nesteldrang

Zwangerschap | 4 soorten nesteldrang die ons allemaal kunnen overkomen

Niet elke vrouw heeft last van nesteldrang tijdens haar zwangerschap. Ik gelukkig wel. De zolder kon namelijk wel een opruimbeurt gebruiken! Maar dat nesteldrang in verschillende vormen voorkomt? Dat wist ik niet, tot ik het dus aan den lijve ondervond. Lees je mee? 

Nesteldrang in vier varianten

Doordat ik twee zwangerschappen achter elkaar mocht meemaken, was de nesteldrang helemaal niet meer te temmen. Vooral de laatste keer was ik bloedfanatiek in het opruimen, weggooien en schoonpoetsen van het gehele huis. Ik had geen rust voor het gevoelsmatig klaar was. Groot voordeel: het was bijna nooit eerder zo netjes en fris in huis. Maar wist je dat je last kunt krijgen van verschillende varianten?

Lees ook Opvallende eetgewoonte tijdens de zwangerschap: moeders vertellen!

4 verschillende verschijningsvormen van nesteldrang

Wat zou de kraamverzorgster niet van ons denken?

Met nog tien weken op de teller, voelde ik me steeds onrustiger worden. Overal zag ik vuil en onnodige troep. Het moest weg! Stel dat ik binnenkort zou bevallen, wat zou de kraamverzorgster wel niet denken? Geen haar op mijn hoofd dacht eraan lekker uit te rusten, wat -gezien mijn rammelende bekken en zwakke onderrug- niet onverstandig zou zijn geweest. In tegendeel, ik poetste als nooit te voren. Op handen en voeten schrobde ik voegen tussen de badkamertegels, spoot met anti-schimmelreiniger op de plekken die onverhoopt vies waren geworden en de spiegel blonk als nooit tevoren.

Babykleertjes wassen, schikken, herschikken en her-herschikken

De babykamer moest eveneens geloven aan mijn niet te temmen nesteldrang. Allereerst ging ik, gewapend met een fles Neutral, de kleertjes te lijf, vervolgens legde ze ik op volgorde. Maar toen ik niet veel later keek, vond ik dat het logischer kon. En zo bleef ik nogal eens herschikken op maat, kleur en potentiële setjes, tot het naar mijn smaak was. Of misschien beter gezegd: tot ik bevallen was. Want in de praktijk bleef er blijkbaar toch altijd ruimte voor verbetering. Ik geloof dat de oorzaak vooral ligt in een soort moederlijk perfectionisme: niets is goed genoeg voor the fruit of your loins. 

Verslaafd aan de geur van allesreiniger

Je leest het goed. De nesteldrang in combinatie met verbeterd reukorgaan zorgde ervoor dat ik niets liever wilde dan die frisse geur ruiken van allesreiniger. Op sommige dagen goot ik zelfs wat in de gootsteen met heet water (als ik klaar was met poetsen) en genoot oprecht van de geur die dan door de hele huiskamer verspreidde. Ik kan me daar nu niet heel veel meer bij voorstellen (dat nutteloze sopje), althans niet meer zoals in die periode.

Minimalisme als nieuw levensmotto

Fanatiek gooide ik alles weg. Mijn kledingkast was ooit bomvol, nu bleef slechts een zielig hoopje over. De helft leek gedateerd en de rest had hier en daar een gaatje of zou dat vast binnenkort krijgen. Schoenen? Niet aan mijn voeten! (Nog steeds zoek ik weleens iets dat in deze opruimwoede vakkundig is weggegooid) Onze rommelkasten ondergingen een flinke beurt. Alles dat geen emotionele waarde had (dus eigenlijk alles, behalve foto’s en brieven) belandde in een grote vuilniszak. Hupsakee, weg ermee! Marie Kondo zou trots op me zijn geweest als ze me had gezien.

En nu?

Wat zou ik willen dat ik weer die niet te temmen drang door mijn lichaam voelde vloeien. Dat ik een rommelkast inkijk en ‘opruimen’ het eerste is dat in me opkomt. Of dat ik geen leukere dagbesteding kan bedenken dan het wassen van alle vuile kleding, inrichten en herinrichten van onze kledingkasten en lekker veel dweilen. Maar helaas, ik heb niet alleen vaak iets beters te doen, ook mis ik de zin om weer zo aan de slag te gaan. Jammer, want het huis zou best wel weer een gezonde dosis nesteldrang kunnen gebruiken!

Heb of had jij ook last (of beter gezegd: profijt) van die nesteldrang?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

12 Replies to “Zwangerschap | 4 soorten nesteldrang die ons allemaal kunnen overkomen

  1. Nesteldrang, wat een heerlijk woord haha. Ik heb het nu ook, maar in wat mindere mate dan jij denk ik. Vind schoonmaken, badkamertegels schrobben, de boel boenen, nog altijd niet zo leuk.

  2. Ik had dat ook in mn zwangerschap niet zo wild als jij maar ook alles netjes. Huishouden is absoluut niet mijn ding en sterkste kant en mijn huis ziet er ook niet uit op het moment(“schaam”). Ik zou het ook wel weer willen dat gevoel van moeten opruimen omdat je anders niet rustig kan zitten

    1. Haha!
      Hier ook hoor, ik heb me er maar bij neergelegd – al heb ik eens in de zoveel tijd een soort postnatale nesteldrang. Dat is wel lekker, dan werk ik alle achterliggende strijkgoed weg en sop de keukenkastjes uit. Maar verder ben ik blij als het op het oog netjes is. Denk als je uit de kleine kinderen bent, dat al heel anders is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge