9 nieuwe fases in de puberteit: HELP!

nieuwe fases in de tienertijd

Eigenlijk bestaat de hele opvoeding uit fases. Dat kan soms heel prettig zijn, omdat je weet dat het niet meer is dan een periode die je moet uitzitten. Maar soms ook best wennen. Dan merk je ineens aan alles dat ze echt groter worden. Zo zijn er natuurlijk ook nieuwe fases in de tienertijd. In dit artikel 9 bijzondere. 

We gaan een compleet nieuwe fase in

Dat June opgroeit komt niet volledig uit de lucht vallen: ze is er immers al ruim elf jaar mee bezig. Twaalf zelfs, als je de tijd in mijn buik meerekent. En toch zijn er een aantal dingen die me plots overvielen. Voor de hand liggend waarschijnlijk, zeker als je ze zwart op wit ziet. Maar ik was ze vergeten vanuit mijn eigen jeugd. Mijn focus lag vooral op de middelbare school, het voorkomen van foute vriendjes als we zover zijn en de risico’s rondom het uitgaansleven. Daarom vandaag een trip down memorylane met deze 9 nieuwe fases in de tienertijd!

9 hele nieuwe fases in de tienertijd

Discozwemmen

Een tijdje geleden vroeg June of ze binnenkort kon gaan zwemmen met twee vriendinnetjes. Ik perste mijn lippen stevig op elkaar zodat er geen directe ‘NEE!’ kon ontsnappen en dacht koortsachtig na. Op de website stond dat het discozwemmen wordt georganiseerd voor de leeftijdscategorie t/m 15 jaar. Zonder te veel in details te treden, heb ik op mijn elfde een heel nare ervaring gehad met jongens tijdens het discozwemmen. Ik kan aan de andere kant moeilijk alles bij June weghouden. En zolang er een ouder meegaat, moet het vast goedkomen toch? Al kan ik dat vervelende gevoel toch niet helemaal van me afschudden…

Je bent een echte moeder

In theorie had ik haar zus kunnen zijn met een respectabele 22 jaar leeftijdsverschil. Toen ik haar dat zei, volgde slechts een opgetrokken wenkbrauw. ‘Leuk geprobeerd, mam, je bent gewoon een moeder.’ Heel anders dus dan ik me twaalf jaar geleden voorstelde, toen ik liefdevol over mijn buik streek en fantaseerde over de bijzondere band die we zouden hebben. Niet dat ik wil dat ze me als haar zus ziet trouwens, maar door het geringe leeftijdsverschil had ik niet verwacht een echt moeke te worden in haar ogen. Dat was ik ook niet. Tot nu dus.

‘s Avonds blijven hangen

Nog even en dit zal doordeweeks ook gebeuren: de quality time die je met je partner hebt, wordt in gezelschap van een (pre-)puber steeds een beetje meer opgesnoept. Nu kijkt ze nog enthousiast mee met Wie is de mol op zaterdagavond, maar over een tijdje zal ze waarschijnlijk ook commentaar gaan leveren op ons televisiedieet. En ik vrees voor het kunnen voortbestaan van mijn liefde voor pulptelevisie. Bovendien: is het wel verantwoord om een tiener te laten meekijken naar Temptation Island? Help!

Grotere zelfstandigheid

Aan de ene kant uit zich dat in zelfstandige tripjes naar het dorp om te gaan shoppen met vriendinnen. Maar aan de andere kant ook in een heel nieuwe manier van samen weggaan. Je hoeft alleen te zorgen dat ze aangekleed in de auto plaatsneemt en je kan vertrekken. Onze uitjes veranderen. Waar we vroeger bijvoorbeeld naar de speeltuin gingen, kan ik nu lekker met haar naar de bios of goed uit eten. En het is geen moment stil. We vragen elkaar van alles en gaan de diepte in. Een van mijn favoriete nieuwe fases die ik niet zag aankomen.

Nieuwe kijk op het leven

June kan je soms feilloos vertellen hoe een situatie in elkaar steekt. Op een heel volwassen manier dus. Ze observeert, concludeert en geeft onomwonden haar mening. Dat kan weleens heel confronterend zijn (omdat je zelf dacht bepaalde gevoelens te kunnen verbergen), maar tegelijkertijd ook heel verfrissend.

Experimenteren met make-up

Echt, ik maak geen grap: haar stash is zoveel groter dan die van mij! Alleen al in nagellakpotjes overtreft ze me met minstens 50 kleuren. Maar er staat ook een respectabele berg gezichtsmake-up in haar hoogslaper, die zeker met feestjes tevoorschijn komt. Of wanneer ze zin heeft een beetje te experimenteren. Op zich allemaal geen probleem hoor, maar als ze dan naar beneden komt met subtiele lipstick, een vleugje oogschaduw en wat mascara op haar prachtige lange wimpers, krijgen we een confronterende blik in de toekomst. Slik!

Discofeestjes

Weet je nog, schuifelen in groep 8? Weliswaar met een meter tussen jou en je danspartner, maar de eerste toenaderingen tot het andere geslacht. Ik kon weken zenuwachtig zijn voor een dans die nooit zou komen, maar dat drukte de pret niet. De spanning als die ene leuke jongen binnenkwam, dansen en boven alles heel veel lol hebben met je vriendinnen… Fantastisch! Toch verzucht ik regelmatig: ‘Jee, wat wordt ze toch groot!’ Ik zie in gedachten namelijk nog steeds het kleine meisje voor me dat ze al een jaar of zes niet meer is.

Internet

We mogen dan grotendeels kiezen voor een offline opvoeding, internet hoort nu eenmaal bij ons leven. Het laatste jaar verschoof de focus van af en toe iets opzoeken op Wikipedia en filmpjes kijken op YouTube naar actief gebruiken. Ze zit regelmatig op Tiktok, de halve klas heeft Instagram en een aantal meiden sinds kort hun eigen vlogkanaal. Dat wil ze nu natuurlijk ook…

Zelf beslissingen nemen

We hanteren nog altijd redelijk strikte regels rondom telefoongebruik en snoepen. Maar het sluipt er soms in: dan pakt ze haar telefoon om tijdens het ontbijt een Tiktok te maken of staat verscholen met haar hoofd in het keukenkastje een paar vergeten chocolademunten van Sinterklaas weg te werken. Voor een kind dat eigenlijk altijd heel open was over van alles, is het toch een beetje wennen.

Wat vind jij de leukste nieuwe fase in de tienertijd?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Yuda Chen – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

4 thoughts on “9 nieuwe fases in de puberteit: HELP!

  1. Dat de kinderen ‘s avonds blijven zitten is zeker even wennen. Want het betekent dat je niet samen met je partner even rustig kunt praten. Soms is dat echt wel balen vind ik. In de zomer gaan we dan vaak even een stukje wandelen.

  2. Toen mijn kinderen de tienerleeftijd naderden en ik tegen iemand uitsprak dat ik daar toch wel een beetje tegenop zag (ik heb er drie met maar anderhalf jaar leeftijdsverschil tussen een tweeling en de jongste) zei zij iets wat ik nooit meer vergeten bent: “Ach, ik neem aan dat je met ze meegroeit.”
    Ze had gelijk. Je groeit van babymoeder naar peutermoeder naar kleutermoeder enzovoorts. Als ze tieners zijn heb je al heel wat ervaring als moeder én met dat kind. Dat helpt 😉
    Wat ik het leukst vond: de gesprekken. Over van alles en nog wat. Het is zo leuk om te zien hoe ze langzaam een eigen mening gaan vormen.
    En dat is eigenlijk nog leuker: ze worden steeds meer wie ze zijn. Ondanks alle lastige aspecten van de tienertijd is dat enorm boeiend om bij te zijn.

    1. Wijze uitspraak, die onthoud ik! Logisch ook eigenlijk. En daar kijk ik inderdaad ook wel weer naar uit, die hele ontwikkeling tot volwassene. Dank je voor je uitgebreide reactie, doet mijn bezorgde moederhart echt goed 🙂

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten