op tijd

Van notoire laatkomer tot standaard op tijd? Zo doe je dat!

Opposites attrack

Kleine nuance, in heel veel dingen lijken Ro en ik op elkaar. Maar waarin we mijlenver uit elkaar liggen, is punctualiteit. Alleen in mijn werk ben ik heel secuur, verder een enorme rommelkont en tot een paar jaar terug steevast een kwartier te laat. Meestal meer zelfs. We zijn op dat gebied dus een verrassende combinatie, maar ook eentje die mijn sociale redding betekende. Hij leerde me namelijk op tijd komen en dat het nodig was, kan mijn complete omgeving je wel beamen.

Lees ook: Orde in de chaos, oftewel: minimalisme voor beginners!

Altijd laat

Mijn naasten zullen je namelijk vertellen over de collectie nagellak in mijn auto, waardoor ik altijd op het laatste moment mijn nagels nog even kon bijwerken – scheelde droogtijd als ik dat voor vertrek deed. En over alle keren dat ik toch nog snel een andere outfit aan wilde doen. Misschien wel het ergst van allemaal was de keer dat ik mijn schoonmoeder voor het eerst ontmoette. Niet alleen kwam ik oververhit aan scheuren, ook was ik ruim een halfuur te laat. Kortom, iemand die nog te laat zou komen op haar eigen begrafenis – zoals vaak gegrapt werd.

Vanwaar die omslag?

Geloof me op mijn woord als ik je vertel dat mijn moeder jarenlang onvruchtbare pogingen deed deze nare karaktertrek te veranderen. Maar niets hielp. Hoe het kwam dat Ro die omslag wel voor elkaar kreeg? Eigenlijk heel simpel. Hij sprak me nergens op aan. Tussen de regels door liet hij me weten dat hij het niet mijn leukste eigenschap vond, alleen niet direct. En verder vertelde hij me over de voordelen van op tijd zijn. Juist omdat ik me niet hoefde te verdedigen, voelde ik me steeds bezwaarder en besloot mijn probleem dit keer serieuzer aan te pakken dan ooit.

De voordelen van op tijd zijn
 1. Het is goed voor je humeur, omdat je weet dat je iets doet dat anderen ook waarderen.
 2. Stress behoort tot het verleden. Als je tijdig vertrekt, hoef je ook niet te mopperen op bejaarden die 20 km/u rijden waar je 30 had gemogen en chauvinistische mannen die menen koning van de weg te zijn, scheuren maar zo hard ze willen aan me voorbij – hun probleem, niet het mijne!
 3. Als je op een feestje komt, hoef je geen hele meute af. Ga je op sollicitatie dan kan je jezelf nog rustig voorbereiden. En spreek je af met vriendinnen, dan kan je op je gemak alvast iets te drinken nemen.
Ook fijn voor het gezin

Ro ervaart het als een opluchting, blijkt bij navraag: ‘Eerst moest ik iedereen drie uur van tevoren al gaan ophaasten en dan had ik alsnog zelf maximaal vijf minuten om te douchen, tegenwoordig is dat veel eerlijker verdeeld.’ Dat heeft hij dus maar mooi voor elkaar gekregen. Alleen is June onder mijn jarenlange invloed als laatkomer een beetje té relaxed geworden. Laatst gingen we winkelen en ik vroeg haar rond kwart voor vier de schoenen aan te trekken, omdat ik graag uiterlijk vier uur ’s middags in het centrum wilde zijn. Ik haastte haar niet op, maar ging vast in de auto zitten. Tien minuten later opende ze grijnzend de deur – op rolschaatsen! Ik herken mezelf, dat is het jammere (en soms ook grappige). Hoop gewoon dat het geen dertig jaar kost voor zij ook doorheeft hoe prettig op tijd komen is…

Kom je altijd op tijd of blijft het bij een poging?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

12 Replies to “Van notoire laatkomer tot standaard op tijd? Zo doe je dat!

 1. Als het vervelende dingen zijn kom ik vaak net niet of net wel op tijd. Als de zon schijnt vind ik het bijvoorbeeld niet erg om op het schoolplein te wachten. Maar als het regent ga ik zo laat mogelijk. Of als ik geen zin heb om met andere ouders te kletsen haha. Voor werk ben ik vaak wel op tijd.
  Goede verandering van je hoor, ik vind die stress ook vervelend. Maar ik laat of liet het me ook wel gebeuren. Het is inderdaad onderdeel van je leefstijl denk ik.

  1. Haha idd soms heb je daar zo geen zin in! Werk ik ook, maar daar hangt meer vanaf natuurlijk. Dat scheelt echt wel. En het gaat nog weleens mis hoor, maar gelukkig (voor iedereen) niet meer zo vaak.

  1. Haha ik herken het zo!
   Wat ik merkte is dat het een manier van leven is. Ik dacht dan: 13.00 uur afgesproken, het is ongeveer 10 minuten rijden.. Dan haal ik het wel om nu (12.45) mijn nagels te lakken. Vervolgens stootte ik ergens tegenaan, moest dat weghalen, nagellak afhalen en opnieuw beginnen. Plots was het 12.55 uur en moest ik hard haasten, alle stoplichten op rood en 13.10 kwam ik aan (gunstig geval)
   Waar je dus de verandering kunt brengen: je weet dat je 13.00 uur ergens moet zijn. Dat betekent uiterlijk 12.40 uur van huis. Dan heb je evt tegenslag ingecalculeerd en ben je netjes op tijd. Daar zit de truc in. Succes (en sterkte, is best ff wennen)!

 2. Ik ben altijd stipt op tijd. Ik vind het vreselijk om te laat te komen (en anderen dus te laten wachten) en vind het ook zeer onbeleefd om zelf te laat te komen. Als ik een keer te laat kom, dan bel of app ik altijd even. Maar dit komt gelukkig zelden tot nooit voor.
  Eline onlangs geplaatst…Consultatiebureau 11 maanden + prikjesMy Profile

  1. Dat appen deed ik wel, alleen als je altijd laat bent verliest dat zijn waarde natuurlijk.

   Je hebt gelijk, het is onbeleefd. Merk dat nu pas 😊

 3. Ik ben altijd veeeel te vroeg. Dat heeft ook zo zijn nadelen. Je leven bestaat voornamelijk uit wachten. En dan vooral op mensen die altijd te laat komen hahahah 😉
  Grapje
  Hahaha nee eigenlijk niet, maar ik kan de lol er wel van inzien. Zo veel verschillende mensen en ideeen over de tijd. Ik wou dat ik zelf wat relaxter was. Dan hoefde ik mijn hele leven niet zo veel te wachten. Weet je hoeveel nuttiger mensen hun tijd indelen die altijd te laat komen? 😉

  1. Haha! Ja dat merk ik nu wel, je wacht vooral op anderen.

   En dat is waar. Alleen het haasten en de stress die daarbij komt, omdat je nog even je boek wilde uitlezen… Sinds een paar jaar geloof ik toch dat ik dan liever te vroeg ben (maar wel met iets te lezen!)😊

 4. Haha vervelend als je schoonouders als eerst die kant van je zien. Ik kan redelijk goed op tijd komen, maar soms lijkt het alsof ‘the universe’ zich tegen me keert. Dan kom ik herhaaldelijk slechts bij één persoon te laat. Heel vreemd.
  Shannon Sheila onlangs geplaatst…Bedtijd! Of toch niet?My Profile

 5. Haha vervelend als je schoonouders als eerst die kabt van je zien. Ik kan redelijk goed op tijd komen, maar soms lijkt het alsof ‘the universe’ zich tegen me keert. Dan kom ik herhaaldelijk slechts bij één persoon te laat. Heel vreemd.
  Shannon Sheila onlangs geplaatst…Bedtijd! Of toch niet?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge