Hollands

Hoe Hollands ben ik eigenlijk?

Vandaag ga ik het eens met jullie hebben over hoe Hollands ik nu eigenlijk ben – voor zover je een definitie kunt geven van ‘dé Nederlander’. Ik las deze ‘Nederland of Holland’ tag bij Marije van Mooi Leven, de oorsprong is me volledig onbekend dus dat laat ik dan maar in het midden. Als je de tag overneemt, stuur je me dan een link? 

Een of meer koekjes bij de thee?

Helaas is maat houden nooit zo mijn sterkste punt geweest. Of het nu gaat om mezelf verliezen in een boek of in een rol koekjes, het kan nooit gedoseerd. Meer dus!

Wat is je favoriete stamppot?

Dat is er maar eentje: zuurkool stamppot met stukjes kaas erin en een flink stuk rookworst. Ik kan me nu al verheugen op die allereerste keer dat ik het weer ga maken. Helaas is de rest van het gezin niet zo enthousiast. Andere stamppotten lust ik niet. Van peen en uien (de naam alleen al nodigt totaal niet uit) tot boerenkool, mij mag je overslaan!

Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?

Koningsdag, helemaal als het die dag lekker zonnig is buiten. Vooral omdat mijn eigen vader dan ook jarig is, heb op zich niet heel veel met het koningshuis of de festiviteiten. Als ik hier wel naar het centrum ga, vind ik vooral mijn traditionele Bram Ladage patatje in de avondzon heel fijn.

Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?

Lastig, ik geloof dat alles zijn charme heeft. De hunebedden in Drenthe, stranden aan de westkust, de schitterende architectuur in Rotterdam, oneindige bossen in Gelderland en op de Veluwe, grotten in Limburg… Ik denk dat je echt in elke provincie genoeg te doen en zien hebt en heb daarom niet echt een favoriet.

Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.

Ik ben dol op het gemaakte Brabantse accent uit debiteuren, crediteuren: ‘Goeiesmogges Jos!’ maar mijn absolute favoriet is Rotterdams. Maar om nu een stukje zomaar spontaan na te doen, vind ik een lastige. Vraag me maar als je me in het echt ontmoet haha, gaat een stuk makkelijker.

Welk woord is voor jou typisch Nederlands?

Verhip!

Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?

Oliebollen eten met oud & nieuw (zonder krenten!). Ik ben er zo dol op! Alleen probeer ik wel altijd zolang mogelijk die eerste oliebol uit te stellen, voor ik ze blijf eten en er zelf op lijk tijdens de jaarwisseling.

Welk Nederlands gezegde is jouw favoriet?

‘Beter één vogel in de hand, dan tien in de lucht’ vind ik een mooie. Vroeger snapte ik er helemaal niks van als mijn opa en oma dit zeiden: wat moet je in vredesnaam met een vogel in je hand? Maar inmiddels begrijp ik maar al te goed dat je tevreden moet zijn met wat je hebt.

Wat is jouw favoriete winkel van Nederlandse bodem?

De HEMA, net als Marije.

Wie vind jij de leukste BN’er?

Ik vind Maarten van Rossum echt heel erg grappig. Zijn zure commentaar tijdens De Slimste Mens maakt het programma nog leuker.

Wat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandse liedje?

Hoewel mensen die mij kennen niet direct de Nederlandstalige meezingers zullen linken aan mijn persoonlijk, kan ik echt heel erg geraakt worden door smartlappen. ‘Vreemde handen’ van Marco Borsato vind ik prachtig, net als Margherita. En André Hazes (mijn opvoeding ten spijt) kan ik op zijn tijd best waarderen. Belle Hélène van Doe maar mag ook in dit rijtje trouwens, nu ik toch lekker op dreef ben.

Maar all time favorite is Guus Meeuwis. ‘Het dondert en het bliksemt’ gaf me altijd het ultieme studentengevoel en al ben ik zeker geen corporaal meisje, soms had dat gevoel zijn charme 🙂 Om er een echte meezinger van te maken hier de hit inclusief songtekst! Doe maar mee uit volle borst, daar word je toch vrolijk van?

Haring, ja of nee?

Nee. Rauwe ui vind ik geen succes, vis al helemaal niet. Lijkt me ook dat je die vis zo blijft opboeren naderhand, bah!

Hoe Hollands ben jij?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

3 Replies to “Hoe Hollands ben ik eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge