Stamceldonor worden: 3 redenen om het te doen

Sinds mijn openhartige interview met Kim, nam ik me voor stamceldonor te worden. Twijfel je nog? In dit artikel geef ik mijn drie redenen om het gewoon te doen en vertel ik iets meer over hoe het allemaal in zijn werk gaat.

3 redenen om je op te geven als stamceldonor

Het is een relatief kleine moeite en een zegen voor iemand anders

Stel dat iemand in je omgeving zijn hele leven al kampt met chronische pijnklachten en stamceltransplantatie de oplossing zou kunnen bieden. Dan is het toch eigenlijk maar een kleine moeite?

Er is behoefte aan meer stamceldonoren

De kans op een match is nu klein. Maar als er straks meer mensen zijn aangemeld, is de kans natuurlijk ook groter dat iemand die jouw hulp heel hard nodig heeft hem ook daadwerkelijk krijgt. Het inschrijven kost nauwelijks tijd, dus daar hoef je het niet voor te laten.

Laagdrempelige manier van doneren

Misschien vind je orgaandonatie een akelig idee en heb je je uitgeschreven voor het Donorregister. Wie weet geef je liever iets aan een ander als je daar zelf bewust van bent? Dan is stamceldonorschap natuurlijk maar een kleine stap. Je neemt wat wangslijmvlies af, stuurt het op en dat is het voor nu. Mocht er een match gevonden worden, volgt verder onderzoek. Dus in die zin is het allemaal nogal laagdrempelig.

Hoe word je stamceldonor?

Eigenlijk is stamceldonor worden heel simpel. Ga naar Matchis en klik op ‘word stamceldonor’.

  • Je schrijft je online in en bevestigt die aanmelding via een link die je per e-mail ontvangt.
  • Daarna krijg je een pakketje thuisgestuurd. Hierin zitten twee grote wattenstaafjes die je langs de binnenkant van je wang moet schrapen. Daarna klik je ze vast in de houder en stuurt het weer terug.

Nu sta je in het wereldwijde systeem. Eigenlijk krijg je alleen iets te horen als er een match is gevonden.

Wat gebeurt er als ze een match vinden?

Zodra er een match is krijg je bericht. Je mag dan natuurlijk beslissen of je nog steeds wil doneren. Dit kan voor 70% van de gevallen via het bloed, voor de overige 30% is een beenmergdonatie nodig waarbij je onder narcose gaat.

Wat zijn stamcellen en wat doen ze daarmee?

Stamcellen zitten op verschillende plekken in ons lichaam. Het bekendste voorbeeld zijn de bloedstamcellen: cellen in het beenmerg die continu rode/witte bloedcellen en bloedplaatjes produceren. Maar ze zitten ook in onze huid waar ze nieuwe huidcellen aanmaken.

Stamcellen zijn kort gezegd cellen in je lichaam die andere cellen kunnen produceren. Er bestaat een verschil tussen embryonale en adulte stamcellen. Die laatste groep is voltooid (dus ontstaat wanneer de embryo ‘af’ is), de eerste cellen. Klik hier voor een heel uitgebreide (en interessante) uitleg. Voor nu vat ik het kort samen. Met die eerste cellen kunnen nieuwe cellen worden gekweekt in laboratoria, zoals je in het filmpje hieronder kan zien.

Beter leven voor diabetespatiënten

Ze zijn momenteel bijvoorbeeld bezig met onderzoeken om te kijken hoe ze stamcellen uit de alvleesklier zodanig kunnen aanpassen dat deze automatisch de juiste hoeveelheid insuline afgeven zodra een diabetespatiënt glucose binnenkrijgt. Als dit lukt, zouden deze patiënten dus niet langer afhankelijk hoeven te zijn van injecties.

Ben jij al stamceldonor? Of vind je het een vervelend idee om wat slijmvlies af te nemen en op te sturen naar een bedrijf?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven