Ongevraagd advies krijgen en toch blijven lachen? Zo doe je dat!

ongevraagd advies

Jonge moeders vinden niks vervelender dan ongevraagd advies krijgen over hun pasgeboren baby. Verwarrend ook: waar de één zegt ‘dik aankleden’ vindt een ander dat een vestje prima is als je voor het eerst naar buiten gaat. In dit artikel vind je 5 tips om er positief mee om te gaan!

Ongevraagd advies als grootste ergernis

Waar bumperkleven ‘s lands grootste ergernis is op gebied van autorijden, daar is ongevraagd advies het wel in de wereld van moeders. Stel je voor: je loopt over straat met je dochter in de kinderwagen. Buiten vriest het. Onderweg kom je vijf verschillende vrouwen tegen (aangezien het meestal andere vrouwen zijn die commentaar leveren) en die hebben alle vijf een andere mening:

 • ‘Jeetje meid, het is veel te koud! Met zo’n kleintje hoor je lekker binnen te zitten!’
 • ‘O, wat een schatje. Even een frisse neus halen? Je hebt gelijk hoor, die koude lucht is hartstikke gezond.’
 • ‘Kijk nou, rijkdom zeg. Maar je moet wel wantjes aandoen, hoor!’
 • ‘Pas je op, het zoontje van mijn nicht kwam op de intensive care terecht na een winterwandeling.’
 • ‘Heeft ze het niet te heet zo? Je moet die kinderen ook weer niet te dik inpakken, voor je het weet krijg je van die verwende kinderen. Dat is trouwens precies wat mis is met de maatschappij […]’

En dan?

Als kersverse moeder ben je al onzeker genoeg. Doe je wel altijd het juiste? Moet je je schuldig voelen omdat je pas na twee jaar voor het eerst leest over Rapley? Is je kledingkeus niet te warm of koud? Die colonne betweters die klaarstaat om je te adviseren, bevorderen de situatie natuurlijk niet echt. Terwijl al die zelfbenoemde ervaringsdeskundigen zelf onderling ook weinig consensus hebben bereikt, te zien aan de enorme hoeveelheid verschillende meningen. Echt, de eerste weken, maanden, zelfs jaren kunnen lastig zijn. Wat is nou goed?

5 tips om positief om te gaan met ongevraagd advies

Ze bedoelen het goed

Je kan er op voorhand maar beter vanuit gaan dat de ander je alleen maar wil helpen – hoe dominant ze het ook brengen. Probeer het daarom van je af te glijden en glimlach. Je hoeft jezelf niet te verdedigen: jij kent je kindje beter dan wie dan ook, dus jij mag ook bepalen hoe je de opvoeding invult. Dat een ander je wil helpen is eigenlijk heel aardig.

Draai het eens om

Hoe zou het zijn als niemand meer voor elkaar klaarstond? Dat ze je lieten aanmodderen en allemaal dachten: ‘Ze weet het toch zo goed? Dan zoekt ze alles ook maar lekker in haar eentje uit!’ Dat zou ook geen prettige situatie opleveren toch? Voor mij zou dat in elk geval hét teken zijn dat je als samenleving je doel volledig mist.

Misschien zit er iets bruikbaars tussen

Wie weet heeft de ander daadwerkelijk een punt. Misschien is het beter voor je baby om hem niet te laten huilen of kan je beter een wollen vestje aan doen als het buiten niet te fris is. Pik eruit mee wat handig is, dat maakt je vanzelf een betere ouder. En zo niet, dan niet.

Het is geen kritiek

Volgens mij is het dé grote misvatting in discussies rondom ouderschap: mensen voelen ongevraagd advies vaak als persoonlijke kritiek. Kijk bijvoorbeeld eens naar de fles-/borstvoedingsdiscussie. Dat gaat soms hard tegen hard. Moeders die vanaf de bevalling bewust voor flesvoeding kozen, omdat ze geen borstvoeding konden of wilden geven, voelen zich altijd geroepen om te benadrukken dat flesvoeding écht niet slechter is dan borstvoeding. Wil je dan je eigen schuldgevoel afkopen?

En andersom roepen moeders die borstvoeding geven soms de lelijkste dingen om maar te kunnen benadrukken hoe fantastisch het eigenlijk is dat zij wel de borst geven. Is dat omdat ze stiekem jaloers zijn als een ander kiest voor ‘gemak’?

Hoe dan ook, om een lang verhaal nog langer te maken: leef en laat alsjeblieft ook leven. We doen allemaal weleens iets dat ons beter uitkomt, toch? En volgens mij maakt dat je ook een betere ouder. Als ik mijn dochter kilometers moest vervoeren in de draagzak, zou me dat ongelukkig maken. Zonder televisie in ons leven zou ik heel hard balen. Ik doe weer andere dingen heel goed. Omarm je positieve kanten en laat de rest lekker voor wat het is. Zo ook met ongevraagd advies. Het is niets meer of minder dan een advies namelijk.

Plaats het in perspectief

Wist je dat onze moeders (of oma’s, afhankelijk van je leeftijd) kinderen ‘s nachts soms water gaven om ze te leren doorslapen? En dan heb ik het niet over die uit de kluiten gewassen dreumes die een vetvoorraadje heeft, maar pasgeboren baby’s. Onvoorstelbaar toch? Toch geven vrouwen uit die generatie nog weleens het advies om het ook zo aan te pakken: slapen ze eerder door en jij dus ook.

Probeer dit soort adviezen te plaatsen in de tijdsgeest. Zij wisten toen niet wat jij nu wel weet. Inmiddels hebben ze geen eigen baby meer en houden dus vast aan hun eigen kennis. Zoiets geldt ook voor bekenden zonder kinderen: je kan zoveel denken van tevoren, maar de praktijk blijkt anders te werken. Leg deze adviezen dus vooral naast je neer.

Ongevraagd advies in de praktijk

Om dit te illustreren een voorbeeld. Laatst stond May in het winkelwagentje bij Albert Heijn, toen een andere klant me waarschuwde: ‘Een tijdje terug werd een kindje afgevoerd naar de EHBO, die stond ook zo in het karretje.’ Ik lachte vriendelijk en liep door. Waarom? May is de voorzichtigste hier thuis, ik zag het zo’n vaart nog niet lopen. En dat klopte, want we kwamen heelhuids bij de auto aan. Maar ik waardeerde dat deze vrouw ons wilde waarschuwen. Door me nergens druk om te maken, verspilde ik geen energie en dat lucht echt op!

Wat vind jij van ongevraagd advies? (En ik moet het toch vragen: wat is het slechtste ongevraagd advies dat je ooit hebt gekregen?)

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

25 thoughts on “Ongevraagd advies krijgen en toch blijven lachen? Zo doe je dat!

 1. Ik ben eigenwijs en straal dit waarschijnlijk ook uit, want ongevraagd advies heb ik nooit echt veel gekregen 😉 Wel allerlei opmerkingen die te maken hadden met het feit dat ik zo jong moeder ben geworden, maar dat is een ander verhaal. Zou ik me ook weinig aantrekken van ongevraagd advies, de een zegt A de ander B, maar als moeder weet je toch echt het beste hoe je kind in elkaar zit.

 2. Het ligt er heel erg aan van wie het komt. Als het echt van iemand komt die me aan het hart ligt, kan ik het goed hebben. Als het van een vreemde is of iemand met wie ik niets tot weinig heb, dan kan ik me er kapot aan ergeren. Meest irritante was het gezeik over dat Spencer lang (tot 22 maanden) bij ons op de kamer heeft geslapen. Maar de mooiste was over dat de kleur lamp in zijn kamer (blauw) niet paste bij de muur (groen). Toen stond ik echt met mijn bek vol tanden. Lekker belangrijk om daar kritiek op te hebben bij een ander.

  1. Vind ik zo onzinnig, al sliep hij tot zijn vierde bij jullie… Die mensen hoeven er toch niet bij te zijn? En dat snap ik haha, waar gaat het over 😀

 3. Ik kan mij soms echt laten beïnvloeden door ongevraagd advies. De ene keer maakt het mij onzeker en de andere keer juist geïrriteerd. Ik vindt het sowieso opvallend, hoeveel mensen zich met elkaar willen bemoeien. Ik ga net als jij proberen, het meer los te laten. Het is inderdaad zonde van mijn energie.

  1. Ja he? Waar je ook komt, met wie je ook praat… De meeste mensen willen graag iets tegen je zeggen (of oordelen). Maar loslaten werkt! Succes!

 4. Als ze het goed bedoelen, knik ik er nog wel vriendelijk bij. Maar als er meteen al een oordeel bij gegeven wordt, kan ik nog weleens geïrriteerd of zelfs arrogant reageren.

 5. LOLOL allemaal goedbedoelde, tegenstrijdige adviezen over hetzelfde onderwerp. Ik heb geen ervaring en ik hou de lippen stijf op elkaar. Trouwens, meestal heb ik toch geen idee.
  Tip voor als je ongevraagd advies krijgt op irritante toon: beide handen naar de wangen brengen en uitroepen: “OOOH ongevraagd advies! Ben ik dol op!”. 😀

 6. Oh ja, het slechtste ongevraagde advies wat ik heb gekregen is om wasmiddel X van een bekend merk te gebruiken nadat ik een postje had gemaakt met de melding dat ik daar juist jeuk van kreeg en dus ging voor bio wasmiddel. Lees dan eerst….denk ik dan 😀

 7. Tegenwoordig bedenk ik me maar dat het uit goedheid is, al die ongevraagde adviezen. Ik laat ze meestal lekker bij de gever. Ik was ook al een (volgens Zoonlief) stokoude (!!!) moeder en liet al die do’s en dont’s maar een beetje voor wat ze waren (ik was met bijna 40 ook bijna bejaard natuurlijk). En als er wel iets nuttigs tussen zat, dan nam ik het over.
  Vroeger was ik anders, dan ging ik tekeer tegen die adviezen. Vooral als ze van mensen kwamen die niet goed luisterden naar het probleem waarover het advies ging. Of die hun eigen probleem projecteerden over mijn vertelsel en dan met conclusies en aanverwante adviezen kwamen. Heb er ooit een log over geschreven en toen was het eigenlijk over. De helende werking van een blog 😉 Leuk dat je het nog even aankaart hier 🙂

 8. Dan ga ik er over bloggen – zo is TwijfelMoeder tenslotte ontstaan 😉 en dat hebben ze niet graag. En ben nu tijdens de zwangerschap wel makkelijk van ene oor in, andere oor uit. Probeer zo nuchter mogelijk te blijven.

 9. Ik probeer altijd te kijken naar de gedachte achter het ongevraagde advies. En dat zijn in de regel behulpzaamheid en goede bedoelingen.

  Daar concentreer ik me dan op, en niet op het ongevraagde advies.

 10. Bloedje irritant. Vanaf het moment dat ik zwanger was, kreeg ik de één na de ander om mijn oren. En geen van allen kon ik iets mee, aangezien mijn zwangerschap toch echt anders was dan die van de moeders die vonden dat ze zo ontzettend ervaren waren met mijn zwangerschap.

 11. Ik ben ook al boven de 30 en toch raken zulke opmerkingen me nog altijd. Vooral in de periode toen ik depressief was en al zo weinig vertrouwen had in mezelf. Nu wuif ik het sneller weg maar kan me soms wel irriteren. Al bedoelen mensen t vaak vast goed maar al die doemscenario’s is toch te gek eigenlijk haha.

  1. Logisch, je was toen een stuk gevoeliger ook. Maar eigenlijk achteraf zonde dat je als jonge moeder soms zo weinig vertrouwen in jezelf hebt, toch? (ik ook hoor) Zonde van je energie. Sommige opmerkingen gaan inderdaad te ver, want waar bemoeien ze zich mee? Maar goed, ze praten maar. Wij moeten de opvoeding van onze kinderen doen, niet zij.

 12. Ik vind het irritant. Als ik advies nodig heb dan vraag ik het wel. Er zijn toch altijd mensen die het beter weten en er iets van willen zeggen. Toen met Deon is mij weleens advies gegeven, maar nu ik 3 kinderen heb ‘denkt’ men dat ik het allemaal wel weet. Ik kan me zo niet iets herinneren. Ik sla het ook niet op als ik het niet interessant vind. Soms wordt er wel een ‘tip’ gegeven. Maar kan me zo niet herinneren dat dat van een vreemde was..

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten