Natuurlijk opvoeden met een (nuchtere) twist

Parc La Clusure

Lang zocht ik naar de juiste omschrijving van wat ik met Lotus Writings wil bieden aan andere ouders. Tot ik besefte dat het eigenlijk niks anders is dan natuurlijk opvoeden met een twist. Wat dat voor ons inhoudt? Dat lees je hieronder.

Onze opvoedfilosofie

Waarom natuurlijk opvoeden?

Wanneer ik onze opvoeding zou moeten omschrijven, dan geloof ik dat de filosofie achter natuurlijk opvoeden het dichtstbij komt. Zo vinden we het belangrijk dat onze dochters kunnen worden wie ze in de kern al zijn – los van wat de maatschappij ziet als typisch vrouwelijk. Genderneutraal zou je het op een bepaalde manier wel kunnen noemen, denk ik.

Daarnaast beviel ik thuis van onze jongste, gaf haar twee jaar lang borstvoeding, droeg May tot ze anderhalf was in de draagzak en sindsdien regelmatig op mijn rug – al dan niet uit noodzaak omdat we te laat zijn voor school trouwens, maar toch. Verder kozen we voor co-sleeping (ook toen onze oudste al wat ouder was) en rooming in. En tot slot hechten we veel waarde aan sociale omgangsnormen en aandacht en liefde voor mens en milieu.

De kern van Lotus Writings

De kern van mijn website is dat ik mensen graag laat zien hoe het bij ons thuis gaat. Daarbij probeer ik zo eerlijk mogelijk te zijn. Niet omdat ik wil meedoen aan de wedstrijd wie de grootste fouten maakt, maar omdat ik wil laten zien dat het nergens perfect is. En dat is oké.

Ik hoop ook dat je de website straks verlaat met een lichter gevoel en het idee dat je goed bezig bent en anders wel met handzame tips die je verder helpen in het ouderschap. Dat je je bijvoorbeeld niet onzeker voelt als je de borstvoeding ruk vindt of denkt dat jij de enige bent die moest wennen aan het moederschap.

Wat is (nuchter en) natuurlijk opvoeden voor ons?

Opvoeden met je hart

Dat betekent eigenlijk niet meer dan elke dag je best doen om het uiterste uit jezelf te halen. Zo liefdevol mogelijk, zonder je te laten leiden door maatschappelijk opgelegde normen. Het enige dat telt voor onze opvoeding zijn onze eigen gedachten over hoe het hoort. Welke eigenschappen en gedragingen vinden wij belangrijk? Daar handelen we zoveel mogelijk naar – de rest is bijzaak.

Liefde voor mens en dier

Onderdeel van onze opvattingen is dat je goed moet zijn voor mensen en dieren. Dat is de reden waarom we sinds dit jaar helemaal stopten met het eten van vlees dat niet biologisch is en dus ook vaker iets vegetarisch op tafel zetten. Veganistisch gaat te ver. Niet alleen wegens miepende kinderen, maar ook omdat ik er zelf helemaal niets mee heb. Behalve met patat.

Dit is wat je dan soms krijgt hier: een omelet vol groenten. Zo’n moment in je leven dat je helaas nooit meer terug krijgt… ?

Ook zien we liever dat onze kinderen buiten rennen en vies worden door de modder dan dat ze vastgeplakt zitten aan een schermpje. Dé reden dat we ervoor kiezen onze kinderen zo goed als offline op te voeden. Al kijken ze nog steeds te veel televisie, maar goed. Elke stap is er eentje!

Liefde voor jezelf

Wanneer je in het vliegtuig zit, vertelt de stewardess je (op een filmpje) hoe je moet reageren wanneer de zuurstof wegvalt. Eerst breng je het kapje bij jezelf aan, vervolgens bij je kind. Dit is niet heel anders dan in de opvoeding. Je kunt een ander niet dragen wanneer je zelf te ‘zwak’ bent.

Daarom vinden we het ook belangrijk aandacht te schenken aan onszelf en regelmatig even geen ‘papa’ of ‘mama’ genoemd te worden. We gaan elke maand uit eten (althans, dat proberen we) en iets leuks doen met vrienden. Of alleen een boek lezen voor mijn part. Belangrijkste is dat je in elk geval ook tijd besteedt aan jezelf.

Leven in het nu

Klinkt een beetje mindful en wellicht wat zweverig, maar leven in het nu is de beste remedie om te ontsnappen aan drukte. Dingen doen die nuttig zijn, zoals schoonmaken (ondanks dat ik een preventieve hekel heb aan het huishouden), wandelen met de kinderen en proberen het gezeur (ik ben moe, au, hoelang nog en waarom zijn we niet met de auto gegaan) te blokkeren, terwijl je geniet van de natuur om je heen… Dat helpt enorm om zelf ook rustig te worden en dit willen we de kinderen graag leren. Los van mobieltjes.

Jezelf ontplooien tot de beste versie van jezelf

We willen de kinderen meegeven dat ze de beste versie van zichzelf mogen worden. ‘Liever gelukkig als schilder op een achterkamertje, vijf hoog in hartje Amsterdam, dan CEO, rijk maar ongelukkig,’ connstateerde ik laatst nog met een medeouder. Sowieso heb ik stiekem liever dat ze later iets gaan doen waarin ze hun hart kwijt kunnen, maar dat is weer een ander verhaal.

Schoolprestaties tellen niet, wel dat je je best ervoor hebt gedaan. Dan is zo’n cijfer voor mij ondergeschikt. Soms begrijp je iets niet en dat is oké. Hopelijk geeft dat onze dochters genoeg rust en zelfvertrouwen om te bouwen op hetgeen ze wél goed kunnen.

Ruimte bieden aan discussie en een eigen mening

Ro en ik zijn de ouders. Daarover bestaat geen enkele verwarring (behalve bij May, die het liefst zelf haar eigen opvoeding in handen zou nemen volgens mij). Maar dat neemt niet weg dat over bepaalde zaken best discussie mag worden gevoerd.

En soms leidt het ertoe dat ik eerlijk verteld word dat het oneerlijk is dat ik vaak op mijn telefoon zit en zij het niet mogen. Tja, daar kan je tegenin gaan, maar je kunt ook toegeven dat je er te vaak op zit en hem wegleggen. Ik kies dan liever voor dat laatste, omdat ze uiteindelijk wel gelijk hebben.

Onze ideale opvoeding

Wat hierboven staat is natuurlijk niet uit het er dagelijks uit ziet bij ons thuis. Ik schreeuw ook weleens (regelmatig) uit onmacht. En er zijn momenten dat ik wanhopig naar Ro roep dat het nu zijn verantwoordelijk is wanneer hij thuiskomt uit zijn werk. Of dat ik de kinderen een week te vroeg klaar stoom voor een schoolfeest of de schoolfoto.

Dat neemt echter niet weg dat we streven naar bovenstaand ideaal. En als je pogingen blijft ondernemen, dan moet het vanzelf een keer goed komen toch?

Is dit dan wel een officiële natuurlijke opvoeding?

Nee, eigenlijk niet. We doen ons best en nemen een aantal elementen mee uit hoe een natuurlijke opvoeding eruit ziet. Maar dan wel met onze eigen nuchterheid en het idee dat je mag falen. Dat een ideale opvoeding eigenlijk helemaal niet bestaat en dat je niemand anders hoeft te overtuigen van jouw gelijk.

Dat ik erover schrijf is alleen maar om anderen een inkijkje te geven in hoe wij het doen. En hopelijk om soms iemand opgelucht adem te laten halen omdat ze lezen dat de kinderen bij anderen ook ‘toe zijn aan vakantie‘.

Een beeld waar ik naar streef: élke keer gelukkig lachen tijdens de huiswerkbegeleiding.

Natuurlijk opvoeden met een nuchtere twist

Ik zou onze opvoeding dus omschrijven als een natuurlijke opvoeding, maar wel met die nuchtere twist. Onze aanpak is namelijk niet dé oplossing voor alle pedagogische problemen. Hoewel hopelijk wel voor die van ons 😉

In tegenstelling tot sommige anderen die deze stroming naleven, hou ik echter wel mijn ogen en hart open voor andere opvattingen. Uiteindelijk kunnen we allemaal van elkaar leren, toch?

Felle discussies: het gaat soms echt te ver

 • Ouders die besluiten, op basis van vage informatie die ze op internet vonden, ineens te stoppen met het vaccineren van hun kinderen
 • Overstappen op een dieet van rauwe groenten uit vergane tijden zonder enige kennis te hebben van voedingsleer
 • Iedereen ervan willen overtuigen dat veganistisch leven de enige manier is om de wereld te kunnen redden (en hardop walgen wanneer iemand vlees eet)

Soms lijkt natuurlijk opvoeden bijna een religieuze of politieke strijd. Het veroordelen van mensen met een andere mening omtrent de opvoeding. En een pittige discussie mag, maar altijd met respect.

Ieder kind is uniek, net als elke opvoeding

Dit bovenstaande willen we niet. Daarom proberen wij heel open te staan in de opvoeding. Uiteindelijk ken jij je kind het beste en weet jij beter dan wie dan ook hoe je kunt inspelen op bepaald gedrag. Beter dan ik als buitenstaander in elk geval.

We zien het ook aan onze eigen dochters. Ze hebben alle drie een eigen (temperamentvol) karakter. Dat is hartstikke leuk, maar soms ook behoorlijk puzzelen. Want wat voor de één werkte, is bij de ander gedoemd te mislukken. Datzelfde geldt voor mijn opvoeding tegenover de jouwe: wat hier fantastisch gaat, hoeft bij jullie thuis geen enkel resultaat op te leveren. Hoewel ik hoop dat je juist wél iets aan mijn advies hebt natuurlijk!

Natuurlijk opvoeden met een nuchtere twist

En zo kom ik dus uit op natuurlijk opvoeden met een nuchtere twist. We doen ons uiterste best om de kinderen binnen onze bovengenoemde kaders op te voeden, maar lukt het niet dan is er geen man overboord. Sommige aspecten van het ouderschap vind ik gewoon totaal niet leuk. En hoewel dat me er niet van weerhoudt mijn best te doen, zit ik soms ook gewoon strontchagrijnig in de speeltuin te wachten tot ze eindelijk klaar zijn.

Uiteindelijk zijn idealen niet voor niets een ideaal: iets dat je niet zal bereiken, maar waarnaar je elke dag kunt streven. Je best doen is goed genoeg.

Als je met die overtuiging opstaat, werkende moeder of thuis voor de kinderen, met of zonder gevaccineerd kroost, borst- of flesgevoed, dan doe je het goed!

Welke overtuigingen hanteren jullie in de opvoeding? Zijn er elementen aan het natuurlijk opvoeden waar jij ook veel waarde aan hecht? Of juist niet? Laat het me weten in de comments!

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

9 thoughts on “Natuurlijk opvoeden met een (nuchtere) twist

 1. Wij zijn heel vrij met opvoeden en onze kinderen mogen best veel. Werkt prima voor ons maar er zijn zeker ook grenzen. Respect voor andere mensen vinden wij erg belangrijk en geven we mee aan de kinderen. Mijn jongste gaat naar een montessori kindergarten en het is heel leuk om te zien hoe ze daar haar eigen persoonlijkheid ontwikkeld en doet wat ze leuk vind. Ze lopen er zelfs op blote voeten buiten van lente tot herfst. Ik heb drie verschillende kinderen en mijn oudste is 11 maar heb mij eigenlijk nog nooit verdiept in natuurlijk opvoeden.

 2. Ik vind wat je zegt over dat een cijfer ondergeschikt is aan ‘je best doen’ een hele goede. Dat vind ik ook. Sowieso zitten er best wat puntjes in je artikel die me aanspreken. Wat voor mij heel belangrijk is in mijn opvoeding, is dat mijn kinderen niet veroordelen en dat ik ze bij kan brengen dat ze iedereen respecteren ongeacht leeftijd, ras, seksuele voorkeur, cultuur etc. Dat is gelukt 😉 ook hoop ik dat ze in zichzelf blijven geloven, wat anderen ook zeggen, en hun dromen najagen. Voorlopig zit dat er ook in. Ik ben heel hecht met mijn kids, ik ben alleenstaande moeder en dan ben je dat denk ik sowieso al wat sneller. Dit is overigens wat ik ze niet gunden. Ik had ze graag een mooi lang huwelijk tussen hun ouders gegund maar ja, je kunt ergens naar streven maar niets garanderen.

 3. 1 stijl van opvoeding is er niet. Ik denk dat iedereen zijn eigen manier heeft en daar moet blijven en niet teveel aan twijfelen. Discipline vind ik wel erg belangrijk

 4. Ik las altijd The Baby book van William Sears. Dat ging over attachment parenting, en die aanpak sprak mij erg aan. Ik droeg de kinderen dan ook veel, en gaf borstvoeding tot ze er zelf mee stopten. Maar ik heb ze wel gewoon allemaal laten vaccineren bijvoorbeeld.

 5. Ik heb geen kinderen noch heb ik een partner. Als ik naar mijn ouders kijk hebben ze ons heel goed opgevoed. Eerst met regels en daarna langzamerhand alles los laten en zelf uitzoeken omdat je oud genoeg bent. We hebben alle standaard dingen meegekregen niet liegen, stelen enz. Mocht ik ooit kinderen hebben dan zou ik het zo hebben gedaan. Jouw opvoedingsmethode lijkt me ook goed.

 6. Qua opvoeding heb ik mij altijd heel open gehouden en vooral naar mijn gevoel geluisterd. Met als resultaat een lieve puberende dochter, die respect heeft voor ouderen en netjes/verzorgd is (natuurlijk wel eens met een dwarse bui). Ik lees soms wel eens discussie op social media en dan denk ik echt “blij dat ik deze fase al voorbij ben” 🙂

 7. Dé opvoedingsstijl bestaat denk ik gewoon niet.
  Wij namen ook een deel elementen mee van het natuurlijk opvoeden. Het dragen, de borstvoeding, de rapley methode.

  Sinds kort proberen we over te stappen op positive discipline – opvoeden zonder straffen en belonen met autonomie voor iedereen in het gezin, maar met duidelijke afspraken. Dat begint vruchten af te werpen!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten