Deze 10 opmerkingen wil een zwangere vrouw niet horen

rotopmerkingen tijdens de zwangerschap

Ken je dat? Met je mooie bolle buik en vol hormonen krijg je de ene na de andere reactie. Ik zette daarom tien opmerkingen op een rijtje die je in elk geval níet wil horen als zwangere vrouw.

Iedereen vindt iets van zwangere vrouwen

Waar je als ‘normaal mens’ redelijk anoniem door het leven kunt gaan, wordt je als zwangere publiek bezit. Het is een beetje hoe een celebrity zich moet voelen, vermoed ik. Iedereen wil aan je zitten, heeft een mening over je en geeft die mening nogal eens ongevraagd. (Aangezien je vol hormonen zit niet perse het beste moment om zoiets te doen als je het mij vraagt, maar wie ben ik… Mannen begrijpen dat al jaren, vanwege hun jarenlange ervaring met hormonale vrouwen. Vrouwen zelf gek genoeg niet zo.) Daarom tien opmerkingen die ik naar mijn hoofd kreeg als zwangere, die, zoals je waarschijnlijk wel snapt, niet altijd goed vielen.

Lees ook 8 opmerkingen die je zéker niet wil horen tijdens of na de bevalling

10 opmerkingen die geen enkele zwangere vrouw wil horen

Nog zestien weken? Joh meid, ik dacht dat je er al bijna was!

Geeft de burger moed kan ik je vertellen; vanaf een week of 25 zei ik daarom maar ‘ja kan elk moment gebeuren’, ik kwam het gros van die mensen toch nooit meer tegen.

Weet je zeker dat het er één is? Nou ik ken een verhaal van een vriend van de tante van mijn achterneef, die dacht ook dat het er eentje was en dat bleek uiteindelijk een drieling te zijn. Het zal je maar overkomen! Misschien toch even goed kijken bij de volgende echo haha!

Ik was aan de ronde kant; bij de oudste al vanaf week vier en bij de middelste ook redelijk snel – had niet zoveel met de zwangerschap te maken, maar mijn eetgewoontes. Betekent niet dat je op een verkapte manier wil horen dat je dik bent.

(vlak voor de bevalling) O ik weet nog zo goed, ik ben van voor tot achter uitgescheurd en heb vier maanden niet kunnen zitten. Moet er niet aan denken het nog een keer te moeten doen! Maar ehh… succes nog!

De dag voor de bevalling van onze oudste hoorde ik een vrouw verderop krijsen van de pijn. Dat had ongeveer hetzelfde effect. Zeg dan liever niks. 

niet zeggen tegen een zwangere
Afbeelding – Shutterstock

Heb je nog geen kinderkamer? En je hebt nog maar vier maanden de tijd? Ik zou opschieten als ik jou was.

Mocht je het echt zo’n punt vinden, voel je vrij om het op te pakken. Zo niet, vertrouw er dan maar op dat het goedkomt.

Jullie zijn snel! Want hoelang waren jullie ook alweer samen? Maar goed, moet iedereen voor zichzelf bepalen

Tja… Bedankt? Ik weet niet goed wat ik hierop moet zeggen.

Weer een meisje? Ach, wat geeft het ook eigenlijk… Als ze maar gezond is toch!

Er heerst kennelijk een taboe op blijdschap als je meerdere kinderen van hetzelfde geslacht krijgt. Ik was er wel heel blij mee als ik heel eerlijk ben, maar dat zou ik met een jongetje ook zijn. Dit vind ik echt zo’n onnodige opmerking. Zoiets kan je toch niet zeggen tegen een zwangere? Zeker niet als je geen idee hebt of de ouders lang hebben moeten wachten op de zwangerschap.

Was het gepland?

En dan heb ik over mensen die veraf staan of die je zelfs nooit eerder gezien hebt. Ik heb er op zich geen moeite mee om eerlijk antwoord te geven, maar ik geloof persoonlijk dat het allemaal niet zoveel uitmaakt of een baby gepland was of niet. Of ze gewenst is lijkt me belangrijker.

niet zeggen tegen een zwangere
Afbeelding – Shutterstock

Heb je er al over nagedacht hoe je dat gaat doen straks, met twee baby’s? Ik ben blij dat ik niet in jouw schoenen sta.

Nou inderdaad, werd ik op een ochtend wakker, had ik ineens een ontzettend dikke buik… Werkelijk waar, nog geen moment bij stilgestaan

Kamerolifantje!

Ik vind een bijnaam op zijn tijd best leuk. Deze niet.

Alles dat je nu aankomt, moet er straks weer af hè?

Dat geldt ook als je niet zwangere toch? Maar dan zeg ik het ook niet…

Welke dingen kan je wat jouw betreft niet zeggen tegen een zwangere?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Misschien ook interessant: deze 8 opmerkingen wil niemand horen tijdens of na de bevalling


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

12 thoughts on “Deze 10 opmerkingen wil een zwangere vrouw niet horen

 1. Jaaaa haha heel herkenbaar! Mijn buik was in week 8 al huge dus we konden het niet meer voor ons houden. Nou, sommigen waren hier niet subtiel over… En heb enorme bekkenklachten. Heb net een blog geschreven over de (onaardige) opmerkingen die ik hierover heb gehad. Moet nog even lef verzamelen om ‘m ook te publiceren…

  1. Erg hoor, zoiets zeg je toch normaal gesproken ook niet tegen mensen. Waarom wel als iemand zwanger is? Onbegrijpelijk! Wel doen hoor, bewustwording is een eerste stap. Mensen moeten hier eens mee ophouden.

 2. Wat kunnen mensen toch een lompe dingen zeggen he? Dat van blij zijn als je meerdere kinderen van hetzelfde geslacht krijgt, herken ik wel. Het kon mij na twee jongens écht niet schelen of de derde weer een jongen zou zijn of niet. We hielden ook een gender reveal party. Onbegrijpelijk, volgens een kennis, want wat als we er dan achter zouden komen dat het wéér een jongen zou zijn? hahaha

  1. Nou ja! Hahaha wat erg, wat maakt het toch uit? Belangrijkste is toch dat de nieuwe aanvulling op het gezin welkom is, wat het geslacht ook zal zijn. Lekker belangrijk 🙂

 3. Meen je dit? Hahahaha de helft zou niet eens in me opkomen om tegen een vreemde te zeggen, of vragen.
  Ronduit onbeschoft.

 4. Ik heb van vrouwlief ook de gekste opmerkingen/dingen gehoord. Ik kan er met mijn hoofd nog steeds niet bij dat mensen zo brutaal zijn om zo maar hun mening over te geven of onbehoorlijke vragen te stellen.
  Bij mijn vrouw waren er ook een paar dingen die ik even moet delen:

  1. Ze stond bij Swirls te kijken of ze een ijsje zou nemen (hormonen, snap je:P). Een vrouw op leeftijd kwam naar haar toegelopen en zei zwaar onbeschoft: “Nou meisje, dat zou ik maar niet doen als ik jou was”. Ze had deze dame nog nooit eerder gezien en was helemaal flabbergasted wat er nu net gebeurd was.

  2. Ze was aan het werk en kreeg 2 klanten aan de balie: een moeder met haar ca. 16 jaar oude dochter. Deze moeder zij vrolijk tegen haar dochter: “Kijk, dat gebeurt er nou als je niet oplet, je leven voorbij als tienermoeder”. Mijn vrouw ziet er behoorlijk jong uit voor haar leeftijd, maar toen ze zei dat ze 27 was, wist deze dame even niet wat ze moest zeggen.

  En dan zijn er nog de mensen die zomaar ongevraagd (en ongewenst) aan haar buik gingen zitten, etc. Wat dat betreft heb je helemaal gelijk met je opmerking over publiek bezig.
  Ik ben achteraf blij dat ik er niet bij was, want ik had denk ik niet voor mezelf ingestaan…

  1. Wat een bizarre opmerkingen. Waar halen mensen het lef vandaan? Zelfs als ze een tienermoeder was geweest, dan is zoiets sneu genoeg zonder dat je dat publiekelijk afkeurt.
   Onbegrijpelijk! Hoop dat die vrouw zich de ogen uit haar hoofd geschaamd heeft. Kan me voorstellen dat je dan als man niet voor jezelf zou instaan.

   Mensen zouden eens wat vaker moeten nadenken voor ze praten…

   1. Ben het helemaal met je eens! Mensen oordelen zo maar over anderen zonder de precieze situatie te kennen… Ach ja, ze hebben zichzelf er uiteindelijk alleen maar mee (hoop ik dan) ?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten