NumNum

Shoptip | NumNum: nieuwe dimensie aan eten met baby’s?

Wanneer je kindje net begint te eten, voert papa of mama meestal de eerste hapjes via een lepeltje. Tegenwoordig zie je echter ook regelmatig dat de Rapley methode wordt gehanteerd: baby’s die al echte stukjes groenten als broccoli eten met hun eigen handen. Hier sluit de NumNum bij aan: een hypoallergene lepel die speciaal geschikt is om kinderen zelf én op jonge leeftijd te leren eten met bestek.

Gastblogger Sophie probeerde met haar zoontje de twee lepels uit de webshop van Moderne Moeders en vertelt je hier over haar bevindingen. Blauw is geschikt voor eten met een dunnere en/of vloeibare structuur, oranje voor stevigere voeding.

NumNum

NumNum in de praktijk

Poging 1

De allereerste keer dat we onze zoon zelfstandig lieten eten, had ik banaan met aardbeien geprakt. Zijn eerste hapje deed ik voor: ik schepte met de lepel wat fruit op en bracht het naar zijn mond, net als anders. Hij hapte het er keurig vanaf en genoot zichtbaar. Het tweede hapje mocht hij zelf proberen. Ik had eerlijk gezegd een wonder verwacht: dat hij zelf het lepeltje zou pakken en het eten naar zijn mond zou brengen. Maar het tegendeel was waar. Hij begon met het lepeltje in zijn handen in het fruithapje te prakken, tilde het vervolgens verkeerd op en daardoor kwam zijn hapje dus niet in zijn mond, maar geprakt tussen zijn vingertjes.

Poging 2

Ik bedacht dat ik hem misschien het lepeltje zelf in handen moest geven, zodat hij zelf kon scheppen. Ook dit was geen succes, want opnieuw deed hij het lepeltje midden in zijn hapje en dit keer ook zijn andere hand erbij.

Poging 3

We blijven gewoon doorgaan, al was het nog geen succes. Uit angst dat hij het niet zou opeten en het overal zou belanden behalve in zijn mond, ben ik zelf gaan voeren. Wat wel direct opviel is dat eten op het dichte lepeltje goed blijft liggen. Dankzij het korte handvat kunnen kinderen eten makkelijk naar hun mond brengen.

Een kleine doorbraak

Gelukkig nam Lionel het over en zowaar, tijdens het avondeten at onze zoon ineens zijn eigen hapje. Hoe mijn vriend dat voor elkaar kreeg? Hij deed het eten op de lepel, gaf de lepel met eten aan ons kind. Die bracht het naar zijn mond, stopte het erin en at zijn eten op. Dit is meerdere keren achter elkaar gelukt, maar aangezien de handeling nogal traag gaat, is Lionel na een aantal keer toch overgegaan op zelf eten geven.

Oefening baart kunst

Bij iedere maaltijd wanneer wij thuis zijn, proberen we te oefenen met de oranje NumNum. Het zelfstandig opscheppen lukt nog niet, maar het zelfstandig eten van een lepeltje kan dus wel. Nog even en wie weet kan hij binnenkort zelfstandig opscheppen! We zijn erg blij (en heel trots) dat hij inmiddels zelfstandig van een lepel kan eten.

Algeheel oordeel over de NumNum

De lepeltjes zijn heel geschikt voor baby’s, doordat het handvat korter is dan normaal en de grip op het lepeltje. Bovendien is het makkelijk voor kinderen om eten eraf te sabbelen en/of happen. Wat wel belangrijk is om te beseffen bij je aankoop dat je kindje niet direct zelfstandig kan eten, zoals ik dus dacht. Maar het is heel handig om te hebben en sluit perfect aan bij ouders die hun kinderen willen stimuleren om zelfstandig te gaan eten. Daarom raad ik aan gewoon rustig aan te oefenen. Laat uw kind eerst wennen aan het nieuwe lepeltje terwijl je zelf voedt. Leg vervolgens eten op het lepeltje en laat je kind dit lepeltje zelf vastpakken. Vervolgens kan je proberen om het zelf op te laten scheppen. Gewoon in stappen dus.

NumNum

‘Normale’ lepels hebben een kommetje. Om deze op een goede manier te gebruiken, moet je kindje al kunnen beseffen dat je een onder- en bovenkant hebt. De NumNum heeft een platte kop en kan daardoor niet verkeerd worden vastgehouden. Voor voedsel met een dikkere structuur geef je het oranje, open lepeltje, en voor dunner voedsel het blauwe lepeltje.

Het zachte, hypoallergene materiaal is 100% vrij van PVC, BPA en ftalaten en daarmee veilig voor je baby. De textuur van de lepelkopjes is zacht en daarom ook perfect voor baby’s die last hebben van pijnlijk tandvlees. Daarnaast is het gebruik van de NumNum natuurlijk perfect om je kindje zelfstandig te leren eten.

Wist je dat zelf eten ook beter is met oog op de toekomst? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit overgewicht bij baby’s voorkomt en op latere leeftijd een verminderde kans geeft op obesitas. Net als met drinken uit de borst kunnen ze namelijk zelf aangeven wanneer ze voldoende hebben en zullen tijdig stoppen met eten.

Over Moderne Moeders

Wendy Stolp richtte haar eigen webwinkel op: Moderne Moeders. Hier verkoopt ze artikelen die praktisch zijn en innovatief. En alles probeert ze eerst uitvoerig thuis voor ze het in de webwinkel aanbiedt. Zo weet je ook gelijk dat een product zijn succes al heeft bewezen. Je kan hier terecht voor de NumNum lepeltjes, maar ook voor kleding, bijtsieraden (zoals mooie kettingen en armbanden) en een boobytag in verschillende kleuren (handig voor moeders die borstvoeding geven: zo weet je altijd welke borst je als laatst gaf). En persoonlijk vind ik deze Showerglove ook erg leuk. De stroeve stof voorkomt bovendien dat je kindje gaat glibberen tijdens het douchen.

Ken jij de NumNum al?
En Moderne Moeders?

Deze review bevat een product dat Moderne Moeders ons stuurde voor een review. In de blog staan Sophies eerlijke bevindingen. Wil je meer weten over samenwerkingen op Lotus Writings? Dan verwijs ik je graag naar mijn Disclaimer.

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

One Reply to “Shoptip | NumNum: nieuwe dimensie aan eten met baby’s?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge