Omgaan met je ex na een scheiding | Moeilijk, maar niet onmogelijk!

omgaan met je ex na een scheiding

Na een scheiding is blijven omgaan met je ex waarschijnlijk niet het eerste waar je zin in hebt. Uiteindelijk ben je niet voor niks uit elkaar. Maar je kinderen zien hem (hopelijk) nog wel als papa de held. Hoe zuur dat ook voelt. Ben jij, net als ik, van mening dat je onder normale omstandigheden de band met je ex goed moet zien te houden? Maar heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken? Dan heb ik 10 tips voor je waar je zeker mee uit de voeten kan!  

Een gebroken gezin én omgaan met je ex

Toen je het ja-woord gaf (of nagenoot van de conceptie) had je waarschijnlijk nog niet voor ogen dat jouw kind zou opgroeien in een gebroken gezin. Uiteindelijk wil je toch gewoon een veilige basis geven zonder ruzie of ander moeizaam gedoe. Het moment dat je beseft dat de koek toch op is en je gewoonweg niet langer in één huis kan samenleven, is pijnlijk. Zeker als je weet dat je elkaar zonder de kinderen nooit meer had gezien.

Maar je moet door. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jezelf is het goed om alles een plekje te gaan geven. Ik weet als geen ander dat een breuk moeilijk is: omgaan met je ex op het moment dat die wond nog het diepst is, proberen te zorgen dat je kind(eren) niks meekrijgen van jouw emoties en boosheid en voorkomen dat ze ergens verloren raken in het midden. Bang om te moeten kiezen of als speelbal in een manipulatief spel van één van beide partijen.

Op een respectvolle manier omgaan met je ex

Voor mij geldt dat mijn dochters gevoelens het belangrijkst waren. Ik denk dat onder normale omstandigheden (dus waarbij fysiek geweld, verslavingen e.d. zijn uitgesloten) elk kind recht heeft op beide ouders. Wat voor lamlul hij ook is geweest binnen de relatie. Door haar voorop te zetten, kon ik meestal wel de juiste keuzes maken. Ik zeg nogmaals dat het echt niet altijd makkelijk is, maar uiteindelijk kan ik mezelf recht in de ogen aankijken. Hij ook. En zij hoefde nooit te kiezen. Hoe we dat hebben aangepakt?

10 tips voor het omgaan met je ex na de scheiding

Mijn tijd – jouw tijd

De ‘andere’ oma van de oudste, die me trouwens nog steeds heel dierbaar is, wees me er ooit op dat ik moest loslaten. Ik wilde constant de controle behouden op wat er bij hem gebeurde en leverde daar behoorlijk wat commentaar op. Ze liet me inzien dat beide partijen een stapje terug moeten doen: zijn tijd is zijn tijd, jouw tijd voor jou. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor deze wijze raad. Zo is het namelijk wel.

Onthoud dat er meerdere partijen bij betrokken zijn

Stel je eens voor dat je gedwongen en abrupt afscheid moet nemen van je neefje, nichtje of kleinkind, omdat diens moeder na de relatiebreuk alle contact verbreekt. Die pijn moet je toch eigenlijk niemand willen aandoen? Dus tenzij de familieleden van je ex een afschuwelijk stel mensen is, blijft het in het belang van je kindje om ook het contact met hen te onderhouden. Probeer dus niet te roddelen of klagen in bijzijn van je kind, sta de familieband niet in de weg en ga eens op bezoek. Je kunt ook afspreken met hen zonder dat je ex daarbij aanwezig is.

Hij blijft de vader

Er zullen meer dan genoeg momenten zijn dat je spijt hebt van hem en de hele relatie, maar hij blijft de vader van je kind. Of je dat nu wilt of niet, je zal dus met hem moeten blijven omgaan. Aangezien je levenslang met elkaar verbonden blijft, is het belangrijk in deze relatie te investeren. Probeer je kind verjaardagen en/of feestdagen te bieden waarop iedereen samenkomt. Of maak vooraf duidelijke afspraken bij wie je kind dit jaar kerst viert. Zonder gedoe.

Gewoon om te laten zien dat hij of zij niet hoeft te kiezen. Het is immers al moeilijk zat als je zo jong bent en je ouders gaan uit elkaar. Je hoeft elkaar echt niet te omarmen, maar respectvol met elkaar omgaan moet mogelijk zijn.

Lees ook: Een ode aan de alleenstaande moeder (en vader)!

omgaan met je ex
Afbeelding– Shutterstock

Wissel kennis uit

Zeker via  WhatsApp is dat een eitje. Je hoeft elkaar daardoor zeker niet dagelijks te spreken. Laat gewoon af en toe even weten hoe het op school gaat, met welke vrienden of vriendinnen ze graag spelen en stuur foto’s of een filmpje als er een mijlpaal heeft plaatsgevonden (losse tanden, eerste vriendje, goed rapport).

Neem tijd voor jezelf

Een van de belangrijkste punten misschien wel. Zeker in de eerste fase van omgaan met je ex kan contact veel pijn doen (misschien uit liefdesverdriet, anders uit boosheid). Neem dan emotioneel afstand en beperk de momenten dat je elkaar spreekt, zonder het contact natuurlijk volledig te verliezen. Probeer dingen te doen waar je energie van krijgt en gelukkig van wordt. Het komt ooit weer goed!

Communiceer

Leg aan hem uit wat zijn gedrag met je doet of (als je dat durft en aankan) vraag eens waar jouw verbeterpunten liggen. En natuurlijk nog belangrijker: informeer eens bij je kind. Hoe vindt hij/zij het gaan, wat zou beter kunnen? Misschien kan dat direct, maar je zou ook kunnen proberen te vragen hoe hun ideale wereld eruit zou zien. Als ze eerlijk mogen zijn, voelen ze zich veiliger en ervaren de breuk/scheiding minder als traumatisch.

Omgaan met je ex
Afbeelding– Shutterstock

Benadruk bij je kind dat het niet aan hem/haar ligt

In the heat of the moment kan je nog weleens te veel focussen op hoe het met jou gaat (immers, gelukkige moeder, gelukkig kind). Maar vergeet niet dat er een jongetje of meisje is dat niets liever had gezien dat jullie bij elkaar waren gebleven. Die misschien wel denkt dat het allemaal door hem of haar komt. Tackel zulke gedachten voor ze kunnen uitgroeien tot hun eigen waarheid; geen enkel kind is immers de oorzaak van een breuk.

Lees ook Je kind laten wennen aan een stiefpartner, hoe doe je dat? 

Introduceer een nieuwe partner met beleid

Zelfs als je kind een scherp waarnemingsvermogen bezit, zoals June, en sneller doorheeft dat je een nieuwe relatie hebt dan je zelf had willen introduceren, is het belangrijk dat je de tijd neemt. Voor je ex-partner kan het net zo goed wennen zijn; ineens een nieuweling die de ouderlijke rol gedeeltelijk van je zal overnemen. Laat ruimte voor alle gevoelens en blijf in gesprek.

Praat niet negatief over je ex in de buurt van je kind

Uit jezelf vooral tegenover een goede vriend(in) of familieleden, dat is prima, maar laat jullie kind erbuiten. Spreekt misschien voor zich, maar kan echt best weleens lastig zijn te midden van alle emoties.

Dit punt geldt trouwens ook voor jouw familieleden en vrienden!

Hou de eer aan jezelf

Zorg dat jou uiteindelijk niets te verwijten valt, ongeacht zijn gedrag. Wat je zaait, zal je oogsten. Als hij écht niet deugt, dan valt hij vanzelf wel voor de mand. Jij hoeft alleen klaar te staan voor je kind in moeilijke tijden. En vergeet ook niet: als je het contact helemaal verbiedt, dan kan dat zich ooit tegen je gaan keren. Volgens mij zou je zo’n maatregel alleen mogen gebruiken als je kindje gevaar loopt bij zijn of haar vader. 

Heb je hierop aanvullingen of wil je jouw verhaal kwijt? Voel je vrij het met ons te delen in de reacties.

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Meer lezen over scheiden en het verbreken van je relatie? 


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

22 thoughts on “Omgaan met je ex na een scheiding | Moeilijk, maar niet onmogelijk!

 1. Wat heb je dat ontzettend mooi uitgelegd. Mijn ouders zijn al 34 jaar uit elkaar en kunnen nog steeds niet goed door 1 deur. Dat hakt erin bij een kind. Ik vind het zo mooi om te zien dat er ouders zijn die dit wel goed kunnen oplossen met elkaar. Respect!

  1. Wat rot! Ja ik snap inderdaad dat het als kind verschrikkelijk moeilijk is als je steeds voor een soort keuze staat. Zonde dat het voor jou nog steeds zo duurt, want 34 jaar is lang… Ook voor je eigen meisje natuurlijk jammer.

 2. Ik hoop oprecht het nooit zelf te hoeven ondervinden. Wel heb ik gemerkt dat het ook vaak mis gaat als een van de twee nog diepe gevoelens heeft voor de ander. Zolang kinderen er maar nooit de dupe van worden. Goed geschreven hoor!

  1. Ja dat geloof ik wel. Kan me ook wel voorstellen dat vrouwen wiens ex (of andersom natuurlijk) al meteen een ander heeft erg veel moeite hebben om de nieuwe situatie te accepteren. Dan is het natuurlijk aan degene met nieuwe partner om daarin afstand te bewaren tot alle partijen de breuk verwerkt hebben. Maar ook daar gaat t vaak mis. Vind dat persoonlijk ondoordacht, zeker omdat er kinderen bij betrokken zijn.

 3. Ik heb het als kind meegemaakt en als moeder. Het is nooit leuk, helemaal niet als die vader het heel moeilijk maakt. Maar wij hebben allemaal zo goed mogelijk contact. Heel veel loslaten idd. Alhoewel vertellen wat een goed persoon iemand is als dat niet zo is geeft ook een verkeerd beeld. Eerlijk op een nette manier werkt het best, het gaat anders nl tegen je werken.

  1. Nee klopt, ik denk inderdaad dat liegen tegen je kind nooit goed is. Dan ontken je misschien welk effect zijn gedrag heeft en dan betrekt een kind het alsnog op zichzelf. Maar goed, het blijft soms echt hard werken (voor beide partijen) en een situatie die je vooraf het liefst had willen voorkomen..

 4. Helaas zie en hoor je vaak dat kinderen de dupe worden. Gelukkig ben ik gelukkig getrouwd en is het hier niet van toepassing. Helaas als kind wel heel anders meegemaakt. Meestal maak je de bewuste keuze om een kindje te mogen krijgen. Je weet dat je dan voor altijd verbonden zal zijn. Hoewel een huwelijk niet meer kan werken vind ik het zó jammer dat de kinderen dan in een vechtscheiding belanden. Hopelijk mogen mensen jouw stuk dan lezen. Als je een kind hebt moet je, je eigen ik wel eens opzij zetten.

  1. Is altijd jammer als twee mensen niet meer verder kunnen. Vechtscheidingen zijn zo kwalijk voor het kind. En ik snap dat je iemands bloed (tijdelijk) wel kan drinken, maar denk dat je dan maar een alternatief moet bedenken. Bijvoorbeeld neutrale familieleden die tijdelijk optreden als een soort tussenpersoon. Of een oma die helpt. Zoals k3 zegt: alles kan, als je het maar wil ?

 5. Mooi stuk! Het lijkt mij heel lastig, maar wat jij al schrijft vind ik het belangrijkste.. Laat de kinderen er niet de dupe van worden. Kan mij in bepaalde situaties voorstellen dat het best moeilijk kan zijn. Mijn ouders zijn al sinds mijn 4e gescheiden maar gelukkig nooit nare ervaringen gehad. Het tegendeel, ze gaan juist super goed met elkaar om en dat heb ik altijd erg fijn gevonden.

  1. Gelukkig! Mooi dat ze het zo goed hebben opgelost dat jij er als kind nooit last van had. Het is allemaal verdrietig genoeg natuurlijk.

 6. Fijn beschreven. Ik ben zelf een kind van gescheiden ouders en de eerste in mijn klas toen. Deze tips waren zeker welkom geweest en kan me voorstellen voor een ieder die nu met deze uitdaging te maken heeft dat ze ook nuttig zijn.

  1. Dat was inderdaad ‘vroeger’ heel anders, tegenwoordig zijn het echt drie op de tien kinderen geloof ik. Misschien meer? Vervelend dat t zo gelopen is. Inmiddels beter hoop ik?

 7. Helaas van dichtbij gezien hoe kinderen kunnen lijden onder een vechtscheiding. Goede tips! En een goede raad van oma; dat loslaten zou ik zelf ook moeite mee hebben denk ik.

  1. Sneu! Voor de kinderen en andere betrokkenen ook.

   Ja het is lastig, dat loslaten. Je wil toch eigenlijk controle houden terwijl dat onmogelijk is. Al doende leert men ?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten