Nesteldrang tijdens de zwangerschap: 7 soorten

nesteldrang zwangerschap 7 verschillende soorten

Niet elke vrouw heeft last van nesteldrang tijdens haar zwangerschap. Ik gelukkig wel: de zolder kon namelijk best een opruimbeurt gebruiken! Maar dat nesteldrang in verschillende vormen voorkomt? Dat wist ik niet, tot ik het dus aan den lijve ondervond. 

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang (of nestdrang) is een sterke drang tot schoonmaken die vaak de kop op steekt vanaf de tweede helft van je zwangerschap. Uit ervaring weet ik dat dit anders is dan andere vormen van schoonmaken: het móet schoon. Tot in het extreme, of je nu fit genoeg bent of niet. Ik heb een keer op handen en voeten door de huiskamer gekropen om alle oneffenheden van de vloer te poetsen. Een andere keer ging ik rigoureus door mijn kledingvoorraad heen, omdat ik vond dat hij wel een opfrisbeurt kon gebruiken. Ik gooide na afloop vier volle zakken bij de kledingverzamelbak af.

Waarom krijg je last van nesteldrang?

Niet elke vrouw heeft nesteldrang, maar er is wel een logische verklaring voor te bedenken (overigens niet wetenschappelijk onderbouwd). Je huis moet namelijk veilig, schoon en klaar zijn voor de komst van jullie baby. Zoals een vogeltje dat haar nestje oppoetst en de takjes recht legt, zo gooi jij overbodige spullen weg en was je de kleding van je komende baby’tje nog maar een keer of vier.

Nesteldrang in verschillende varianten

Doordat ik twee zwangerschappen achter elkaar mocht meemaken, was de nesteldrang helemaal niet meer te temmen. Vooral de laatste keer was ik bloedfanatiek in het opruimen, weggooien en schoonpoetsen van het gehele huis. Ik had geen rust voor het gevoelsmatig klaar was. Groot voordeel: het was bijna nooit eerder zo netjes en fris in huis. Maar wist je dat je last kunt krijgen van verschillende varianten?

Lees ook Opvallende eetgewoonte tijdens de zwangerschap: moeders vertellen!

7 verschillende vormen van nesteldrang

Babykleertjes wassen. En nog maar eens…

We hadden een flinke stapel kleertjes in huis voor de kinderen. Braaf kocht ik een flinke fles Neutral en ging lekker aan de slag met wassen, zo’n drie maanden voor de bevalling. Van washand tot lakentje: ik liet niets aan het toeval over. Ik streek vervolgens alles (en even ter info: ik strijk normaal bijna nooit!) en legde het in de kast. Vervolgens herschikte ik de indeling. En nog maar eens, want kon ik niet beter alles lekker op kleur leggen?

Na verloop van tijd vond ik het een beetje vies. Die kleding lag daar nu al een paar maanden ongewassen in de kast. Hoe kon ik dat onze baby aandoen? En dus gooide ik alles opnieuw in de was. Ik geloof dat de oorzaak vooral ligt in een soort moederlijk perfectionisme: niets lijkt goed genoeg voor the fruit of your loins. 

De zolder opruimen

We hebben een vrij grote zolder vol speelgoed van June waar ze inmiddels te oud voor is. Denk aan een keukentje, schoolbord, poppen, Barbies, verkleedkleren, boeken en een immense berg knutselspullen. Vooral die laatste hebben het moeten ontgelden. Alles dat ik niet kon herleiden of waar een kreukje in zat, gooide ik zonder pardon in vuilniszakken. Uiteindelijk kon je het zo’n beetje horen echo’en en was ik meteen een deel van mijn nesteldrang kwijt.

Eenmaal zwanger van May heb ik de zolder opnieuw onderhanden genomen. We hadden namelijk best veel kleren van June en Rose liggen en die moesten worden uitgezocht. Ik kieperde alle bakken leeg en sorteerde ze allemaal op maat. Heel precies, met briefjes. En iedereen die het daarna nog waagde er een troep van te maken (of het überhaupt aan te raken), kon rekenen op een vijandige blik.

Schoonmaakmiddel

Als zwangere ruik je stukken beter dan de meeste andere mensen. Ik vond tijdens mijn tweede zwangerschap niks lekkerder dan de geur van Ajax (in de witte fles). Daarom maakte ik vaker dan nodig schoon, maar heel soms goot ik ook weleens een dopje in de gootsteen. Die vulde ik dan met water. Als ik heel eerlijk ben, was dat voor mij echt als een soort wierook: puur om de geur weer te kunnen ruiken. Werkte heel rustgevend!

Wat zou de kraamverzorgster niet van ons denken?

Met nog tien weken op de teller, voelde ik me steeds onrustiger worden. Overal zag ik vuil en onnodige troep. Het moest weg! Stel dat ik binnenkort zou bevallen, wat zou de kraamverzorgster wel niet denken? Geen haar op mijn hoofd dacht eraan lekker uit te rusten, wat -gezien mijn rammelende bekken en zwakke onderrug- niet onverstandig zou zijn geweest. In tegendeel, ik poetste en dweilde als nooit te voren. Op handen en voeten schrobde ik voegen tussen de badkamertegels, spoot met anti-schimmelreiniger op de plekken die onverhoopt vies waren geworden en de spiegel blonk als nooit tevoren.

Tandenpoetsen tot ik niet meer kon

Ook een vorm van overdreven hygiëne: ik was bijna verslaafd aan onze tandpasta. Voor wie wil weten welke er dan zo lekker is: Colgate Fresh Gel. Ik vond hem zelfs zo fijn dat ik weleens twee keer achter elkaar mijn tanden poetste en er stiekem aan rook als niemand keek. Sterker nog, ik heb zelfs een keer overwogen of het raar was als ik een beetje zou opeten.

Mijn kledingkast

Fanatiek gooide ik alles weg. Mijn kledingkast was ooit bomvol, nu bleef slechts een zielig hoopje over. De helft leek gedateerd en de rest had hier en daar een gaatje of zou dat vast binnenkort krijgen. Schoenen? Niet aan mijn voeten! (Nog steeds zoek ik weleens iets dat in deze opruimwoede vakkundig is weggegooid) Onze rommelkasten ondergingen een flinke beurt. Alles dat geen emotionele waarde had (dus eigenlijk alles, behalve foto’s en brieven) belandde in een grote vuilniszak. Hupsakee, weg ermee! Marie Kondo zou trots op me zijn geweest als ze me had gezien.

Waarom niet nog even snel verven?

Bloedserieus keek ik Ro aan: ‘Zou je het anders ook leuk vinden als we de muur in de huiskamer opnieuw doen? Ik vind dat blauw een beetje saai.’ De kleur zat er net een jaartje op en destijds was ik juist heel blij met het lichtblauw. Bovendien had mijn vader er zijn zomervakantie voor opgegeven. Hij keek me aan en trok een wenkbrauw op. Hij zweeg even. ‘Weet je, als je dit over drie maanden nog steeds wil, dan kunnen we erover praten,’ besloot hij uiteindelijk. Ik mokte even, maar nam me stellig voor niet op te geven. Over drie maanden zou ik… Inderdaad, helemaal niks doen. Hij had de situatie goed ingeschat. Typisch gevalletje nesteldrang. 

Wanneer moet je oppassen?

 • Klim niet op trapjes! Zo ben ik weleens op de vliering geklommen in de schuur, omdat ik dacht daar ook nog wat dingen te moeten poetsen. June liep binnen, verplaatste de trap iets en ik durfde meteen niet meer naar beneden. Zat ik daar, met een buik van 18 weken oud. Niet slim! Heb achteraf natuurlijk ook flink op mijn kop gekregen.
 • Bespaar jezelf de kattenbak. Sowieso niet direct de leukste klus, maar zoals je waarschijnlijk wel weet is deze ook gevaarlijk voor zwangere vrouwen vanwege het risico op toxoplasmose.
 • Besluit je het huis een make-over te geven? Let op de verschillende verfsoorten: kies liever een verf op waterbasis.
 • Let ook op welke dampen vrijkomen bij schoonmaakmiddelen. Met je hoofd in de bleeklucht hangen is sowieso nooit een goed plan, maar zeker niet als je zwanger bent.
 • Luister naar je lijf. Je lichaam geeft het aan wanneer je over de grens gaat. Hou jezelf daaraan en neem dan weer even rust. Ook als het heel moeilijk is.
 • Til niet te veel. Hoort ook eigenlijk bij het vorige punt: laat zware spullen lekker staan en vraag de aanstaande vader om je daarbij te helpen. Of je vader, de buurman, wie dan ook!

En nu?

Wat zou ik willen dat ik weer die niet te temmen drang door mijn lichaam voelde vloeien. Dat ik een rommelkast inkijk en ‘opruimen’ het eerste is dat in me opkomt. Of dat ik geen leukere dagbesteding kan bedenken dan het wassen van alle vuile kleding, inrichten en herinrichten van onze kledingkasten en lekker veel dweilen. Maar helaas, ik heb niet alleen vaak iets beters te doen, ook mis ik de zin om weer zo aan de slag te gaan. Jammer, want het huis zou best wel weer een gezonde dosis nesteldrang kunnen gebruiken!

Heb of had jij ook last (of beter gezegd: profijt) van die nesteldrang?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Alena Ozerova – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

15 thoughts on “Nesteldrang tijdens de zwangerschap: 7 soorten

 1. Nesteldrang, wat een heerlijk woord haha. Ik heb het nu ook, maar in wat mindere mate dan jij denk ik. Vind schoonmaken, badkamertegels schrobben, de boel boenen, nog altijd niet zo leuk.

 2. Ik had dat ook in mn zwangerschap niet zo wild als jij maar ook alles netjes. Huishouden is absoluut niet mijn ding en sterkste kant en mijn huis ziet er ook niet uit op het moment(“schaam”). Ik zou het ook wel weer willen dat gevoel van moeten opruimen omdat je anders niet rustig kan zitten

  1. Haha!
   Hier ook hoor, ik heb me er maar bij neergelegd – al heb ik eens in de zoveel tijd een soort postnatale nesteldrang. Dat is wel lekker, dan werk ik alle achterliggende strijkgoed weg en sop de keukenkastjes uit. Maar verder ben ik blij als het op het oog netjes is. Denk als je uit de kleine kinderen bent, dat al heel anders is.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten