Home » Persoonlijke ontwikkeling » Privé » Mommy War Tag | Mijn mening over borstvoeding, laten huilen en zindelijkheid

Mommy War Tag | Mijn mening over borstvoeding, laten huilen en zindelijkheid

Mommy War Tag

Ik zag deze voorbij komen bij Susannedillen en besloot hem in te vullen. Deze Mommy War Tag is bedacht door Betty en Esther van Mama zoekt uit en bevat vragen omtrent moederschap die nogal eens gevoelig liggen. Waarom? Wij moeders zouden elkaar vaker in elkaars waarde mogen laten. Dat ik soms voor gemak kies (Pampers, potjes Olvarit) maakt mij geen slechtere ouder, net als dat hout en verantwoord niet automatisch maakt dat je ‘Moeder van het Jaar’ bent.

We doen allemaal ons best en ik denk dat dat de enige juiste graadmeter is. Maar omdat ik zelf steeds ook nieuwsgierig heb zitten meelezen, vond ik het wel zo eerlijk om dit keer zelf de lijst in te vullen.

Ik tag Tips voor papa’s ook voor een Mommy War Tag, uit nieuwsgierigheid naar hoe vaders hier tegenaan kijken.

Mommy War Tag Q & A

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?

Alledrie kregen borstvoeding, maar alleen May is zo gezegend dat zij inmiddels al bijna zeven maanden van mijn vloeibaar goud mag lurken. En ze vaart er wel bij: ze is rank, slank, maar groeit als een tierelier. Rose verkreeg haar reuzen-lengte met een pot Nutrilon – zolang die nog verkrijgbaar waren – en June schopte in eerste instantie wat drama toen ik destijds weer aan het werk ging en stopte met de borst, maar nam daarna ook zonder morren de fles.

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?

May heeft een eigen bed, dat wel. Of ze hem ook gebruikt? In principe proberen we haar keurig na elke voeding terug te leggen, maar na 210 gebroken nachten doet onze consequentie een behoorlijke winterslaap. Soms co-sleepen bij ons in bed dus. Vindt ze wel gezellig, als ik mag afgaan op het geklets rond 05.30 uur…

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?

Mijn moeder vertelt nog weleens over de horror die wasbare luier heet. De lucht was niet te harden, zo heb ik me laten vertellen. Daardoor heb ik het gebruik nooit overwogen. Eigenlijk ontdekte ik pas in hoeverre ze zijn verbeterd sinds het bloggen. En dat is eigenlijk al vrij laat.

De hoge aanschafprijs ineens houdt ons ook een beetje tegen. Het is dus weliswaar niet best voor het milieu dat de Pampers hier het grootste percentage van ons afval zijn. Maar we hebben ons inmiddels ingeschreven voor een proef met een aparte kliko voor luierafval. Compenseert hopelijk iets…

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?

Van mij hoeft niet alles geluid te maken (echt, heus niet alleen vanwege mijn misofonie) en vind ik het heerlijk om in een ouderwetse speelgoedwinkel te struinen naar houten puzzels of een handgemaakt poppenhuis. Maar om te zeggen dat er geen VTech in onze speelgoedmanden ligt? Nee, je ontkomt er geloof ik ook niet aan. Bovendien geloof ik dat het een kind niet zo heel veel uitmaakt of je verantwoord houten speelgoed koopt, die spelen toch liever met alles dat van papa en mama is.

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?

Potjes! Noem het luiheid, maar ik zie het probleem niet zo. Behalve banaan vind ik de meeste fruitsoorten nogal bewerkelijk om te pureren. Bovendien krijg ik nooit veertig fruitsoorten in één gelijkmatige moes. En wij koken met te veel kruiden, dus het lijkt me niet verstandig om dat in de blender te gooien. Pas wanneer ze langzaam met de pot mee kunnen gaan eten, krijgen ze dat hier. En alle drie vinden het heerlijk.

Toch heb ik een kleine kanttekening: gisteravond maakte ik voor het eerst een eigen groentenbrij als avondeten. Het zag eruit als groene modder, smaakte idem dito, maar dat maakte onze kleine fijnproever niks uit. Zij glunderde, maar ik misschien nog twee keer zo hard. Enthousiast zocht ik wat recepten op en zo zou het zomaar eens kunnen zijn dat ik over een maand zeg: “Potjes? Echt niet! Wij maken alles lekker vers, veel gezonder en zo leert ze meteen wat lekker eten is.”

Dragen of wagen?

Sinds ik een draagconsult kreeg van mijn kraamverzorgster, draag ik veel. De kinderwagen gebruiken we buiten, maar ik als ik mag kiezen dan heb ik toch liever dat ze lekker tegen ons aan ligt. Win-win!

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?

Ik geloof niet zo in ‘gedwongen’ zindelijkheidstraining. Uiteindelijk begint een kindje vaak met plassen op de wc of het potje wanneer hij of zij daaraan toe is. We laten het dus gewoon komen zoals het komt en – surprise, surprise – ze waren alle vier zindelijk voor hun vierde. Gewoon op het moment dat ze dat zelf aangaven.

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind

Beetje hetzelfde antwoord dat veel andere moeders ook geven: financiële kwestie. De wereld verbeteren kost ook geld en met twee verantwoorde rompers van € 50,00 per stuk kom je er simpelweg niet. H&M en Hema it is. En een enkele keer iets bij Primark.

Lees ook: Mijn favoriete kinderkleding (shoppen voor kids tag) 

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drilsergeant?

Een drilsergeant niet, maar wel streng. De regels zijn duidelijk, daarbinnen is best wat bewegingsvrijheid. Met June onderhandelen we weleens, maar daar is haar leeftijd iets meer naar.

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?

Afhankelijk van de oorzaak. Wanneer ze het er zelf naar maken, lossen ze het ook zelf maar op; ik kan niet zo goed tegen zo’n acute aanval van aanstelleritis. Echt verdriet is anders, dan troosten we allebei. Ook als we het niet kunnen oplossen, is er ruimte om te praten.

Ben jij een drilsergeant?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

En neem je de Mommy War Tag over? Vergeet dan niet Mama zoekt uit te vermelden!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

5 gedachten over “Mommy War Tag | Mijn mening over borstvoeding, laten huilen en zindelijkheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten