bff

5 momenten waarom die compleet onbekende mama toch (even) je BFF is

BFF

Ik heb geen idee wie er in de top 40 staat, zie in de hedendaagse mode mijn eigen jeugd terug en verf mijn grijze haren, maar de term BFF snap ik nog net 😉 Daar gaan we het vandaag eens over hebben. Want de titel belooft veel goeds, toch? Hoe kan dat eigenlijk? Een warme band smeden met iemand die je helemaal niet kent? De meeste vriendschappen zijn immers al gevormd zo rond je dertigste. En toch is daar ineens die engel. De redster in nood, vaak geflankeerd door een pak billendoekjes of extra doosje rozijntjes. Over wie ik het heb? Mede-moeders! Want ook al zijn we het onderling nogal eens met elkaar oneens, in tijden van pedagogische crisis snapt niemand je beter dan zij.

Bemoedigende woorden

Je kind heeft zich gigantisch misdragen in de supermarkt. Of luistert al de hele dag voor geen meter. En wat te denken van die grote mond, algehele misère of foute vrienden? Gelukkig is daar een andere moeder die al door deze fase heenging en je kan vertellen dat het echt allemaal beter wordt! Ze steekt je een hart onder de riem en vertelt hoe het bij haar ging. Die herkenning is onbetaalbaar (en soms zo noodzakelijk)

Billendoekjes

Ze zullen maar op zijn… Wat mij betreft zijn billendoekjes echt onmisbaar! Je kan ze gebruiken voor werkelijk alles (van het schoonpoetsen van je tafel tot vreemde vlekken in de vensterbank). Enige nadeel daaraan is natuurlijk ook dat je weleens misgrijpt. Hoe fijn is het dan als verderop een moeder staat die je belangeloos haar pak aanreikt? Echt, op zulke momenten ben je haar eeuwig dankbaar!

Oppas

Crisis! Een begrafenis, maar vrijwel iedereen die je de kinderen zou toevertrouwen is ook daar. Of je hebt een belangrijke afspraak in het ziekenhuis, maar je oppas belt af. Wat te denken van stilstaan in die vrijwel onoplosbare file als je eigenlijk zo’n beetje nu bij school had moeten staan? Hoe fijn is het dan als je mede-moeder/BFF na één app’je laat weten dat zij de kinderen opvangt? En dat, mocht het nodig zijn, ze ook bij haar kunnen eten?

Ongelimiteerd mogen praten over je kind

Dat is het leuke aan andere moeders, zij vinden het meestal ook heerlijk om te praten over hun kindjes. En waar je jezelf bij anderen probeert in te houden, omdat je hen niet wil vervelen met de leukste uitspraken van Pietje of Truus’ vorderingen op de fiets zonder zijwieltjes, kan je nu helemaal los gaan. Allebei!

Een blik is genoeg

Waar je normaliter jaren over doet, krijg je nu in een paar seconden voor elkaar. Ooit stond ik in de supermarkt met een krijsende dreumes die nergens zin in had. Een bekende liep voorbij en ze vertrouwde me gelijk toe dat ze die van haar daarom maar thuis had gelaten. Haar bemoedigende blik gaf me weer kracht om uit het spreekwoordelijke gat in de grond te krabbelen en door te lopen. Heel eerlijk, soms is dat alles dat je nodig hebt!

Wanneer waardeer jij andere moeders het meest?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

 

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

17 Replies to “5 momenten waarom die compleet onbekende mama toch (even) je BFF is

 1. Wat een leuk artikel! Ik kan me heel erg goed voorstellen dat als je elkaar op zo’n manier snel kan helpen dat je dan ondanks dat je elkaar niet kent dat je veel aan elkaar kan hebben en makkelijk met iemand kan praten 🙂

 2. Wat een leuk stuk, mijn dochter is pas 17 maanden dus echte ‘drama’s’ in supermarkt ofzo heb ik gelukkig nog niet meegemaakt, maar kan me er alle bij voorstellen dat je je op zo’n moment begrepen voelt door een ‘collega’!

  1. Gelukkig maar! En wie weet blijft het jullie bespaard hoor, wij hebben nogal temperamentvolle dametjes haha die lieten zich al vroeg horen.
   Maar idd, het is echt fijn als mensen je begripvol aankijken en niet veroordelend – zoals ik zelf misschien, in alle eerlijkheid, vroeger wel had gedaan.

 3. Ik heb zelf geen kinderen, maar kan me er best iets bij voorstellen dat het fijn is om soms hulp of een bevestiging te krijgen van andere moeders.

 4. Ik heb een keer gehad dat ik aangesproken werd door een moeder terwijl ik met de kinderwagen liep. Ze fietste gewoon voorbij en stopte voor mij. Ze vroeg naar zijn geslacht. Ik zei dat het een jongetje was. Vervolgens opent ze een zak met kleding en vist er jongens kleding uit. Ze was net oude kleding aan het inleveren van haar kinderen en kwam dus onderweg mij tegen om het aan mij te doneren. Zo lief!!
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Huis-tuin-en-keuken-spullen als speelgoed | Ikea ShoplogMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge