nieuwe stofzuiger kopen met zonder zak

Nieuwe stofzuiger kopen: met of zonder zak?

nieuwe stofzuiger kopen met zonder zak

Als je een nieuwe stofzuiger gaat kopen, is het om te beginnen handig dat je weet welke soort je voorkeur heeft: een stofzuiger met zak of juist liever zonder. In dit artikel helpen we je een handje door de voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

Wat voor stofzuiger kies je?

Een goede sledestofzuiger (de meest verkochte vorm: op wieltjes en met een slang) is krachtig en heeft bij voorkeur verschillende opzetstukken die je ervoor zorgen dat je ook in lastige hoeken kunt komen. Verder is het belangrijk om te letten op zaken als zuigkracht, vermogen, of de stang af te stellen is op maat en hoe flexibel de stofzuiger is. Als je voor jezelf hebt vastgesteld waar je naar zoekt, is het een stuk makkelijker om het apparaat te kopen dat het best aansluit op je wensen. Check Bestenu om te zien welke stofzuigers op dit moment de beste koop zijn.

Voordelen van een stofzuiger met zak

In een stofzuiger met zak wordt het vuil opgevangen in een aparte stofzak. Deze zal je regelmatig moeten verwisselen. Uit tests van de Consumentenbond bleek dat echter ook hij niet per se aan zuigkracht verliest – wat vaak wordt aangenomen. Toch is het slim wel na een tijdje te wisselen. Doe je dat niet, dan gaat het wat muffig ruiken wanneer je het apparaat gebruikt.

  1. Het aanbod van sledestofzuigers met zak is groter dan exemplaren zonder
  2. De zuigkracht is (over het algemeen) beter dan bij stofzuigers zonder zak
  3. Heeft een grotere stofopvang

Een nadeel van dit type is trouwens dat je niet altijd de juiste zakken kunt vinden voor jouw stofzuiger. Ook is het hierdoor uiteindelijk duurder.

Voordelen van een stofzuiger zonder zak

Hier tegenover staat de stofzuiger zonder zak. Het bekendste merk dat dit type stofzuigers aanbiedt, is Dyson. Maar ook andere aanbieders, zoals Philips en Miele hebben verschillende in hun assortiment opgenomen. De voordelen?

  1. Je hoeft geen stofzakken te kopen en bespaart daarmee op de kosten
  2. Je ziet hoeveel vuil er in de stofbak zit en weet dus sneller wanneer het tijd is om de bak te legen. Doe dit het liefst buiten: het kan best een stoffig klusje zijn.

Een nadeel is dus de hoeveelheid stof dat vrijkomt als je het reservoir leegt en dat hierin minder vuil past dan in een stofzak.

Welke stofzuiger koop je bij een stofallergie?

In principe maakt het niet zo uit. De zuigkracht is belangrijk, maar daar zit tegenwoordig niet zo’n heel groot verschil meer in. Wel is het legen van de stofbak van een zakloze stofzuiger vaak een rommelig klusje. Er komt gemakkelijk (veel) stof bij vrij en dat kan een allergische reactie oproepen bij mensen met een stofallergie. Daarom wordt doorgaans een stofzuiger met zak aangeraden, tenzij je een partner hebt die dit klusje voor je kan klaren.

Zo heb je langer plezier van je stofzuiger

Als je langer wil kunnen genieten van je stofzuiger, dan is het belangrijk om de volgende punten in acht te nemen:

  • Houd de slang en mondstukken schoon door ze regelmatig na te lopen.
  • Maak het stofreservoir van je zakloze stofzuiger ook met enige regelmaat schoon, zodat je een frissere stofzuiger hebt.

En nog een laatste tip: wil je een lekker geurtje ruiken als je het huis stofzuigt? Er zijn speciale geurparels te koop, maar dennennaalden (ideaal voor kerst) of een wattenschijfje met je favoriete parfum werken ook prima. Zeker als je best een sloddervos bent, geeft dit net dat beetje extra huiselijkheid waarin je gasten graag wil ontvangen.

Alternatieven voor de sledestofzuiger

Behalve de traditionele sledestofzuiger zijn er ook alternatieven:

  • Robotstofzuiger (ideaal om aan te zetten voor je naar je werk gaat of ‘s nachts zijn werk te laten doen)
  • Een staand model (vaak vooral geschikt om even snel te gebruiken; voordeel is dat deze ook zonder snoer te koop zijn en dus makkelijker mee te nemen)
  • Kruimeldief (zodat je even snel wat weg kunt halen, erg handig als je huisdieren hebt)

Wat voor stofzuiger hebben jullie thuis?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *