Waarom een goedkope schutting je uiteindelijk meer kost dan oplevert
Een fikse februaristorm
Het is inmiddels vierenhalf jaar geleden maar ik herinner het nog als de dag van gisteren. Het stormde die dag, Rose lag nog heerlijk in dromenland en ik was een week of zestien zwanger. De deurbel ging. Heel zacht – ook uit angst om onze baby wakker te maken – schuifelde ik naar het raam en keek wat er was. De buurvrouw stond aan de deur: één van onze schuttingpanelen hing los en flapperde in de wind. In gedachten zag ik hem al door de straat vliegen, dus zo snel als ik kon ging ik naar beneden.
Zwanger hing ik in de storm aan onze schutting
Nog geen tien minuten later hing ik, gekleed in slechts een trainingsbroek en shirt, aan de schutting om hem tegen te houden. Zonder telefoon, zonder man (want die zat bij de kapper) en met in gedachten dat Rose elk moment kon wakker worden. Maar de storm bleef aanzwellen en het idee dat we straks de halve straat aan autoschade konden betalen, zag ik ook niet zitten. Ik geloof dat ik een uur zo heb gehangen. Achteraf grappig, op dat moment iets minder haha. Uiteindelijk liep ik toch maar naar binnen om mijn telefoon te pakken, belde mijn ouders en Ro en binnen een kwartier arriveerden de hulptroepen.
Waarom goedkoop duurkoop is
Hoe het kon gebeuren? Tijdens de verhuizing, die eigenlijk veel sneller plaatsvond dan we destijds verwachtten, hadden we geen geld om een mooie, goede schutting te halen. Toevallig was er een actie bij een bekende bouwmarkt en we haalden voor een prikkie de panelen. Maar dat goedkoop duurkoop werd, bleek wel toen de schutting begon los te zitten door voetballende buurtkinderen, die ene storm en later nog eens ‘spontaan’. Tijd voor iets nieuws dus.
Waarom je een schutting nodig hebt
Of je een schutting nodig hebt? Ik vind van wel. Zeker bij ons: we wonen in een hoekhuis en als je niets zou plaatsen, kan de hele buurt in je achtertuin hebben. En je hoeft niet poedelnaakt door de tuin te paraderen om dat onprettig te vinden 😉 Bovendien staat er een trampoline, een speelhuisje en een tuinset. Van mij hoeft niet iedereen daar gebruik van te maken. Kortom een beetje privacy en bescherming van je spullen is wel prettig. Maar waar moet je op letten als je een nieuwe schutting koopt?
Schuttingpanelen: waar let je op?
Materiaal
Bij een schutting denk je waarschijnlijk snel aan houten panelen. Maar wist je dat je ook composiet schuttingen kunt kopen? Het voordeel van dit materiaal is dat ze ontzettend goed bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden: het roest niet en blijft mooi. Bovendien is het materiaal licht in gewicht, maar wel hartstikke sterk. Ideaal dus voor je schutting.
Meer informatie over de voordelen van composiet vind je hier.
Kwaliteit
Zoals ik eerder al noemde: goedkoop is écht duurkoop. Als je een schutting wil kopen voor je tuin is het belangrijk dat hij een flink aantal jaren mee kan. En het is per saldo zonde van je geld als je over vijf jaar alweer nieuwe panelen moet halen. Kies daarom voor een schutting van duurzame kwaliteit, zoals het eerder genoemde composiet.
De sfeer die ze uitstralen
Wanneer je een composiet schutting koopt, zit je niet per se vast aan hout. Het kan wel, maar wat dacht je van grijs? Antraciet of juist wit? Met een nieuwe schutting kan je de tuin helemaal inrichten in jouw favoriete sfeer.
Hebben jullie een schutting? Wat voor?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Afbeelding, robert_s – Shutterstock