Nationale Donorweek | ‘Ik ben stamceldonor’

nationale donorweek

Deze week is de Nationale Donorweek. eze week is nationale donorweek. Hiermee hopen verschillende organisaties en overheidsinstanties aandacht te krijgen voor het tekort aan orgaandonoren en mensen te stimuleren zich te laten registreren als donor. Vandaag vertelt Fleur van Mama’s Liefste over haar keus stamceldonor te worden.

Ben je (geregistreerd) donor? Zo ja, wat voor: bloed, stamcel, orgaan?

Ik ben orgaandonor voor al mijn organen. Sinds kort ben ik ook stamceldonor geworden.

Op welke leeftijd/welk moment nam je de beslissing? Waarom?

Ik ben orgaandonor vanaf mijn 19e. Er was toen wel veel te doen om donorschap in het nieuws, omdat de wet op de orgaandonatie voor transplantatiedoeleinden werd aangenomen. Ik heb me toen meteen aangemeld.

Stamceldonor

Een paar maanden terugkeek ik op een ochtend naar Koffietijd (ik beken) en zag daar het verhaal van Oscar (20 jaar). Hij voelde hij zich, na een avondje stappen, niet lekker. Twee dagen later bleek hij leukemie te hebben. Om zijn leven te redden moest er snel een stamceldonor gevonden worden. Een erg lastige zoektocht, omdat de kans op een juiste match 1 op 50.000 is. De kans van Oscar was zelfs nog kleiner omdat hij gemengd bloed heeft. Zijn moeder is Nederlands en zijn vader Indisch. Voor hem is het daardoor extra ingewikkeld om de juiste donor te vinden.

PBSC

Het verhaal greep me aan. Ik heb zelf in mijn stagetijd gewerkt op de hematologie afdeling in het ziekenhuis en zelf mijn scriptie geschreven over stamceldonatie. Toen was het doneren van stamcellen een hele pijnlijke operatie, met botboringen. Dat heeft me er altijd een beetje van weerhouden. Nu blijkt dat stamcellen ook op een andere manier gedoneerd kunnen worden; via PBSC. Voor een Perifere Bloed Stam Cel donatie (PBSC) donatie gebruik je gedurende vijf dagen voorafgaand aan de donatie een medicijn dat wat botpijn, spierpijn en een griepachtig gevoel kan geven. Dat was voor mij de doorslag om me aan te melden.

Opname in de databank

In tegenstelling tot orgaandonatie moet je hiervoor iets meer doen dan alleen aanmelden via DigiD. Om te worden opgenomen in de databank, krijg je na aanmelding (https://www.matchis.nl) een pakketje toegestuurd met 2 wattenstaafjes. Met de wattenstaafjes ga je langs de binnenkant van je wang voor wangslijm. Daaruit kun je blijkbaar al je type stamcel laten vaststellen. Na het opsturen duurt het enige weken voordat je daadwerkelijk opgenomen wordt in de databank. Eind vorige maand kreeg ik het bericht dat ik ben opgenomen in de databank. Van alle Nederlandse donoren geven er ca. 50 per jaar ook daadwerkelijk stamcellen voor een patiënt ergens ter wereld. Het is dus nu een kwestie van afwachten en of er iemand is die ik kan helpen met mijn stamcellen.

Over dit onderwerp schreef ik ook een blog.

Wat vind je van het omstreden donorplan op initiatief van D66? 

Ik vind het een heel goed initiatief. Omdat er jaarlijks veel mensen op de wachtlijsten staan voor een donor- of stamcel orgaan, blijft de vraag hoog. Blijkbaar denken veel mensen er niet aan of ze wel of geen donor willen zijn en registeren hun wensen daarover niet. Doordat je automatisch nu donor bent, tenzij… wordt er hopelijk wat meer en serieuzer over nagedacht. Iedereen blijft de keuze houden, ja of nee, maar het is in elk geval allemaal geregistreerd. Dit voorkomt onduidelijkheden, pijn en verdriet wanneer de vraag echt gesteld moet worden. Van mij mag het zelfs verder gaan en een verplichte keuze zijn zodra je 18 jaar wordt.

Ben jij stamceldonor? Of zou je het willen worden?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Lees ook:

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

7 thoughts on “Nationale Donorweek | ‘Ik ben stamceldonor’

  1. Ik heb me toevallig onlangs verdiept in het stamceldonorschap, maar ik heb me niet aangemeld. Eigenlijk vooral omdat het toch wel een aanslag op je lichaam is. Ik ben jarenlang bloeddonor geweest en dat was bij mij al veel gedoe (veel flauwvallen etc). Maar ik denk er ongetwijfeld over een paar jaar weer over na.

    Wel veel respect overigens voor mensen die het wel doen!

  2. Ik ben geen stamceldonor. Volgens mij heb ik wel eens uitgezocht of ik dit mocht zijn,maar mocht het niet ivm mijn Lupus. Al weet ik dat niet meer zeker… Ik ben wel ‘gewoon’ donor.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten