Ondernemer van de maand… Kimberly

Lieve Kim

Voor de serie ‘Ondernemer van de maand’ interview ik maandelijks iemand die me inspireert. Wat drijft hen? Waar lopen ze tegenaan? En op welke manier proberen zij de wereld mooier te maken? Deze maand is het de beurt aan Kimberly, die moeders na een zwangerschapsverlies begeleidt in hun rouwproces én daarnaast van haar blog een bedrijf maakte.

Ondernemer van de maand: Kimberly

Wie ben je, wat doe je en wat is je achtergrond?

Hi! Ik ben Kimberly, 30 en nog iets en ik ben coach Zwangerschapsverlies. Omdat ik in mijn puberteit iets met mode wilde gaan doen en mijn eigen winkel / werken als styliste voor ogen had, ging ik Commerciële Economie studeren. Marketing vond ik ontzettend leuk, maar ik merkte toch dat ik meer met mijn gevoel wilde doen en de wereld mooier wilde maken. Nadat ik mijn Propedeuse had behaald stapte ik daarom over naar de SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening). Ik wilde de psychiatrie in en het liefste de creatieve kant op.

Toen ik echter via een stage terechtkwam bij cliënten met een dubbele diagnose, koos ik als specialisatie GGZ-Agoog. Bijna 13 jaar werkte ik met cliënten met een verstandelijke beperking en psychiatrische stoornis. Maar de depersonalisatie in de zorg paste niet bij mij en als gevolg ging ik met steeds minder plezier naar mijn werk. Ik wilde het liefst iets heel anders doen, maar wist niet wat.

Uiteindelijk kwam ik via mijn blog Beebs and Moms een opleiding tegen voor coach miskraambegeleiding. Ineens wist ik wat ik moest doen en na veel overleg met mijn man startte ik met mijn eigen coachingsbedrijf.

Inmiddels heb je Beebs and Moms gesplitst: het is je blog, maar ook je bedrijf. Waarom ben je uiteindelijk dit werk gaan doen? En welke werkzaamheden komen erbij kijken?

Als Gedragen coach ik ouders naar meer balans in hun zwangerschapsverlies en daarnaast begeleid ik moeders om meer uit zichzelf te halen.

Wanneer je een kindje verliest of een miskraam (of meerdere) hebt ervaren, komt daar veel rouw en verdriet bij kijken. Dat verlies is heel eenzaam: als moeder (of vader) ben je de enige die die band heeft opgebouwd met je kindje. Je wilde zwanger worden, zag een positieve test en de toekomstdromen ontstonden langzaam. Wanneer je dan plots weer een lege buik hebt, verlies je niet alleen je kindje, maar worden toekomstdromen ook wankel. Want ga je ooit nog zwanger worden? Zal het goed gaan? Onzekerheid krijgt dan vaak toch de overhand.

Omdat ik het belangrijk vind dat ouders na een zwangerschapsverlies meer balans krijgen en hun verlies leren verweven met hun leven, coach ik hen tijdens dit proces. Hiervoor gebruik ik één-op-één coachingsgesprekken (op locatie), maar ook online.

Coach voor Badass Moeders

Hiernaast ben ik me sinds dit jaar (2019) ook gaan richten op moeders in het algemeen. Hoe vaak ik ze niet in mijn praktijk zie met onzekerheden, een gebrek aan balans in hun leven of gewoon verdriet, omdat ze vastlopen. Daarom ben ik er. Ik wil al die badass moeders laten zien en voelen wat ze waard zijn!

Beebs and Moms: de blog

Daarnaast heb ik de blog Beebs and Moms, waarmee ik me richt op eigenwijze moeders. De moeders die graag hun eigen pad bepalen en het belangrijk vinden dat ook zij hun leven kunnen leven. Naast moeder ben je uiteindelijk ook jezelf, een partner, vriendin, werknemer of ondernemer. Er is meer dan het moederschap. Hiermee ben ik gestart omdat ik schrijven erg leuk vind en omdat het een uitlaatklep is. Nooit had ik gedacht dat de blog ook mijn bedrijf zou worden trouwens, maar dat is het nu dus toch wel.

Hoe kijkt je omgeving naar het zelfstandig ondernemerschap: zijn ze geïnteresseerd, steunen ze je of loop je weleens tegen onbegrip aan?

Mijn man is erg betrokken en helpt met zaken als de BTW. Zo heeft hij ook meer inzicht in wat er gebeurt. Mijn ouders zijn ook altijd zeer geïnteresseerd. Waarschijnlijk ook omdat mijn vader zzp’er is en dus het klappen van de zweep kent. Verder tonen sommige vriendinnen belangstelling, maar verder niet zo.

Ik merk toch dat buitenstaanders het bloggen nog niet goed kennen en een beetje een rare wereld vinden. Als coach is dat toch iets tastbaarder. Daar vragen mensen voornamelijk of het niet heel zwaar is. Maar zo ervaar ik het niet, dankzij een belangrijk stukje zelfzorg en een goede achterwacht.

Lag het in de lijn der verwachtingen dat je ooit zou gaan ondernemen? Vind je het daardoor lastiger of juist makkelijker?

Ik weet het eigenlijk niet zo goed. Doordat ik mijn vader al die jaren zag ploeteren, wilde ik eigenlijk helemaal geen ondernemer worden. Daarom stopte ik ook met de opleiding Commerciële Economie: ik zag het niet zitten om die onzekerheid aan te gaan die je als ondernemer hebt. Maar aan de andere kant heb ik altijd graag mijn eigen pad gekozen en vind ik het verschrikkelijk als een ander vertelt wat ik moet doen. Autoriteit is voor mij niet weggelegd. Ik weet het toch altijd beter 😉

Daarom vind ik het nu toch wel heel fijn om te ondernemen. Ik kan zelf kiezen wat ik wanneer doe, welke opdracht ik wel doe en welke niet. Ook kan ik kiezen wat er bij mij past, maakt het mij niet gelukkig?  Dan zorg ik ervoor dat het een andere vorm krijgt waarmee ik er wel voldoening uit haal.

Wat zijn drie belangrijke kernwaarden in je werk?

  • Ondersteuning en (h)erkenning bieden
  • Inkomen garanderen
  • Mijn hart volgen

Eigenlijk heb je het al gezegd, maar wanneer je naar je werk kijkt, onderneem je dan vooral met je hart of met je hoofd? En kan je daar ook een voorbeeld van geven?

Ik volg echt mijn hart. Sinds ik dat ben gaan doen, kwam ik zoveel verder. Om een voorbeeld te geven: toen ik net startte met Lief Gedragen [zo heette het bedrijf eerst, red.], stond overal op mijn site de term ‘miskraambegeleiding’. Dat voelde voor mij niet fijn – miskraam klinkt zo medisch, niet fijn en zelfs heel naar. Het paste niet bij wat ik wilde uitstralen en hoe ik mezelf wilde noemen. Daarop keek ik rond wat wel bij me paste.

In Amerika spreken ze over pregnancyloss. Dat leidde tot de term zwangerschapsverlies. Dat klinkt gevoelsmatig veel fijner en zo sluit ik niemand buiten. Verlies blijft uiteindelijk verlies, of je nu een vroege miskraam had of een stilgeboren kindje. Alle ouders die een vorm van zwangerschapsverlies meemaakten, kunnen bij mij terecht.

Je onderneemt nu sinds januari 2018. Welke gebeurtenis zal je altijd bijblijven?

In het algemeen vind ik het als coach zwangerschapsverlies heel bijzonder dat moeders met zoveel meer berusting de deur uitgaan dan hoe ze binnen kwamen. Zonder uitzondering. Dat is zo mooi aan dit werk.

Daarnaast volgde ik tijdens mijn opleiding ook zelf de vorm van coaching die ik nu in mijn praktijk geef. En waar ik destijds dacht dat ik alweer redelijk op mijn pad was (na het verliezen van ons zoontje tijdens de zwangerschap), zat ik onverwachts onbedaarlijk te huilen. Het duurde echt even voordat ik weer normaal kon ademen en praten, maar sindsdien voelen mijn hart en verdriet een stuk lichter.

Wat het bloggen betreft, vond ik de eerste betaalde opdrachten heel bijzonder. Apart ook: ‘Huh, willen mensen met mij samenwerken en daarvoor betalen?’

Op welke manier hoop jij de wereld als ondernemer een stukje mooier te maken?

Door de erkenning en herkenning die ik bied, hoop ik dat ouders zich minder eenzaam voelen in hun verlies. Mijn doel is om dit laagdrempelig te doen en erkenning voor zwangerschapsverlies in het algemeen te vergroten. Ik vind namelijk dat je niet alles in je eentje hoeft te doorstaan, ook niet als je tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap een miskraam krijgt: ook die zwangerschap doet ertoe.

Door dat uit te dragen, hoop ik de wereld een mooiere, fijnere plek te kunnen maken voor alle vrouwen die hiermee te maken krijgen. Wist je dat 1 op de 4 vrouwen te maken krijgt met één of meerdere zwangerschapsverliezen? Dat is veel! En veel van die ouders ondergaan hun verdriet in stilte. Ik vind dat zwaar en onnodig: wanneer je verdriet deelt, wordt het minder zwaar.

Aan welke ondernemers heb jij zelf veel? Wie inspireren jou, wie helpen je bij wat je moet doen en hoe doen ze dat?

Voor mijn blog heb ik veel aan Merel: zij stimuleert me in onderwerpen te kiezen die bij mij passen en mijn site helpen groeien.

In het algemeen heb ik veel aan Christa, die met mij meedenkt en de zakelijke knop in mijn hoofd weet aan te zetten als ik vol op mijn gevoel aan het doorgaan ben. Even sparren over waar ik mee bezig ben en wat ik eigenlijk wil is met deze 2 vrouwen heel fijn. Het doorvragen, het uit me halen waar ik eigenlijk aan denk en vooral dat niets te gek is vind ik heel fijn!

Marloes die met haar prachtige missie en merk de wereld een beetje mooier wil maken laat me steeds weer inzien dat hard zijn echt geen must is als ondernemer. Je hart laat de mensen zien wie je bent.

Op social media vind ik Celine Charlotte erg inspirerend. Hoe zij het ondernemen benadert: Met haar hart en gevoel maar toch zakelijk vind ik heel bijzonder. Ik volg haar op Instagram en zij is groot geworden door gewoonweg haar gevoel te volgen en te durven. Bewonderenswaardig! 

En dan de laatste vraag. Welke gouden tip wil je andere ondernemers graag meegeven? Of misschien is er wel een product waar je zelf heel veel aan hebt?

Mijn tip is vooral dat je bij jezelf moet blijven. Voelt het voor jou oké of niet, wat zou je graag willen? En laat je daarin niet tegenhouden. Sowieso is het belangrijk om jezelf te zijn: er zijn al zoveel anderen dat jij als jezelf altijd iets anders zal bieden dan wat een ander doet.

Een planner of agenda is daarnaast heilig want zo hou je overzicht. En tot slot: hou vooral ook je partner op de hoogte van wat je doet. Zeker in de startperiode is het bijzonder lastig om alles op te starten en uit te breiden, communicatie is dan heel belangrijk. 

Dank je wel!

Lieve Kim,

Ik leerde je kennen tijdens Blogger by Nature, inmiddels ruim twee jaar geleden, en wat ben ik daar blij om. Al snel ontwikkelde zich een vriendschap en spreken we elkaar dagelijks. Je kwaliteiten als coach zijn, grappig genoeg, ook merkbaar in onze gesprekken: wanneer ik vastzit, weet je op de één of andere manier altijd uit me te halen wat erin zit (en ik soms niet eens aan mezelf wil toegeven). Je geeft me bovendien het gevoel dat het oké is dat ik ben zoals ik ben. Dat is zo waardevol – zowel als vriendin als ‘collega’ (of hoe je dat ook moet noemen).

De keus voor jou als eerste van deze serie is een heel bewuste. Je verhaal raakte me destijds (en nog steeds); ik vind het zo bijzonder en inspirerend dat je een hele trieste gebeurtenis hebt kunnen ombuigen tot iets positiefs. Dat je kracht kan putten uit je eigen verlies om anderen te helpen. Bovendien vind ik het heel mooi dat je onderneemt met je hart. Het toont me dat een positieve vorm van idealisme altijd meer brengt dan geld ooit zou kunnen doen.

Mooi mens! Dank je wel voor je uitgebreide, open antwoorden.

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten