Nooit meer te laat komen? Zo doe je dat!

nooit meer te laat komen zo doe je dat

Nooit meer te laat komen – valt dat aan te leren? Zit tijdsbesef niet gewoon verankerd in je karakter? Na een paar jaar samenwonen met Ro weet ik inmiddels dat het antwoord op de eerste vraag JA is. Met hoofdletters. Want op tijd komen is goed te leren, maar hoe? In dit artikel geef ik je daar antwoord op!

Nooit meer te laat komen: waarom zou je?

Als laatkomer heb je het niet altijd door, maar te laat komen is een hele vervelende eigenschap. Inmiddels heb ik aan den lijve ondervonden hoe prettig het is als je nooit meer te laat komt.

 • Je geeft de persoon met wie je afspreekt een goed gevoel
 • Door jezelf aan te leren dat je op tijd moet vertrekken, heb je niet langer last van dat opgehaaste gevoel (en aansluitend: minder risico op ongelukken of aso-gedrag in het verkeer)
 • Het voelt fijn om op tijd te zijn
 • Als het een zakelijke afspraak betreft, heb je nog even de tijd om alles voor te bereiden
 • Wanneer je te laat komt, weet je dat het écht niet aan jou ligt (en dat is toch een stuk fijner dan wanneer het wel aan jou ligt, kan ik je vertellen)

Nooit meer te laat komen? Zo doe je dat!

Een voorwaarde voor deze methode is wel dat je je schuldig voelt wanneer je een kwartier (of drie) na de afgesproken tijd aankomt. En verschuil je niet achter excuses: je bent nooit te oud om te leren! Laat je omgeving dit ook lezen en neem de informatie goed in je op.

 1. Je omgeving spreekt je nergens meer op aan en willen niet meer luisteren naar de redenen waarom je laat komt. Ook al ben je veel te laat. Ze gedragen zich normaal tegen je en gaan er niet op in. Dat kan best verwarrend zijn, want je wil graag alle excuses uit de kast trekken en daar heeft niemand nu behoefte aan. Je krijgt geen kans om uit te leggen wat dit keer de reden is. Daardoor ga je je heel ongemakkelijk en bezwaard voelen, kan ik je vertellen. En schuldig.
 2. Leer de voordelen van op tijd komen.
 3. Onthoud: de afgesproken tijd is een eindpunt, geen richtlijn. Als je afspreekt om 13.00 uur dan moet je er om 13.00 uur zijn. Dat betekent dus ook dat je alles daarvoor in het werk stelt om last minute geen tegenslagen te krijgen.

Een praktijkvoorbeeld

Bij mij werkt het altijd als ik dan een idee krijg van hoe je dat in de praktijk kan aanpakken. Daarom een voorbeeldje:

De situatie Je spreekt af met vrienden om 22.00 uur op zaterdagavond, hartje Rotterdam.

Waar je nu bent Zaterdagochtend, 10.30 uur. Je hangt gaar op de bank in je joggingbroek en hebt bijna 12 uur de tijd om je klaar te maken.

Wat je nog moet doen Douchen, aankleden, make-up, haar, nagels, avondeten

Reistijd 20 minuten

Wat je kan doen om op tijd te komen

 • Douche voor het avondeten, doe meteen je make-up, nagels en haar en zoek kleding uit. Dan ben je in elk geval straks op ieder willekeurig moment na het avondeten klaar om te gaan.
 • Leg alvast de spullen neer die je wil meenemen: handtas, telefoon, portemonnee, los geld, autosleutels
 • Reken op drukte in de stad. Dat je normaal gesproken binnen 20 minuten naar Rotterdam centrum kan rijden op een rustige middag, betekent niet dat het nu ook geldt. Vertrek minstens 40 minuten van tevoren, zodat je nergens hoeft te haasten en voor de afgesproken tijd aanwezig bent. Neem dan ook 21.00 uur als richtlijn om te kunnen vertrekken, dan zit je altijd goed.

Klinkt misschien overdreven, maar het werkt écht. Ongetwijfeld ben je later dan 21.00 uur klaar (je bent nu eenmaal een laatkomer van nature of niet), maar dat geeft niet omdat je die extra tijd al had ingecalculeerd. Volg deze methode nauwgezet en je zal nooit meer te laat komen.

Waarom ik op tijd wilde leren zijn?

Een jaar of zes geleden ontmoette ik Ro voor het eerst. Al snel bleek dat we het goed met elkaar konden vinden en we spraken weleens af – als vrienden destijds. Ik merkte al gelijk dat hij wars is van laatkomers. Hij heeft er dan ook gewoon een hekel aan. Hij beweert zelfs dat iets als ‘te vroeg’ niet bestaat, omdat je dan op tijd bent. Of heel erg op tijd. 

En dan moet je net mij hebben. Ik nam de afgesproken tijd altijd als richtlijn en probeerde er dan rond dat tijdstip wel te zijn, maar kon ook gemakkelijk een halfuur later aankomen. Vijf minuten te laat vond ik dus niet tellen.

Maar goed, opposites attrack

Dat blijkt in dit geval wel. Hij is extreem punctueel, ik een levensgenieter. Zo omschrijf ik het dan. Hij zal misschien tegenwerpen dat je juist kan genieten van het leven als je niet vijf kwartier twijfelend spendeert voor je kledingkast. Maar goed, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Liefde doet soms gekke dingen met je. Na verloop van tijd begon ik me namelijk zelf te storen aan mijn eigen nonchalante houding ten aanzien van tijd. Ik moest veranderen. Sterker nog: ik wilde nooit meer te laat komen!

Hoe het voorheen ging

Vraag het mijn directe omgeving en ze zullen lachend verhalen opdissen van de collectie nagellak in mijn auto: ik had namelijk altijd wel een potje op voorraad waarmee ik last minute nog even snel mijn nagels van een nieuw laagje kon voorzien. Scheelt immers droogtijd als dat onderweg kan.

En over mijn getier en geschreeuw in de auto, omdat niemand leek op te schieten onderweg (waarschijnlijk omdat zij ook niet zoveel te laat waren vertrokken als ondergetekende). Of die keer dat ik mijn schoonmoeder voor het eerst ontmoette: ik was ruim een halfuur te laat. Dat het nog goed kwam, mag een wonder heten. Mensen grapten regelmatig dat ik nog te laat zou komen op mijn eigen begrafenis. Tja..

Van altijd naar nooit meer te laat

Aan mijn opvoeding ligt het niet. Zowel mijn moeder als zusje hebben een hekel aan te laat komen. Mijn moeder deed dan ook jarenlang onvruchtbare pogingen om enige verandering te kunnen bewerkstelligen in deze nare karaktertrek. Maar niets hielp. Boos worden niet en de boel maar laten gaan al helemaal niet. Toch is het Ro gelukt. Maar hoe?

Hij wilde niet langer horen welk excuus ik dit keer weer had om (voor mezelf) te kunnen rechtvaardigen dat ik te laat kwam. Hij stopte gewoon met luisteren. Tegelijkertijd deed hij normaal tegen me, dus niet boos – precies zoals hierboven beschreven staat. En ik voelde me steeds schuldiger worden. Uiteindelijk besloot ik het trucje van hem af te kijken, veel te vragen en mijn planning met hem te bespreken. Naarmate de tijd vorderde, hoefde hij steeds minder vaak te adviseren toch nog iets eerder te vertrekken.

De voordelen van op tijd zijn

Nog even uitgebreid: want de kracht van de herhaling helpt jou hopelijk ook vaker op tijd vertrekken!

Je humeur

Als je weet dat anderen waarderen dat je netjes op tijd bent, voel je je goed. Je hebt iets gedaan waarmee je anderen blij maakt. Yay you!

No stress

Je hoeft nooit meer te mopperen op bejaarden die 20 km/u rijden waar je 30 had gemogen, haalt geen halsbrekende toeren meer uit en ook snelheidsboetes behoren tot het verleden. Je hebt alle tijd nog om op de plaats van bestemming te komen.

Je hebt tijd over

Dit vond ik een hele verrassende, maar het is écht zo. Denk je eens in hoeveel voordeel het je oplevert: op feestjes hoef je niet eerst de complete groep af te gaan met handen schudden, voorstellen en ‘gefeliciteerd’ op repeat. Bij een sollicitatie of tentamen heb je nog even de tijd om je rustig voor te bereiden. Ga je iets drinken met vriendinnen, dan zoek je op je gemak een fijne plek uit. En raak je de weg kwijt? Geen paniek, je hebt nog tijd zat om op de plaats van bestemming te komen.

Mensen vinden je een stuk leuker

Zeker als je één op één met iemand afspreekt, is het vervelend als de ander uren zit te wachten. Moet je ook niet willen toch? Ik zeg ook eerlijk dat ik, ondanks dat ik zelf altijd te laat was, me echt heel erg stoorde aan anderen die dat ook waren.

Hoe vindt Ro het nu ik nooit meer te laat kom?

Ro ervaart het als een opluchting, blijkt bij navraag: ‘Eerst moest ik iedereen drie uur van tevoren al gaan ophaasten en dan had ik alsnog zelf maximaal vijf minuten om te douchen, tegenwoordig is dat veel eerlijker verdeeld.’ Dat heeft hij dus maar mooi voor elkaar gekregen. Alleen June is onder mijn jarenlange invloed als laatkomer een beetje té relaxed geworden.

Laatst gingen we winkelen en ik vroeg haar rond kwart voor vier de schoenen aan te trekken, omdat ik graag uiterlijk vier uur ‘s middags in het centrum wilde zijn. Ik haastte haar niet op, maar ging vast in de auto zitten. Tien minuten later opende ze grijnzend de deur – op rolschaatsen! Ik herken mezelf, dat is het jammere (en soms ook grappige). Hoop gewoon dat het geen dertig jaar kost voor zij ook doorheeft hoe prettig op tijd komen is…

Kom je altijd op tijd of blijft het bij een poging?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

21 thoughts on “Nooit meer te laat komen? Zo doe je dat!

 1. Tegenwoordig ben ik altijd op tijd. Een paar jaar hiervoor was dat anders. Maar over het algemeen genomen ben ik heel punctueel en precies. Te laat komen deed ik zeker ergens in de pubertijd. Ik had een Antilliaans vriendinnetje en die hanteerde wat iedereen gekscheren ‘Surinaamse tijd’ noemde. Als ik met haar afsprak om 12 uur, dan stond ze op dat tijdstip op na een tukje en begon zich klaar te maken. Zo kon het rustig nog anderhalf uur duren voordat we weg gingen. Heel irritant. Maar gaandeweg nam ik dat een beetje over. Nu, met een kindje? Ben ik altijd op tijd en liever te vroeg. Maar dat treuzelen en eigenlijk veel tijd hebben en die tijd verkloten (excusez le mot)? Dat herken ik nog wel van mijzelf…

  1. Haha! Herkenbaar, over mij wordt inderdaad ook nog weleens gezegd dat ik leef op Surinaamse tijd 😀 Het is met kinderen inderdaad fijner om gewoon op tijd te zijn. Scheelt stress (en een hoop gediscussieer)

 2. Haha soms leer je ermee leven… vrienden van ons zijn ook altijd te laat. Dus als we om 1 uur heb en afgesproken is het eigenlijk gewoon half 2 haha

 3. Als het vervelende dingen zijn kom ik vaak net niet of net wel op tijd. Als de zon schijnt vind ik het bijvoorbeeld niet erg om op het schoolplein te wachten. Maar als het regent ga ik zo laat mogelijk. Of als ik geen zin heb om met andere ouders te kletsen haha. Voor werk ben ik vaak wel op tijd.
  Goede verandering van je hoor, ik vind die stress ook vervelend. Maar ik laat of liet het me ook wel gebeuren. Het is inderdaad onderdeel van je leefstijl denk ik.

  1. Haha idd soms heb je daar zo geen zin in! Werk ik ook, maar daar hangt meer vanaf natuurlijk. Dat scheelt echt wel. En het gaat nog weleens mis hoor, maar gelukkig (voor iedereen) niet meer zo vaak.

 4. Oei, ik ben zoals jij eerst was. En als ik wel een keer op tijd ben, denk ik dat ik nog van alles kan doen waardoor ik alsnog te laat ben. Of het zit net dan tegen met ov ofzo. En als het wel lukt word ik er eigenlijk wel blij van dat ik niet hoef te haasten. Dus eigenlijk gewoon vaker doen. Tips?

  1. Haha ik herken het zo!
   Wat ik merkte is dat het een manier van leven is. Ik dacht dan: 13.00 uur afgesproken, het is ongeveer 10 minuten rijden.. Dan haal ik het wel om nu (12.45) mijn nagels te lakken. Vervolgens stootte ik ergens tegenaan, moest dat weghalen, nagellak afhalen en opnieuw beginnen. Plots was het 12.55 uur en moest ik hard haasten, alle stoplichten op rood en 13.10 kwam ik aan (gunstig geval)
   Waar je dus de verandering kunt brengen: je weet dat je 13.00 uur ergens moet zijn. Dat betekent uiterlijk 12.40 uur van huis. Dan heb je evt tegenslag ingecalculeerd en ben je netjes op tijd. Daar zit de truc in. Succes (en sterkte, is best ff wennen)!

 5. Ik ben altijd stipt op tijd. Ik vind het vreselijk om te laat te komen (en anderen dus te laten wachten) en vind het ook zeer onbeleefd om zelf te laat te komen. Als ik een keer te laat kom, dan bel of app ik altijd even. Maar dit komt gelukkig zelden tot nooit voor.

  1. Dat appen deed ik wel, alleen als je altijd laat bent verliest dat zijn waarde natuurlijk.

   Je hebt gelijk, het is onbeleefd. Merk dat nu pas ?

 6. Haha vervelend als je schoonouders als eerst die kant van je zien. Ik kan redelijk goed op tijd komen, maar soms lijkt het alsof ‘the universe’ zich tegen me keert. Dan kom ik herhaaldelijk slechts bij één persoon te laat. Heel vreemd.

 7. Haha vervelend als je schoonouders als eerst die kabt van je zien. Ik kan redelijk goed op tijd komen, maar soms lijkt het alsof ‘the universe’ zich tegen me keert. Dan kom ik herhaaldelijk slechts bij één persoon te laat. Heel vreemd.

 8. Ik ben altijd veeeel te vroeg. Dat heeft ook zo zijn nadelen. Je leven bestaat voornamelijk uit wachten. En dan vooral op mensen die altijd te laat komen hahahah 😉
  Grapje
  Hahaha nee eigenlijk niet, maar ik kan de lol er wel van inzien. Zo veel verschillende mensen en ideeen over de tijd. Ik wou dat ik zelf wat relaxter was. Dan hoefde ik mijn hele leven niet zo veel te wachten. Weet je hoeveel nuttiger mensen hun tijd indelen die altijd te laat komen? 😉

  1. Haha! Ja dat merk ik nu wel, je wacht vooral op anderen.

   En dat is waar. Alleen het haasten en de stress die daarbij komt, omdat je nog even je boek wilde uitlezen… Sinds een paar jaar geloof ik toch dat ik dan liever te vroeg ben (maar wel met iets te lezen!)?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten