Slaapt jouw baby ook niet door? Dat is heel normaal!

baby slaapt niet door

De nacht doorslapen is een Westerse gedachte. Toch helpt het ook niet om ons een laissez-faire houding aan te meten en te zien hoe het komt, want Ro en ik vallen om van het slaaptekort. Daarom bedachten we een nieuw schema voor May, in de hoop dat ze de nacht gaat doorslapen. Of het lukt?

Achtergrondinformatie: slaaptekort en niet doorslapen

Acht maanden borstvoeding

Voor ik jullie meer ga vertellen over de hele nacht doorslapen, wil ik graag nog even onze eigen situatie schetsen. Vorig jaar juni, inmiddels acht maanden geleden, zag onze prachtige, jongste dochter May het levenslicht. Ik begon met borstvoeding en geef dat nog steeds. Elke nacht wordt ze zo’n drie keer wakker, waardoor we nooit meer dan vier uur achtereen slapen. En dat zijn dan de betere nachten.

Doodop door slaaptekort

Hoewel we nog redelijk functioneren, voelen we ons behoorlijk opgebrand raken. Eerlijk gezegd hebben we ook helemaal geen zin om te zien hoe ver je slaaptekort kan rekken. Het mag dan een Westerse gedachte zijn dat baby’s van nature niet hoeven door te slapen, maar we leven tegelijkertijd wel in een Westerse maatschappij. De volgende ochtend moet ik ook gewoon weer opstaan en aan de slag. Ik wilde eens weten hoe het zit en zocht het uit!

Lees ook: Hoe overleef je met hevig slaaptekort? 6 handige tips!

Waarom is het niet gebruikelijk dat je baby de nacht doorslaapt?

Allereerst is het goed om te weten dat baby’s eigenlijk prematuur geboren worden. Eenmaal buiten de baarmoeder zijn ze nog volledig afhankelijk van de moeder (en vader), waardoor volledige zorg nodig is. Dat bestaat onder andere uit geborgenheid en veiligheid, maar ook uit (borst)voeding. En daar zit hem dus net de oorzaak.

Wat heeft borstvoeding te maken met (niet) doorslapen?

 • De hersenen moeten nog groeien. Daarvoor is glucose nodig – iets dat talrijk aanwezig is in de borstvoeding.
 • Borstvoeding ligt minder zwaar op de maag en is dus sneller verteerd. Een baby zal dus vaker om borstvoeding vragen ‘s nachts.
 • Net als in de buik heeft je baby regelmatig behoefte aan voeding. Daarom wordt door pro-borstvoedingswebsites het samen slapen ook aangeraden. Je kindje heeft snel toegang tot de borst en jij kan redelijk doorslapen.
 • Je borst biedt veiligheid en troost. Daardoor is je baby tevredener en huilt doorgaans minder.
 • Nachtvoedingen zorgen ervoor dat je borstvoeding op peil blijft. Vaak zie je ook dat wanneer de nachtvoedingen worden vervangen door een fles, dat de borstvoeding ook afneemt. Het is dus ook belangrijk dat je kindje ‘s nachts voor de borst komt, zodat hij overdag niet te kort komt.

Bron

Hoe doen ze dat in het ‘niet-Westen’?

Buiten onze Westerse wereld zijn een aantal dingen heel gebruikelijk:

 • borstvoeding (het alternatief is sowieso onbetaalbaar)
 • dragen
 • samen slapen

Die combinatie zorgt er vaak voor dat kinderen minder huilen, moeders flexibeler omgaan met borstvoeding (en dus gewoon voeden op verzoek, niet kijkend naar de tijd) en samen slapen. Daardoor is het geven van borstvoeding makkelijker én is het veiliger voor je baby.

Overigens zijn daar ook gebruiken die het geven van een goede borstvoeding of band met je kindje in de weg kunnen staan. Maar op gebied van ‘s nachts voeden en een andere kijk op doorslapen, kunnen we misschien best nog iets van deze vrouwen leren.

Bron

Terug naar de Westerse wereld

Welke nadelen ondervind je van niet doorslapen in de praktijk?

Misschien heb je geluk en slaapt jouw kindje voldoende door. Of je hebt overdag tijd om nog even een dutje te kunnen doen. In ons geval zijn er echter nog twee kinderen die de aandacht verdienen. Er is dus geen enkele mogelijkheid om overdag nog even een gestolen uurtje te kunnen bijslapen.

May mag dan niet veel hebben met zo’n Hollands ritme van voeden om de 4 uur, maar ik zou er momenteel voor tekenen. Ik zou 3-4 keer wakker worden per nacht namelijk nergens leuk vinden. Niet in Nederland en niet op de evenaar.

Bovendien helpt co-sleepen gevoelsmatig ook niet erg. Ik hang namelijk doodop en onderuitgezakt in de kussens, terwijl May drinkt. En elke keer dat ik bijna in slaap dommel, maakt ze me weer wakker. Echt, ook de kennis dat Moeder Natuur dit zo gewild heeft, doet me momenteel niet veel meer. Ik wil gewoon rust!

Raad vragen over doorslapen bij het consultatiebureau: helpt dat?

Licht wanhopig en met wallen tot op onze knieën vragen we om advies bij het consultatiebureau over wat we nog zouden kunnen doen. Onze arts reageert met de opmerking dat een baby van deze leeftijd eigenlijk al 10-12 uur achter elkaar zou moeten kunnen doorslapen.

De opties om het alsnog voor elkaar te krijgen?

 • Water geven als alternatief
 • Haar troosten terwijl ze in bed ligt, maar niet meer pakken

En dan mag ik mezelf als redelijk nuchtere moeder beschouwen, beide gaan tegen al mijn moedergevoelens in. Alsof we haar straffen voor een natuurlijke drang. Het is niet zo dat zij ons expres nachtenlang wakker houdt. Er moet toch wel een alternatief zijn?

Zelf oplossen met een schema

Eenmaal thuis besluit ik nog maar eens mijn boekenkast na te lopen. Daar vind ik het boek: ‘Zo krijgen leuke ouders leuke kinderen‘. Ik begin te lezen en al snel kom ik een passage tegen over doorslapen. ‘Hoe meer ze slapen, des te meer ze willen slapen,’ meldt de schrijfster. En dus besluit ik op haar aanraden een strak schema op te stellen.

schema hele nacht doorslapen baby

Belangrijk is ook dat we tijdens het bad/bedritueel de dag op ons gemak afbouwen. Dus met een klein verhaaltje of liedje en lekker veel knuffelen.

Disclaimer: waarschijnlijk overbodig, maar hou altijd in de gaten of je kindje gezond is. In sommige gevallen hebben de gebroken nachten een andere oorzaak. 

Helpt zo’n schema bij het doorslapen?

We zijn verbaasd. Al binnen een paar dagen slaapt ze ruim zes uur achter elkaar. Ze drinkt zelfs beter. Hoewel ik meende al een behoorlijke regelmaat in onze dagen te hebben, kon het kennelijk strikter. Zelfs haar Rose, waarvan we dachten dat ze langzaam haar middagslaapje afbouwde, blijkt baat te hebben bij deze nieuwe daginvulling: ze slaapt inmiddels weer (ruim) tweeënhalf uur overdag. Overigens hikken we nog wel tegen die laatste onderbrekingen aan (rond 4 uur). Hoe gezellig ook, het zou fijn zijn als dat ritme verschuift naar 12 tot 6 – al lijkt dat na afgelopen maanden toch een klein luxeprobleem.

Update 2017

De échte oplossing kwam pas na zo’n negentien maanden: we probeerden wat er zou gebeuren wanneer May bij Rose op de kamer lag. Uiteindelijk konden we haar moeilijk tot haar zestiende bij ons op de kamer houden. Dit bleek dé oplossing. Eigenlijk sliep May vanaf de eerste dag gelijk door en inmiddels (ze is nu bijna 2 jaar) hebben we haar maar één of twee keer bij ons genomen, omdat ze niet meer in slaap wilde vallen. Hadden we dat maar eerder geweten…

Hoe ging of gaat dat bij jullie? Kon hij/zij vanaf dag 1 de nacht doorslapen of heeft het lang geduurd? Elke gouden tip is bovendien welkom!

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

13 thoughts on “Slaapt jouw baby ook niet door? Dat is heel normaal!

 1. Hoe meer ze slapen des te meer ze willen slapen herken ik wel bij de jongste. Als hij overdag een goed slaapritme heeft gaat dat ook zo de nacht in. Maar helaas gaat ook t overdag slapen soms wat minder. Weet jij voor welke leeftijd het schema bedoeld is? Vind een beetje houvast dmv een schema wel fijn denk ik.

  1. Ja hier ook inderdaad.
   Het schema is bedoeld van 6 maanden tot een jaar. Er staat ook informatie in van 1-2,5. Dat komt vooral neer op 10 uur fruit, voor 12 uur in de middag lunch en dan meteen op bed. En t werkt. Die van ons is anderhalf en slaapt dan echt wel 2 uur nog. Maar goed, dat is echt een slaapkop vanaf haar geboorte.. 🙂

 2. Mijn dochter sliep altijd naast me met de borst voor het grijpen, als ze honger had legde ze zichzelf aan, zonder haar ogen te openen. Natuurlijk werd ik wel wakker hierdoor maar ik sliep wel beter dan als ik echt uit bed moest, licht aan, baby nemen, zoals ik eerst deed. Werkt niet voor iedere ouder en iedere baby natuurlijk maar voor ons was het ideaal. Haar eerste levensjaar is ze denk ik 1x beginnen huilen s’nachts. Overdag kreeg ik wel moeilijk regelmaat in haar slaappatroon.

  1. Hoe deed jij dat met liggen en draaien? Hier ligt ze ook weleens naast me in bed (lees: regelmatig, na een voeding) en dan word ik later wakker met een stijve rug omdat ik niet durf te draaien met haar erbij.

   1. Toen ze kleiner was legde ik haar op een moltondoek. Voor de voeding kon ik haar verschuiven door haar dichter naar me toe te trekken en daarna schoof ik haar terug een beetje aan de kant en wat hoger. Op 7 maanden zijn ze denk ik al wat groot om op een doek te blijven liggen en bewegen ze meer. Toch probeerde ik haar denk ik ook gewoon terug wat hoger te leggen zodat ze niet onder het deken lag. Ik heb altijd gehoord dat je moederinstinct er voor zorgt dat je in je slaap nooit op je kindje gaat liggen, behalve als je extreem moe bent of een glaasje op hebt. Gewoon op vertrouwen misschien en lekker omdraaien. Mannen zouden dit instinct wel niet hebben.

    1. Dankjewel!
     Misschien toch maar eens uitproberen, wie weet slaapt ze dan sowieso lekkerder als ze heel de nacht dichtbij ons is..

 3. wij stopten na 9 dagen helaas met de borstvoeding en meneer sliep meteen 6 uur door( toch een voordeel). al vanaf de 2e maand komt hij maar 1x per nacht. geen vaste tijd. nu is hij 7 maanden en slaat hij de nacht af en toe helemaal over. hij slaapt overigens van 19 tot 9. tips heb ik dus niet echt voor je helaas.

  1. Jammer dat je zo snel moest stoppen. Maar misschien heeft de flesvoeding wel geholpen bij het doorslapen? Erg lekker trouwens, 1 keer per nacht. Wisselen jullie het af? En 19-9 is absoluut geen straf 😉 Geniet er maar lekker van! Ooit komt het hier ook wel haha

   1. wij denken zeker dat het geholpen heeft met doorslapen.s’ nachts doet mijn man zijn luier en ik maak de fles. ik geef hem doordeweeks omdat me man dan werkt en hij geeft hem in het weekend. swe zijn erg blij dat hij s’nachts zi goed slaapt. overdag slaapt hij echter bijna niet. maar nu hij steeds meer kan vind ik het niet zo erg. kunnen we overdag lekker spelen, kletsen, wandelen en knuffelen uiteraard. en bij jullie komt het ook ooit goed 😀

    1. Fijn dat jullie het zo verdelen, doen wij ook. Gedeelde smart is echt halve smart! En is ook zo, het is fijn om overdag lekker samen bezig te zijn. Zeker als het straks weer wat vaker zonnig is 🙂

     1. ik kan niet wachten tot de lente begint 🙂 vandaag met die wind is gewoon niet te doen.

     2. Nee he? Ik deed vanmorgen boodschappen, maar was zo blij toen we weer voor de deur stonden. En de meisjes ook, die waren volledig uitgewaaid.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten