ontspanningstips workaholic stress ambitieus

Vakantie? Nee, dat komt in mijn ambitieuze woordenboek niet voor

Hoewel ik mezelf niet beschouw als workaholic (al gaat het daar meestal mis bij probleemgevallen, niemand doet dat), ligt het niet in mijn aard om snel écht te ontspannen. Om te voorkomen dat de hele zomervakantie bestaat uit werk, bedacht ik 7 ontspanningstips waardoor ook alle ambitieuze mama’s echt even tot rust komen!

Workaholic?

Ro kijkt me aan en informeert naar de zomervakantie. ‘Ben je ook van plan om nog een week zonder je blog door te brengen?’ Confronterende vraag! Misschien gek, maar ik kan het me niet goed voorstellen. Natuurlijk, ik hoef niet elke dag te schrijven of mijn SEO voor oudere blogs op orde te brengen. Maar de blog even delen op Facebook blijf je toch wel houden. Dus zes weken compleet zonder bloggen? Nee, dat zit er niet in. Klinkt een beetje als een echte workaholic: de neiging om ergens helemaal voor te gaan, heb ik wel. En daarom is het extra goed om te blijven opletten dat je toch genoeg rust neemt.

Lees ook Zo’n dagje thuiswerken, wat doe je dan eigenlijk?

Ontspanningstips voor ambitieuze mama’s

Spreek een vaste tijd met jezelf af

Wanneer je een (half)uurtje in de ochtend en avond besteedt aan alles dat gebeuren moet, ben je veel efficiënter. Doelloos hangen op Facebook, nog even een artikel lezen? Nee dat gebeurt niet, omdat je weet dat de tijd wegtikt. Stel ook een alarm in, zodat je letterlijk weet wanneer het uur voorbij is.

Hou de rest van de tijd dus volledig voor je gezin

Ga uitwaaien op het strand, fanatiek midgetgolfen, struinen door de bossen en spontaan picknicken. Bezoek dat fantastische museum dat al eeuwen op je verlanglijstje staat, zoef van de hoogste achtbanen of ga naar dat ene leuke stadje.

Schrijf een schema uit

Klinkt misschien als een vreemde ontspanningstip, maar voor mij werkt het heel goed om een schema te hanteren. Op die manier gebruik ik mijn dagen veel nuttiger. Zonder schema is namelijk elke dag pyjamadag en dan kijk je elkaar na een tijdje het huis uit. Ik voel me veel gelukkiger en innerlijk zen, wanneer we allemaal weten waar we aan toe zijn. Of dat nu is met cakejes bakken of een dagje naar de dierentuin.

Neem af en toe bewust me-time

Waarover klaag je dat je er doorgaans niet aan toe komt? Misschien ligt er een stapel boeken naast je bed die je graag wil uitlezen? Of heb je het voornemen deze zomer toch écht die ene serie te kunnen afkijken? Maak daar dan tijd voor. Spreek met je vriend(in), man/vrouw af dat je deze zomer elke week een avond voor jezelf hebt. Dan gebruik je dat moment om lekker te ontspannen op een manier die helemaal bij je past!

Trek een spelletje uit de kast

Je zou die avond ook samen kunnen Netflixen, maar waarom ga je geen spelletje doen? Ontdekken wie het heeft gedaan tijdens Cluedo, je kennis testen met Triviant of een ouderwets potje pesten – mits je wint, gegarandeerd leuk!

Probeer meer buiten te leven

Zolang er geen wespen rondvliegen, voelt het voor mij pas echt zomers als je buiten leeft. Vooral ook in de avond. Kaarsjes aan in de warme zomeravond, kletsen tot je niet meer kan, goede vrienden op bezoek en een wijntje erbij… Heerlijk! Na zo’n avond voel ik me weer helemaal energiek en opgeladen (althans, nadat ik ben bijgekomen van dat wijntje). Kijk er nu al naar uit!

Ga op vakantie

Elders kamp je soms met gebrekkige WiFi en dat maakt dat je automatisch vrij weinig aan je werk kunt doen. Gedwongen ontspannen is misschien niet altijd leuk, maar kan ook goed zijn. Op het moment dat je namelijk zwaar gefrustreerd zoekt naar zo’n streepje verbinding, kan je ook bedenken dat je misschien iets te ver doorsloeg in je wil om te werken. Lekker de boel de boel laten dus en genieten van oude ruïnes of witte zandstranden!

Wat zijn jouw ultieme ontspanningstips?
(En denk je dat jij ontspanningstips nodig hebt?)

Hardwerkende vrouw – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

10 Replies to “Vakantie? Nee, dat komt in mijn ambitieuze woordenboek niet voor

 1. Goeie tips! Bij mij is het alleen niet heel erg te plannen omdat ik 1 kindje thuis heb en vooral de schoolgaande dochter met haar eigen verenigingen en vriendinnetjes ons schema bepaalt. Bloggen probeer ik alleen heel even op de ochtend te doen en verder in de avonduren. Netflix hebben we nog steeds niet en wil ik ook niet, zonde van mijn tijd 😉 En vakantie is een absolute must!

 2. Ik probeer elke week minstens 2x op uitstap te gaan en dan mag ik van mezelf niet op mijn gsm (behalve voor foto’s) en ik heb net elke dag een half uur als manlief ons zoontje in bed legt om even kleine zaken te regelen omtrent mijn blog. Echt artikels schrijven daar heb ik 1 -2 vaste dagen voor waar ik eventueel tijd kan vinden. Wij gaan dit jaar voor het eerst kamperen! Ik ben echt benieuwd want dan neem ik geen smartphone mee (bewust!) maar een simpel gsm voor mijn man te bellen indien we elkaar kwijt spelen.
  cindy onlangs geplaatst…Moeder en partner zijn is fucking moeilijk!My Profile

 3. Bij mij werkt als ik direct in de ochtend begint, zodra de kids op school zitten. Dan zit ik direct in de goede werkflow. Eerst lijstjes maken en uitwerken werkt ook goed. In de vakantie ga ik een paar wkn offline, heerlijk
  Dewi onlangs geplaatst…Fabulous mom: MarijeMy Profile

 4. Ik ben zo blij met dit soort lijstjes. Ik kan altijd moeilijk loslaten. Ik heb nu voor mezelf tijdsblokken gereserveerd voor bepaalde klussen. En nu moet ik weer leren om niks te doen en lekker een boek te gaan lezen met een muziekje op. Daar moet ik echt de rust weer voor vinden. Ik ben ook veel te snel afgeleid… Haha
  Sandra onlangs geplaatst…Pastasalade met tonijn in een romige dressingMy Profile

  1. Haha ja dat herken ik wel. Loslaten vind ik ook erg moeilijk, zeker omdat je het gewoon goed wil doen. Maar als je het dan toch wil doen, is de zomervakantie een heel fijn moment!

 5. Wij gaan niet elk jaar op vakantie dus doen we di gen die de kinderen geweldig vinden (dagje Zeeland, pretpark, cine, speeltuinen, zwemmen,…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge