op vakantie gaan met je kinderen

Op vakantie met je kinderen is wél leuk! 9 argumenten *

op vakantie gaan met je kinderen

Het Duitse bedrijf  HomeToGo onderzocht waarom op vakantie gaan met kinderen heel goed is voor hun ontwikkeling. Naar aanleiding van dit onderzoek schreef ik onderstaand blog. Ik ben namelijk best een beetje cynisch als het gaat om weggaan met het hele gezin, maar na het zien van de resultaten vond zelfs ik dat het een heroverweging waard is. Ik wist zelfs 9 redenen te bedenken waarom je juist wél met je kids moet weggaan. Lees je mee? 

Geen succes, op vakantie gaan met kinderen! Toch?

Op vakantie gaan met kinderen? Eerlijk gezegd zie ik dan vooral beren op de weg in plaats van mogelijkheden. Vakantie betekent voor mij namelijk ontspannen onderuit zakken op een bedje aan het strand met een cocktail in mijn hand. Even niks aan je hoofd, relaxen en vooral even jezelf zijn.

Maar neem je de kinderen mee, dan ontstaan zorgen: verdrinkt niemand, heeft iedereen het naar zijn zin en hoe voorkom je dat je knettergek wordt met zeurende dochters op de achterbank als je in een snikhete file staat in de buurt van Parijs? Kortom, nee, voor mezelf hoef ik het niet te doen. En toen las ik dus in dit onderzoek dat het voor kinderen wel heel goed is om op vakantie te gaan.

Ik stelde mezelf een uitdaging. Waarom niet omdenken? Hoe kan het voor mezelf toch leuk worden en om welke 9 redenen zou je dus juist wél met je kinderen op vakantie moeten gaan?

9 redenen om mét kinderen op vakantie te gaan

Je ziet een ander land door de ogen van je kind

Voor je peuter maakt het geen barst uit of het uitzicht van je appartement bestaat uit een bouwput in plaats van het gewenste zeezicht. Ze zijn ergens anders in een prachtig land met heerlijk weer. In bad gaan, is een feestje op zich. En wat te denken van die immense zandbak die zich uitstrekt aan de kust? Het maakt allemaal niet meer zo uit, zolang zij het maar naar hun zin hebben. Bovendien is de verwondering van je kind over die nieuwe omgeving geweldig!

Gedeelde voorpret

Waar gaan jullie naartoe? Wat is de planning of laten jullie die juist volledig los? Samen met je kind voorbereiden op de vakantie is al leuk op zich. Gaan jullie voor een citytrip (zo is Parijs met kinderen fantastisch!) of juist lekker naar de kust? Wat zouden zij graag willen doen en zijn er plekken die zij niet willen missen? Samen de kleren pakken, koffers klaarzetten…

Je neemt onderweg automatisch meer rust

Met jengelende kinderen moet je wel. Even uitstappen op de carpool en de benen strekken. Waar je normaal gesproken aan één stuk zou doorrijden, is het nu prima als je de tijd neemt. Daardoor zie je niet alleen meer van het landschap, ook is het beter voor je energielevel.

Het brengt de familie dichter bij elkaar

Althans, in ons geval. We gaan om de zoveel tijd met zijn allen weg: mijn ouders, zusje en ik. En inmiddels dus ook onze aanhang. Dat geeft zo nu en dan ook de rust waar je zo naar verlangt, doordat de anderen even iets gaan doen met de kinderen. En tegelijkertijd heb je heel erg veel quality time met je eigen kinderen en neefje. Win-win!

Ontspanning

Wist je op vakantie gaan met kinderen goed is voor de algehele ontspanning? Het ultieme moment dus om even met het gezin bij te komen. Ze ontdekken nieuwe plekken en gaan op onderzoek uit. Hoe meer je dit stimuleert, des te meer profijt ze hiervan hebben als volwassenen. Ook zakt hun stressniveau en heeft het een positief effect op het IQ. Onderzoek wijst namelijk uit dat twintig minuten in de natuur een positieve invloed heeft op het concentratievermogen.

Nieuwe manier van spelen ontdekken

In een andere omgeving spelen kinderen ook anders. En dan heb ik het gedeeltelijk over dat enthousiaste entertainmentteam dat klaarstaat om je kind, maar net zo goed over veelvuldig zwemmen. Of verstoppertje spelen in het bos. Ze worden er creatief van.

Ze leren vriendjes maken over taalgrenzen heen

Waar volwassenen alles keurig opzoeken in hun woordenboekjes, maken kinderen alles duidelijk met handen en voeten. En zo kan het dat ze thuiskomen met een Spaanstalig vriendinnetje van wie ze werkelijk niks verstaan, maar waar ze wel de grootste lol mee beleven. Hoe mooi is dat?

Geluksgevoel

Voor veel mensen hangt op vakantie gaan samen met een hoger geluksgevoel: de voorpret van het inpakken, heerlijk ontspannen op de bestemming of juist prachtige plekken bezoeken. En dat geldt voor zowel jou als je kinderen.

Je waardeert thuis meer

Hier komt ogenschijnlijk mijn zure inborst weer even om de hoek kijken. Je herwaardeert na een vakantie namelijk je thuis, gezin en het samen zijn. Je komt thuis met een diepgeworteld voornemen vaker tijd te maken met elkaar en minder op je telefoon te zitten. En het voordeel daarvan: het lukt ook! Al dan niet tijdelijk, maar ik denk dan weer dat alle beetjes meegenomen zijn. Dus in dit opzicht is op vakantie gaan ook heel goed voor iedereen.

Conclusie

Alles zo op een rijtje gezet, is vakantie eigenlijk toch best leuk geloof ik. Misschien moeten we ons standpunt nog eens overwegen…

HomeToGo

Het Duitse HomeToGo is een onafhankelijke zoekmachine voor vakantiewoningen. Als consument heb je keus uit maar liefst ruim 9 miljoen accommodaties in meer dan 200 landen. Je kan je ideale vakantiewoning zoeken op meerdere voorkeuren.

Hoe denk jij over op vakantie gaan met kinderen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One Reply to “Op vakantie met je kinderen is wél leuk! 9 argumenten *”

  1. Super zo’n overzicht en inderdaad het is heel leerzaam voor je kids om mee te gaan op vakantie zodat ze ook andere culturen leren begrijpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *