de benen te nemen vanwege de lucht!

Techniek

Terug op de begane grond wandelen we richting het technieklokaal. Je kan een briefje in de ‘tekenmachine’ stoppen (een kartonnen doos waar een leerling in zit te tekenen) en dat komt er aan de andere kant weer uit. Na een minuut peinzen, schrijft onze oudste ‘Starbucksbeker’ op haar blaadje. En zowaar: er komt inderdaad een mooie tekening uit aan de andere kant. Toch knap! Aan de andere kant van het lokaal mag ze haar eigen fotostandaard in elkaar knutselen met behulp van wat leerlingen.

LO

Uiteindelijk toch waar we voor gekomen zijn: de sportklassen. Ze geven demo’s in o.a.  dansen, turnen en acrobatiek. De geur is in elk geval niet veranderd: zo’n typische puberzweetlucht. Eenmaal binnen is het echter onherkenbaar. Tegen de achterwand staan klimwanden en ook de attributen hebben een flinke upgrade gekregen. Mocht ook wel trouwens. Wij sportten ook nog op toestellen uit het jaar nul. 

Waarom het zo waardevol was naar de open dag te gaan?

We zagen een vleugje van wat de middelbare school straks kan gaan betekenen voor onze dochter. Bovendien kregen we uitgebreid de tijd om bij verschillende vakken te kijken. Ik voelde me zelfs een beetje jaloers: waar wij vroeger veel oudere leerkrachten hadden die toe leefden naar hun pensioen en op school weinig werd gekeken naar de sociaal-emotionele ontwikkeling, is er zoveel verbeterd. Ik had ook wel op deze school willen zitten.

Maar goed ik vermoed dat dit ook wel weer iets te maken heeft met ouder worden en pas met terugwerkende kracht waarderen wat je ooit had.

Weer naar huis

Na een hele dag werken en rondlopen, valt mijn rug uit elkaar. Ik kan niet meer. Alles doet zeer, dus ik besluit Ro en June gedag te zeggen en wandel alleen naar huis. Buiten strijkt de koele winterlucht langs mijn wangen en is het stil. Ideaal moment om mijn gedachten de vrije loop te laten. Ik weet zeker dat ons meisje straks helemaal tot haar recht gaat komen in  de sportklassen – al vermoed ik dat Scheikunde haar ook ligt met al die proefjes.

Het was fijn om weer terug te zijn en te zien dat alle ingrediënten voor een fantastische tijd voor haar en haar klasgenoten klaarliggen. Maar heel eerlijk? Ik ben blij dat we nog een halfjaar hebben om aan het idee te wennen!

Zijn jullie naar de Open Dag op de middelbare school geweest? En hoe ervoer jij dat? Hielp het jullie de juiste keus te maken?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

AfbeeldingSyda Productions – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (13), Rose (5) en May (4).

13 thoughts on “Open dag op de middelbare? Dit kan je verwachten

  1. Weer een stapje verder… Dubbel gevoel lijkt me zo 😉 Klinkt heel leuk, hoor, die open dag. Heel veel succes met je geestelijk voorbereiden de komende maanden 💋

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten