Home » Huis en tuin » Huishouden » Nieuwe fiets aanschaffen? Deze moet je hebben! *

Nieuwe fiets aanschaffen? Deze moet je hebben! *

Ik snoep minder, beweeg meer en ben helemaal klaar voor een nieuwe titel als #fitmom 😉 Daar hoort voor mij ook een nieuwe fiets bij. Alleen hoe weet je nu welke bij jou past en waar moet je op letten bij het aanschaffen? Ik zocht het uit! 

Gezonder leven: meer bewegen

Sinds ik gezonder eet, kwam onverwachts ook mijn lang verloren zin in sporten terug. Ik wil zelf ook vaker naar buiten. Zal vast samenhangen met de lente trouwens: als de zon schijnt is het veel fijner om lekker te gaan wandelen of fietsen dan wanneer je bibbert van de kou. Bovendien waait het dan meestal niet zo keihard meer als in de herfst. Maar waarom doe ik het dan niet gewoon?

Mijn huidige fiets

Eigenlijk is de opoefiets waar ik nu op rij op geen enkele manier mommy proof. Hij is in prima staat trouwens, maar heeft geen versnellingen of lekker zacht gelzadel. Ik trap mezelf de tandjes en kom gevoelsmatig nauwelijks vooruit. Medeweggebruikers die in het bezit zijn van een elektrische fiets maken me daarom een beetje jaloers: ze zoeven moeiteloos over de weg. ‘Alsof je altijd windje mee hebt,’ vinden mijn oom en tante. En dus draaien ze hun hand niet om voor een fietstochtje naar ons toe (vanuit Zeeland!). Je enige natuurlijke vijand is dan eigenlijk een onweersbui. Van mij vrijwel elk weertype dat niet lijkt op windstil en precies voldoende zonnig.

De grote valkuil met fietsen: ik kan geen maat houden

Echt, ik lijk wat dit betreft net een man. Als ik dan eenmaal die knop heb omgezet, dan ga ik lekker een stuk fietsen. Maar in plaats van rustig opbouwen, kies ik meteen de route van 20 kilometer. Zonder bijbehorende conditie. Ik heb weleens met June door de polder gefietst. Zware tegenwind, verzuurde spieren, heuvel op én een kleuter in het fietszitje achter me die zat te klagen over het tempo en hoe vermoeiend ze onze tocht vond.

Tijd voor een nieuwe fiets

Eigenlijk is het dus gewoon tijd voor een nieuwe fiets. Maar ik vind het lastig: waar moet je op letten als je een nieuwe fiets aanschaft, wat zijn de nieuwste ontwikkeling en wat mag het kosten? Ik besloot daarom eens op onderzoek uit te gaan!

Ga je een nieuwe fiets kopen? Waar moet je dan op letten?

 • Het gebruik: wil je ermee naar je werk fietsen, vijf minuten verderop, of liever fietstochtjes maken? Ga je er de boodschappen mee halen? Neem je de kinderen mee op je fiets of kunnen die zelf al fietsen?
 • Hoeveel heb je te besteden?
 • Schaf een goed fietsslot aan – het is immers zonde als hij al wordt gestolen voor je er goed en wel van hebt kunnen genieten
 • Welk merk vind je prettig? Heb je bijvoorbeeld al goede ervaringen of ken je iemand die een fiets van dat ene merk heeft?

Budget

Voor je naar een fietsenwinkel gaat, is het goed om na te denken over je budget. Goedkoop kan duurkoop zijn, dus durf ook iets meer te investeren in een goede tweewieler. Soms is het beter om iets langer door te sparen voor een fiets waar je écht plezier van hebt, dan te gaan voor die ene simpele versie die na verloop van tijd tegenvalt.

Koop bewust

Denk daarbij zeker ook aan de kracht van reclame: die ene fiets uit het foldertje mag dan wel heel voordelig zijn, maar daardoor neem je misschien bepaalde mankementen voor lief. Terwijl dat juist de dingen zijn waar je jezelf later aan kan gaan storen. Dus reageer niet op aanbiedingen, behalve wanneer je al zeker was dat je juist die fiets wilde kopen.

Verschillende opties

Tegenwoordig is er op het gebied van fietsen zoveel meer mogelijk dan vroeger. Wil je bijvoorbeeld een elektrische fiets of juist niet? Hoeveel versnellingen hebben je voorkeur?

Online shoppen

Persoonlijk vond ik online een fiets kopen soms toch een beetje eng. Uiteindelijk wil je toch het liefst dat een deskundige je fiets op de juiste hoogte zet en met je meekijkt. Althans, als ik even voor mezelf spreek: de laatste keer dat ik een loopfiets monteerde, schoot na een tijdje het stuur los. Dus ik brand mezelf hier liever niet meer aan. En wat te denken van een stukje rondfietsen? Ik kan toch onmogelijk de juiste fiets kopen als ik hem niet eerst ‘gevoeld’ heb en verschillende exemplaren met elkaar kan vergelijken?

Nieuwe fiets kopen

Gelukkig kan het ook anders. Fietsenwinkel.nl heeft ook een aantal fysieke winkels met daarbij een aantal testcenters, verspreid door heel Nederland. Het voordeel is dat je wel de laagste prijsgarantie hebt, maar mét het kunnen ervaren van verschillende merken. Ze bestellen de fiets voor je en je kunt hem daar weer komen afhalen wanneer het jou uitkomt. En of je nu voor de omafiets gaat, een bakfiets of e-bike voor mama’s, dat maakt helemaal niks uit! Mocht je hem toch online bestellen, dan maakt de bezorger hem fietsklaar voor je. De service van een fietsenwinkel met de prijs van online.

Binnenkort maar eens kijken

Met de lente en zomer in aantocht is het waarschijnlijk wel goed om eens te gaan kijken naar een mooie nieuwe fiets. Eentje die stabiel op de weg ligt, lekker rijdt en het bovendien mogelijk maakt om zonder hijgen te hoeven schreeuwen ‘dat ik echt mijn best doe om vooruit te komen, maar die tegenwind voor geen meter werkt’. Dan kan ik het tenminste weer tegenover mijn arme, conditieloze lijf maken om roekeloos kilometerslange tochten te gaan maken met de fiets. Toch maar elektrisch dus. Denk ik.

Welke fiets heb jij? Ga je voor elektrisch of juist ‘gewoon’ en waarom?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Afbeelding, Aleshyn Andrei – Shutterstock

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

13 gedachten over “Nieuwe fiets aanschaffen? Deze moet je hebben! *

 1. Mijn fiets staat al een hele poos in de schuur. Ik loop eigenlijk overal naartoe. Nu met een kleintje wil ik in de zomer eigenlijk ook fietsen..en vraag me (net als jij) af om mijn omafiets dan nog wel de juiste optie is…

 2. Ik kwam er net achter dat ik mijn fiets al 7 jaar heb. Het is hem wel aan te zien, dus misschien is het ook wel eens tijd voor een nieuwe

 3. Ik fiets nooit meer aangezien het niet meer mag van de artsen doordat ik geboren ben met een open rug. Lijkt mij heerlijk een keer een stuk te fietsen met de kinderen maar dan wel als de zon schijnt ?

 4. Ik ben toevallig ook net bezig met een nieuwe fiets heb wel een mountainbike nu maar dat is niet echt een fiets waar ik even lekker mee naar de stad wil fietsen om te winkelen of een boodschapje wil gaan doen. ik wil wel zeker een fiets met versnellingen erop.

 5. Ik moet heel eerlijk zeggen dat mijn fiets al meer dan een jaar met een lekke band in de box staat. Wordt tijd om die te laten maken denk ik. Een elektrische fiets ga ik nog niet aan beginnen. Maar op vakantie huren wij er wel altijd 1.

 6. Ik ga bewust voor ‘gewoon’ omdat ik de gezondheidsvoordelen van ‘gewoon fietsen’ wil vasthouden. Ik heb een omafiets met 3 versnellingen. Maar een elektrisch fietsen lijkt me stiekem wel heel fijn.

 7. Ik heb geen fiets en heb het al jaren niet meer gedaan. Waar ik woon is het ook niet zo aangenaam om te fietsen en geef ik de voorkeur aan ‘te voet gaan’ (voor korte afstanden). Een goede fiets uitkiezen is niet zo gemakkelijk en kan ook snel duur oplopen, daarom is prijzen vergelijken heel belangrijk. En je zelf natuurlijk goed voelen bij de keuze van de aankoop 🙂

 8. Ik rij zelf al 3 jaar op een elektrische fiets en wil nooit meer zonder! Nu met de 3e op komst gaan we voor een elektrische bakfiets.
  Persoonlijk zou ik, zeker bij het kopen van een elektrische fiets, ervoor kiezen om die bij een fietsenwinkel in de buurt te kopen. Vaak hebben die ook mooie aanbiedingen en service die je gratis krijgt in plaats van dat je er online voor moet betalen.
  Zeker bij een elektrische fiets wil je een zaak in de buurt die je fiets snel weer kan maken als er iets kapot is.
  Succes met je keuze maken!

 9. Ik woon 5 minuten van mijn werk en vond het vorig jaar ook tijd voor een goede, dit keer nieuwe in plaats van 6ehands, fiets. Ook super geslaagd bij fietsenwinkel.nl en opgehaald in een winkel waar ze dus idd de fiets op hoogte zetten, banden oppompen etc; ideaal! Niet goedkoop, zo’n nieuwe met merk en versnellingen en licht dat werkt, maar wel echt zoveel fijner dan mijn opoefiets zonder versnellingen.. Ook al is het maar 5 minuten..
  Vond een elektrische fiets altijd een fiets die je boven de 50 neemt, of als je heeeel veel moet fietsen elke dag. Tot ik dit weekend een elektrische fiets huurde en met 2 vingers in mijn neus 40km over de Veluwe crosste; man oh man; wat een heerlijkheid! Bij twijfel; meteen een elektrische nemen 😉
  Overigens worden die ook als warme broodjes verkocht aan leerlingen die een eind moeten fietsen naar school; ik dacht echt bijna huilend terug aan de tijd dat ik die 12km moest fietsen, wat had dat een verademing geweest zeg! haha!

  1. Klinkt echt heel fijn! En ik had inderdaad precies hetzelfde gevoel, maar tegelijkertijd lijkt het me heerlijk. Vooral dat je flinke stukken kan fietsen. Zeker als je ergens zit met onverwachte tegenwind ofzo…
   Haha ja ik moest daar laatst nog aan denken, hoe ik nu soms opzie tegen kippenstukjes en jullie allemaal kilometers aflegden op de fiets. Wat dat betreft kwamen jullie (ik iets minder) in elk geval aan je dagelijkse portie beweging…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten