ongevraagd advies

Ongevraagd advies krijgen en toch blijven lachen? Zo doe je dat!

Ongevraagd advies als grootste ergernis

Waar bumperkleven ’s lands grootste ergernis is op gebied van autorijden, daar is ongevraagd advies het wel in de wereld van moeders. Stel je voor: je loopt over straat met je dochter in de kinderwagen. Buiten vriest het. Onderweg kom je vijf verschillende vrouwen tegen (aangezien het meestal andere vrouwen zijn die commentaar leveren) en die hebben alle vijf een andere mening:

 • ‘Jeetje meid, het is veel te koud! Met zo’n kleintje hoor je lekker binnen te zitten!’
 • ‘O, wat een schatje. Even een frisse neus halen? Je hebt gelijk hoor, die koude lucht is hartstikke gezond.’
 • ‘Kijk nou, rijkdom zeg. Maar je moet wel wantjes aandoen, hoor!’
 • ‘Pas je op, het zoontje van mijn nicht kwam op de intensive care terecht na een winterwandeling.’
 • ‘Heeft ze het niet te heet zo? Je moet die kinderen ook weer niet te dik inpakken, voor je het weet krijg je van die verwende kinderen. Dat is trouwens precies wat mis is met de maatschappij […]’
En dan?

Als kersverse moeder ben je al onzeker genoeg. Doe je wel altijd het juiste? Moet je je schuldig voelen omdat je pas na twee jaar voor het eerst leest over Rapley? Is je kledingkeus niet te warm of koud? Die colonne betweters die klaarstaat om je te adviseren, bevorderen de situatie natuurlijk niet echt. Terwijl al die zelfbenoemde ervaringsdeskundigen zelf onderling ook weinig consensus hebben bereikt, te zien aan de enorme hoeveelheid verschillende meningen. Echt, de eerste weken, maanden, zelfs jaren kunnen lastig zijn. Wat is nou goed?

Voordeel als je ouder wordt

Er zit gelukkig een groot voordeel aan ervaring. Na verloop van tijd leer je andermans mening lekker van je af te laten glijden. In tegenstelling tot tien jaar terug, toen ik het vooral zag als irritante bemoeizucht, waardeer ik nu de intentie (meestal). Uiteindelijk willen die mensen je alleen maar behoeden, hoe dominant ze ook overkomen. En ik vertrouw inmiddels genoeg op mezelf om het ongevraagd advies weer direct van me af te laten glijden. Het raakt en irriteert me niet meer, omdat ik beter weet. En eigenlijk zou ik (ongevraagd weliswaar) alle jonge moeders willen adviseren hetzelfde te doen, vertrouw gewoon op jezelf. Je kan het echt wel!

Een voorbeeld

Om dit te illustreren een voorbeeld. Laatst stond May in het winkelwagentje bij Albert Heijn, toen een andere klant me waarschuwde: ‘Een tijdje terug werd een kindje afgevoerd naar de EHBO, die stond ook zo in het karretje.’ Ik lachte vriendelijk en liep door. Waarom? May is de voorzichtigste hier thuis, ik zag het zo’n vaart nog niet lopen. En dat klopte, want we kwamen heelhuids bij de auto aan. Maar ik waardeerde dat deze vrouw ons wilde waarschuwen. Door me nergens druk om te maken, verspilde ik geen energie en dat lucht echt op!

Wat vind jij van ongevraagd advies?
(En oké, ik moet het toch vragen: wat is het slechtste ongevraagd advies dat je ooit hebt gekregen?)


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

23 Replies to “Ongevraagd advies krijgen en toch blijven lachen? Zo doe je dat!

 1. Ik ben eigenwijs en straal dit waarschijnlijk ook uit, want ongevraagd advies heb ik nooit echt veel gekregen 😉 Wel allerlei opmerkingen die te maken hadden met het feit dat ik zo jong moeder ben geworden, maar dat is een ander verhaal. Zou ik me ook weinig aantrekken van ongevraagd advies, de een zegt A de ander B, maar als moeder weet je toch echt het beste hoe je kind in elkaar zit.
  Anja onlangs geplaatst…Review Sophi Eco nagellak en topcoatMy Profile

 2. Het ligt er heel erg aan van wie het komt. Als het echt van iemand komt die me aan het hart ligt, kan ik het goed hebben. Als het van een vreemde is of iemand met wie ik niets tot weinig heb, dan kan ik me er kapot aan ergeren. Meest irritante was het gezeik over dat Spencer lang (tot 22 maanden) bij ons op de kamer heeft geslapen. Maar de mooiste was over dat de kleur lamp in zijn kamer (blauw) niet paste bij de muur (groen). Toen stond ik echt met mijn bek vol tanden. Lekker belangrijk om daar kritiek op te hebben bij een ander.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Allemaal in de ziekenboegMy Profile

  1. Vind ik zo onzinnig, al sliep hij tot zijn vierde bij jullie… Die mensen hoeven er toch niet bij te zijn? En dat snap ik haha, waar gaat het over 😀

 3. Ik kan mij soms echt laten beïnvloeden door ongevraagd advies. De ene keer maakt het mij onzeker en de andere keer juist geïrriteerd. Ik vindt het sowieso opvallend, hoeveel mensen zich met elkaar willen bemoeien. Ik ga net als jij proberen, het meer los te laten. Het is inderdaad zonde van mijn energie.
  Miriam onlangs geplaatst…RamptoerismeMy Profile

  1. Ja he? Waar je ook komt, met wie je ook praat… De meeste mensen willen graag iets tegen je zeggen (of oordelen). Maar loslaten werkt! Succes!

 4. Oh ja, het slechtste ongevraagde advies wat ik heb gekregen is om wasmiddel X van een bekend merk te gebruiken nadat ik een postje had gemaakt met de melding dat ik daar juist jeuk van kreeg en dus ging voor bio wasmiddel. Lees dan eerst….denk ik dan 😀
  Marije onlangs geplaatst…Tag: Lekker VolwassenMy Profile

 5. Tegenwoordig bedenk ik me maar dat het uit goedheid is, al die ongevraagde adviezen. Ik laat ze meestal lekker bij de gever. Ik was ook al een (volgens Zoonlief) stokoude (!!!) moeder en liet al die do’s en dont’s maar een beetje voor wat ze waren (ik was met bijna 40 ook bijna bejaard natuurlijk). En als er wel iets nuttigs tussen zat, dan nam ik het over.
  Vroeger was ik anders, dan ging ik tekeer tegen die adviezen. Vooral als ze van mensen kwamen die niet goed luisterden naar het probleem waarover het advies ging. Of die hun eigen probleem projecteerden over mijn vertelsel en dan met conclusies en aanverwante adviezen kwamen. Heb er ooit een log over geschreven en toen was het eigenlijk over. De helende werking van een blog 😉 Leuk dat je het nog even aankaart hier 🙂
  Marije onlangs geplaatst…Tag: Lekker VolwassenMy Profile

 6. Bloedje irritant. Vanaf het moment dat ik zwanger was, kreeg ik de één na de ander om mijn oren. En geen van allen kon ik iets mee, aangezien mijn zwangerschap toch echt anders was dan die van de moeders die vonden dat ze zo ontzettend ervaren waren met mijn zwangerschap.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Mijn zoektocht naar geluk #2My Profile

 7. Ik ben ook al boven de 30 en toch raken zulke opmerkingen me nog altijd. Vooral in de periode toen ik depressief was en al zo weinig vertrouwen had in mezelf. Nu wuif ik het sneller weg maar kan me soms wel irriteren. Al bedoelen mensen t vaak vast goed maar al die doemscenario’s is toch te gek eigenlijk haha.
  Nicole onlangs geplaatst…Persoonlijk: nesteldrang & tranenMy Profile

  1. Logisch, je was toen een stuk gevoeliger ook. Maar eigenlijk achteraf zonde dat je als jonge moeder soms zo weinig vertrouwen in jezelf hebt, toch? (ik ook hoor) Zonde van je energie. Sommige opmerkingen gaan inderdaad te ver, want waar bemoeien ze zich mee? Maar goed, ze praten maar. Wij moeten de opvoeding van onze kinderen doen, niet zij.

 8. Ik vind het irritant. Als ik advies nodig heb dan vraag ik het wel. Er zijn toch altijd mensen die het beter weten en er iets van willen zeggen. Toen met Deon is mij weleens advies gegeven, maar nu ik 3 kinderen heb ‘denkt’ men dat ik het allemaal wel weet. Ik kan me zo niet iets herinneren. Ik sla het ook niet op als ik het niet interessant vind. Soms wordt er wel een ‘tip’ gegeven. Maar kan me zo niet herinneren dat dat van een vreemde was..
  Batboy onlangs geplaatst…Ja, ja jarige job, zet je papieren mutsje opMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge