De aantrekkingskracht van onze smartphones is groot. Daarom vinden we het belangrijk om onze dochters bewust te leren omgaan met hun schermtijd. Een handig hulpmiddel daarbij zijn de MyTimingCards: kaarten die je kind naar eigen inzicht mag inzetten. Uitgebreide review, inclusief de mening van onze tiener.
Bewust omgaan met schermtijd
Ro en ik hoefden niet lang te discussiëren: we zijn allebei voorstander van een offline opvoeding. Dat neemt natuurlijk niet weg dat internet inmiddels bij ons leven hoort. Bovendien ben ik niet helemaal het schoolvoorbeeld: als blogger zit je vaker dan je lief is toch weer met je telefoon in handen. Maar dat neemt allemaal niet weg dat we graag zien dat onze dochters leren spelen, vervelen en ontdekken. Dat ze weten dat er buiten hun smartphone of tablet ook een wereld bestaat.
Gevolgen van te veel schermtijd
Uit meerdere onderzoeken bleek dat kinderen die te vaak aan beeldschermen gekluisterd zitten, vaker overgewicht hebben, slechtere ogen en zelfs fysieke klachten kunnen ontwikkelen. Denk aan de ‘tabletnek’, ‘Whatsapp vinger’ of zelfs ‘smartphone bochel’ – nee, ik verzin ze niet. Maar ook slaaptekort hoort tot het rijtje klachten dat kan ontstaan als je kind te weinig restricties op zijn schermtijd heeft. Dus hoe makkelijk die tablet soms ook is en hoe leuk die eerste foto’s en filmpjes op de smartphone van je kind, een beetje begrenzing kan echt geen kwaad.
Hoe beperk je de schermtijd?
Tieners en hun mobieltje
Nu zitten we hier nog maar een paar jaar in de tienertijd, maar we zien regelmatig om ons heen hoeveel invloed die smartphone heeft. De grootste straf is dan ook niet dat je het zakgeld inhoudt, maar dat ze een week niet op hun mobiele telefoon mogen. Het wordt soms niet al te nauw genomen met de gemaakte afspraken. ‘Nog even dit laten zien,’ roept June weleens als wij zeggen dat het klaar is. Of dat je ineens merkt dat het muisstil is, in de hoop dat we vergeten dat ze eigenlijk al langer dan de afgesproken tijd zit te app’en. Logisch trouwens, hadden wij ook gedaan op haar leeftijd. Maar niet helemaal de bedoeling. We wilden graag iets concreters kunnen doen.
MyTimingCards
Per toeval kwam ik in aanraking met MyTimingCards. Lisette, bedenker van de kaarten, wilde niet langer strijd voeren en bedacht een slimme manier om de schermtijd van je kinderen te reguleren. Hoe?
Inhoud pakket
- 28 tijdskaarten
- 4 bonuskaarten
- 1 uitlegkaart
- contract
- timer
Contract
Samen met je kind stel je een echt contract op. Hiermee doe je meteen een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel en planningsvermogen van je kind: ze gaan zelf akkoord met de afspraak en weten precies waar ze aan toe zijn. Dus niet nog even een paar minuutjes extra of creatief omgaan met de dertig minuten die je had toegezegd. In het contract stel je afspraken op: voor welke beeldschermen? Hoeveel TimingCards per week en wanneer krijgen ze de nieuwe kaarten?
Kaarten
Om te weten waarmee je kan werken, is het ook goed te beseffen hoeveel beeldschermtijd je kind per dag maximaal zou mogen krijgen. Voor June geldt 1-1,5 uur per dag. Bij het pakket krijg je:
- 28 tijdskaarten voor tablet, televisie, telefoon en games
- 4 bonuskaarten
Per week reik je een aantal kaarten uit aan je kind, die hij/zij naar eigen inzicht mag verdelen. Daarnaast kunnen ze een bonuskaart verdienen als ze iets liefs of goeds doen. Op de achterkant van de kaart staan leuke opdrachten die je met elkaar kan uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het omtoveren van je huiskamer tot discotheek.
Timer
Om onduidelijkheden te voorkomen (want stond de klok nou op 19.30 toen je begon of 19.35 uur, zoals je dochter beweert?) bij je pakket ook een timer. Als ze hun telefoon pakken, leveren ze één kaart in en zetten de timer op het aangegeven aantal minuten. Zodra hij afloopt, gaat de telefoon weer weg.
MyTimingCards in de praktijk
Ondertekenen van het contract
Ik vond het erg leuk om te zien dat June het contract daadwerkelijk serieus neemt. We gingen ervoor zitten, ondertekenden het en spraken af dat ze wekelijks 7 kaarten van ons krijgt en optioneel een bonuskaart. Daarbij wil ik graag wel opmerken dat we in de praktijk zullen moeten zien hoe dat straks gaat. Misschien is dit aantal uiteindelijk toch wat weinig. Of juist prima?
Hoe ervaart June het?
Ik zal haar even quoten: ‘Ik merk aan mezelf dat ik heel anders omga met mijn telefoon. Net bijvoorbeeld. Ik wilde eventjes iets op mijn telefoon checken, maar toen besefte ik dat ik dan zo’n kaartje moest inleveren. Vind ik eigenlijk zonde van die vijftien minuten. Dan doe ik dat liever op een ander moment.’
De grootste voordelen van MyTimingCards volgens ons
- Je bakent voor je kind duidelijk af welke momenten je telefoon kan kijken of een serie op Netflix. Iets dat ik persoonlijk nog weleens vergeet te beseffen is dat jonge tieners misschien wel heel volwassen uit de hoek kunnen komen, maar tegelijkertijd nog altijd structuur nodig hebben. Dat kan je bieden met MyTimingCards.
- Minder strijd om die telefoon: als je tijd om is, dan is het klaar. Schept duidelijkheid voor alle partijen. De timers is bovendien duidelijk, waardoor je geen gehannes meer hebt over hoelang je nu precies op je telefoon zit.
- June gaat veel zorgvuldiger met haar tijd om. Ze weet dat ze maar een X aantal minuten te besteden heeft in een week en kiest daardoor echt wanneer ze met haar telefoon gaat zitten.
- En tot slot vind ik de achterkant heel leuk. June zei ook meteen: ‘Dat is echt iets voor jou!’ toen ze las wat erop stond. Het dwingt je even de boel de boel te laten en te genieten. Klopt helemaal dat het bij me past: die gestolen momentjes vind ik vaak de mooiste.
Kortom, we zijn echt enthousiast. Wil jij ook een pakket met daarin de MyTimingCards, timer én contract? Voor € 14,95 is hij van jou!
Wat vind jij van een initiatief als MyTimingCards?
En let jij op je telefoongebruik (en/of dat van je kind)?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Ik vind dit echt zo’n goed idee! Zelf ben ik echt een kind dat is opgegroeid in het digitale tijdperk, al was het in mijn tijd (ahum…) nog wel een stuk minder dan nu. Bij mijn nichtjes die 3 en 5 jaar jonger zijn dan ik zie ik echt al zoveel verschil…. Die zitten met de kerst als we met de familie bij elkaar zijn alleen maar constant op hun mobiel, wat is daar nu leuk aan? Ik denk dat zoiets als dit echt een goede oplossing zou zijn om jonge kids te leren omgaan met het digitale wereldje. Persoonlijk vind ik 1,5 uur per dag na school eigenlijk nog best wel lang? Maargoed, ik ben inmiddels al 27 en heb geen kids dus het zal wel normaal zijn? Ik vind het iig goed dat jullie dit aan het uit proberen zijn! Merk je nu ook verschil in het gedrag? Gaan jullie als gezin nu meer samen doen nu jullie dit zijn gaan invoeren bijvoorbeeld? Ben benieuwd!